lauantai 26. huhtikuuta 2014

Helen Svensson (toim.): Toven matkassa - Muistoja Tove Janssonista


Toimittanut Helen Svensson
Toven matkassa - Muistoja Tove Janssonista
Suomentanut: Outi Menna
Sivut: 273, Wsoy 2004
Alkuteos: Resa med Tove - En Minnesbok om Tove Jansson 2002

Joskus kirjat vain tulevat luokse, pyytämättä tai kyselemättä. Niin kävi nyt. Olin töissä kun yhtäkkiä edessäni oli entuudestaan minulle täysin vieras kirja, jonka kannessa luki minulle suuri nimi - Tove Jansson. Tuolloin kirja lähti toisen matkaan, ja minä jäin kaihoisasti katsomaan sen menoa, mutta pitkään en turhaan surrut, vaan tein kirjasta varauksen itselleni ja muutamassa päivässä se olinkin minä, joka lähdin kirjan kera kotiin. Luin kirjan heti, parissa kolmessa erässä, parin päivän sisällä. Ja voi millainen kirja se olikaan.

Helen Svenssonin toimittama Toven matkassa - Muistoja Tove Janssonista on kirja, johon on kerätty 22:n eri ihmisen muistoja Tove Janssonista. Osa muistelijoista on Tovelle hyvin läheisiä, kuten Tuulikki Pietilä, Per Olov Jansson ja Sophia Jansson. Omia muistojaan ovat jakaneet myös muutamat Toven ystävät sekä kaukaisemmat tutut. Joukossa muun muassa töiden kautta Toven tavanneita kuten esimerkiksi Mayumi Tomihara, joka käänsi ensimmäisenä Muumi -kirjat japaniksi. Muistot ja tekstit ovat keskenään hyvin erilaisia, muistelijasta riippuen. Osat teksteistä ovat henkilökohtaisia ja herkkiä ajatuksia ihmisiltä, jotka tunsivat Toven vuosia, kun osa taas kuvaa Tovea kauempaa, muutaman tapaamisen perusteella ja osa kirjoittajista käsittelee pääasiassa vain Tove Janssonin töitä. Kirjan lopusta löytyy Toven itsensä kirjoittama novelli Kerran puistossa.

Kirja ei ole elämänkerta, eikä sen ole tarkoituskaan antaa kaiken kattavaa ja objektiivista kuvaa suuresta taiteilijasta. Muistot ovat subjektiivisia, varmasti muistelijoidensa näköisiä ja värisiä. Ne tarjoavat kuin välähdyksen omaisia kurkistuksia siihen, millaista oli olla Tove Janssonin läheinen, tehdä töitä hänen kanssaan tai vaikuttua hänen töistään muuten. Useimmissa muistoissa nousee samat asiat esiin. Toven työ ja työnteko, Klovharu ja saaristo, kirjeenvaihto sekä hänen suhteensa äitiinsä. Paljon tuttua, mutta myös aivan uusia, pieniä huvittavia hetkiä ja yksityiskohtia, jotka meinaavat saada lukijalle kyyneleet silmin. Oi Tove!

Olen lukenut kaksi elämänkertaa Tove Janssonista (Boel Westin Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta), mutta tämä muistokokoelma antoi Tovesta jotenkin eläväisemmän ja hauskemman kuvan. Töihinsä hän on suhtautunut vakavasti, antaumuksella ja ammattitaitoisella viileydellä, mutta läheistensä edessä hän ei ole pelännyt hassutella. Muistojen kautta Tovesta maalautuu inhimillinen, erilainen, mutta kuitenkin hyvin taiteilijasielumainen kuva. Hän on vahva nainen, jolla on ollut omat heikkoutensa.

Suhtauduin ja suhtaudun hieman skeptisesti teokseen, joka on julkaistu pian muistojen kohteen kuoleman jälkeen, mutta yritän suhtautua kirjaan kuin kauniiseen muistopuheeseen. Ja sitähän se pitkälti on. Suuria ja likaisia paljastuksia pitää etsiä muualta. Kirja on varmasti tarjonnut ja tarjoaa lohtua niin muistonsa jakaneille kuin kirjaa lukevillekin. Vaikka yksi suurista taiteilijoista on menehtynyt, hän elää silti töissään ja muistoissa aina.

Vaikka aloitin tämän tekstin kertomalla kirjan olleen minulle entuudestaan täysin vieras, nyt lukemisen jälkeen minulla on olo, että olen lukenut tämän aiemminkin. Tiedä häntä kumpi on totta, mutta iloinen olen, että kirja luokseni tuli. Ehkä ensimmäisen, ehkä jo toisen kerran. (Miten kukaan voisi jokaista kohtaamaansa kirjaa muistaa?)

Kirja on mielekäs ja antoisa. Mukava lisä, kun Toven tuotanto on jo suureksi osaksi tuttua ja elämänkertojakin luettu. Suosittelen erityisesti Tove Janssonin ihailijoille. 



12 kommenttia:

 1. Voi, tämä kuulostaa ihanalta kirjalta! Menenpä tekemään varauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tämän juuri ja pidin ihan valtavasti <3
   Etenkin Tuulikki Pietilän osuus oli hieno ja sai kiinnostumaan Tovesta ja hänen kirjoistaan vieläkin enemmän. :)

   Poista
  2. Oi, ihanaa, että pidit! Ja totta, Tuulikin osuus oli hieno ja antoisa, kun hän kuitenkin eli niin kauan lähellä Tovea.

   Poista
 2. Haa! Tämähän kuulosti hyvältä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirja on, Janssonin fanille aika herkku! :)

   Poista
 3. Onkohan tässä samoja kirjeitä, joita on Tove Janssonin Viesti - Valitut novellit 1971-1997 -kirjassa? Jostain olen tällaisen käsityksen saanut. Toven matkassa vaikuttaa ihanalta ja minusta on hienoa jos ns. kohupaljastukset loistavat kirjassa poissaolollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viestit sisältää Tove Janssonin itsensä kirjoittamia novelleja, kun taas tässä on muisto"puheita"/-kirjeitä Tovesta, joita ovat kirjoittaneet mm. Toven läheiset. Yksi Toven kirjoittama novelli tässä on.

   Voin kyllä lämmöllä suositella tätä. :)

   Poista
  2. Niin kyllä, mutta löytyy sieltä myös muutamia kirjeitä.

   Pidän ehdottomasti tämän kirjan mielessäni :)

   Poista
  3. Hmm minulla on molemmat kirjat tässä, enkä kyllä huomannut samoja tekstejä? "Viesti" sisältää ainakin minun painokseni ja käsitykseni mukaan vain Toven itsensä kirjoittamia tekstejä? Kun taas tässä Muistoja Tove Janssonista -kirjassa niitä ei ole kuin yksi ainoa.

   Poista
 4. Huomasin Goodreadsissa tämän kirjan kun aloitit tätä lukemaan, en tiennyt kirjan olemassaolosta ollenkaan! Tämä täytyy saada käsiin :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.