torstai 22. toukokuuta 2014

Tärkeä kirjallinen kohtaaminen: Tove Jansson


Siitä on jo pitkä tovi, kun Leena haastoi minut kertomaan itselleni tärkeästä kirjallisesta kohtaamisesta. Olen miettinyt haastetta pitkään, pyöritellyt mielessäni ja käsissäni eri kirjoja. Pohtinut ja punninnut. Miten niin monien tärkeiden sielukirjojen seasta osaisin valita vain yhden? Mahdotonta. 

Kunnes luin haasteen säännöt vielä kerran: "Kerro kirjasta, joka on ollut sinulle tärkeä tapaaminen. Ehkä kyseessä on kirja, jonka henkilöt ovat puhutelleet sinua lukijana tai jonka tapahtumat ovat saaneet sinut kulkemaan jonkin tärkeän matkan."

Tiesin mikä kirja se oli. Kirja, joka oli saanut minut kulkemaan tärkeän matkan kirjallisesti, kuvainnollisesti kuin konkreettisestikin. Yhdeltä matkalta sain jalkoihini rakot - kiitos huonon kenkävalinnan - ja mukaani monta haavetta ja hymyä. Muilla matkoilla säästyin onnekseni rakoilta, mutta hymyltä ja riemulta en. Näistä konkreettisista matkoista on tulossa vielä aivan oma postauksensa - nyt haluan kertoa mikä minut niille matkoille lähetti.

Boel Westin: Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä oli ensimmäinen varsinainen Tove Janssonista lukemani elämänkerta. Kirja johdatti minut suuren taiteilijan töihin ja elämään niin, ettei sen vaikutus ole vieläkään hälvennyt. Vaikka Tove Jansson on jo lapsuudessani vaikuttanut taiteilija, johon ihastuminen on ollut helppoa ja vaivatonta, niin vasta Westin kirjoittamaa kirjaa lukiessa aloin ymmärtää enemmän. Tuntuu kuin kaukana pysytellyt ihailemani taiteilija olisi yhtäkkiä tullut lähemmäs. Tuohon asti hän oli ollut minulle vielä etäinen, oikeastaan vain suuri taiteilija. Westinin teoksen jälkeen tajusin hänen olleen myös mitä ihastuttavin ja mielettömin nainen, ihminen.  Ja kirja sai minut janoamaan lisää.

Halusin tietää Janssonista kaiken ja heti, nähdä hänen tekemänsä työt ja lukea hänen kirjoittamansa teokset, joista osa oli ja on edelleen lukematta. Westinin teos oli sysäys kaikkeen. Sysäys ihastumiseen ja ymmärtämiseen. Westinin teoksen jälkeen olen lukenut lisää, kokenut ja nähnyt uutta. Pikku hiljaa olen hankkinut Janssonin teoksia omakseni. Westin teos oli se alku, joka vaadittiin, että luin lisää, koin lisää ja nousin bussiin nähdäkseni lisää.

Westinin teos kuljetti minut tapaamaan Tove Janssonin. Valitettavasti todellinen tapaaminen oli jo tuolloin mahdottomuus, mutta tapasin hänet kirjoissa, tauluissa, Ullanlinnan ateljeen liepeillä. Kävin sanomassa hei Hietaniemessä ja sitten jälleen ihastelemassa hänen tekemiään töitä.

Rohkea, omaa elämäänsä elänyt taiteilija on vienyt palan sydäntäni mennessään. Jansson on ollut ihastuttava nainen, joka on ollut vahva ja erilainen, ystävällinen ja iloinen, täynnä elämää, mutta myös elämän tuomia mutkia matkaan. Hänellä on ollut paljon ystäviä ja silti kaipuu erakkoelämään. Hän on ollut oma itsensä pitämättä siitä suurtakaan meteliä.

Tove Jansson on aivan viime vuosina, viime kuukausina noussut vahvaksi esikuvakseni. Hän on ollut isona tekijänä siinä, että olen kasvanut itsekseni ja oppinut hyväksymään sen mitä olen. Että samaan aikaan voi olla rohkea, vahva ja sanoa mielipiteensä ääneenn, mutta se ei sulje pois ystävällisyyttä, lempeyttä tai empatiaa. Eikä ole rikos toisinaan kaivata seuraa ja toisinaan haluta muuttaa muutamaksi vuodeksi majakkasaarelle - tai ainakin pistää ikkunat ja ovet säppiin, puhelin kiinni ja peitto korville.

Tove Jansson on antanut minulle elämäni aikana muumimaista turvaa ja elämisen riemua. Hän on ollut esikuvana hetkinä, jolloin on kaivattu voimaa ja rohkeutta. Hän on ollut se, joka on kannustanut kulkemaan omaa tietään. Hän on näyttänyt, miten haaveitaan pitää seurata, mutta joskus myös tajuta se, että tässäkin on jo hyvä. Tietenkään hän ei ole ollut vierelläni sitä sanomassa, mutta hän on sanonut sen elämällään ja töillään, jotka hän on meidän muiden onneksi halunnut jakaa, ei vain pitää omanaan.

Tove Jansson on ihminen ja taiteilija, jota voi ihailla niin monesta syystä. Miljoonat ihmiset ihailevat häntä ja hänen töitään, ja minä olen yksi heistä. Ja onnellinen siitä, että olen löytänyt hänet.

Kiitos haasteesta Leenalle! Pahoittelut hitaasta reagoinnista, mutta joskus tärkein on niin lähellä, että sitä on vaikea nähdä.

Omia tärkeitä kirjallisia kohtaamisiaan kertomaan haasten Lauran, Sannan, Annin ja Mikon.

Haasteen säännöt:

Kerro kirjasta, joka on ollut sinulle tärkeä tapaaminen. Ehkä kyseessä on kirja, jonka henkilöt ovat puhutelleet sinua lukijana tai jonka tapahtumat ovat saaneet sinut kulkemaan jonkin tärkeän matkan.

Kirjoita kohtaamisesta blogiisi.

Mainitse haasteen alkuperä tekstissä.

Haasta mukaan 3-6 bloggaajaa, joiden kohtaamistarinan haluaisit kuulla.

Haaste on alunperin Opuscolo - kirjasta kirjaan -blogista.

8 kommenttia:

 1. Jaahas, voi olla, että minäkin tulen pyörittelemään tätä mielessäni pitkään! Nyt ei ainakaan tule mieleen yhtäkään jotenkin niin vaikuttavaa kirjaa. Onhan minulla tietysti ne lempikirjani, mutta mikä niistä sitten olisi tehnyt kaikkein lähtemättömimmän vaikutuksen. No, täytyy miettiä, kiitos haasteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä se olit nopea - tai minä hidas kröhöm - kun en vielä ehtinyt edes huikkaamaan haasteesta erikseen sinulle, mutta ole hyvä! Eiköhän tämän sulatteluun sallita käyttää aikaa, itseltäkin taisi mennä reilu kuukausi... Ja vain yhden kirjan valitseminen on aina vaikeaa!

   Poista
 2. Voisin harmistua, kun lainasin kaverilleni pokkari version tuosta, enkä ole vielä itse lukenut. Mutta empäs harmistukaan!

  Ja vastaan haasteeseen, kunhan keksin kirjan ensin ja kenties sitten, kun minulla on joku haastettavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No etköhän sinä ehdi sen lukea ja tuottaapa kirja iloa sitten jollekin toiselle hetken.

   Kaikessa rauhassa haasteen kanssa, itseltäkin otti tovin, että sain valittua kirjan ja vielä kirjoitettua siitä.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Mietiskelen hetken ja vastaan tähän sitten :).

  Minulla on Westinin kirja hyllyssä, mutta vielä lukematta. Ehkäpä kesäloman aloituskirjana sopiva :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Ihana päästä lukemaan sinunkin juttusi sitten.

   Westinin kirja sopii varmasti kesään :)

   Poista
 4. Apua, tätä haastetta olen pelännytkin!! Muilla (niinkuin sinullakin) on ollut tosi upeita kirjallisia kohtaamisia, joita on ollut ihana lukea. Tosi vaikeaa vain valita se oma :)

  Ihana Jansson-kokoelma muuten <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mutta rohkeasti vain kohti pelkoja ;) ja kirjan valitseminen oli tosiaan vaikeaa!

   Jansson-kokoelma saisi vielä vähän kasvaa, mutta ihana se kyllä on!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.