lauantai 4. tammikuuta 2014

Kirjavuosi 2013 & suunnitelmia vuodelle 2014


Vuosi 2013

Uutta vuotta eletään jo, mutta minä palaan vielä hetkeksi menneeseen vuoteen lyhyesti numeroin ja sanoin. Vuosi 2013 oli minulle kirjallisesti merkittävä vuosi monella tapaa. Ensinnäkin luin ensimmäistä kertaa näin "vanhempana" yli 60 romaania vuodessa ja se on paljon. Löysin itselleni useamman uuden kiinnostavan kirjailijan, joista Susan Fletcher on noussut jo yhdeksi lempikirjailijakseni. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa lukumaratonia, joka toi mieleeni lapsuuden kesät, jolloin kökötin tuntikausia kirjojen parissa väsymättä. Vuonna 2013 listasin myös kaikki ostamani ja saamani kirjat, ja alempana onkin paljastettu kuinka monta kirjaa ostin tai sain.  Mutta sitä ennen palataan vielä vuoden luettuihin, niin parhaimpiin kuin huonoimpiinkin kirjoihin.

Vuoden aikana luin yhteensä 76 kirjaa.

♥  7 sarjakuvaa.
♥  6 tietokirjaa tai muuta ei-kaunokirjallista teosta.
♥  63 romaania.

29 kirjoista oli kotimaisia.
♥ 47 kirjoista oli käännöskirjallisuutta.

Kaikki lukemani kirjat löytyy listattuna yläbannerin alla olevasta linkistä Luetut 2013.

Kymmenen parasta lukemaani kirjaa
(eivät ole missään järjestyksessä)

Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri
Susan Fletcher: Irlantilainen tyttö
John Irving: Minä olen monta
Doris Lessing: Eloonjääneen muistelmat
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
Khaled Hosseini: Leijapoika
Delphine de Vigan: Yötä ei voi vastustaa
Leo Tolstoi: Anna Karenina
Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani (arvio tulossa)
+  
♥ Kjell Westö: Kangastus 38
♥ Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, Osa 1: Rakkaus
Eowyn Ivey: Lumilapsi

Vuoden kehnoimmat lukukokemukset

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat
Mikael Niemi: Veden viemää
James Robert Waller: Hiljaiset sillat
Yksi vuoden projekteistani oli listata kaikki ostamani sekä saamani kirjat ylös. Projekti oli mielenkiintoinen ja etenkin näin jälkeenpäin oli kiinnostava koota vuoden kirjat tälläkin tavalla yhteen. Tosin samaan aikaan melko kauhistuttavaa! Mutta antaa lukujen puhua puolestaan.

♥ Ostin 83 kirjaa.
♥ Sain lahjaksi/arvonnoista 8 kirjaa.
♥ Arvostelukappaleina sain 11 kirjaa.

83 kirjaa on hurjan iso määrä kirjoja, mutta listoja katsoessa totesin, että suurin osa kirjoista on ostettu joko kirpputoreilta tai alennusmyynneistä. Halvimmillaan olen ostanut kirjoja 50 sentillä. Suurin osa kirjoista oli sellaisia, jotka olen jo pidempään halunnut lukea, eli hyvin vähän oli harhaostoja tai heräteostoksia. Kaikki ostamani kirjat eivät olleet itselleni, vaan joukossa oli useampi lahjakirja. Lahjaksi tai arvonnoista sain laskujeni mukaan 8 kirjaa ja arvostelukappaleita 11. Saatuja kirjoja tosin en ole merkinnyt aivan yhtä systemaattisesti ylös kuin ostettuja, joten luvut saattavat olla todellisuudessa muutaman kirjan isommat. Mutta hyvin lähellä totuutta ollaan kuitenkin.

Tällä hetkellä kirjahyllyssäni on 76 lukematonta kirjaa (joista tosin muutama poikaystäväni, jotka aion itsekin lukea), eli vaikka olen ostanut kirjoja tiuhaan, niin olen niitä myös omasta hyllystä lukenut.

Projekti oli minusta ihan mukava sekä valaiseva, joten ajattelin jossain mielessä jatkaa sitä vielä ensi vuonna. Ehkä samaan tapaan kuin nytkin. Hieman ajattelin karsia kirjojen ostoa, mutta tuskin mitenkään radikaalisti, sillä projektin myötä huomasin ostavani yllättävänkin harkitusti kirjoja eli en jatkossakaan aio olla tarttumatta hyviin löytöihin. Ja koska en muuten harrasta juuri lainkaan minkäänlaista shoppailua, niin kirjat saavat jatkossakin olla se "paheeni", johon rahojani laitan.

Vuosi 2013 oli kaikin puolin oikein hyvä. Etenkin kirjallisessa mielessä. Toivottavasti vuodesta 2014 tulee yhtä hyvä, ellei jopa parempi.


Vuosi 2014

Vaikka en yleensä kovin suuria juonia puno mitä tulevaan vuoteen tulee, niin jotain pieniä suunnitelmia täytyy silti aina olla. Nyt uutena vuotena suunnitelmani ovat maltillisia ja rentoja, mutta aika innoissani olen.

Tarkoituksenani nimittäin on jatkaa viime vuoden lopulla käyntiin lähtenyttä projektia lukea oman hyllyn kirjoja. Marraskuussa ja joulukuussa projekti eteni jo mukavasti, joten en usko sen tuottavan kovin suuria ongelmia nytkään. Hyllyssäni nimittäin odottelee monta kiinnostavaa kirjaa (tarkalleen 76) ja mitään suurta paloa en tuntenut kevään uutuksiakaan kohtaan, joten eiköhän suurin osa keväästä mene kevyesti ihan kotikirjaston turvin. Mitään rajoituksia tai sääntöjä en itselleni aseta, mutta tavoitteenani on lukea tulevana vuonna mahdollisimman monta kirjaa omasta hyllysä.

Goodreadsissa asetin itselleni tavoitteeksi lukea 70 kirjaa. Sekään ei ole mikään pakote, vaan enemmänkin toive, että ehtisin niin monta kirjaa lukea. Katsotaan kuinka minun vielä käy.

Yhden haasteen olen tähänkin vuoteen napannut, mutta siitä syystä, että se tukee samalla oman hyllyn kirjojen lukemista. Kyseessä Viva la France! -haaste, johon aion lukea (ja olen jo lukenut) oman hyllyn ranskalaisia teoksia.Sellainen oli mennyt vuoteni ja jo alkaneen vuoden suunnitelmat. Tällä hetkellä olen vielä maalla, huomenna olisi tarkoitus lähteä takaisin kaupunkiin ja alkaa purkamaan hurjaa kahden kirjan bloggausjonoa.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!

19 kommenttia:

 1. Oman hyllyn kirjojen lukeminen on hyvä ajatus ja sinulla ainakin kirjoja riittää. <3

  Viime vuoden parhaimpiesi joukossa on monta omaakin suosikkiani. Fletcherin Tummanhopeisen meren suhteen olen ihan eri mieltä, mutta Irlantilaisesta tytöstä pidin. Ja tietenkin Irving (vaikkei kirjailijan parhaita ollutkaan), Itäranta, Winman ja Ivey.

  Ihanaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja riittää kyllä ja vähän hölmöä on kirjoja kauempaa lähteä hakemaankaan, kun olen kuitenkin haalinut vain kiinnostavia kirjoja omaan hyllyyn.

   Olen huomannut, että meillä on melko yhtenäinen kirjamaku, joten hassua, että ollaan niin eri linjoilla Tummanhopean meren suhteen. Minulle se oli ehkä vuoden parhain. Irving on Irving - voi kirjoittaa mitä vain ja minä ainakin luen.

   Kiitos samoin Katja <3

   Poista
 2. Hieno kirjavuosi ollut sinullakin! Ja etenkin, koska Kani nimeltä jumala ja Lumilapsi ♥

  Minäkin voisin yrittää tänä vuonna lukea enemmän oman hyllyn kirjoja, erityisesti niitä vanhempia, jotka ovat olleet siellä lukemattomina jo vuosia.

  Hyvää ja tietysti jälleen hyvin kirjaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kani nimeltä jumala oli kyllä ihan minun kirjani. Vaikka olemassa on varmasti paljon taidokkaampia kirjoja, niin lukukokemuksena Kani oli ihan loistava. Kuten myös Lumilapsi, jonka vuoksi aloin ihan kaivata talvea ja no, se ei ole kyllä vieläkään tänne saapunut.

   Toivottavasti saadaan molemmat oman hyllyn kirjapinoja luettuja.

   Kiitos samoin <3

   Poista
 3. Leijapoika on kyllä hieno. Teemestarin kirja on ehdottomasti lukulistallani. Veden viemää oli minulle ihan päinvastainen kokemus. Kirja tuntuukin jakavan mielipiteet. Hiljaiset sillat oli nuoruuteni nyyhkylemppari, enää en ehkä ihan niin paljon innostuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leijapoika on hieno ja koskettava. Sellainen, joka varmasti jää mieleen. Elokuvakin on hyvä. Ja Teemestarin kirjaa en voi kuin suositella.

   Monet tykkäsivät Veden viemää -kirjasta, mutta minä kyllä suorastaan inhosin. Ellen olisi pyytänyt sitä arvostelukappaleeksi, olisi se saanut jäädä hyvin alkuvaiheissa kesken. Ja Hiljaiset sillat ei kyllä tehonnut minuun lainkaan.

   Poista
 4. Kiinnostavia tilastoja! Voisi ehkä itsekin pitää ahkerammin kirjaa siitä, kuinka paljon kirjoja osti, ja ehkä niiden hinnatkin, jotta voi vuoden lopussa katsoa, kuinka paljon rahaa tähän harrastukseen uppoaakaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi kiinnostava itsekin seurata mikä on se todellisuus, että kuinka paljon kirjoja ostaa. Yllätyin, että jäi alle sataan, koska minusta tämä vuosi on ollut hyvin rikas kirjavuosi monella tapaa. Minä merkitsin hinnatkin ylös, mutta en jaksanut laskea summaa (vielä) yhteen. Lahjakirjat ovat maksaneet tietenkin eniten, että itselle ostetut ovat pyörineet ihan muutaman euron hinnoissa. Ja välillä allekin euron.

   Poista
 5. Kuulostaa hyvin menneeltä vuodelta! Minä en tainnut löytää uutta kirjallista suosikkia tänä vuonna, mutta muuten kirjavuosi eteni ihan kivasti:)

  Kirjallisia projekteja en tälle vuodelle ottanut, mutta ajattelin alkaa pikkuhiljaa tyhjentämään kirjahyllyä niistä luetuista kirjoista, joita en halua säästää. Ideaalitilanne olisi, että kirjahyllyssä olisi vain luettuja kirjoja ja sellaisia, jotka ovat tehneet suuren vaikutuksen. En tiedä miten antikvariteeteista saa rahaa kirjoja myymällä, mutta tuotolla olisi kiva tehdä jotain hauskaa: lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai ostaa vähemmän mediahuomiota saanut kotimainen kirja esimerkiksi. Saas nähdä, mitä keksin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi oli hyvä ja kiva, että sinullakin :)

   Minä yleensä laitan heti kirjan luettuani sen kiertoon, jos en ole pitänyt. Hyvät kirjat säästän. Toki hyllyyn mahtuu edelleen kirjoja, joita en välttämättä enää lue toistamiseen tai jotka olivat "ihan ok". Jos jossain vaiheessa oman hyllyn kirjojen määrä alkaa mennä naurettavuuksiin, niin sitten täytyy varmaan laittaa kiertoon rankemmalla kädellä.

   Toivottavasti sinun projektisi sujuu ja toivottavasti saat hyvän rahan, jonka käyttää kivasti :)

   Poista
 6. Mukava kasa kirjoja on sullekin ehtinyt vuoden aikana kertyä, varmasti monta hienoa lukukokemusta odottamassa! :) Mä sain juuri parikymmentä minuuttia sitten luettua loppuun vuoden ensimmäisen kirjan (joka oli oikein ilahduttava tapaus) ja nyt ajattelen suunnilleen hurmiossa kaikkia mua hyllyssä odottavia mahdollisuuksia - en nimittäin ole valinnut vielä seuraavaa. :D Aion myös pysytellä mahdollisimman tiiviisti oman hyllyn kirjojen parissa, ja uskon kyllä siinä onnistuvanikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kertynyt kyllä, joskaan ei ihan yhtä paljon kuin sinulle ;)

   Minäkin luin vuoden ensimmäisen kirjan jo, ja nyt jo toinen oman hyllyn kirja menossa. Mitä aarteita sieltä löytyykään! Ja tsemppiä oman hyllyn kirjojen lukemiseen.

   Poista
 7. On meillä sentään monia yhteisiä suosikkeja, vaikka tuo Veden viemää ei sinulla kolahtanut. ;) Oletko muuten lukenut Fletcherin Noidan ripin? Se on yksi suosikeistani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan meillä. Noidan ripin luin viime vuonna kuten Irlantilaisen tytön ja Tummanhopean meren. Se oli hyvä, mutta ei kuitenkaan ihan mahtunut viime vuoden parhaimpiin. Aiheessa oli jotain, mikä ei ihan iskenyt minuun.

   Poista
 8. Sinulla on kyllä selkeästi ollut todella hieno vuosi takana! Tänne on aina ollut ilo tulla katsomaan uusia postauksiasi :)
  Minuun ei kertakaikkiaa Fletcher ole osannut tehdä sen suurempaa vaikutusta, vaikka muistan miten pidit Tummanhopeisesta merestä. Ehkä vielä annan Noidan ripille mahdollisuuden, mutta sitten joskus.
  Tuo omien kirjojen lukeminen palaa taas minullakin kuvioihin, maltillisesti olen kyllä kirjoja viime kuukausina ostellut mutta silti niitä lukemattomia löytyy hyllystä...
  Mahtavaa kirjavuotta 2014!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno vuosi on takana ja voi kiitos ihana <3

   Eihän Fletcher kaikkien kirjailija voi olla. Minuun yhden suurimman vaikutuksen tekee se, että kirjassa on todella kaunis kieli, mutta sellainen, jota tykkään lukea. Usein karsastan "liian" kaunista kieltä.

   Toivottavasti saadaan paljon oman hyllyn teoksia kahlattua läpi!

   Poista
 9. Oih, onpa hieno kirjasaalis sinulle viime vuonna kertynyt -ei pääse lukeminen loppumaan, hihii. <3 Kangastus, oih! Leijapojasta tykkäsin minäkin kovasti, kun sen vuosia sitten luin. Hosseinin uusin teos on vielä(kin) lukematta. Mukavaa alkanutta vuotta tännekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kirjasaalis kyllä on, että riittää pidemmäksi aikaa tosiaan luettavaa. Mutta tärkeämpää on se, että kaikki ovat niin houkuttelevia, etten edes tiedä missä järjestyksessä oikein lukisin!

   Kangastus ja Leijapoika ovat hyviä, mutta en minäkään Hosseinin uutta ole lukenut. Pongasin sen kyllä kirpparilta, mutta jätin ostamatta. Ehkä sitten myöhemmin.

   Kiitos samoin :)

   Poista
 10. Mukavannäköinen kirjavuosi sinulla takana ja ihanaa, että Kani on listallasi :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.