keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Anni Nykänen: Mummo 3 - ja huomisesta maratonista


Anni Nykänen: Mummo 3
Sivut: 103, Sammakko 2014
Ulkoasu ja taitto: Anni Nykänen

Anni Nykäsen loistava Mummo on riemastuttanut minua yksinkertaisella, mutta taidokkaalla piirrustustyylillään sekä roisilla huumorillaan jo jonkin aikaa. Olen seurannut Mummo-blogia sekä lukenut kaksi ensimmäistä sarjakuva-albumia. Ensimmäisestä albumista olen blogannutkin. Nyt nappasin kirjastosta mukaani kolmannen, tänä vuonna ilmestyneen albumin ja luin sen yhdellä istumalla kahvin äärellä. Mummo jaksoi edelleen viihdyttää ja toi kivan tauon arkeen, mutta täytyy sanoa, että hieman vitsi alkaa olla jo omalla kohdallani kulunut. 

Kolmannessa albumissa rempseä mummo jatkaa melko samalla linjalla kuin aiemmissakin. Vauhtia ja hieman härskiksikin taittavia vitsejä ei puutu. Mummo mökkeilee, laittaa joulua, kiusoittelee pappaa sekä lapsenlastaan. Kissaa unohtamatta! Mummo on myös löytänyt tiensä blogimaailmaan sekä facebookkiin, ja lystikkäästihän tuo vanhemman ihmisen internetin käyttö sujuu. Mummo kohtaa myös kuoleman, mutta ei ihan niissä perinteisimmissä merkeissä. 


Nykäsen piirrustusjälki on yksinkertaista, laadukasta ja varmaa. Olen alusta alken ihastellut nimenomaan Nykäsen kuvitusta, joka on sopivan simppeliä, purevaa ja helppoa. Mielestäni juuri tällaisiin nopeasti ahmaistaviin strippeihin sopivaa. En ole koskaan oikein ihastunut monimutkaisiin ja turhan konstaileviin sarjakuviin. Mummo on sopivan kevyt ja nopea herkku, jonka voi lukea vähän siinä sivussa muun puuhan ohessa. 

Vitsitkin stereotyyppisestä, mutta kuitenkin omalaatuisesta mummosta toimivat. Ne ovat helppoja, nojaavat yleiseen ajatukseen vanhuksista, mutta eivät kuitenkaan tee pilkkaa. Nykänen osaa naurattaa vanhuudella ilman, että sitä voisi ottaa kovin helposti loukkauksena vanhuksia kohtaan. Mutta kyllä niin moni läheltä totuutta liippaa. Monen stripin vitsi on koettu ihan omassa elämässä, jo edesmenneen rakkaan mummini seurassa. Ja kyllä kelpaisi, jos mummi touhuillaan olisi edelleen meitä piristämässä.

Mutta kuten sanoin, kolmas albumi ei enää tehnyt kovin suurta vaikutusta. Se on hyvä, sen luki mielellään, mutta en saanut siitä enää oikein mitään uutta irti. Vitsi alkaa vanhentua, kuten ehkä mummokin? Toisaalta olen myös lukenut sarjakuvaa paljon ja useamman kerran, eli sekin tekee tehtävänsä. Suosittelen kuitenkin Mummoon tutustumista. Mummo on symppis ja hauska, mukava sarjakuva, joka sopii mainiosti kevyemmäksi lukemiseksi.


Huomenna starttaa blogistanian maraton, jossa olen mukana. Elämässä on taas sellainen kuhina päällä, etten ole ehtinyt juurikaan tehdä mitään valmisteluja ja vaikka huomenna saan nauttia vapaapäivästä, niin aamusta on vielä pakollisia menoja, joiden takia joudun aloittamaan oman maratonini varmaan hieman aiottua myöhemmin. Olen kuitenkin ajatellut tähdätä aloituksen kello 12-14 väliin. Yksi pakollinen isompi taukokin on tiedossa illemmalla, mutta eiköhän sekin ole parissa tunnissa hoidettu pois alta, joten suurin osa päivästä kuluu kirja kädessä. Viime vuonnakin pidin yhden isomman tauon ja näin jälkikäteen ajatellen se taisi olla ihan terve vaihtoehto. (Toisin kuin itse lukumaraton... haha.)

Mitä minä sitten luen? No, se on vielä arvoitus itsellenikin. Tarkoitukseni oli lukea oman hyllyn kirjoja, mutta saattaa olla, että jatkankin tällä hetkellä kesken olevia. Fiiliksen mukaan mennään.

Huomenna maratonini kulkua voi seurata täällä blogissani. Tulen pistämään jonkin sortin "kisakatsomon" pystyyn ennen maratonia eli tekemään postauksen, johon sitten maratonin aikana päivitän kuulumisia. Samaan tapaan kuin viime vuonnakin.

Elikkäs tervetuloa huomenna blogiini kurkkimaan maratonin kulkua ja hurjat tsempit kaikille muille maratoonaaville kirjahulluille! Kyllä sitä taas miettii, mihin päänsä on pistänyt. Mutta huomiseen!

1 kommentti:

  1. Tsemppiä! Aion käydä kurkkimassa maratonisi edistymistä huomennakin. Näissä yhteismaratoneissa on aina vain se ongelma, että pitäisi malttaa lukeakin eikä vain vilkuilla muiden edistystä. ;) No, olen valikoinut sen verran kiintoisan oloisia kirjoja, että eiköhän se lukeminenkin luonnistu aika hyvin.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.