maanantai 12. toukokuuta 2014

Bob McCabe: Harry Potter - Legenda


Bob McCabe: Harry Potter - Legenda
Kirja Harry Potter -elokuvien tekijöiltä
Suomentanut: Irma Rissanen
Sivut: 531, Readme.fi 2012
Tämän postauksen kuvat ovat poikaystäväni ottamia.

Vihdoin ja viimein helmikuussa aloittamani järkälemäinen Harry Potter - Legenda on luettu. Aikaa kirja on ottanut runsautensa puolesta, sillä kovin montaa sivua tätä ei ole voinut kerralla lukea kärsimättä varsinaisesta infoähkystä. Kirja käy hyvin perusteellisesti läpi Harry Potter -elokuvat aina kuvauspaikkoja, hahmoja ja rekvisiittaa myöten. Ääneen pääsevät ohjaajat, näyttelijät, maskeeraajat ja moni muu, joka on jollain tavalla ollut osallisena elokuvien teossa. Pelkäsin kirjan toistavan lukemaani Harry Potter, Suuri velhouskirjaa, joka myös kertoo Harry Potter -elokuvien teosta, mutta pelko oli turha. Vaikka kirjoissa onkin paljon samaa, niin Legenda vie lukijan kuitenkin niin paljon syvemmälle elokuvien maailmaan, että uutta tietoa on luvassa ja paljon.

Legenda alkaa aivan alusta, ajasta ennen Potter -elokuvia eli siitä mistä koko idea siirtää Rowlingin kirjat valkokankaalle sai alkunsa. Sen jälkeen kirjassa syvennytään jokaiseen elokuvaan ja niiden tekoon vuorotellen. Jokaista elokuvaa on leimannut omat erityispiirteensä, ohjaajansa, uudet näyttelijät, uudet kuvauspaikat ja muut haasteet. Taikamaailman siirtäminen kirjoista elokuvaksi on vaatinut paljon mielikuvitusta ja töitä. Elokuvien esittelyjä piristävät useat, isot ja hyvälaatuiset kuvat sekä elokuvaan osallistujen välillä hyvin hauskatkin kommentit. Epäselväksi ei jää, että elokuvien teko on vaatinut paljon työtunteja, hikeä, kyyneleitä ja naurua.

Elokuvien yleisesittelyn lisäksi oman osionsa ovat saaneet henkilöhahmot ja puvustus, kuvauspaikat ja lavasteet, hahmot ja erikoistehosteet  sekä rekvisiitta ja tarpeiston valmistus. Lähes jokainen hahmo, lavaste ja tärkeä yksityiskohta tulee käytyä läpi. Potter -fanille melkoista herkkua ja elokuvien teosta muuten kiinnostunutkin varmasti nauttii, kun saa lukea mitä kaikkea elokuvien tekoon voikaan liittyä. 

Jokainen elokuvassa vilahtava Saivartelijakin on täytynyt suunnitella ja painaa!

Kirjan runsaus on ilo, sillä kirja oikeasti tarjoaa paljon tietoa ja kuvia. Kirja on varsinainen tietopankki, jonka kanssa kuluu aikaa ja jonka ääreen on varmasti esimerkiksi elokuvien katsomisen yhteydessä mukava palata. Tekstit ovat helppolukuisia, informatiivisiä ja tärkeimmät pointit esiin nostavia. Kirjaa sopii lukea niin vanhemman kuin nuoremmankin lukijan. Tosin itse suosittelisin nuoremmalle Potter -fanille Harry Potter, Suuri velhouskirjaa ja tätä ehkä jo hitusen isommalle fanille. Vaikka kukapa estää lukemasta molempia kuten minä tein?

Täytyy kuitenkin tunnustaa, että koska kirja on runsas, niin loppua kohden hyydyin. Vaikka suorastaan ahmin elokuvien esittelyt, niin kun alettiin käydä jokaista rekvisiittaa läpi, ei kiinnostus tahtonut pysyä yllä. Mielenkiintoista tietoa toki, mutta kun lukee kirjaa kannesta kanteen eikä juuri tiettyä tietoa etsien, niin lopun lukeminen alkoi tuntua raskaalta. Vaikka monista hahmoista ja esineistä olikin hyvin lyhyet esittelytekstit ja joissain mielestäni jopa liian lyhyet, niin tietoa vain oli niin paljon. Ihanaa, mutta uuvuttavaa.

Kirjan toteutuksessa jäin harmittelemaan kuvatekstejä. Kirjassa on hyvin paljon kuvia, ja täten myös kuvatekstejä. Kuvatekstit eivät kuitenkaan välttämättä ole suoraan kuvan alapuolella tai vieressä, vaan voi olla jopa toisella sivulla. Samassa kuvatekstissä saatetaan kertoa useammasta kuvasta. Minusta kuvien ja kuvatekstien lukeminen oli tästä syystä työlästä. En olisi laittanut pahakseni, vaikka kuvatekstit olisivat olleet suoraan kuvien päällä. Se olisi helpottanut lukemista paljon. Kirjassa on myös jonkin verran kirjoitusvirheitä sekä kesken katkeavia lauseita, mikä hieman harmitti.

Kokonaisuutena kirja on kuitenkin kiinnostava ja pääasiassa hyvin toteutettu teos, joka tarjoaa runsaasti tietoa ja viihdykettä lukijalleen. Suosittelen Potter -faneille, Potter -elokuvien teosta kiinnostuneille tai muuten vain elokuvien teosta kiinnostuneille. Kirjalle kannattaa varata aikaa sekä hyvä lukupaikka - kirja on nimittäin sen verran iso ja painava, että esimerkiksi sylissä sitä on melko mahdoton pitää.


2 kommenttia:

 1. Olen lukenut tuon Suuren velhouskirjan ja omistan myös tämän Legendat. Sain sen joululahjaksi jo vuonna 2012, mutta kirjan massiivisuuden takia on koko ajan tuntunut siltä, ettei minulla ole tarpeeksi aikaa paneutua siihen kunnolla. Kesällä aion lukea Potterit uudestaan, joten ehkäpä sitten syksyllä sukellan leffojen maailmaan tämän kirjan kautta. Olin aivan innosta piukeana Suuren velhouskirjan kanssa, joten tämä Legendat riemastuttaa varmaan vielä enemmän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Suuri velhouskirja oli mieleesi, niin luultavasti tämäkin on. Kirjaa lukee melko nopsaan, sillä se on tosi sujuvasti kirjoitettu, mutta siinä on niin paljon tietoa, että se vähän uuvuttaa.

   Mutta mukavia hetkiä sinulle Pottereiden parissa! Minullakin uudelleenluku menossa ja vielä kolme viimeistä jäljellä :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.