torstai 10. huhtikuuta 2014

Pekka Hiltunen: Iso


Pekka Hiltunen: Iso
Sivut: 413, Wsoy 2013
Kannet: Marjaana Virta

Pekka Hiltusen Iso on kerännyt sen verran kiitosta muissa kirjablogeissa, että halusin sen itsekin lukea. Iso pääsikin luettavakseni sairaslomapäivien ratoksi ja täytyy sanoa, että kirja oli mitä mainiointa luettavaa viisaudenhampaanpoiston jälkeisissä kivuissa ja lääketokkuroissa olevalle. Kirjassa oli kiinnostava ja tärkeä aihe, joka herätti paljon ajatuksia. Kuitenkin kirja oli helppo- ja nopealukuinen, mistä etenkin kovien kipulääkkeiden turruttaman olin oikein kiitollinen. Mutta oli kirja muutenkin hyvä - ei vain särkypotilaan näkökulmasta - vaikka ei se kirjallista maailmaani mullistanutkaan. Olen kuitenkin iloinen, että kirjan luin.

Anni on iso nainen, 168 cm pitkä ja 138 kiloa painava. Hän on iso, mutta myös täysin terve, vaikka yleisesti tällaista yhtälöä pidetäänkin mahdottomana. Pitkään Anni on kuunnellut solvauksia omasta painostaan, vaiennut ja antanut olla. Mutta nyt 37 vuotiaana hän ei enää suostu olemaan muiden pilkan kohde eikä hyväksymään lihaville suotua kohtaloa. Vaikka hän on saanut potkut töistä, hänet on jätetty parisuhteessa, hänellä on mennyt suksen ristiin painonhallintaryhmän ohjaajan kanssa ja vaikka hän joutuu surkeana palaamaan Helsingistä Tampereelle, josta hän jo kerran voitokkaasti lähti kohti uutta elämää, hän ei suostu enää alentumaan. Hän on fiksu, älykäs ja sanavalmis, ja nyt on tullut hänen aikansa puhua. Puhua isojen ihmisten puolesta.

Sillä isojen ihmisten syrjintä ja vainonta ovat räjähtämässä - tai oikeastaan jo räjähtänyt - käsiin. Lihavat eivät saa kokonsa vuoksi työpaikkoja, eivät minkäänlaista arvostusta. Edes hyvä itsetunto ei ole mahdollinen, sillä jos jotain maailma haluaa opettaa niin se, että lihava on ruma ja sairas. Lehtiotsikot huutavat lihavuusepidemiaa ja julkisessa keskustelussa mietitään, pitäisikö lihavien maksaa terveydenhuollosta enemmän. Mahdollisuus normaaliin ja onnelliseen elämään on aika pieni maailmassa, jonka silmissä olet väärä pelkästään kokosi vuoksi. Hyvä lihava on lihava, joka laihduttaa. 

Kirja kertoo Annin elämästä, kokemuksista sekä hänen taistelustaan yleisiä ja vääriä käsityksiä sekä kauneusihanteita vastaan.  Samalla se valottaa erilaisten tutkimusten tuloksia, jotka monet kumoavat väitteet siitä, että lihavat olisivat automaattisesti sairaampia kuin hoikemmat ihmiset. Oikeastaan tutkimustulosten mukaan vähän lihavat ovat usein kaikista terveimpiä ja elävät pitkään, pidempään kuin hyvin hoikat tai hyvin lihavat ihmiset.

Annin tarina on koskettava ja silmiä avaava. Vaikka kirja kertoo lihavuudesta ja lihavien syrjinnästä, niin minusta se ottaa kantaa yleisemmälläkin tasolla. Se ravistelee yhteiskuntamme järjettömiä kauneusihanteita, jossa vain hoikka voi olla kaunis. Kirja herättää ajattelemaan sitä, kuinka törkeällä tavalla ihmisiä arvostellaan herkästi pelkän ulkonäön perusteella. Hyvä lisä kirjassa on tutkimustulokset, joista osa saattaa tulla yllätyksenäkin lukijalle. Kun on tottunut yhteiskunnassa vallitsevaan ajatukseen, että lihavuus on pahasta, niin saattaa se fakta yllättää, ettei se olekaan niin yksioikoista. Moni lihava, runsaastikin lihava, voi olla täysin terve. 

Minulle henkilökohtaisesti kirja oli todella uutta ja raikasta luettavaa. En nimittäin muista lukeneeni yhtäkään samaa aihetta käsittelevää kirjaa. Lihavuus kirjallisuudessa ei taida olla kovin yleinen aihe. Olen kyllä lukenut paljon erilaisista syömishäiriöistä ja etenkin anoreksiasta, sillä se on liipannut läheltä omaa elämääni aikoinaan, mutta nyt sain katsoa maailmaa aivan toisesta näkökulmasta. Ei silti, että aihe olisi sinänsä ollut uusi. Isojen syrjintä ei ole mikään salaisuus. 

Petyin kyllä kirjaan silti hieman. Etenkin loppua kohden alkoi tuntua, että kirja pyöritti vain samoja aiheita ja ajatuksia yhä uudelleen. Kirja tuntui venähtäneen turhan pitkäksi ja loppu jäi latteaksi. Kaipasin enemmän. Odotin myös useampia tutkimustuloksia ja toisenlaisia näkökulmia. Minusta kirja tarjosi hieman yksipuolisen kuvan lihavuudesta ja tuntui tyrmäävän kaiken lihavuutta kritisoivan. Olisi ollut kiinnostavaa, että erilaisia näkökulmia olisi punnittu tasavertaisemmin. Nyt kirja tuntui tyrkyttävän vain tervettä lihavuutta, eikä oikein antanut tilaa muulle. Pohdin myös kuinka uskottavia tutkimustuloksia aiheesta ylipäänsä on? En epäile Hiltusen motiiveja tai taustatyön tekemistä tässä kohtaa lainkaan, vaan aihe jäi yksinkertaisesti kiinnostamaan. Mutta hyvän kirjan merkki onkin joskus se, että se jää kaivelemaan ja mahdollisesti paneutumaan aiheeseen toden teolla muiden teosten parissa.

Mutta kamalaa on se, mistä tämänkin teoksen kirjoittamisen tarve on tullut. Nimittäin tästä julmasta maailmasta ja hulluista kauneusihanteista. Kirja nostaa esiin nyt todella isot ihmiset, mutta samankaltaisen kirjan voisi kirjoittaa monesta muustakin painoon tai ulkonäköön liittyvästä. Sillä ei edes tarvitse olla reilusti lihava tai huomattavan laiha, kun voi saada kuulla olevansa liikaa tai liian vähän jotain. Toisten ihmisten arvosteleminen ja arvottaminen ulkonäön perusteella on järjetöntä ja silti päivittäistä. Tietenkin ulkonäkö on seikka, johon ihmisessä yleensä ensimmäisenä kiinnittää huomiota - ellei ole sokea. Mutta sen perusteella arvosteleminen on jo täysin toinen juttu. Mutta parasta mitä voi tehdä, on itse pidättäytyä siitä. Ja puuttua siihen, jos huomaa jonkun joutuneen kiusatuksi ulkonäön tai minkä tahansa seikan vuoksi.

Kirjan aiheesta voisi kirjoittaa toisen kirjan verran omia ajatuksiaan, joten yritin nyt keskittyä pääasiassa itse kirjan läpikäymiseen. Vaikka itse jäin odottamaan enemmän, niin kirja on kuitenkin oikein luettava. Uskallan suositella - ihan kaikenkokoisille.

 

 Muualla: Ajatuksia kirjamaasta, Luettua, Lukutoukan kirjablogi, Mari A:n kirjablogi, Nenä kirjassa, Lukuneuvoja, Amman lukuhetki, Upotus, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Rakkaudesta kirjoihin, There's no such thing as too many books, Booking it some more


14 kommenttia:

 1. Minä pidin kirjasta todella paljon, vaikka se olikin vähän julistava. Oli vaan jotenkin tosi virkistävä lukukokemus, kun sai ajattelemaan asioita vähän toiselta kantilta. Suosittelen myös tätä tietokirjaa aiheesta: http://www.like.fi/kirjat/koolla-valia-lihavuus-ruumisnormit-sukupuoli

  Minä en ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta samaistuin vahvasti päähenkilöön. Minusta kirja kuvasi todella hyvin myös häpeän tunnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on ainakin erilainen, mistä minäkin pidin kovasti. Itse en osannut täysin samaistua, mutta paljon kirjassa oli sellaista, mitä itsekin on ajatellut. Häpeä yhtenä niistä.

   Kiitos kirjavinkistä! Täytyy ottaa nimi ylös :)

   Poista
 2. Tästä on niin moni kirjoittanut niin hyvää, että jossain vaiheessa pitää Iso kyllä lukea. Pidin Hiltusen dekkareista paljon.

  Ja voi, viisaudenhampaan poisto on kauhea kokemus. Toivottavasti olet jo toipunut siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kannattaa lukea, jos vain tulee sopiva tilaisuus. Itse en ole Hiltuselta muuta lukenut, mutta jos miehen muista teoksista pitää, niin voisin kuvitella, että pitäisi tästäkin?

   Ja joo, ei se poisto mikään nautinto ollut - VAIKKAKIN olin riemuissani, kun niin pitkään vaivannut ja monta kertaa tulehtunut hammas vihdoin lähti ja siitä koituva kipu loppui - ja kyllä täällä jo paremmissa fiiliksissä ollaan :)

   Poista
 3. Kiva, että pidit tästä! Vaikket yhtä paljon kuin minä, mutta kuitenkin :) Hyviä ajatuksia kirja herättänyt sinussakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kyllä, vaikka en tosiaan aivan yhtä paljon kuin sinä. Kirja herätti paljon ajatuksia, tästä olisi kiva joskus jutella enemmänkin :)

   Poista
 4. Minä koin, että kirja jäi vähän paisuttelemaan asiaansa, eikä edennyt. Mutta toisin kuin luulin, tämä jäi silti mieleen pitkäksi aikaa. Sekä viisastutti lukijaansa, mikä on seikka mitä arvostan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Minullekin tuli vähän sellainen olo, että on keksitty hyvä aihe, mutta sitten se on vähän jumahtanut siihen. Ja kuten hellin kommentoi, niin julistavahan tämä on. Mistä ehkä seurasi lievä vastareaktio.

   Mutta kirja kyllä herätti ajatuksia ja toi uutta tietoa, joten minäkin lopulta pidin aika paljon.

   Poista
 5. Voi miten kaunis kuva! <3 Vaikka kotimainen on minun kohdallani hiukan sitä osastoa, jonka siirrän surutta syrjään, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, niin jotenkin olen viehättänyt tästä Ison ideasta, ja haluan kirjan lukea, sitten kun kohtaamma sen kanssa joskus. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä tämä kannattaa lukea. Olisikin hauska kuulla, mitä sinä siitä pidät.

   Poista
 6. Tämä on todella tarpeellinen kirja. Ihmisten paino nousee ja lihavuuden halveksunta lisääntyy. Tämähän ei voi kuin tuottaa masennusta ja syömäongelmakierrettä.

  Melkein pahempaa kuin pelkkä laihuuden tavoittelu on tuo täydellisen, treenatun kropan tavoittelu.

  Jossakin näkyy sellaisiakin tutkimustuloksia, että vanhemman ihmisen on parempi olla hieman pyöreä kuin liian laiha, niin sairastuessa ei heti raihnastu. Mutta yleensä nämä tutkimkset ohitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo, että paino lisääntyy, mutta kauneusihanteet tuntuvat vain tulevan hullummiksi. Tosin minusta pitäisi painottaa myös terveellisiä elämäntapoja, sillä esimerkiksi hyvin pienet lapset jo saattavat syödä todella huonosti, eikä se nyt ainakaan ole hyvä malli.

   Minusta treenatun vartalon ihanne on ehkä parempi kuin vain laihan. Sehän sallii vähän isommankin kropa. Mutta ei sekään saisi liiallisuuksiin mennä.

   Minäkin olen lukenut, että vanhempana on hyvä olla vähän pyöreä. Mutta usein mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän syö ja sitten laihtuu turhan päiten.

   Poista
 7. Todella upea teksti, Katri! Selkeästi suoraan sydämestä ja ajatuksella kirjoitettu. Taidankin saman tien varata tämän kirjan, jonka lukemiseen jo Krista antoi kipinän syksyllä ja nyt sinä muistutit siitä tällä tekstilläsi.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.