maanantai 16. kesäkuuta 2014

Tove Jansson: KesäkirjaTove Jansson: Kesäkirja
Suomentanut: Kristiina Kivivuori
Sivut: 135, Wsoy 2014
Kannet: Sanna Malander
Kuvat: Tove Jansson & Per Olov Jansson
Alkuteos: Sommarboken 1972
Ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi 1973.

Voi ihana ihana Kesäkirja! Osasin odottaa paljon, mutta sain enemmän. Nyt ymmärrän miksi juuri Kesäkirja on Tove Janssonin tunnetuimpia ja luetuimpia aikuisten kirjoja ja miksi niin moni lukee tämän joka kesä. Kirja on lämmin, viisas ja veikeä. Herttainan, hauska ja hymyn huulille nostattava mutta vakavakin. Kirja kuljettaa kesäiseen saaristoon, jossa on tarjolla pieniä ja suuria seikkailuja, hulvaton Sophia ja vanha isoäiti, heidän ystävyytensä sekä kasvunhetkiä.

"Tiedätkö, Sophia sanoi. Joskus minusta tuntuu että vihaan Mappea. Minä en jaksa rakastaa sitä enää, ja minä ajattelen sitä koko ajan!"  
Sophia on huvittava, jämerä ja välillä hieman tuittupäinen pieni tyttö, joka viettää kesiään saaressa isänsä sekä isoäitinsä kanssa. Pääasiassa sinne tänne nukahtelevan vanhan isoäitinsä kanssa, sillä isä häärää enimmäkseen taustalla. Sophia haluaa keskustella useista asioista kuten Jumalasta ja kuolemasta. Sophialla on lasten tapaan paljon kysymyksiä, joihin isoäiti yrittää vastailla. Toisinaan Sophia käskee isoäitinsä vastaamaan kunnolla, eikä tyydy ensimmäiseen helppoon vastaukseen. Joistakin asioista kuitenkin oppii parhaiten kokemalla ne. Rakkaudesta, menettämisestä ja syyllisyydestä. Ja toisilta asioilta isoäiti haluaa vielä suojella lasta.
"Hetken päästä Sophia kysyi: Oletko varma, että ovi on kiinni.
Auki se on, hänen isoäitinsä vastasi. Se on aina auki, voit nukkua aivan rauhassa."

Kesäkirja on kesäisen kepeä, hauska ja kutkuttavan ihana. Kirja ei kuitenkaan ole höttöisen kevyt tai typerä, vaan täynnä pieniä viisaita, hyviä hetkiä. Kirja on ylistys kesäiselle saaristolle sekä kaunis kuvaus kahden erilaisen ihmisen tasavertaisesta ystävyydestä. Jansson on osannut hienosti vangita lapsen mielen sekä vanhuuden vaivat antamatta niiden kuitenkaan varastaa koko näyttämöä. Kirja kertoo vanhuudesta ja lapsuudesta, mutta se kertoo paljon muustakin.

Ei ole salaisuus, että Tove Jansson ammensi kirjoihinsa paljon omasta elämästään. Kovin kaukaa ei tarvitse Kesäkirjan hahmojenkaan esikuvia hakea. Sophia viittaa jo nimensä perusteella Janssonin veljentyttäreen Sophia Janssoniin, joka tosin on itse sanonut, että Kesäkirjan Sophiassa on yksi kolmasosa häntä, yksi kolmasosa Tovea ja yksi kolmasosa fiktiota. Tästä voidaan kuitenkin päätellä, että kirjan isoäiti viittaisi tosiaan Sophian isoäitiin eli Toven omaan äitiin ja isä taasen Toven veljeen Lars Janssoniin eli Sophian isään. Kirjaa ei kuitenkaan voi pitää selkeästi omaelämänkerrallisena toisin kuin Kuvanveistäjän tytärtä tai Reilua peliä, sillä kirjassa yksikään hahmo ei ole suoraan rinnastettavissa Toveen itseensä. Muutenhan kirjassa onkin paljon Tovea, mutta se näkyy muulla tavoin.

Kesäkirja on kesäinen, kotoisa ja aivan loistava kirja. Se tuo valoa harmaaseenkin sadepäivään ja saa haluamaan ulos, kuuntelemaan puiden suhinaa ja meren kohinaa. Kirjassa on useampi novelli, jotka voi lukea jokaisen omana pienenä tarinanaan, mutta kirja on kuitenkin niin eheä kokonaisuus, että itse suosittelisin lukemaan novellit näin toistensa lomassa. 

Kesäkirja on aivan ehdoton kesään. Suosittelen suurella lämmöllä jokaiselle, joka haluaa lukea jotain suloisen kesäistä, hymyilyttävää ja vain vähän haikeaa kirjaa.


10 kommenttia:

 1. Juuri kävin tänään hakemassa Kesäkirjan kesäkirjaksi. On niin paljon ollut esillä tämä kirja nyt. Viimeksi luin Kevyt kantamus -kirjan (siis siitä onkin vain yli 10 vuotta aikaa...), kun olin matkalla kevyt kantamus mukanani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja on ihana kesäkirja. Uskoisin, että tulet pitämään paljon! Ja tämä on ollut esillä, mutta ei turhaan, sen verran ihana ja tähän hetkeen sopiva kirja on. Minulla Kevyt kantamus odottelee hyllyssä lukijaansa :)

   Poista
 2. Tämän voisi lukea uudestaankin. Luin sen pari vuotta sitten ruotsiksi. Hyvä kesäinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja kyllä varmasti kestää useamman lukukerran. Voisin itsekin kuvitella ottavani tavaksi lukea tämän vaikka joka kesä :)

   Kiitos!

   Poista
 3. Ostin tämän juuri tuona pokkarina ihan tovi sitten. Jospa heinäkuun helteissä tulisi luettua, kiinnostanut on kuitenkin jo monta kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän ostoksen teit! Suosittelen, kirja on ihana!

   Poista
 4. Kesäkirja on huikaisevan ihana, lämmin, lempeä ja suolaisen (meren) makuinen <3 Tätä voisi lukea vaikka joka vuosi, ilman kyllästymistä :) Vaikka rakastan kovakantisen version kantta on myös tuo pokkarikansi upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja on juuri tuota kaikkea. Ihana kirja! Kovakantista minäkin tavoittelin, mutta kyllä tämä pokkarikin kelpaa tosiaan :)

   Poista
 5. Kesäkirja on niin, niin ihana! <3 Ihanin! Luen tästä jonkun novellin joka kesä. Mietin aika pitkään, että minkä ja missä vaiheessa. Yleensä juhannuksena, joskus myöhemmin.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja on ihana! Minäkín tulen varmasti lukemaan tätä jatkossakin.

   Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.