keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Julman huhtikuun kirjat ja muut metkut


Huhtikuuta sanotaan kuukaudesta julmimmaksi, en edes tiedä miksi, mutta tänä keväänä sain siitä kyllä osani. Suurimpia tuskia aiheuttivat viisaudenhampaani, joita jouduttiin poistamaan tasan kahden viikon välein särkypäivystyksessä. Toinen oli vaivannut jo kuukausia, ja sen takia antibiootit ja särkylääkkeet alkoivat olla meidän taloudessa syödympiä kuin leipä, mutta toinen alkoi kipuilla täysin yllättäen ensimmäisen poiston jälkeen ja lopulta kipu oli niin suuri, ettei auttanut kuin marssia jälleen hammaslääkäriin. Koska hampaat olivat todella kipeät, olin huojentunut niiden poistoista. Mutta toki paraneminenkin on aiheuttanut omat vaivansa ja koska poistot tapahtuivat hyvin lähekkäin, tuntuu ettei poikkeavat ruokailut tai lääkehuurut lopu koskaan. No parempaan päin ollaan menossa - onhan huomenna jo toukokuu.

Kirjallisessa mielessä huhtikuu oli poikkeuksellinen, mutta ihan hyvä. Ehdin lukea yhteensä viisi kirjaa ja 1680 sivua. Pidin jokaisesta kirjasta paljon ja loppukuussa hullaannuin täysin Tove Janssonista. Niinkin paljon, että lukemisen lisäksi kävin eilisellä visiitilläni Helsingissä pongaamassa jopa kaksi Tove Janssonin kannalta merkittävää paikkaa. Viime reissulla kävin katsomassa Ateneumissa Tove Jansson -näyttelyn, joten oli hauska jatkaa samalla teemalla tälläkin kertaa. Tosin oli minulla Helsingissä muutakin puuhaa, mutta onneksi tarpeeksi aikaa myös yhdelle lempikirjailijalleni. Mutta jorinat Tovesta sikseen, sillä tarkoitukseni on tehdä aiheen tiimoilta aivan oma postaus myöhemmin.

Huhtikuussa "hullu kirjanainen kävi kirjaostoksilla", lisäksi sain muutaman kirjan ja uusien kirjojen määrä kasvoikin huhtikuussa oikein kunnolla. Koko ajan kyttään kalenteria sillä silmällä, että josko joku päivä olisi aikaa ottaa oman hyllyn kirjojen -maraton, mutta vielä ei ole tullut sopivaa rakoa. Täytyy odottaa, että pahimmat kevätkiireet väistyvät.

Listattuna vielä luettuja ja hyllyyn saapuneita.

Luetut:

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys 
Pekka Hiltunen: Iso
Chimamanda Ngosi Adichie: Kotiinpalaajat  
Helen Svensson (toimittanut): Toven matkassa - Muistoja Tove Janssonista
Tove Jansson: Reilua peliä

Sivut yhteensä: 1680

Ostetut:
  
Tove Jansson: Seuraleikki (!)
Haruki Murakami: Kafka rannalla
Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Karl Ove Knausgård: Taisteluni 3
Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat
Alice Munro: Kerjäläistyttö
Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
Alice Munro: Liian paljon onnea
Joyce Carol Oates: Putous 
Taiye Selasi: Ghana ikuisesti
Hemingway: Vanhus ja meri
Colm Tóibín: Brooklyn

Saadut:


Märta Tikkanen: Kaksi
Tuula-Liina Varis: Kaksi kesää, kaksi kirjaa
Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia
Donna Tartt: Pieni ystävä
Doris Lessing: Musta madonna 


Mutta nyt on aika lähteä viettämään vappua. Oikein mukavaa vappua kaikille!

(Ps. Kiitos kaikille haasteita lähettäneille. En ole niitä unohtanut, mutta huhtikuun tyrskyissä en myöskään ehtinyt vielä oikein reagoida. Lupaan vastailla pian.)

10 kommenttia:

 1. Yäk, viisaudenhampaat ovat kauheita. Ylhäältä lähti vielä näppärästi mutta alhaalta... kauhea kokemus.

  Kun katsoo noita hankittuja kirjoja, harmittaa ihan vietävästi etten käynyt hullareilla! Niin hienoja kirjasaaliita ihmiset sieltä löysivät. Seuraavalla kerralla sitten ;)

  Ja hauskaa vappua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaudenhampaat kyllä pahimmillaan aiheuttavat melkoisia ongelmia. Minusta poistot ovat sujuneet hyvin - ensimmäisen leikkauskin, mutta poistoja edeltävät kivut ja jälkisäryt ovat olleet aika epämukavia.

   Hullareilla oli kyllä liiankin hyvä kirjatarjonta, kuten ostoksista voi päätellä. Seuraleikkiä laskematta kaikki ostin sieltä.

   Kiitos, toivottavasti sinunkin vappusi oli tai on mukava! :)

   Poista
 2. Luin jostain, että viisaudenhampaiden (tai sen ikenen kudoksen) tulehdukset ovat yleisimpiä juuri huhti- ja syyskuussa. Sinä oot saanutkin sitten tupla-annoksen :( Mutta eivätpähän vaivaa enää! Lisäksi luin, että vain kolme prosenttia viisaudenhampaista etenee puhkeamisessaan 26-32 ikävuoden välillä ja sen jälkeen prosenttiosuus on vielä pienempi. Saisikohan huokaista helpotuksesta sitten vajaan vuoden päästä kun täytän 26 vuotta? :D No, eipä varmaan. Eiköhän ne tässä vuoden sisällä kuitenkin tule tai sitten hampaani kuuluvat siihen kolmen prosentin epäonniseen joukkoon.

  Hauskaa vappua ja kirjaisaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, mieheni kuuluu tuohon onnettomaan kolmeen prosenttiin ja helvettihän siitä casesta tuli. Ei selvitty yhdellä eikä kahdella käynnillä ja lopulta leikkaus. Mutta ei sen tarvitse kaikilla olla noin kauheaa.

   Katri, olen elänyt elämäni julmimman huhtikuun, jossa on tapahtunut vaikka mitä lehtomme syöksyvistä autoista omaan, elämäni ensimmäiseen särkevään hampaaseen. Olin vain ollut uupunut, mutta sitten alkoi helvetillinen särky, jota en millään meinannut tajuta, sillä käyn säännöllisesti tutulla hammaslääkärillä. Kun tajusin sain ajan samalla hetkellä ja sitten seurasikin vaikka mitä, josta kukaan ei halua tietää mitään. Nyt napsin antibioottia ja odotan että juurihoidon lääkkeet tehoavat. Saan kunnon rempan vasta 3 viikon päästä eli vietän vapun, synttärini, pitkän viikonlopun Luvialla sekä erään VIP-lounaan puolikuntoisena ja kipeässä hampaassa vain ohut pinta päällä, jota pitää vielä kaiken aikaa varoa....Olen niin väsynyt, että voisin mennä vaikka heti nukkumaan!

   Mutta kaikille onnnekkaimmille: Iloista vappua!

   Poista
  2. Laura, olet tehnyt oikein tutkimusta! Uutta ja jännää tietoa minulle. Ei ihmekään, että molemmat hampaani päättivät sitten oirehtia saman kuun aikana. Mutta totta, eivätpä vaivaa enää! Ihana tunne kyllä, ja paraneminenkin on hyvässä vauhdissa jo.

   Toivottavasti et joudu hampaidesi takia kärsimään. Vaikka täytyy sanoa, että vaikka tulehtuessaan hampaat ovat olleet harvinaisen ilkeät, niin poistot ovat sujuneet kuitenkin ongelmitta. Toki ne tuntuivat, mutta eivät sattuneet yhtään niin paljon kuin se tulehtunut hammas!

   Hyvää vappua (joka kyllä on kohta jo ohi) ja mahtavaa toukokuuta sinullekin!

   Poista
  3. Leena, toivottavasti toukokuu on sinulle parempi! Tai sanotaan näin - meille molemmille. Särkevät hampaat ovat kyllä ihan viimeisintä, mitä haluaa kokea. Ne vaikuttavat niin usein nukkumiseen ja syömiseen, että on koko ajan vain veto pois ja huono olla.

   Minä olen kärsinyt hampaistani aika paljon elämäni aikana. Yksi viisaudenhammas aikoinaan leikattiin, nyt tuli nämä äkkinäiset poistot tulehdusten jälkeen ja juurihoidon minäkin olen kokenut. Ei kivaa. Mutta ymmärrän paremmin kuin hyvin, että elämä ei välttämättä juuri nyt maistu sinulla hyvältä... toivottavasti pian helpottaa!

   Kiitos ja paranemisia!

   Poista
  4. Katri, kiitos samoin! Minä koin nyt sen eka kerran ja vannon, että ennen synnyttäisin kuin ottaisin sen kivun takaisin. Nyt aloin ymmrätää Vaahteramäen piikaa, Liinaa, jolta Eemeli yritti auttaa hmmasta pois. Onneksi minä saan pitää omani, mutta tutkimattomat ovat hammasjuurien tiet.

   Kiitos, on helpottanut jo!

   Poista
  5. Kiva kuulla, että on helpottanut :)

   Minä tuon viimeisen tulehtuneen kanssa ihan itkin ja harkitsin jo puoli vakavissani kiskovani sen itse irti. Niin paljon sattui ja harmitti >:(

   Poista
 3. Voi ei, hammaslääkärit ja viisaudenhampaat ja yäk. Mun pitäisi varata aika hammaslääkäriin, mutta sekin on jo liian vaikeeta :/.

  Mutta mahtavia kirjoja olet lukenut tässä kuussa, ja hankkinut myös hyllyysi! :) Toivottavasti vappu on onnistunut, säästä huolimatta ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole mikään maailman parhain fiilis kärsiä yhden kuukauden aikana näin paljon hampaiden takia! Mutta sen sanon, että hammaslääkäriin kannattaa mennä ennen kuin on pakko mennä. Saattaa välttyä suurelta tuskalta ja kivulta.

   Onneksi kuukausi on ollut edes hyvien kirjojen aikaa. Ja hyvä on ollut vappu, toivottavasti sinullakin! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.