tiistai 28. tammikuuta 2014

Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna


Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivut: 349, Schildts 2010
Kannet: Nina Ulmaja
Alkuteos: Håpas du trifs bra i fengelset, 2010

Susanna Alakosken Sikalat oli niin koskettava, lähelle tuleva ja henkilökohtainen lukukokemus, että halusin ehdottomasti lukea kirjailijalta muutakin. Alennusmyynneistä löysin Hyvää vangkilaa toivoo Jenna, joka kertoo Annista, jonka vanhemmat ovat alkoholisteja, veli narkomaani ja joka itse on sosiaalityöntekijä, ja saa painia niin työssä kuin vapaa-ajallakin samojen ihmisten ja ongelmien parissa. Taustalla painaa vielä Suomesta muutto Ruotsiin ja vierauden tuntu. Lähtöasetelma kuulosti kiinnostavalta ja vähän samalta kuin Sikaloissa, jossa päänäyttämöllä pyörii pieni tyttö, jonka vanhemmat ovat Suomesta Ruotsiin lähiöön muuttaneita ja alkoholisoituneita. Kun kirja saapui hyllyyni, kiilasi se nopeasti monien muiden ohi. Vaan niin kävi, että siinä missä Sikalat on edelleen yksi lempikirjojani, meinasi tämä jäädä jopa kesken.

Molemmat lukemani kirjailijan teokset ovat aiheiltaan ja teemoiltaankin samoja ja pyrkivät ottamaan kantaa. Ihailen tätä, koska minusta tuntuu, että nykyään harvempi kirjailija tarttuu näin hanakasti yhteiskunnan epäkohtiin. Valitettavasti tämän kirjan kohdalla se koitui myös kirjan heikoksi lenkiksi. Alakoski ottaa kyllä kantaa, mutta ihan liian moneen asiaan yhtä aikaa. Puhutaan narkomaaneista ja heidän kohtelustaan, rikoksista ja rangaistuksista, köyhyydestä, epätasa-arvosta, maahanmuuttajien kohtelusta. Samaan aikaan Anni edustaa sitä, millaista on olla alkoholistin tai narkomaanin lähiomainen. Ja mitä on olla sosiaalityöntekijä ja millaisia koulutuksia nykyajan sosiaalityöntekijöillä onkaan. Huh, huh ja huh. 

Kirjan ydin ja punainen lanka katoaa lukijalta nopeasti ja alkaa tuntua siltä, ettei kirjailija ole oikein osannut päättää, mistä haluaakaan sanoa. Onko keskiössä enää ollenkaan Anni ja hänen suhteensa narkomaaniveljeen Samiin, vai onko keskiössä sittenkin jotain aivan muuta? Kirjassa on niin paljon asiaa, että sen lukeminen alkaa tuntua työläältä ja sulattelutauot ovat pakollisia. Siitä huolimatta kirjasta ei tunnu saavan otetta tai oikeastaan mitään irti. Lukijana ei osaa päättää, mihin nyt keskittyisi. Annin ja Samin väliseen suhteeseen, Annin lapsen tai miehen reagointiin vai yhteiskunnan viallisuuteen? Lopulta ei osaa keskittyä mihinkään.

Sen lisäksi, että kirjassa on paljon asiaa, se on kerronnaltaan myös runsas ja raskas. Kerronta nojaa hyvin pitkälti toistoon, samoja lauseita pyöritellään ja väännellään kyllästymiseen asti. Vähemmälläkin ymmärtäisi. Toistoa häiritsevämpää oli jatkuvalla syötöllä tarjoillut luettelot ja listat. Kun joka toinen sivu tuntuu olevan vain täynnä eri sanoja peräkkäin luetteloituna niin into lukea lopahtaa. Ei jaksa, ei kiinnosta eikä siinä tunnu olevan enää mitään itua. Kerronnan vuoksi kirjaa oli epämukava lukea ja lisäksi se etäännytti itse tarinasta. Kirja ei toimi. Ei minulle.

Kuitenkin kirjalla on tärkeä sanomansa ja sanottavansa, eikä siitä pääse mihinkään. Kirja tuntui kylmältä monessakin mielessä - kerronnan vuoksi se jätti kylmäksi, mutta sanoma kylmäsi. Varsinkin kun ei tarvitse arvailla, miten lähellä totuutta kirja on. Se on itse totuus. Jos kirjasta olisi sekametelisopan sijaan keskitytty vain muutamaan juttuun, kerrontaa muokattu lukijaystävällisemmäksi, niin kirja olisi ollut varmasti todella hyvä. Nyt sen tärkeä sanoma jää kehnonpuoleisen toteutuksen jalkoihin.

"Kun on kulunut vuosia ja meillä oli osoitekirjassamme kahdeksan eri osoitettasi ja olin saanut joka toisen kirjeen avaamattomana takaisin, lakkasin kirjoittamasta osotteitasi muistiin."


8 kommenttia:

 1. Minä en hirveästi ihastunut Sikaloihin, mutta aion lukea myös tämän kirjan.

  Jos pidät kantaaottavista ja maailman epäkohtiin puuttuvista kirjoista niin voisin suositella Maaria Päivisen Pintanaarmuja (en ainakaan tuolla hakutoiminnolla sitä löytänyt blogistasi). Rankka ja hienosti kirjoitettu kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Sikalat oli niin henkilökohtainen kirja, että rehellisesti sanoen en osaa enää yhtään edes sanoa, miten se oli kirjoitettu. Enkä edes kaikkia sen tapahtumia. Tässä en vain tavoittanut samaa. Mutta hauska kyllä kuulla, mitä sinä tulet tästä pitämään!

   Kiitos kirjavinkistä. Täytyykin pistää nimi ylös :)

   Poista
 2. Oon joskus miettinyt tämän kirjan lukemista, koska sillä on kiinnostava nimi, mutta taidankin jättää väliin. Jotenkin nuo teemat ja se, että niitä on miljoonia, ääh.

  Mutta ehkä saatan lukea Sikalat joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan toiset tästä pitäneetkin. Mutta minulle kirja oli kyllä ihan liian sirpalemainen ja raskas lukea.

   Sikalat oli minusta ainakin helpompi lukea ja keskittyi pääasiassa yhteen aiheeseen.

   Poista
 3. Tämä oli todella kantaaottava kirja. Kirjoittajalla on omakohtaiset kokemukset taustalla, josta hän ammentaa aiheita ja oksentaa ne ulos. Kipeistä asioista on puhuttava tai muuten tukehtuu. Neljä tähteä tärkeän sanoman vuoksi. Jokaisella narkomaanilla ja alkoholistilla on myös ne läheiset, joiden on jotenkin jaksettava elää ja auttaa, vaikka ei jaksaisikaan. Laskin, että pisin rivi oli 27 riviä pitkä, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin annoin pisteitä sanomasta, mutta minulle se ei pelkästään riitä. Toki omat kokemuksensa saa antaa itsestään ulos kuinka haluaa, mutta itse en lukijana kokenut saavani oikein otetta kirjasta. Harmi, sillä kirjassa voisi olla paljon enemmän annettavaa, ellei sen lukeminen olisi näin raskasta.

   Ja pitkiä lauseita tässä kyllä oli. Ja luetteloita. Ja kaikkea.

   Poista
 4. Minulle jäi aikalailla samanlainen muisto tästä kirjasta. Sikalat oli vaikuttavampi, hallitumpi ja lentävämpi kerronnaltaan. Tämän aihe oli kyllä myös pakahduttava. Hyvä, että aiheesta kirjoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe ja sanoma ovat tärkeitä, mutta tässä muodossa hivenen raskas ottaa vastaan. Sikalat on hieno ja vaikuttava.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.