tiistai 3. syyskuuta 2013

Osta kirja! Niin minäkin tein.


Kirja: Norwegian Wood, Haruki Murakami
Mistä: Sammakon Kirjakauppa, Turku
Hinta: 10 euroa
Ekstra: Kanta-asiakaskortti & super mukava myyjä!

Tänään piti olla se päivä, kun esittelen teille ostamani normaalihintaisen, kovakantisen ja mielellään kotimaisen kirjan. Tänään ei ole se päivä. Tänään on se päivä, kun havahdun flunssaisena sohvalta, että ai niin, tänään piti olla se päivä ja pyydän siskoani seurakseni kirjakauppaostoksille. Paitsi ettei se mennyt ihan niinkään. Ensin nimittäin katsoin tilini, jahkasin ja sitten vasta pyysin siskoani. Sen jälkeen tein kolme päivää sohvalla maanneesta pöpöhirviöstä vähän vähemmän pöpöhirviön ja vähän enemmän ihmisen, joka voi käydä kirjakaupassa ostoksilla. 

Olisin mielelläni esitellyt täällä ylpeänä sen kovakantisen, kovahintaisen ja mielellään kotimaisen, ehkä pienen kustantamon tai vähän vähemmän tunnetun kirjailijan teoksen. Se oli suunnitelmissa. Elämä vain tuli väliin, odottamattomat menot ja ihan rehellisesti sanoen, minulla ei todellakaan ollut moiseen ylellisyyteen nyt varaa. Halusin kuitenkin osallistua tähän tempaukseen muiden kirjabloggareiden mukana, joten päätin, että ostan jotain. Tänään se jotain on Haruki Murakamin Norwegian Wood, joka ei todellakaan ole se kirja, joka sen piti olla. Homma sujui siis kaikkien sääntöjeni vastaisesti. Mutta sujui kuitenkin.

Blogiani enemmän seuranneet tietävät kuinka mielelläni ostan kirjoja kirpputorilta ja toisinaan näitä löytöjäni blogissani esittelen. Hyödynnän myös alennusmyynnit tehokkaasti. Vaikka ostan normaalihintaisia kirjojakin, niin myönnän rehellisesti, että aika harvoin. Haluaisin kyllä ostaa enemmän, mutta täytyy tylsästi todeta, että talous ei aina mene ihan käsi kädessä halujen kanssa. Ja kuten kaiken kulutuksen suhteen, myös kirjojen suhteen olen harkitseva. Yritän olla ostamatta mitään turhaa.

Normaalihintaisia kirjoja ostan yleensä ystävilleni lahjaksi tai joskus palkitsen itseni. Toisinaan ostan jonkun kovasti odottamani uutuuden heti sen ilmestyttyä tai ostan sen ihan liian kalliin elämänkerran, jota olen pitkään katsellut. Mutta vähän ja harkiten. Edelleen sanon, että haluaisin. Mutta ihan totta, kun kirjojen hinnat helposti ovat lähellä 30 euroa ja joskus enemmänkin, niin ei niitä ihan kevyin mielin ostella. Ja jos vieressä on 10 euron pokkari, niin tuntee itsensä hieman kaistapäiseksi, jos maksaa 20 euroa enemmän kovista kansista. Ihan oikeasti.

Haluan tukea kirjailijoita, haluan tukea kirjastoja, haluan tukea kustantamoja ja haluan tukea vaikka ketä. Mutta sekin täytyy tehdä ihan omien mahdollisuuksien mukaan. Kaikkea kun ei saa mitä haluaa. Vaikka joku nyt ehkä närkästyykin tästä kirjavalinnastani tällaisena päivänä, niin hei, minä ostin kuitenkin normaalihintaisen tuotteen ja tuin sillä vähän pienempää kirjakauppaketjua. Olisihan homman voinut tehdä paremminkin, mutta tänään se meni näin. Hyllyyni ei ilmestynyt tänään sitä pienen kustantamon ja puolituntemattoman kotimaisen kirjailijan kallista kirjaa, vaan kirja, joka on jo pitkään ollut lukulistallani ja jonka ostamisesta olen jo tässä postauksessa haaveillut.

En ehkä tukenut ihan niin näkyvästi ja isosti kuin alunperin piti, mutta tuinpas kuitenkin. Ja onneksi tämä ei ole se vuoden ainoa päivä, jolloin marssin kirjakauppaan ja ostan kirjan. Niitä päiviä on aika paljon enemmän. Ja vaikka minusta on mukavampi esitellä kirpputorilla tehtyjä löytöjä, kuin ihan tavallisia kirjakauppaostoksia, niin ehkäpä niitäkin voisin tuoda vähän enemmän blogiini. En vain pröystäillä mahtavilla kirpparijutuilla.

Mutta hei, menkää ja ostakaa kirja! Se on harvoin ihan huono ratkaisu, oli kirja sitten se kallis kotimainen uutuus tai vähän vähemmän kallis ulkomaalainen pokkari.

Marissan blogista löytyy enemmän juttua tämän päivän ideasta ja linkkilistaa muiden kirjojen ostaneiden blogeihin. Käykääpä kurkkaamassa muiden ostoksia ja tarinoita niiden ympäriltä. Monilla on varmasti paljon enemmän ja paljon järkevämpää sanottavaa, kuin tällä flunssatapauksella tänään.

16 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista! Flunssaa vaikuttaa nyt olevan liikkeellä, minäkin olen kipeänä.

  Olisin halunnut osallistua tähän tempaukseen ja haaveilin J.S. Meresmaan Mifongin ajasta, mutta en minä sitä kuitenkaan ainakaan tänään ostanut. Sen sijaan tilasin poikaystävälleni lahjaksi kaksi kirjaa (tosin molemmat englanninkielisiä ja menestyneitä, joten eivät ne oikein tähän tempaukseen sopisi). Minusta oli kiva, että kirjoitit tällaisen hieman muista poikkeavan bloggauksen. Minäkin haluaisin tukea enemmän kotimaisia kirjailijoita, mutta tässä elämäntilanteessa se on hieman vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja paranemista sinullekin.

   Kiva, jos postaus oli mieleen, vaikka kaikki ei nyt ihan nappiin mennytkään. Mutta valitettava fakta se on, että aina ei rahat riitä niihin kalliimpiin kirjoihin.

   Poista
 2. Hyvä että flunssasta huolimatta pääsit liikkeelle :)

  Uusia kovakantisia ostan kyllä olemattoman vähän, pokkareita sentään enemmän. Murakamiakin aikoinaan samalla linjalla kuin tämänkertaista, "tuosta kirjailijasta olen joskus kuullut jotain, tuossa olisi Blind Willow, Sleeping Woman tarjolla, pitänee kokeilla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuletus teki flunssapäälle oikein hyvää! (Luin blogisi kommentista, että sinäkin olet flunssainen. Paranemisia!)

   Uusia kovakantisia ei raaski juurikaan ostaa kuin lahjaksi. Vähemmän uusia kovakantisia sitten hieman enemmän, vaikka usein niidenkin hinnat ovat vielä kovia. Minä olen Murakamia lukenut aiemmin ja toivon tykkääväni tästäkin :)

   Poista
 3. Pääasia, että sait vähän pöpöä karistettua olkapäiltä ja pääsit ostoksille.En ole Murakamista kovin innostunut, mutta tuo Norwegian Wood kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten yllä totesin, niin pöpöille teki oikein hyvää pieni tuuletus. Ja kirjojen ostaminen piristää aina ;)

   Minä olen Murakamilta lukenut yhden tätä ennen ja toivon pitäväni kyllä tästäkin.

   Poista
 4. Pöpöjä liikkeellä täälläkin. Nenä nuhaisena suunnistin minäkin kirjakauppaan, ja lainasin muuten blogiasi omassa tekstissäni. Olisi pitänyt vissiin otata paremmin selvää paikallisista kirjakaupoista, olisi ehkä voinut mennä tuonne Sammakkon kirjakauppaan tai jonnekin muuallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöpöjä on nyt, vähän joka toinen tuntuu olevan kipeänä! Paranemisia sinullekin. Ja kävinkin lukemassa postaukseksi ja kommentoimassakin juuri siitä, että Sammakossa kannattaa käydä! Se sijaitsee Kauppiaskadulla, lähellä kirjastoa.

   Poista
 5. Hyvä postaus! Minulla on aika samantapaiset realiteetit kirjojen ostossa, ja harkitsin itsekin pokkaria (ja ostin lopulta kovakantisen, mutta edullisimmasta tietämästäni kaupasta). Olisi kyllä aika hullua, jos joku tästä närkästyisi :-). Kiva kun nostit Sammakon kirjakauppaa, se on noussut tietoisuuteeni kunnolla vasta tämän tempauksen myötä ja nyt toivon ehtiväni sinne seuraavalla Turun reissulla.

  Norwegian Wood on ihana, joskin Murakamin kirjaksi epätavallisen tavallinen romaani :). Pikaista parenemista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minusta tuntuu, että kirjoitin tämän pää ihan sumussa kaikista flunssapöhinöistä :D

   Kyllähän se fakta on, että jos täysin samaa tavaraa saa kahteen eri hintaan, niin yleensä halvemman valitsee. Joistain kirjoista tahdon ehdottomasti kovakantisen itselleni, mutta minusta pokkaritkin ovat kivoja.

   Murakamilta olen aiemmin lukenut vain Sputnikin, mutta odotan paljon Norwegialta. Ja Sammakkoon kannattaa poiketa! Ihana tunnelma ja hyvä kirjavalikoima.

   Kiitos. En jaksaisikaan enää sairastaa yhtään.

   Poista
 6. Ai sinäkin olit tässä mukana! Norwegian wood olisikin ihana lukea, Sputnikista pidin paljon :)
  Minulta jäi tämä nyt väliin, kirjoja kun tulee osteltua muutenkin.. Kirjojen hinnat tosiaan ovat ne mitkä ovat ja ehkä hyväkin niin. Näin kirjan ostaminen säilyy vielä (ainakin minulle) hiukan erityisenä juttuna, josta nauttii sitten ja sijoittaa kauan harkittuun tai odotettuun teokseen. Työssäni tulot vaihtelevat joskus todella paljon, eikä aina ole varaa. Sitten tuetaan kirjastoja :)

  Ja älä tosiaan turhaan mieti, ostitko tarpeeksi kalliin tai erikoisen kirjan, ostit omaan hetkeesi sopivan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, juu. En viitsinyt hirveästi mainostaa, kun tämä ostamani kirja nyt ei ollut kovin erikoinen. Josku olen siitä kyllä tosi innoissani! Murakami kun teki vaikutuksen Sputnikilla :)

   Minusta kirjojen hinta on okei, kun se pyörii siinä 20 tienoilla, ehkä vielä 30. Mutta kun kirjat alkavat olla 40 lähestyviä, niin se menee vähän yli. Pitäähän kirjoista korvaus saada, mutta silti! Onneksi kirjoja on laidasta laitaan ja pokkareita saa edullisesti.

   Ja tuo on totta. Että ostin omaan hetkeeni sopivan. Hyvin sanottu! :)

   Poista
 7. Pisteet siitä että pöpöjä uhmaten menit silti kirjaostoksille, näin toimii todellinen kirjahullu! <3 :)
  Ihana valinta, ihastuin kirjaan täysillä ja toivon että sinäkin pidät. Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sanoinkin seurassa olleelle siskolleni, että kyllä sitä kaikkeen hulluun ryhtyy kirjablogin takia :D

   Muistankin, että pidit tästä kovasti! Toivottavasti minäkin. Ainakin Sputnik oli ihana.

   Kiitos! :)

   Poista
 8. Minun ostokseni oli kyllä aika lailla kipurajani kohdalla, ehkä jo ylikin. Harvemmin ostan ihan niin hinnakkaita kirjoja. Kyllä se pokkarihylly on se, mistä itsekin eniten katselen uusia kirjoja.

  Tämä(kin) Murakami on minulta vielä lukematta. Olen lukenut Sputnikin ja siitä pidin paljon. Aion varmasti jossain vaiheessa hommata myös tämän ja muitakin herran kirjoja hyllyyni.

  Pikaista paranemista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sinun ostoksesi oli kyllä hyvä. Murakami<3

   Se on vähän sääli, että osa kirjojen hinnoista on niin korkeita. Pakko tyyyty vähän halvempaan, sillä aina ei todellakaan voi edes haaveilla niistä 40 euron kirjoista...

   Kiitos! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.