tiistai 21. tammikuuta 2014

Markus Zusak: Kirjavaras


Markus Zusak: Kirjavaras
Suomentanut: Pirkko Biström
Sivut: 558, Otava 2009
Kannen kuva: Jeff Cottenden
Alkuteos: The Book Thief, 2005

"Viidenneksi: jossakin syvällä hänen sydäntään kutitti, mutta hän varoi tarkkaan raapimasta sitä. Häntä pelotti ajatella mitä sieltä voisi tihkua ulos." 

On toinen maailmansota, natsi-Saksa, Hitler, juutalaisvainot, keskitysleirit, pommitukset, pommisuojat, loputon pelko, jatkuva nälkä ja ruumiiden viereen kumartunut kuolema. Kaiken keskellä on kasvatittyttö Liesel, joka näkee painajaisia, opettelee yön pelottavina tunteina lukemaan ja päivisin juoksee jalkapallon perässä kentällä poikien kanssa. Liesel, joka varastaa kirjoja, joka ei suostu suutelemaan ystäväänsä Rudya, joka rakastaa papaa ja joka ystävystyy kellariin piilotetun juutalaisen kanssa. Liesel, joka lukee pommisuojassa ääneen muille kirjoja ja joka kaiken synkkyyden keskellä tuo pilkahduksen toivoa.

Kirjavaras on taitava ja mukanaan vievä kirja, joka tarjoaa tutuissa puitteissa jotain uutta. Ydintarinalta kirja on varmasti kaikille tuttu, valitettavasti, mutta ytimen ympärille rakennettu maailma oli minusta lumoava. Kirjoja varasteleva tyttö, tarinoiden maailma, hieman kärjistetyt ihastuttavat hahmot ja kuolema, joka saa sanoa sanottavansa. Kirja on koskettava, julma ja raakaa. Samaan aikaan se on kuitenkin lämmin, hauska ja toiveikas. Kirja ei kaunistele, ei tarjoa onnellisia loppuja, mutta silti se tarjoaa toivoa. Lämpöä ja rakkautta.

Kirjan kieli oli taidokasta, oivaltavaa ja helppolukuista. Kirja nauratti ja itketti, kosketti ja vavahdutti. Tosin täysin moitteeton kirja ei ollut, ja minusta alku oli hieman luotaantyötävä. Kirjan alussa oli liikaa kaikkea ja tuntui, kuin siitä olisi yritetty tehdä väkisin hauska. Onneksi muutaman ensimmäisen sivun jälkeen tarina tasoittui ja pääsi kirjavarkaan matkaan. Silloin kirja vei mennessään ja minäkin luin ensimmäiset 200 sivua hujauksessa, yöunien kustannuksella. Kirjan varrella oli tosin pari kohtaa, jolloin ote meinasi hieman herpaantua. Niiden kohdalla olisi voitu karsia tai tiivistää. Pääasiassa kirjaa kuitenkin luki vauhdilla ja melko suuresta sivumäärästä huolimatta kirja tuntui loppuvan kesken. Olisin voinut lukea kirjaa vielä muutaman sadan sivun verran.

Kirjavaras oli monesta syystä juuri minun kirjani. Tietenkin hyvä, kiinnostava ja monivivahteinen tarina oli mieleeni, sekä reilu sivumäärä, jonka ansiosta kirja ei vain raapaissut pintaa vaan todella kuljetti mukanaan pitkin natsi-Saksan katuja. Lisäksi pidän kovasti kirjoista, joissa kirjallisuus ja lukeminen saavat sijaa. Lieseliä rakastaa jo siksi, että hän rakastaa kirjoja. Pidin myös kielestä, joka oli oivaltavaa, mutta ei konstaillut liikaa. Suomennoskin on onnistunut ja toimiva. Kirjasta olisi tehnyt mieli kirjoittaa monta sitaattia ylös, mutta valitsin tähän postaukseen kaksi suosikkiani.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan, jos se yhtään kiinnostaa. Epäilen kuitenkin, että kirja ei kaikille tarjoa samaa. Kirja on kaikessa omassa erikoisuudessaan melko perinteinen, jonka sanoma on varmasti tuttu. Luulen, että kirja voi tuntua hyvin omalta ja siihen ihastuminen ei ole vaikeaa. Mutta toisaalta kirja voi tuntua myös liian tutulta, vain yhdeltä monien joukossa. Se voi koskettaa, tai sitten se voi jäädä keskinkertaiseksi. Minä kuitenkin ihastuin lähes varauksettomasti. Aion ehdottomasti suositella kirjaa tuttavillenikin luettavaksi. Etenkin hieman nuoremmille tämä voisi olla hyvä tapa lähetyä tuota hirveää ajanjaksoa historiassamme.

"Liesel, usein minä toivon että tämä kaikki olisi ohi, mutta sitten sinä jotenkin teet jotain sellaista kuin että laskeudut kellarin portaita lumiukko käsissä."

 

19 kommenttia:

 1. Kiitos linkityksestä. :) Ajattelitko katsoa tämän elokuvana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkittelen aina löytämäni arviot, jahka jaksan. Joten ole hyvä :)

   Ajattelin katsoa. Se on yksi syy, miksi kirjan juuri nyt luin. Elokuvanhan pitäisi pian tulla!

   Poista
 2. Muistan, kuinka lukiessa hahmot tulivat todella läheiksi. Elin täysillä hahmojen tunteissa mukana. Pidin siitä, että tarinaa ei kerrottu suoraan juutalaisten näkökulmasta, sillä hyvin useat toisen maailmansodan Saksaan (tai Puolaan) sijoittuvat kirjat tuntuvat kertovan juuri juutalaisista.

  Minua kuitenkin harmitti, ettei Liesel varastanut enempää kirjoja. Odotin nimen perusteella kunnon varaskeikkoja, mutta lopulta hänen matkaansa tarttuu vain muutama kirja. On toki ymmärrettävää, ettei siinä maailmassa ihan joka päivä kirjoja varasteltu, mutta jotenkin tunsin oloni huijatuksi kirjan nimellä. No, muuten kyllä oikein mainio kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahmot kyllä tulivat lähelle ja läheisiksi. Kuitenkaan eivät olleet vain siloiteltuja hahmoja, mistä myös pidin kovasti. Ja oli kyllä mukava, ettei näkökulma ollut vain juutalaisten. Se toi kirjaan kyllä sillä tavalla uutta.

   Heh, minusta hän varasti aika paljon kirjoja ajatellen juuri sitä, mihin aikaan kirja sijoittuu ja siihen, kuinka natsit käsittelivät kirjoja. Mutta tietenkin nimeä ajatellen, varkauksia olisi voinut tulla enemmänkin.

   Poista
 3. Piti ihan käydä kurkkaamassa omaa hyllyä että löytyykö tämä sieltä, ja kyllähän se siellä oli. Olen varmaankin lukenut tämän silloin kun tämä on ilmestynyt, sillä tästä on jo aikaa enkä muista tätä enää kovin hyvin. Tässä voisi olla taas sellainen kirja jonka voisi lukea uudestaan. Muistikuvani kyllä on, että olisin tästä pitänyt... Mutta mahtavaa että sinä pidit!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin hyvin kuvitella itse lukevani tämän toistamiseenkin, joten ei huono idea se lainkaan. Tarinalta tämä saattaa olla vähän sellainen, että ajan kanssa haalistuu, mutta niinhän ne useimmat kirjat. Onneksi näin kirjablogin myötä kirjat ovat alkaneet jäädä vahvemmin mieleen - siis jos ne ylipäänsä ovat sellaisia, että jäävät mieleen eivätkä niin keskinkertaisia, että unohtaa saman tien.

   Poista
 4. Tämä oli minustakin erinomainen! Tuputin sitä heti siskolle ja kavereille. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyllä todella hyvä. Itsekin suosittelin tätä heti pikkusiskolleni, joka on nyt siinä vaiheessa, että toinen maailmansota kiinnostaa ja etenkin natsi-Saksa. Varmasti tulen jatkossakin kirjaa suosittelemaan monelle muutenkin kuin näin blogin kautta :)

   Poista
 5. Jeeeee täydet viisi!! Niin ja lukemisesta (osittain) kertovat kirjat ovat tosiaan ihania. Ilahdun aina niin paljon, kun huomaan lukevani sellaista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiikutin tätä neljän ja puolen sekä viiden välissä, mutta yritän päästä eroon puolikkaista, niin sitten tuli täydet. Eikä minulla kirjasta muuta nurinaa ole kuin se, jonka arviossakin mainitsin.

   Kirjallisuus kirjoissa on kyllä aika ihanaa :)

   Poista
 6. En muista tästä kirjasta enää oikeastaan mitään! Joku oli piilossa kellarissa ja kirjan ensimmäiset sivut oli jotenkin niin älyttömän ihanat, että kun istuin torilla odottamassa linja-autoa ja luin niitä, niin hymyilytti kamalasti kun olin tehnyt niin yllättävän hyvän alelöydön. Sitten se jäi kuitenkin niihin pariin sivuun, kunnes joskus vuoden päässä jaksoin aloittaa alusta.

  Nyt kun kurkkasin Goodreadsin, niin olen yllättynyt siitä, että annoin tälle vain kolme tähteä. Ehkä olin pettynyt siihen, että niitä kirjoja ei varasteltu tarpeeksi, sillä en muista enää yhtäkään kirjan varastamista! :D

  Tämä olisi kiva lukea uudestaan ennen leffaa. Taidan kaivaa kirjan hyllystä tuohon yöpöydälle odottamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, saa nähdä kuinka pitkään minä muistan tarinan. Ainakin lukuhetki oli minulle aivan loistava, vaikka sitten muistikuva alkaisikin haaleta. Niinhän sitä useimpien kirjojen kanssa käy.

   Voisin itse kuvitella ihan hyvin lukevani tämän toisenkin kerran, joten ei huono idea lainkaan lukea uudelleen ennen elokuvaa :)

   Poista
 7. Ai, nytkö on tulossa elokuva tästä! Mitenkähän ne sielujen luikahtelut kuvataan? Odotan innolla, koska pidin kirjasta todella paljon. Ostin sitä muutama vuosi takaperin joululahjaksi monelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt kevään aikana pitäisi olla ensi-ilta! Ja saa nähdä kyllä kuinka on toteutettu. Toivottavasti hyvin!

   Kirja on ihana. Minäkin olen luvannut lainata omaani jo ainakin siskolleni :)

   Poista
 8. Ihanaa, että pidit Kirjavarkaasta, minua ihan jännitti lukea arviosi ;) Minä rakastin Kirjavarasta, sen jokaista sivua, silloin tammikuussa 2010 kun tämän luin. Luen kirjan ehdottomasti uudelleen, eihän nimittäin sovi, että yksi suosikkikirjoistani puuttuu blogistani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kyllähän minä hyvistä kirjoista tykkään ;)

   Uusintaluku ei varmasti ole huono idea.

   Poista
 9. Elokuva kiinnostaa niin paljon, että tämä on luettava hetimiten, jotta pääsen katsomaan leffaakin. Etenkin kun tämä vaikuttaa erinomaiselta ja juuri minuntyyppiseltäni kirjalta.

  VastaaPoista
 10. Minäkin pidin tästä todella paljon (ja elokuvaversiokin oli erittäin katsottava). En ole lukenut paljon natsi-Saksaan sijoittuvaa kirjallisuutta, joten sekin varmaan vaikutti, mutta tämän rohkaisemana taidan lukea ainakin pari muutakin kirjaa pienen tauon jälkeen.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.