maanantai 6. tammikuuta 2014

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta


Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta
Sivut: 303
Ulkoasu ja taitto: Timo Numminen
Tammi, 2013

Hyvää Tove Jansson -juhlavuotta 2014!

Pienestä lapsesta lähtien olen ollut suuri muumi -fani ja hieman vanhemmasta lähtien Tove Jansson -fani. Lapsena koin muumien edustavan onnellisuutta, vapautta ja turvaa. Muumit nauttivat elämästää, seikkailivat ja pitivät toisistaan huolta. Vanhempana ihastuin muumimaailman erilaisiin hahmoihin, muumikirjojen syvyyteen ja filosofiaan, josta on hyvä ottaa oppia ja kantaa sitä elämässä mukanaan. Tove Janssonia olen ihaillut pitkään. Ihailen häntä taiteilijana, naisena, ihmisenä ja persoonana. Toven tuotannon laajuus ja taitavuus tekee sanattomaksi, kuten myös naisen rikas ja omannäköinen elämä. Tove eli omien sääntöjensä mukaan, omista periaatteistaan kiinni pitäen ja elämästä nauttien. Hän matkusteli, maalasi ja haaveili - aina. Tovessa oli sellaista voimaa, vahvuutta ja rohkeutta, jota haluaisin löytää itsestänikin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tove Janssonin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään vuoden aikana useampia tapahtumia. Esimerkiksi Turun pääkirjastossa on tarjolla näyttelyitä ja lukupiirejä ja Helsingissä Ateneumin taidemuseossa on kevään ja kesän ajan esillä näyttely Toven töistä. Ateneumin näyttelyn on kuratoinut Tuula Karjalainen, jota voimme kiittää myös tästä uudesta elämänkerrasta. Kirjablogeissa juhlavuosi näkyy luetuin ja blogatuin Tove Janssonin teoksin. Itse aloitin juhlavuoden juhlavasti tällä elämänkerralla.

Tuula Karjalaisen Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta päätyi heti ilmestyttyään lukulistalleni ja hyvin pian ostoskorin kautta hyllyyni, sillä suurena fanina en voinut ohittaa kirjaa. Siitäkään huolimatta, että vain pari vuotta sitten luin Boel Westin teoksen Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä. Suurista odotuksistani huolimatta en joutunut pettymään, eikä kirja ollut vain saman vanhan toistoa. Kirja oli samaan aikaan sukellus tuttuun ja turvalliseen, mutta myös aivan uusiin väreihin. Kirjoissa on eroja. Boel Westin kirja on runsas ja laaja, kun taas Tuula Karjalainen keskittyy kirjassaa pitkälti nimensä mukaisesti Toven työhön ja rakkaisiin ihmissuhteisiin, joista Tove on ammentanut paljon teoksiinsa. Tuula Karjalaisen kirja on tiiviimpi ja näin lukijaystävällisempi, etenkin jos tarttuminen paksuihin elämänkertoihin ei houkuta.

Karjalaisen kirja on kaunis ja laadukas. Kirjassa on selkeä, isohko teksti sekä kauniit ja isot kuvat. Teksti on helppoa ja mukava lukea niin kokonsa kuin tyylinsäkin puolesta. Kirjassa edetään Toven nuoruudesta vanhuuteen, seurataan Toven kasvua niin taitelijana kuin ihmisenäkin. Tove maalaa, kuvittaa, kirjoittaa, luo sarjakuvia ja mitä vanhemmaksi hän tulee, sitä monipuolisemmaksi työnkuva muuttuu. Työn sivussa tulee muu elämä, perhe, ihmissuhteet ja rakkaus. Elämä sodan jaloissa, elämä rauhan aikaan. Elämä kaupungissa ja saaristossa. Kotimaassa ja ulkomailla. Kirja on kattava ja se luo hyvän kokonaiskuvan Toven elämästä. Tärkeimmät tapahtumat, ihmiset ja työt ovat päässeet mukaan kirjaan. Kirja perustuu Toven omiin muistiinpanoihin ja hänen kirjoittamiinsa kirjeisiin, aivan kuten Boel Westinkin teos. Molemmissa teoksissa kuuluu Toven ääni ja näkyy hänen ajatusmaailmansa.

Valitettavasti Karjalaisen teos kuitenkin jää hieman Boel Westin kirjan varjoon. Kirjan kieli on värikästä ja rentoa, mutta paikoitellen koin kielen kömpelöksi, sekavaksi ja tiedoiltaan puutteelliseksi. Kirja jäi pintapuoliseksi. Ehkä tarkoituksellakin, mutta toisaalta vajavaiset tiedot häiritsivät minua lukijana, jolla on jo paljon tietopohjaa Toveen liittyen. Elämänkerroissa saa mielestäni olla sivuja ja paljon. Muutamissa kohdissa kiinnitin huomiota ilmauksiin, jotka eivät sopineet kirjaan sekä kirjoistuvirheisiin ja aiheettomalta tuntuvaan toistoon. Pientä hiomista teksti olisikin saattanut vielä kaivata. Pääasiassa kirja on kuitenkin kieletään hyvä ja helppolukuinen, mikä tekee kirjasta helposti lähestyttävän.

Hieman kirja jäi kiikkumaan siihen rajoille, meneekö se  mauttoman puolelle ja tirskistelyksi. Kirjassa ei revitellä tai riepotella mitään, mutta muutamat kohdat olisin voinut haluta jättää lukematta. Etenkin ihmissuhteiden fyysisyyden pohtiminen jää vaivaamaan. Onko sellainen tarpeellista? Westin kirja aikanaan ilahduttikin minua hienovaraisella tyylikkyydellään ja arviossa kirjoitin näin: "Tove kaipasi yksityisyyttä, jopa yksinäisyyttä ja itse olen iloinen, että ainakin tässä kirjassa sitä on kunnioitettu. Siitä huolimatta Tovesta ei ole tehty mitään siloiteltua kuvaa, ei vain ihailevaa. Vaan mielestäni hyvin aito." Kuitenkin voisin sanoa lähes samat sanat Karjalaisen teoksesta, joten tahdittomana sitä ei kannata pitää ja onhan Janssonin seksuaalisuutta ja hänen töidensä yhteydestä kirjoitettu paljonkin. En vain kokenut sitä täysin tämän kirjan tyyliin sopivaksi. Makuasioitahan nämä.

Tuula Karjalainen on tehnyt ehdottomasti hyvää työtä ja tulen varmasti säilyttämään tämän teoksen omassa hyllyssäni yhtenä aarteenani. Suosittelen kirjaa myös lämpimästi kaikille Tove Janssonin tai muumien ystäville. Kaunis ulkoasu, helppolukuisuus sekä tiiviys tekee tästä teoksen, johon tulee varmasti palattua uudelleenkin. 

♥♥14 kommenttia:

 1. Minunhan EI pitänyt ottaa osaa muihin haasteisiin tänä vuonna kuin oman hyllyn lukemattomien kirjojen kimppuun käyminen. Mutta nyt kun Toven vuodesta on lukenut sieltä ja täältä, taidankin ottaa osaa tähänkin. Ensimmäinen askel taitaa olla kysäistä mummilta, josko hänellä olisi vielä Muumi-kirjat hyllyssään. Jos ei, niin ei auta kuin lähteä kirjastoon :) Haluaisin siis tutustua sekä Muumeihin kunnolla (joskus jotain ehkä lukenut, mutta siinä se) ja myöskin Toven elämään elämäkertojen kautta ja hänen "aikuiskirjoihinsa". Ei kuin googlettamaan tuotantoa ja miettimään, mistä lähteä liikkeelle :)

  Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan sinulle hyviä hetkiä Muumien ja Tove Janssonin parissa! Toivottavasti nautit. Olen itse lukenut kaikki muumikirjat, mutta omasta hyllystä löytyy pari aikuisten romaania, jotka aion ainakin tämän vuoden aikana lukea.

   Kiitos ja kiitos sinulle mukavasta kommentista :)

   Poista
 2. Hyvä arvio! Minulla on tämä lukulistallani, ja nyt odotan tämän lukemista entistä enemmän. :)

  VastaaPoista
 3. Pohdit Karjalaisen kirjaa monipuolisesti ja olen kanssasi aika samaa mieltä, tosin sitä mauttomuuden liepeilyäkään en huomannut. Vietin joulua tämän kirjan parissa ja pääsin jotenkin niin lähelle Tove Janssonia. Kaunis kirja, joka on ihana omistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kaunis, ehdottomasti aarre kirjahyllyyn. Minäkin luin kirjaa joululomalla, sopi oikein hyvin siihen hetkeen.

   Makuasiahan tuo mitä pitää mauttomana. En minäkään sano, että kirja on mauton, mutta vähän töksähti ehkä tietyt ilmaukset kirjasta.

   Poista
  2. Tuli vielä mieleen, että Karjalaisella on (ensimmäisenä tietokirjailija koskaan) käytössä Toven päiväkirjat ja kirjeenvaihto niin laajana. Tästä syystä Karjalainen ehkä paljasteli enemmän ja kertoi myös paljon siitä, millaista vaikkapa seksuaalisuus Toven (nuoruus)aikana oli.

   Poista
  3. Hmm. Mitenköhän tähän nyt pitäisi suhtautua, kun aivan samoin sanottiin ja sanotaan Boel Westin kirjan takakannessa. Että hän oli ensimmäinen tutkija, joka on saanut vapaasti tutustua Toven arkistoihin, yksityisiin päiväkirjoihin, kirjeisiin jne.

   Minusta seksuaalisuuden puhumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Mutta kirjassa se töksähti hieman vastaan, joten väkisinkin mietin sen sopivuutta muun kirjan tyyliin ja tarpeellisuutta. Mietin myös aina, että jos samoin kirjoitettaisiin minusta, mitä siitä pitäisin. Makuasioitahan nämä :)

   Poista
 4. Minä pidin tästä kovasti, mutta eihän tämä mikään kaiken kattava elämäkerta ole. Joskus on kuitenkin ihanaa lukea kirja, joka houkuttelee näin vahvasti lukemaan lisää. :)

  Katjan tavoin minäkään en huomannut mitään mauttomaksi luokiteltavaa. Minusta Toven fyysisyydellä viitattiin lähinnä siten, että hänellä oli ehkä tapana halata ystäviään tms. Toki seksikin mainittiin ihan suoraan pari kertaa, mutta esiaviollinen seksi tosiaan oli melko tulen arka aihe tuohon aikaan, joten ehkäpä noissakin maininnoissa oli kyse siitä miten Tove oli itselleen rehellinen aina, eikä piitannut muiden mielipiteistä ja asenteista.

  (Tulipa kamala lause!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyllä hyvä näinkin ja hyvä tiet tutustua Janssoniin, jos ei ole aiemmin hänestä juurikaan lukenut. Minäkin pidin kovasti, mutta hitusen jäin jo yhden elämänekerran lukeneena kaipaamaan lisää. Ehkä se on toisaalta ihan normaaliakin?

   Minä ymmärsin kun mainittiin esimerkiksi, että kun Atosin ja Toven suhde oli jo "kuollut" muuten, mutta jatkui fyysisenä, että se oli selkeästi viittaus seksisuhteeseen. Eihän siinä mitään pahaa ole, mutta jäin miettimään sen tarpeellisuutta kirjassa. Muutenkin oletan yleensä, että jos ihmisillä on selkeä suhde keskenään, niin siihen kuuluu myös seksi, ellei erikseen mainita, että ei kuulu. Mutta toki kun ajattelee sitä aikaa jolloin Tove eli, niin eihän se ehkä niin selvää ollutkaan.

   Mutta makuasioita nämä. Itse siihen hieman takerruin, mutta ei se lukukokemustani mitenkään pilannut :)

   Poista
 5. Tämä on varmaan mielipidekysymys, mutta kysyn kuitenkin. Kumman sinä lukisit ensin Boelin vai Karjalaisen kirjan? Molemmat kiinnostavat hiiiirrrrrveästi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. No Westin teos on perusteellisempi, että sen luettuani tässä ei enää ihan hirveästi ollut uutta. Toisaalta jos tämän lukee ensin, niin sitten osa Westin teoksestakin tuntuu tutulta.

   Ehkä lähtisin lämmittelemään tällä ja sitten päälle lukisin Westiä. Täytyy vaan valmistautua siihen, että kumman lukeekin ensin, niin toinen ei sitten enää tunnu niin tuoreelta :)

   Poista
 6. Hyvä ja monipuolinen arvio, sait kiinnostumaan. Päätyy ehdottomasti omallekkin lukulistalle :)!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.