lauantai 17. toukokuuta 2014

Anne B. Ragde: Aion tehdä sinut onnelliseksi


Anne B. Ragde: Aion tehdä sinut onnelliseksi
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivut: 289, Tammi 2013
Kannet: Laura Lyytinen
Alkuteos: Jeg skal gjøre deg så lykkelig 2011

Aion tehdä sinut onnelliseksi on kirja, jota minun ei oikeastaan pitänyt lukea. Kirja ei saanut tultuaan kovin maireita arvosteluja, eikä kirja muutenkaan herättänyt minussa erityisen suurta kiinnostusta. Mutta sitten työkaverini kehui kirjaa saaden sen kuulostamaan kovin herkulliselta ja kun kirja vielä sattui nököttämään kirjastossa esillä, niin en miettinyt sen pidempään. Kirja lähti mukaan, päätyi luettavakseni ja kyllä vain minä siitä tykkäsin. Kirja ei noussut lempparikseni tai tehnyt mitään järisyttävää vaikutusta, vaan jäi hyvinkin vankasti keskinkertaiseksi, mutta kuitenkin mukavaksi lukukokemukseksi. 

Aion tehdä sinut onnelliseksi sijoittuu 60-luvulle, erään kerrostalon a-rappuun. Siellä naiset puunaavat kotejaan ja laittavat ruokaa, kun miehet käyvät töissä tienaamassa. Osalla on lapsia, osalla ei. Jokaisella kuitenkin omat elämänsä, erikoisuutensa ja oikkunsa. Ja naapureiden touhujen seuraaminen sekä arvosteleminen. Selän takana puhutaan ja kummastellaan. Etenkin yläkerran Peggy-Anita Foss saa niin naisten kuin miesten päät sekaisin, sillä hänellä ei ole lapsia, hän kertoo siivoavansa alasti - mikä etenkin herättää jupinaa ja toisaalta villejä unelmia - ja hänen miehensä käy kotona vain työmatkojen välissä. Mutta hän ei ole ainoa naapuri, joka joutuu juoruilun kohteeksi. Juoruja riittää aivan jokaisesta. Mutta mikä onkaan totuus huhujen taustalla?

Luulin kirjan olevan huomattavasti kevyempi ja viihteellisempi, mutta luulin väärin. Vaikka alkuun tuntuu, ettei kirjassa juuri muuta tehdä kuin siivota ja juoruilla, niin jossain välissä kirjaan alkaa hiipiä tummempia sävyjä ja repaleisia ihmisiä. Kirja tuntuu taittavan kevyestä hyväntuulen kirjasta jopa sairaan puolelle. Kirjassa onkin hyvin vahvasti samaa tuntua kuin mitä Anne B. Ragde tarjoili jo Berliininpoppeleissa. Näennäistä huolettomuutta ja samaan aikaan jotain mustaa.

Kuten tiedetään, 60-luvulla asiat ovat olleet hyvin eri tavalla. Kodinkoneet ovat oma lukunsa, mutta minä ajattelin kirjaa lukiessani ihmisiä. Kuinka 60-luvulla tietoa erilaisista ihmisistä ja sairauksista on ollut vähän ja ymmärrystä vielä vähemmän. Erilaisuus on ollut jyrkemmin tuomittavaa ja helpommin miellettävissä joksikin muuksi. Pienen lapsen äidin väsymys on yhtä kuin laiskuus ja leskeksi jäänyt isä pienensä tyttärensä kanssa herättävät niin kummeksuntaa kuin ärtymystäkin. Ymmärrys ei riitä, eivätkä ihmiset edes itse ymmärrä itsejään. Perheväkivallasta vaietaan. 

60-luvun naisten elämä on aihe, joka oli mielenkiintoisempi kuin odotin. Eihän kirja sinänsä mitään uutta tietoa tuonut, sillä toki 60-luku on jollain tasolla tuttu, mutta kaunokirjojen kautta olen lukenut siitä melko vähän. Kiinnostavaa, mutta myös kurjaa luettavaa. Naisen aseman määrittyminen kodin, lasten ja oman miehen kautta kauhistutti, ja etenkin naisten alistuminen miestensä järjettömyyksiin oli puistattavaa. Mutta ajat ovat olleet erit ja toki kirja keskittyy pitkälti vain yhteen naistyyppiin. Siitä huolimatta feministi minussa nosti melko nopeasti päätään, kun kirjaa luin.

Kokonaisuutena kirja on keskinkertaisen hyvä, mukava luettava ja ajatuksia herättävä. Kuten Berliininpoppelinkin kanssa kävi, niin sain kuitenkin lukea kirjaa melko pitkälle, ennen kuin pääsin siihen kiinni. Lopun luin yhdessä hujauksessa, mutta hidas ja paikoitellen tylsältä tuntunut alku otti aikansa. Ehkä nämä hitaat alut ovat kirjailijalle ominainen tyylikeino. Se on sitten asia eri, pitääkö siitä vai ei.

Voisin suositella kirjaa hetkeen, kun kaipaa jotain kevyempää, vähän hölmöä, mutta ei kuitenkaan höttöistä kirjaa. Ja jos pidät siivouksesta, saatat pitää tästäkin kirjasta. Jos olet kuten minä, eikä rätti oikein sovi käteen, niin ei hätää - toisten siivouksesta lukeminen voi olla yllättävänkin viihdyttävää.

1 kommentti:

  1. Minulla kirjaa lukiessa otti niin aivoon se jatkuva siivoaminen :DDDDD

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.