sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Brian Sibley: Harry Potter, Suuri velhouskirjaBrian Sibley: Harry Potter, Suuri velhouskirja
Suomentanut: Irma Rissanen
Sivut: 159, Readme.fi 2011
Alkuteos: Harry Potter Film Wizardry 2010

Kaksi vuotta sitten joululahjaksi saamani Harry Potter, Suuri velhouskirja pääsi viimein lukuvuoroon, kun kaipasin iltoihini jotain kevyttä, viihdyttävää mutta kuitenkin asiapitoista luettavaa. Olen aiemmin selaillut kirjaa ja lukenut sieltä täältä kiinnostavimpia kohtia, mutta nyt luin kirjan alusta loppuun. Olen ollut jo pitkään suuren luokan Potter -fani, ja minuun uppoaa niin kirjat kuin elokuvatkin. Molemmista on tullut yhtä tuttuja ja tärkeitä. Olikin hurjan mielenkiintoista pujahtaa kirjan mukana elokuvien kulisseihin ja saada tuntumaa siitä, miten hurjan paljon työtä elokuvat ovat vaatineet ja miten paljon niihin on panostettu. Koska en ole aiemmin erityisemmin perehtynyt elokuvien taustoihin, tarjosi kirja minulle paljon uutta tietoa.

Harry Potter, Suuri velhouskirja on nuorille suunnattu helppolukuinen ja kuvakylläinen tietokirja. Kirja käsittelee Harry Potter -kirjojen pohjalta tehtyjä elokuvia. Kirjassa kerrotaan jokaisesta elokuvasta, niiden erityispiirteistä, suurimmista lavasteista ja haasteista. Tärkeimpiä hahmoja, tapahtumia, kohtauksia tai esineitä ei ole unohdtettu esitellä. Ääneen saavat myös isommissa rooleissa olleet näyttelijät, sekä ohjaajat ja muut elokuvan teossa mukana olleet. Kirja onkin hyvin monipuolinen ja moniääninen, jota on monelta kannalta kiinnostava lukea.

Kirjassa on hyvin paljon pieni kiinnostavia tietoiskuja mitä kaikkea eri kohtauksia varten onkaan tarvinnut väkertää ja rakentaa. Kirjassa tulee hyvin esiin se, miten elokuvia varten on ehditty ajatella kaikki läpi aina koulukirjojen ulkoasusta luudanvarsiin asti. Hurjan monta työntekijää ja työtuntia on tarvittu, jotta elokuvat on saatu valkokankaalle. Enkä olisi koskaan osannut ajatella, että muutaman minuutin kohtausta varten ollaan voitu rakentaa useampi kuukausi lavastetta. Mikä työ! Kirjaa lukiessa itse huomasin, miten ulkona olen elokuvien teosta. Toki tiedän, ettei niitä sormia napsauttamalla aikaan saada, mutta ei elokuvia katsoessa kyllä useinkaan tule miettineeksi, että jokin kerran taustalla vilahtava lavastekin on voinut vaatia viikkojen suunnittelun ja toteutuksen. Kirjaa lukiessa arvostus Harry Potter -elokuvia kohtaa nousikin suuresti.

Kirjassa minua kiinnosti eniten lavastus sekä näyttelijävalinnat, sillä minusta elokuvassa on uskomattomia lavasteita sekä pääasiassa hyvin rooleihinsa sopineet näyttelijät. Näyttelijävalintojen lisäksi oli hauska lukea näyttelijöiden taustoista. Kirjaan oli valittu huolella mielenkiintoisia faktoja sekä kerrottu varmasti hauskimpia tapauksia, mitä kulisseissa tapahtui. Kirja on kuitenkin hyvin lyhyt, ja tästä syystä kovin syvälliseksi tai kaiken kattavaksi kirja ei pääse, mutta pääpointit kirjasta löytyy. 


Kirjassa on paljon kuvia, yhdellä aukeamallakin voi hyvin olla useampi pieni kuva. Kuvakylläisyys oli mukavaa, mutta kirjan yleisilmeestä se teki hieman levottoman, mikä vaikutti keskittymiseen. Toisaalta kuvien ja sivujen tutkiminen oli hauskaa, ja etenkin varmasti nuoremmille lukijoille mieleen, mutta vanhempana lukijana kuvien levottomuus välillä vähän häiritsi. Kirjan sivuilta löytyy muutakin erikoista, kuten esimerkiksi erillisistä suojapusseista Kelmien kartta (ylin kuva) ja Harry Potterin saama kutsu opiskelemaan Tylypahkaan (yllä oleva kuva). Kaikki nämä voi irrottaa kirjan sivuilta, mutta minä päätin jättää ne kirjan väliin. Minusta vallan hauska idea ja jälleen varmasti sellainen, mistä moni lapsi innostuu kovasti. 

Kiinnitin huomiota muutamiin virheisiin teksteissä ja harhauttaviin kuvateksteihin. Paikoitellen kirja tuntuikin hieman hätäisesti tehdyltä, kun jostakin kappaleesta jäi tunne, kuin se olisi loppunut kesken tai kuvatekstit olivat ihan miten sattui. Onneksi virheitä oli vähän, mutta söivät ne silti kirjan uskottavuutta ja kokonaisuutta. Muutamasta virheestä kun syntyy jo nopeasti tunne, että kirja on keskinkertainen.

Suosittelen kirjaa kaikille Potter -faneille, etenkin nuoremmille lukijoille. Kirja voi olla myös kiinnostava lapsille tai nuorille, joita kiinnostaa ylipäänsä elokuvamaailma, koska kirjasta saa melko hyvän käsityksen siitä. Itse luen tällä hetkellä Bob McCaben Harry Potter: Legenda, joka myöskin kertoo Harry Potter -elokuvien teosta, mutta huomattavasti syvällisemmin. Voisinkin sanoa, että Suuri velhouskirja on hyvä tietokirja elokuvista lapsille ja Legenda vanhemmalle lukijalle, joka jaksaa paneutua elokuvien teon maailmaan toden teolla. Suuri velhouskirja ansaitsee kuitenkin pisteistä siitä, että se herätti minussa jälleen kipinän syventyä Pottereihin ja Legendan lisäksi luettavana on myös kirjasarjan ensimmäinen osa Harry Potter ja Viisasten kivi. Blogini saattaakin hetken olla painottunut hyvin vahvasti Pottereihin, mutta mikäs sen ihanampaa, kuin saada tuoda omat jo monesti luetut lempikirjat blogiin.

 ♥

Muualla: Amman lukuhetki, Sonjan lukuhetket, Kirjojen keskellä


18 kommenttia:

 1. Minä ainakin vain tykkään, jos blogisi on hetken painottunut Pottereihin. Olen lukenut varsinkin alkupään kirjat moneenkymmeneen kertaan, mutta silti en ole niihin kyllästynyt ja rakastan lukea muiden bloggauksia Pottereista.

  En ole lukenut tätä kirjaa, mutta voisin joskus varmaankin lukea. Harry Potter -kirjoihin keskittyviä tietokirjoja olen yhden tai kaksi lukenut ja lisäksi olen lukenut J.K. Rowlingin elämäkerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska kuulla, koska täältä kyllä Pottereita on luvassa ihan urakalla! Ja minustakin on kyllä huippua lukea muiden postauksia Pottereista :)

   Minä en ole aiemmin lukenut kuin vain Potterit, mutta en mitään ylimääräistä niihin liittyen. En ole jotenkin halunnut "pilata" omia mielikuvia. Nyt vanhempana kuitenkin herännyt kiinnostus. Ja hauskaahan se, että Potterit jaksavat vuodesta toiseen kiinnostaa. Ehkä vähän eri näkökulmasta, mutta silti :)

   Poista
 2. Minuakaan ei haittaa yhtään jos blogisi painottuu jonkin aikaa Pottereihin, se on mahtavaa! Potterit ovat minulle niin rakkaita kirjoja, olen lukenut sarjan pariin kertaan ennen blogia. Nyt kun sinä, ja huomasin että Morrekin, on Potter -maailmassa, tekee itselläkin taas mieli palata Tylypahkan maailmaan... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Potterit muutamaan otteeseen ennen blogia. Nyt viime lukukerrasta on jo neljä vuotta, joten korkea aika uusintakierrokselle!

   Ja mikäpä estäisi sinua liittymästä tähän Pottermaniaan? ;)

   Poista
 3. Minullakin on ollut mielessä lukea Potterit joskus uudestaan. Olen lukenut ne vain kertaalleen läpi, joten alkupään kirjoista on ainakin jo kymmenen vuotta aikaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua! Kymmenen vuotta on ikuisuus! Minusta jo neljä on vähän liikaa...

   Poista
 4. Potterit on vallan mainio aihe, joten kivaa jos sinulta tulee lisää Potter-postauksia. :) Pakko on tosin todeta, että itse en ole koskaan lämmennyt näille 'oheiskirjoille', joissa selitetään miten joku elokuva tehtiin tms. Onhan niissä paljon jännää tietoa, kuten postauksestasi käy ilmi, mutta pieni rahastuksen sivumaku näissä kirjoissa yleensä aina on. Ja niin, tietenkään en ole lukenut tätä ko. kirjaa, mutuilen tässä vain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos Potter saa lämpimän vastaanoton muiltakin kuin minulta :) Ihana tuoda oma lempikirjasrja blogiin.

   Minäkään en aiemmin tykännyt yhtään näistä oheiskirjoista. Rahastushan niissä haisee. Tästä syystä meni näinkin monta vuotta ennen kuin tartuin ensimmäiseen - eli tähän. Odotuksistani huolimatta kirja oli todella kiinnostava ja herätti kyllä janoamaan lisää taustatietoa. Nyt vanhempana onkin alkanut entistä enemmän kiinnostaa kirjasarjan lisäksi koko ilmiö, mikä Potteriin liittyy.

   Mutta ymmärrän siis, etteivät nämä kaikilta saa lämmintä vastaanottoa. Muutama vuosi sitten olisin itsekin viitannut moiselle hömpötykselle kintaalla ;)

   Poista
 5. Mua tässä kirjassa kiinnostaisi eniten nuo krääsät. Sisäinen lapseni ilahtuisi, jos pääsisin leikkimään kelmien kartalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kieltämättä juuri kelmien kartta ja tuo kirje olivat kivoja lisiä, mutta minusta välissä oli sellaistakin, mikä ei ehkä ollut ihan yhtä vaikuttavaa. Mutta sehän on ihan, että mitä tällaiselta kirjalta haluaa. Nyt kun luen Legendaa, niin siinä on ihan hurjana enemmän tietoa, ja tykkään siitä kyllä paljon :)

   Poista
 6. Potterkausi blogissasi kuulostaa hyvältä :) Minäkin haluan suosikkikirja(sarja)ni blogiin ja mm. Harry Potter kuuluu niihin, joten sarja tulee jossain vaiheessa minunkin blogiini.

  Tätä kyseistä kirjaa en ole lukenut, vaikuttaa mielenkiintoiselta kutsuineen ja karttoineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potterkausi täällä on tosiaan menossa. Olin jo unohtanut miten koukuttavia kirjat ovatkaan!

   Kannattaa tutustua, jos yhtään kiinnostaa elokuvan taustat. Tämä on hyvin lyhyt paketti, joten sen lukee hetkessä. Tuo Legenda onkin sitten aikamoinen järkäle lukea.

   Poista
 7. Mä olen lukenut tämän kirjan alkuperäisenä, enkä muista, että siellä olisi keskenloppuneita kappaleita tai outoja kuvatekstejä. Olisikohan kääntäjältä loppunut tila tai lokalisoinnissa käynyt kämmi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla, että vika löytyy suomennoksesta. Nimittäin jotain todella outoja ilmauksiakin tässä oli. Ei niitä nyt tosiaan paljoa ollut, mutta sen verran, että niihin kiinnitti jo huomion.

   Poista
  2. Se voi olla, että jos kuvat on esimerkiksi valmiina tietyillä paikoilla, suomentajalta on loppunut tila. Suomihan on paljon pidempi kieli kuin englanti, samaan asiaan menee enempi merkkejä. Sellaisissa tilanteissa saa olla välillä aika luova, ja siinä sitten hyvinkin käy tuollaisia.

   Poista
  3. Lähinnä siis kuvateksteissä häiritsi, jos kuvassa oli vaikka Rupert ja Daniel, mutta nimet olivat väärinpäin kuvan alla. Pieni juttu, mutta antoi hätäisen vaikutelman. Ja parissa kohdassa oli joko todella huono suomennos tai paha huolimattomuusvirhe kyllä käynyt. Nyt luen Legendaa tässä muiden kirjojen ohella ja siitäkin olen pongannut jo muutamia virheitä.

   Poista
 8. Kiitos vinkistä, varasin tämän kirjastosta lapsille! He tykkäsivät kovasti Opas Narnian (tjsp) -kirjasta leffakuvineen ja infolaatikkoineen, kun luimme Velho ja leijona -sarjaa, ja nyt on menossa Harry Potter ja viisasten kivi, tämä sopisi nyt "taustamateriaaliksi" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lapsesi tykkäävät :)
   Ja ihanaa, että heilläkin on Potterit menossa. Itse olen jälleen ihan koukussa!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.