sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Loppuvuosi luetaan oman hyllyn kirjojaOlen jo pidempään suunnitellut teemakuukautta, jolloin lukisin vain oman hyllyn kirjoja. Erinäisistä syistä olen kuitenkin koko ajan joutunut siirtämään ideaani myöhemmäksi. Nyt olen viimein siinä pisteessä, että viimeinenkin kirjaston kirja on luettu ja tekosyyt lainata lisää kumottu. Tämä tarkoittaa sitä, että en lue oman hyllyn kirjojani vain seuraavan kuukauden ajan vaan koko loppuvuoden.

Syy nostaa oman hyllyn kirjat jälleen esille on se tosiseikka, että lukemattomia kirjoja on kertynyt hyllyyni järjetön määrä. Laskujeni mukaan lukemattomia kirjoja on 78 (mahdollisesti kirjan tai pari enemmän tai vähemmän) ja se on paljon. Hassua on se, että lukemattomissa hyllyni kirjoissa ei ole mitään vikaa - päinvastoin tuolla odottelee mm. John Irvingiä, Tove Janssonia, Susan Fletcheriä - mutta ilmeisesti jo saatavilla oleviin kirjoihin on paljon vaikeampi tarttua kuin niihin, joita joutuu odottelemaan kirjaston varausjonoista.

Koska elämä ei ole mustavalkoista, sallin itselleni kaksi poikkeusta. Normaalisti en laske arvostelukappaleita oman hyllyni kirjoiksi, mutta nyt lasken, sillä hyllyssäni on pari arvostelukappaletta, jotka tulen vielä lukemaan tämän vuoden puolella. Tulevissa arvioissa kirjoitan kuitenkin tunnisteisiin entiseen tapaan arvostelukappale. Toinen poikkeus on mahdolliset lukupiiriin luettavat kirjat, koska ne eivät välttämättä löydy omasta hyllystäni. 

Muuten jutun juju on kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan valita loppuvuoden luettavat omasta hyllystä. Ei ole väliä kuinka monta luen tai mitkä kirjat luen, kunhan ne löytyvät omasta hyllystäni. Vaikka lukemattomien määrä hirvittää, niin kaltaiselleni fiilislukijalle se kuitenkin takaa myös sen, että laidasta laitaan ja fiilikseen löytyy jotakin. Nyt vain lukemaan.

Sellainen loppuvuosi täällä! Onko muilla lukusuunnitelmia vuoden viimeisten kuukausien varalle? Tarttuuko joku muukin oman hyllyn kirjoihin?
 

35 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta idealta! Tutkimuskirjallisuutta joudun aina lukemaan jollain lailla suunnitelmallisesti -- muuta lukemista en sitten suunnittelekaan lainkaan vaan poimin omista kirjoista juuri sen mitä tekee mieli lukea. Kaunokirjallisuutta luen lähes aina omasta hyllystä -- vain harvoin lainaan kirjastosta, ts. hankin tai saan lahjaksi/puoliso saa lahjaksi lähes kaikki lukemani romaanit. Sukulaisten ja ystävien hyllyillä käyn myös toisinaan. Hyviä lukuhetkiä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että idea on yhtä hauska käytännössäkin. Olen sen verran innokas kirjaston käyttäjä, että vähän voi tehdä tiukkaa koko loppuvuoden pyöriä vain omien kirjojen parissa. Toisaalta nuo oman hyllyn lukemattomatkin vastaavat jo jonkin sortin pientä kirjastoa ;)

   Kiitos! Samoin sinulle :)

   Poista
 2. Juuri eilen pohdiskelin, miksi oman hyllyn lukemattomia on niin vaikea aloittaa ja ennen kaikkea lukea loppuun, vaikkei niissä mitään vikaa olekaan. Onhan se kirja joskus kiinnostanut niin paljon, että olen omaksi hankkinut. Silti niitä lukemattomia vaan nököttää siellä hyllyssä ties miten paljon. En ole uskaltanut laskea. Nostan hattua sille, että jaksat koko loppuvuoden lukea vaan omaa hyllyä... minulta ei onnistuisi, kirjaston hyllyjä ei vaan pysty vastustamaan. :)

  Pitäisi minun vähän tsempata omankin hyllyn kanssa, kun tein siitä pikku projektinkin alkusyksystä. Nihkeästi on edennyt, mutta marraskuussa tavoitteeni on lukea ainakin 2 oman hyllyn kirjaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman hyllyn kirjat ovat varmaan liian helposti saatavilla. Kirjastosta nappaa kirjan mukaansa, kun "se kerrankin löytyy" kun taas oman hyllyn kirjat pysyvät hyllyssä kiltisti odottamassa. Tähän tulokseen olen nyt tullyut omien pohdintojeni kanssa :D

   Minullakin on hyllyssä nimittäin paljon omien lempikirjailijoiden teoksia ja kirjoja, joiden lukemista olen odottanut niin paljon, että olen päätynyt ne ostamaan. Olen kuitenkin aika harkitseva ostaja, eli en osta ihan mitä tahansa, vaan pyrin ostamaan vain kirjoja, jotka haluan varmasti lukea.

   Katsotaan kuinka projekti etenee. Ehkä en tätä menoa luekaan yhtään kirjaa koko loppuvuonna. Mutta tsemppiä oman tavoitteesi kanssa. Se on jo sitten kaksi selätettyä ;)

   Poista
 3. Mä olen tänä vuonna saanut aika mukavasti pysyteltyä oman hyllyn parissa, uusia hankintoja on tosin tullut tehtyä sellaista tahtia että lukemattomien määrä ei todellakaan ole vähentynyt. Nyt on yksi kirjaston kirja luettavana, odotan jo pääseväni valkkaamaan omasta hyllystä luettavaa kunhan saan sen pois alta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no mutta pääasia kai se, että yrittää edes lukea niitä oman hyllyn kirjoja. Minä kun olen haalinut kyllä lisää sylikaupalla, mutta lukenut harvakseltaan. Toivottavasti marraskuussa ja joulukuussa on paljon aikaa lukea, niin saisi noita omia pinoja vähän pienemmäksi.

   Poista
 4. Tähän ideaan olisi joskus hauska tarttua, vaikka en loppuvuonna niin aiokaan tehdä. Helposti tulee unohdettua ne oman hyllyn kirjat, vaikka siellä olisi lukemattomana paljon mielenkiintoisia. Minulla taitaa olla kirjastosta lainassa kymmenisen kirjaa ja odotan innolla esim. Haruki Murakamin 1Q84:n kolmatta osaa lainaan. Haluan lukea sen heti kuin vain mahdollista, koska olen odottanut loppuratkaisua toukokuusta lähtien. Ehkä vaikka kesällä tämän voisi toteuttaa, sillä silloin ei yleensä ilmesty niin paljon uutuuksia, joten ehkä silloin olisi aikaa lukea vain oman hyllyn kirjoja, vaikka kirjaston antimet ovatkin aika houkuttelevia. Mukavia teemakuukausia!

  VastaaPoista
 5. Ai niin en sanonut mitään lukusuunnitelmistani. Joulukuussa haluaisin ehtiä pitämään teemaviikon, josta olen haaveillut tämän koko syksyn, mutta ei ole vielä ollut mitään sopivaa väliä teemaviikkoiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman hyllyn kirjat jäävät kyllä minullakin turhan usein vähälle huomiolle. Nyt pakko tsempata, tai en kohta enää kehtaa ostaa uusia kirjoja.

   Kiitos! Ja toivottavasti sinäkin löydät itsellesi aikaa teemailulle tai niille oman hyllyn kirjoille ;)

   Poista
 6. Itse olen päättänyt samoin, jossain vaiheessa oli yli 200 teosta lukematta, vieläkin noin 150, kun on tullut ostettua lisää kiinnostavia kirjoja, kirjastossa aika harvoin käyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän olet kaventanut kivasti! Ja minullakin tuo lukemattomien määrä kyllä kasvaa tasaiseen tahtiin, kun tulee turhankin herkästi ostettua. Mutta hyvä! Toivottavasti minäkin saisin edes jonkin verran luettua nyt.

   Poista
 7. Ensi vuonna aion pysytellä kaukana kaiken maailman lukuteemoista, jotta minäkin pääsisin tarttumaan oman kirjahyllyn herkkuihin. Jatkan korkeintaan So Americanin osavaltioiden koluamista ja Kirjallista maailmanvalloitusta. (Miten musta silti tuntuu, että löydän itseni haastemeren keskeltä...)

  Loppuvuosi menee saatellen teemalukemista loppuun. Marraskuun teema on mitä luultavimmin tyttökirjallisuus ja joulukuun teema "palkitut" tai Finlandia ehdokkaat tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aina yritän pysytellä erossa haasteista, mutta vielä en ole ihan täysin siihen kyennyt. Aina pariin tulee jäätyä kiinni. Tosin sen verran kehun itseäni, että olen kyllä usein valinnut sellaisia haasteita, jotka tukevat muitakin lukusuunnitelmiani. Esimerkiksi yhden haasteen tiimoilta sain juuri omasta hyllystä kaksi kirjaa luettua!

   Sinun loppuvuotesi kuulostaa kivalta. Ehkä minäkin luen yhden tyttökirjan loppuvuonna, sellaisia kun hyllystä löytyy ;)

   Poista
 8. Kunnioitettavaa ja sopisi hyvin minunkin tarpeisiini (omassa hyllyssä varmaan 200 lukematonta...). Mutta tunnen itseni, ei onnistu. Haahuilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minäkin aika usein haahuilen, mutta nyt aion pysyä lujana. 200 on kyllä paljon, mutta ainakaan ei lopu luettava kesken.

   Poista
 9. Totta, kirjaston kirjat ajavat aina minullakin omien kirjojen edelle! Johtunee siitä, kun kirjaston kirjat täytyy aina jossain välissä palauttaa, viimeistään viiden uusintakerran jälkeen, niin täytyy ehtiä lukea ne ennen sitä.

  Minulla ei ole sen kummempia lukusuunnitelmia loppuvuodeksi, omien ja kirjaston kirjojen lukemista vain. Ja luen ehkä jouluna (ja varmaan pitkälle siitä eteenpäin :D) Oatesin Blondia, mutta saa kuitenkin nähdä, onko silloin oikeat fiilikset sille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja Turussa saa uusia vain kolmesti, joten kovin pitkään ei voi viivytellä. Ja sehän tarkoittaa sitä, että oman hyllyn kirjat joutuvat aina odottamaan. Vaan eivätpä joudu kauan.

   Oatesia minäkin haluaisin lukea lisää. Toivotaan, että fiilikset kirjalle löytyvät.

   Poista
 10. Tuo on kyllä aika hasardi määrä, itselläni on romaaneita ja tietokirjoja onneksi vähän vähemmän luettavana. Tietokirjoihin on vain raskasta tarttua ja jotenkin nuo kirjastosta lainatut kyllä menevät etusijalle.

  Nyt kun on vielä koulua, balettia ja projekteja, niin ei ole kyllä kovin paljoa aikaa lukea mitään, ja sitten keväällä jos olen töissä ja pääsykokeisiin valmistautumassa, niin ei kyllä juhlita silloinkaan kirjallisuudella kovin helposti. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on iso määrä, mutta se on kertynyt pikku hiljaa alennusmyyntien ja kirppislöytöjen myötä. Nyt on pakko lukea pois ja kiertää kirjakaupat kaukaa!

   No, aina ei ole aikaa lukea, mutta onneksi sitten aina tulee sekin hetki, kun taas on. Tsemppiä syksyn - vai pitäisikö sanoa jo talven - menoihin!

   Poista
 11. Minä olen tänä vuonna jo keskittynytkin omaan hyllyyn, ja lukemattomien kaunojen määrä alkoi vähetä pariinkymmeneen (tietokirjat on sitten oma lukunsa) niin piti mennä sitten ostamaan lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sehän se on, että kun lukee oman hyllyn kirjoja niin samaan aikaan kokee tarpeekseen ostaa lisää. Mutta hienoa, että sinä olet saanut omiasi luettua! Ehkäpä minäkin nyt!

   Poista
 12. Tosi hyvä idea!! Mietin itse, joskos joulukuu olisi minulla sellainen ja rajoituksena vielä, että ei tänä vuonna julkaistuja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tuohan olisi myös hauska toteuttaa itse, että pyrkisi lukemaan vähän vanhempia kirjoja. Tosin minulla nyt ei taida kovin montaa uutukaista olla, että vähän vanhemmilla kirjoilla pitkälti mennäänkin :)

   Poista
 13. Jee kiva idea ja kiva kuva! Ja eiköhän me noista 78:sta joku voitaisi lukupiirissä lukea :)

  Itse en ole erityisemmin suunnitellut vielä loppuvuoden lukemisia paria kirjaa pidemmälle.. Tietysti olen nyt lukenut aika paljon kotimaisia, joten loppuvuoteen voisi ottaa vähän enemmän käännöskirjallisuutta :) (En halua muuten edes laskea omia lukemattomiani.. Aika paljon varmaan, laitan sellaiset kirjat heti kiertoon, jotka eivät olleet älyttömän hyviä tai herättäneet kiinnostusta tarttua kirjaan vielä myöhemminkin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja katsotaan jos niistä joku kelpaisi ;)

   Minäkin ajattelin valita omasta hyllystä vähän enemmän käännöskirjallisuutta, kun kotimaista on minunkin tullut luettua nyt aika paljon. Ja heh, minä merkitsen oman hyllyn lukemattomat goodreadsiin, joten näen sen hirmuisen luvun siellä aina, vaikken erikseen laskisikaan. Ehkä ihan hyvä näin.

   Minäkin laitan aina kiertoon ne, joihin en enää palaa.

   Poista
 14. Haha, minulla voisi sanoa olevan päinvastaisen projektin: melkein kaikki kirjani ovat tällä hetkellä pakattuna laatikoissa, joten en pääse lukemaan omiani vaikka haluaisin :D No, messuilta jotenkin epähuomiossa tarttui kyllä jotain mukaan, että tällä nykyisellä lukutahdilla pärjäisin niilläkin aika pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kirjaparkoja, kun ovat laatikkoon päätyneet. Ei vaan, joskus niinkin. Ja onneksi tosiaan luettavaa saa aina, vaikkei sitten juuri sillä hetkellä sieltä omasta hyllystä.

   Poista
 15. Oi että, pitäisi varmaan itsekin kyllä kokeilla lukea lähinnä omia kirjoja! En ole laskenut paljonko itselläni niitä lukemattomina löytyy, luultavasti ihan liikaa kirjojen kokonaismäärään suhteutettuna. Täysin en varmaan omien parissa pysty pysymään, sillä tarkoitus olisi saada vielä edes parit sarjakuvat luettua tämän vuoden puolella, mutta ehkä pitäisi linjata, että vain niitä saa lainata ja muut kirjat pitää valikoida omasta hyllystä. Saa nähdä miten tämäkin ajatus pitää... :D Mutta tsemppiä sulle tämän kanssa, tuossa määrässä on tosiaan edes se hyvä puoli, että valinnanvaraa ainakin pitäisi löytyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aion nyt itse pysyä mahdollisimman tiukkana tämän kanssa. Tosin yksi sarjakuva pitäisi minunkin vielä lukea, mutta onneksi niitäkin löytyy omasta takaa :D

   Ja valinnanvaraa riittää tosiaan. Mutta katsotaan, jos sinäkin innostut enemmän tästä :)

   Poista
 16. Olen muutamana päivänä katsellut huojuvaa kirjastolainapinoani ja miettinyt, että kun saan ne luettua keskittyisin taas oman "kotikirjaston" antiin. Minulle on muodostunut paha tapa haalia paljon kirjaston kirjoja, joita joudun sitten uusimaan kerta toisensa jälkeen. Ihan täysin en silti taida ryhtyä oman kirjahyllyn sisältöä lukemaan vaan sallin yksittäisiä kirjastolainoja, arvostelukappaleita tai täsmäostoksia. Suunnitelman toteutus tosin taitaa siirtyä lähemmäs joulukuuta tai ensi vuoden puolelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän sama pahe, että lainaan herkästi kirjastosta kirjoja, vaikka luettavaa olisi jo valmiiksi yöpöydät notkollaan.

   Minä luen kyllä melko tasaisesti omankin hyllyn kirjoja, mutta nyt haluan keskittyä vain niihin. Oikeastaan minulla on tässä kyllä sellainen lehmä ojassa, että jos monikin näistä lukemattomista jää hyllyyni, niin tarvetta uudelle hyllylle löytyisi ;)

   Poista
 17. Ihana hyllykuva! :)

  Teinkin vähän aikaa sitten postauksen loppuvuoden lukusuunnitelmista, ja niillä mennään. Tällä hetkellä kesken Monika Fagerholmin Diiva, jota olen hyllyssäni säästellyt jo pitkään sopivaa hetkeä varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Niin sinun lukusuunnitelmat minä muistakin. Fagerholmia en ole itse lukenut, mutta ehkä pitäisi :)

   Poista
 18. Tein muutama päivä sitten ihan saman päätöksen, mutta huh miten vaikeaa siitä on pitää kiinni! Keksin jatkuvasti uusia kiinnostavia teoksia, jotka haluan hakea kirjastosta. Mulle pitäisi antaa porttikielto, että pystyisin pysymään poissa.

  78 oman hyllyn kirjaa on jo niin hurja määrä, että multa kestäisi luultavasti kaksi vuotta saada projekti toteutettua. Omassa hyllyssäni odottelee sentään vain 9 lukematonta kirjaa, mutta kun osa niistä on lojunut siellä pahimmillaan joulusta 2008, on kynnys tarttua niihin kummallisen suuri. Mutta nyt aion tosissani yrittää!

  Onnea koitokseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtäväisitköhän ne kirjastossa jos pyytäisi sieltä itselleen väliaikaisen porttikiellon? :D

   78 on iso, iso määrä. En edes unelmoi saavani niitä toviin luettua, mutta jos nyt edes muutaman ehtisin, niin se jo keventäisi. Eikä sitä tiedä kuinka paljon innostuu, jos jatkaa hankkeen parissa vielä pidempäänkin kuin vain vuoden loppuun

   Kiitos! Ja onnea sinullekin :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.