keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kirjahyllyn ja kirjahullun identiteettikriisi sekä 15 minuuttia julkisuudessa

Lukufiilis 1/2014

Melkein jo unohdin kevät tohinoideni keskellä mainita - ja samalla kiittää jutun kirjoittajaa -, että blogini on saanut maininnan Lukufiiliksessä! Lukufiilis on nuorille suunnattu kirjallisuuslehti, jonka päätoimittaja on Terhi Rannela. Lukufiiliksestä löytyy muun muassa kirja-arvosteluja sekä erilaisia artikkeleita kirjallisuuteen liittyen. Tämän vuoden ensimmäisessä numerossa oli aukeaman verran juttua liittyen kirjablogeihin: haastattelu, Nuorten kirjablogien top 5 sekä arvostelu Rivien välissä -kirjablogikirjasta. Tekstit on kirjoittanut Iida Ahonen ja ihana Anni on ollut haastateltavana sekä kuvaajana. Olen otettu maininnasta, ja pääsystä listalle muiden upeiden blogien kanssa, joten suuri kiitos. Lukufiiliksen pitäisi löytyä kirjastoista  ja ainakin joidenkin kirjakauppojen lehtivalikoimasta.*

Kevät tohinat ovat tosiaan päässeet vauhtiin nyt kun lamaannuttava kevätväsymys on uinuttu ohi ja pahimmat hammassärytkin alkavat olla mennyttä. Se on tarkoittanut kalenterin täyttämistä menoilla sekä siivouspuuskia. Täytyy todeta, että onneksi meidän taloudessa siivous ei ole vain minun vastuullani, koska no - rehellisesti sanoen maailmassa on paljon parempaakin tekemistä kuin luututa ja siivoankin puuskittain ja täysin epäkäytännöllisesti. Siivoukseni jälkeen vaatekaapit ja kirjahyllyt saattavat olla viimeisen päälle laitettuina kun muualla asunnossa vallitsee kaaos.

Ei siis ollut yllätys, että kun kevään ensimmäinen siivouspuska iski, niin minä kävin kirjahyllyn kimppuun. Tällä kertaa en tyytynyt siivoamaan ja laittamaan kirjoja takaisin samaan vanhaan ja hyväksi havaittuun järjestykseen vaan päätin jostain oikustani aakkostaa kirjat. Tiedättekö kun on tottunut tiettyyn järjestykseen kirjahyllyssään ja osaisi vaikka unissaan hakea sieltä jonkun teoksen? No, osaan minä nytkin - kiitos aakkostuksen - mutta suoraan sanoen silmiä kirvelee uusi ja outo järjestys. Katselen kirjahyllyä vähän vierastaen, syrjäkarein, enkä ole yhtään varma, tykkäänkö vai enkö. Käytännöllinen se on, mutta jokin siinä risoo. (Miksi kirjastossa sama homma toimii, mutta kotona ei? Kertokaapa se!) Mutta pitänee antaa tälle uudelle tuttavalle mahdollisuus. Ehkä rakkaus leimahtaa ajan kanssa. Mutta nyt kirjahylly näyttää itsekin kärsivän pahalaatuisesta identiteettikriisistä. Ei se oikein tahdo tietää kuinka päin tuossa olisi.

Identiteettikriisistä kärsii myös bloggaaja itse. Kevätsiivoukseni kun ylettyi blogiinkin asti ja tällä kertaa vaihtoon lähti jo vanha ja kovin nähty profiilikuva. Olen pitkään halunnut uuden kuvan, mutta koska olen yhtä luonteva kameran edessä kuin kala polkupyörän selässä, niin se on jäänyt ottamatta. No tarpeeksi kauan vatvottuani otin itseäni niskasta kiinni ja hyppäsin kameran eteen. Nyt on uusi kuva, mutta en ole yhtään varma pidänkö siitäkään. Pikkusiskoni totesi kuvasta, että: "Näyttää Katrilta kun se ei ole saanut aamukahvia." Niin. 

Kahvittomuutta en itse ajatellut, mutta jokin kuvassa ei tunnu omalta. Halusin pelkistetyn, eleettömän ja vaaleaan blogiini sopivan kuvan. Periaatteessa kuva on kaikkea sitä, mutta äh. Hirveän alastomalta se tuntuu ja tylyltä. En ole kovin vakavaa sorttia noin yleisesti ottaen, vaikka kuvan bloggaaja siltä ehkä vaikuttaakin.

Mutta ehkä kuvakin vaatii vain aikaa ja totuttelua. Eli viikon päästä varmaan järjestän kirjahyllyni uuteen uskoon ja vaihdan profiilikuvan. Ehkä. Ehkä en. Katsotaan, mitä tämä kevät vielä tuo tullessaan.

Mitä teidän kevääseen kuuluu? Kriiseilläänkö muualla?

* Huom! En tee yhteistyötä Lukufiiliksen kanssa ja täten "mainostus" on täysin omaehtoista sekä omista intresseistä lähtöisin.

20 kommenttia:

 1. Itse kriiseilen lähinnä rahapulassani ja siinä, että olen vihdoin alkanut löytää oman tyylini, mutta tässä vaiheessa en kovin kesken voi ostaa uusia vaatteita ja muuta sälää, jota ehdottomasti tarvitsisin.. :P Toisaalta kriiselen, koska ensi viikolla aloitan taas kerran työt kukkamyyjänä ja joudun pukeutua kaikenlaisiin kaapuihin, ettei paremmat vaatteet ryvety. Suuret on siis huolet. :D

  ps. uusi kuva näyttää oikein hyvältä ja blogiin sopivalta! :)
  pps. onnittelut viidestätoista minuutista julkisuudessa! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva, että joskus on aikaa ja tilaisuutta kriiseillä juttuja, jotka eivät nyt ehkä ihan oikeasti ole kriisin arvoisia. Se on hetki, kun voi hetkeksi unohtaa muun maailman huolet :) Mutta kukkamyyjänä oleminen kuulostaa muuten kovin ihanalta!

   Kiitos!

   Poista
 2. Heippa söpö Katri! Missä ovat kuvat uudistuneesta kirjahyllystä? :p
  Minusta uusi profiilikuva on jees, näytät vakavammalta kuin olet muttei anneta sen häiritä! Sitä paitsi somesta saa muutenkin katsella riittämiin tekohymyllä tai mutrusuin otettuja selfieitä, että ihanaa nähdä pitkästä aikaa normaalikin kuva :D

  Minä yritän vähän vielä tankkailla kevään viimeiseen tenttiin, joka on huomenna! Melko raskas kevät takana, mutta huomisen jälkeen saa sitten viettää kolmen viikon loman ennen kesätöitä.. Ja yksi viikoista meneekin siellä rannalla etelän lämmössä maatessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ehkä laitan kuvia hyllystä, jos järjestys jää. Nyt olen vielä kahden vaiheilla. (Elämäni suurimmat huolet jne.) Ja joo, ei mitään tekohymyjä täällä - vakavaa ja virallista sen sijaan kyllä :p

   Tsemppiä tenttiin! Ja ihanaa lomaa sinulle :)

   Poista
 3. Sirpakan näköinen kuva! Hieno blogilista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hienojen blogien joukkoon olen päässyt :)

   Poista
 4. Vau, onnittelut hetkestäsi julkisuudessa! Täytyykin seuraavalla kirjastoreissulla etsiä lehti ja lukea artikkeli läpi.
  Minä en ole koskaan osannut aakkostaa kirjojani. Hyllyni ovat aina teeman mukaisesti, esim. dekkarit, nuortenkirjat, klassikot, elämänkerrat... Homma toimii omalla kohdallani paremmin niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä harjoittelen nimmarin kirjoitusta jo... ja oli kyllä kiinnostavan oloinen lehti. Myönnän, etten ole aiemmin koko lehteen juurikaan huomiota kiinnittänyt.

   Minulla on tällä hetkellä teemoittain ja niiden sisällä aakkosittain. Tosin minä vedän lähinnä linjaa, että kotimaiset samaan, käännökset samaan ja sitten ei-kaunokirjat muualle. Irvingit ja Janssonit omassaan, kun niitä on sen verran enemmän. Mutta katsotaan nyt miltä tämä uusi järjestys tuntuu, kun sen kanssa hetken elää :) (Voi ihanaa kun voi puhua näin höpsöjä ja epätärkeitä asioita! :D)

   Poista
 5. Oi, meillä on tänä keväänä ollut sitten kaikki samat kriisit ja tiedät kyllä misät asiasta alkaen;)

  Kuvasi on rauhallinen ja varmaan juuri blogiisi niin sopiva kuin toivoit. On vaikea olla luonteva kuvassa: Minä käytän tilanteeseen koiria aina jos mahdollista. Oliko sinulla kissa...;) Eräs päätoimittaja totesi, että hän ei onnistu kuvissa muuta kuin koiransa kanssa! Eläimet vapauttavat meissä jotain...

  Onnea sinulle ♥ Teet laatublogia ja olet tähtihetkesi julkisuudessa ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, samoja polkuja ollaan näköjään tallattu. No kohti parempaa kesää!

   Juuri luontevuus on kaikista vaikeinta. Ja kyllä, yritettiin kissankin kanssa, mutta kissa ei välittänyt senkään vertaa kuvattavana olemisesta kuin minä. Eli se idea hautautui muutaman tärähtäneen otoksen jälkeen :D

   Kiitos Leena!

   Poista
 6. Täälläkin kaivattiin kuvaa myös kirjahyllystä. :) Etkä sinä mielestäni ole liian vakava tai tuiman näköinen kuvassa, oikein on mainio otos. Tunnen kovin vähän ihmisiä, jotka osaisivat hymyillä luontevasti kuvissa.

  Minä kriiseilen tällä hetkellä korkeintaan luvattoman monista kirjoitusvirheistä ja monimutkaisista lauserakenteista aiemmin tänään kirjoittamassani blogitekstissä, mutta tämä(kään) kriisi ei liene vakavaa laatua...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan jos jossain välissä olisi jälleen sopiva aika esitellä kirjahyllyjä, niin sitten tulee kuvaa.

   Luontevuus kuvissa on vaikeaa! Parin siedettävän kuvan ottamiseen vaadittiin ties kuinka monta kymmentä kuvaa, joissa jokaisessa naama vähän irveessä...

   Eivät-niin-vakavat-pikkukriisit ovat joskus hyvästä ihmiselle! Näin uskon ;)

   Poista
 7. Voi pojat, nyt täytyy tulla ulos kaapista, ja paljastaa, että olen tuon jutun kirjoittaja. :D Rivien välissä -arvion - joka siis myös kuului tuohon juttuun - otsikon mukaisesti kirjablogikirja inspiroi minuakin bloggaamaan, ja täällä ollaan, oikeastaan tuon jutun ansiosta.

  Minä pidän uudesta kuvastasi. On se ehkä hieman vakava, mutta ei missään nimessä tyly. Ennemminkin mietteliään oloinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, itseasiassa Annilta sain kuulla ensimmäisen kerran kuka jutun takana on! ;) Hieno juttu, pidin siitä paljon ja kiva, että olet innostunut bloggailemaan. Ja kiitos! :)

   Katsotaan totunko itse tuohon kuvaani, vai lähteekö vaihtoon. Omien kuvien arviointi on ihan hirveää!

   Poista
  2. Loistavaa, mietinkin, että Anni on varmaan laskenut yhteen 1 + 1, vaikka asiasta ei olekaan erikseen ollut puhetta. :D Mukava kuulla, että pidit jutusta!

   Omien kuvien katsominen ja arviointi on kyllä usein aika kauheaa. Olen oikeasti todella epäkuvauksellinen ihminen, ja onnistuneet otokset minusta ovat harvassa. :D

   Poista
  3. Ilmeisesti näin. Mutta ilman Annia minä en kyllä olisi osannut yhdistää ;)

   Minäkään en ole kuvauksellinen, joten sama vika täällä, että harva kuva onnistuu.

   Poista
 8. Hieman sama ongelma täällä uudehkon kirjajärjestyksen kanssa. Onnistuin muutama päivä sitten joten kuten laittamaan kirjat värijärjestykseen, mutta näääh.. Ei se näytäkään niin hyvältä kuin olin etukäteen kuvitellut. Saattaa tosin johtua osin siitä, että tuossa Ikean hyllyssä ei saa kaikkia kirjoja esille, enkä millään raaskisi laittaa mitään piiloon toisten taaksekaan. :/

  Kuva on kiva, vaikka onkin vakava! :) Sopii tähän blogin harmoniseen tunnelmaan hyvin.

  Itse kriiseilen vielä perjantai-iltapäivään saakka tentin ja siihen lukemisen kanssa, sitten muutama kymmensivuinen essee valmiiksi ja sitten alkaakin muutaman kuukauden kesäloma! Huh huh, sitä on odotettukin jo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, harmi ettei sinullakaan uusi järjestys miellytä. Tai jos sekin vain vaatii aikaa totutella? Itse mietin joskus värijärjestystä, mutta se tuntuu vähän epäkäytännöllisestä + en voisi kuvitellakaan laittavani saman kirjailijan teoksia eri paikkoihin! :D

   Kiitos! Katsotaan jääkö kuva, vai mihin päädyn kun olen ensin sen kanssa hetken yrittänyt totutella. On nämä blogi- ja kirjahyllymuutokset isoja asioita ;)

   Tsemppiä viimeisiin koulurutistuksiin! Ja ihanaa kesälomaa, sitten kun se viimein koittaa :)

   Poista
 9. Onnea julkisuushetkestä, olet sen ehdottomasti ansainnut :)

  Uusi profiilikuvasi on oikein hyvä, ei aina tarvitse nauraa silmät sikkuralla :) Esiintyminen luontevasti kuvissa on vaikeaa, minusta tuntuu, että olen aina kuin Chandler siinä eräässä Frendien jaksossa, jossa hän kuvaushetkeen asti poseeraa luontevasti ja räpsäisyhetkellä vääntää naamansa oudoksi :D Ehkä testaan joskus tuota vinkkiä ottaa eläin mukaan kuvaan (vaikka blogiini asti kuva ei päätyisikään) :) Minäkin jäin kaipaamaan kuvaa kirjahyllysi uudesta järjestyksestä.

  Minun lukemiseen liittyvät kriisini ovat lähinnä runsaudenpula lukemista valittaessa (en millään osaa päättää mitä kaikista houkuttavan oloisista kirjoista lukisin) ja krooninen kirjahyllyhaave. Koska kirjahyllyn hankinta ei ole vielä ajankohtaista pitäisi kirjahyllyjä järjestellä ja ehkä myös hieman karsia sieltä ylimääräisiä kirjoja (onko sellaisia? ;) ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen niin kateellinen kun esimerkiksi pikkusiskoni ovat hyvin kuvauksellisia, mutta minä en. Vaikka luulisin näyttäväni kuvassa normaalilta, niin ei, aina näyttää jotenkin tekopirteältä tai tekohymyilevältä tai muuta. Minulla on muutama vanhempi kuva, joissa olen kissojen kanssa ja ovathan ne ehkä siedettävimmästä päästä :) Harmi, että nuo karvaotukset eivät aina ole yhtä innokkaita kuvattavia! Ja katsotaan josko sitten kuvaa hyllystä jossain välissä napsisi.

   Ihania kriisejä sinulla! Ja minulla on kyllä sama, että "ylimääräisiä" pitäisi karsia. Onneksi olen tehokas kirjojen kierrättäjä, mutta esim. tänään toin kirjaston poistohyllystä viisi uutta. Hupsista! Mutta mielestäni kirjoja on sitten liikaa, kun pinot alkavat yltää ikkunoiden ja ovien eteen ;)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.