maanantai 14. heinäkuuta 2014

23/50 ja kirja, josta en kirjoita (kuin muutaman sanan)


Olen pitänyt kirjablogia pian kolme ja puoli vuotta. Siinä ajassa on kirjablogirintamalla tapahtunut yhtä sun toista ja moneen soppaan olen minäkin lusikkani työntänyt. Yksi soppa oli kirjabloggaajien äänestys, jonka tarkoituksena oli äänestää omia suosikkikirjojaan ja näin ollen löytää yksi kaikkien aikojen paras kirja. Äänestyksen tiimoilta syntyi myös uusi kirja, kun blogikollegat Aino-Maria Savolainen ja Katja Jalkanen kokosivat 50 eniten ääniä saanutta kirjaa yhteen, samojen kansien väliin. Ja tietenkin minäkin halusin lukea ja kokea Linnasta humisevalle harjulle: 50 parasta kirjaa (Avain, 2014).

En kuitenkaan lukenut kirjaa kokonaan. Kuten kirjan takakannessa varoitetaan, se sisältää juonipaljastuksia ja koska 50 kirjan joukossa on monta kirjaa, jotka aion tulevaisuudessa lukea, en halunnut ottaa riskiä ja tulla mahdollisesti spoilatuksi. Niinpä luin muutaman tekstin kirjoista, jotka olen itse jo lukenut ja sitten jätin lopun suosiolla lukematta. Näin ollen en kirjasta varsinaista arviotakaan kirjoita.

Muutaman sanan haluan kuitenkin sanoa, sillä kirja herätti paljon ajatuksia.

50 parasta kirjaa - onko moisen listan teossa mitään mieltä? Ehkä, ehkä ei? Kuten kirjoittajat itsekin toteavat, ei tällaisessa listassa voisikaan olla mitään yhtä tiettyä absoluuttista totuutta. Listan kirjat ovat valikoituneen tietyn ryhmän tietyllä hetkellä käydyn äänestyksen tuloksena. Jos äänestys toteutettaisiin nyt uudelleen, tulokset olisivat mitä luultavimmin erilaiset. Minusta ajatus on kuitenkin kutkuttava. Mitkä kirjat nousevatkaan pinnalle tällaisessa äänestyksessä?

Lista kirjoista ei ole kovin yllättävä. Klassikot, niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin, ovat pitäneet pintansa. Joukkoon mahtuu uudempiakin teoksia, mutta nekään eivät kirjabloggaajaa yllättäneet, sillä juuri ne ovat saaneet melko paljon blogihuomiota ja kehuja. Itse olin lukenut listasta 23 kirjaa (tai 24, mutta en ole aivan varma yhdestä teoksesta) ja loput vain odottavat lukemistaan. Laadukkaita kirjoja lista tuntuu olevan täynnä. Ja muutama sellainenkin, joista itse en aikoinani pitänyt. (Parhaat kirjat jakavat lukijansa, eikö niin?)

Kirjaa lukiessa ja sen kesken jättäessä pohdin väkisinkin sitä, kenelle kirja on suunnattu. Ajattelisin, että kirjavinkkaajana kirja toimii. Toisaalta melko perusteelliset tekstit kirjoista sisältävät tosiaan juonipaljastuksia ja valmiiksi pureskeltuja ajatuksia kirjoista, mikä voi parhaimmillaan nostaa lukukokemuksen uudelle tasolle tai pahimmillaan pilata sen. Kirja on kuitenkin kiinnostava pakkaus, jota ei ehkä ole tarkoituskaan lukea kerralla kannesta kanteen.

Listafriikin kaveri kirja ainakin on. Alle liitin kirjan listan 50 parhaasta kirjasta. Tummensin ne, jotka olen jo lukenut.

50. Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina 
49. Yann Martell: Piin elämä 
48. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
47. Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva 
46. George Orwell: 1984 
45. James Joyce: Odysseus/Ulysses
44. Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
43. William Golding: Kärpästen herra
42. J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin (tämän olen lukenut... ehkä?)
41. Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
40. Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
39. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
38. Margaret Mitchell: Tuulen viemää
37. Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli
36. Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Toinen kirja 
35. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
34. Victor Hugo: Kurjat
33. Tove Jansson: Taikatalvi
32. Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
31. Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut
30. Minna Canth: Anna Liisa
29. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
28. Ulla-Lena Lundberg: Jää
27. John Irving: Ystäväni Owen Meany
26. Lionel Shriver: Poikani Kevin 
25. L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
24. Aki Ollikainen: Nälkävuosi
23. Leo Tolstoi: Anna Karenina
22. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa
21. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
20. Louisa M. Alcott: Pikku naisia
19. Michael Cunningham: Tunnit
18. Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär
17. Haruki Murakami: Kafka rannalla
16. Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi 
15. Sirpa Kähkonen: Hietakehto
14. John Irving: Carpin maailma
13. Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
12. Väinö Linna: Tuntematon sotilas
11. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
10. Leena Krohn: Tainaron
9. Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
8. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
7. Sofi Oksanen: Puhdistus
6. Emily Brontë: Humiseva harju
5. Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
4. J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta
3. Mika Waltari: Sinuhe, egyptiläinen
2. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
1. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

Lukemattomista melkein kaikki ovat lukulistallani ja yllättävän suuri osa jopa omassa hyllyssäni odottamassa. Se selittynee sillä, että kirjablogien myötä suurin osa poimimistani kirjavinkeistä alkaa olla toisilta kirjabloggareilta ja ei siis ole ihme, jos kirjabloggareiden äänestyksessä juuri ne suositellut kirjat päätyvät 50 parhaan joukkoon. 

Ehkä kirjaa voikin ajatella listana kirjoista, joita ainakin suurin osa kirjabloggareista suosittelee. Minäkin useampaa.

Kuinka monta kirjaa te olette listalta lukeneet? Löytyykö omia suosikkeja tai ehkä inhokkeja?

22 kommenttia:

 1. Olen lukenut listalta 31 kirjaa. Listalta löytyvät melkein kaikki suosikkikirjani, kuten Täällä Pohjantähden alla ja Taru sormusten herrasta. Monta on toki lukemattakin ja kyllä nuo lukemattomat lienevät kaikki tbr-listallani.

  Ei tässä 50:n listassa kovinkaan paljon ylllätyksiä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä saldo. Minullakin useampi suosikki joukossa, kuten Humiseva harju, Anna Karenina, Garpin maailma, Jumalat juhlivat öisin... ja monta vielä lukematta.

   Lista ei tosiaan yllätä, mutta se ei liene ihme, kun kuitenkin jo jonkin aikaa kirjablogeja seuraillut :)

   Poista
 2. Olen lukenut ihan varmasti 19 ja Ylpeyden ja ennakkoluulon luulisin lukeneeni. Muistan, että luin jonkin Austenin kirjan yläasteella ja olen melkein varma, että se oli Ylpeys ja ennakkoluulo. Garp on kesken.

  TSH on minulle elämäni kirja. En oikein usko, että mikään kirja yltää niin lähelle täydellisyyttä (minusta). Äänestinkin sitä ja myös toista TOP50:n joukkoon päässyttä Orwellin 1984:ä. Arvelin jo äänestämisvaiheessa, että muut äänestämäni eivät pakosti menesty. Tosin Atwoodia olisin kovasti toivonut listalle. Muitakin todella hyviä listalta löytyy, esim. Humiseva harju ja Ronja ryövärintytär.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä saldo sinullakin. Ylpeys ja ennakkoluulo on hyvä kirja, ja Austenin tunnetuin, joten ehkä olet sen lukenut. Minä olen lukenut EHKÄ Hobittin, mutten kuollaksenikaan ole enää varma, luinko sen oikeasti loppuun. Muistan aloittaneeni sen kyllä.

   Minä en ole itse syttynyt TSH:lle. Mutta en olekaan koskaan ollut mikään suurin fantasian ystävä. Listalla on paljon omiakin lemppareitani. Kuten jo yllä kommentoin, niin Humiseva harju tosiaan ja sinulla kesken ole Garpin maailma ja Anna Karenina ja monta muuta.

   Poista
 3. Sinällään yllätys, että Murakamin Kafka rannalla on tuolla listalla. Ei niin, etteikö se olisi hyvä, se on todella hyvä kirja. Mutta kuitenkin yllätys.

  Omalla tavallaan tuollaisen kirjan arvon ymmärtää, vaikka se kenties vähän turhalta tuntuukin. Se on ainakin jonkinlainen dokumentti suomalaisesta kirjablogikentästä ja sen trendeistä, mikä on ihan mielenkiintoista. Mutta ehkä mielenkiintoisempi teos olisi sellainen, missä olisi nykykirjallisuutta? Siitä saisi ehkä paremmin selville nykytrendit ja silloin kirja voisi ehkä olla johdatuksena siihen, että mitä kannattaa lukea. Toisaalta sitten taas ei. En tiedä. Vaikea sanoa, mitä mieltä olla. Mutta sinällään ihan kiinnostavaa.

  Ja heh heh, tuossa eräälle tokaisin, etten ole James Joycea lukenut, pitäisiköhän Odysseus lukea kimpassa? Sitten joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut niin monta kehua Kafka rannalla -kirjasta, etten itse yllättynyt. Mutta toki sinänsä ehkä jännää, että kirja on pitänyt äänestyksessä pintansa. Jotenkin ajattelisi listalla olevan enemmän vanhempia ja jo klassikkoasemaan yltäneitä kirjoja. Ehkä?

   Kiinnostava kirja on ja kaltaiseni listafriikille mieluinen. Kyllähän samankaltaisia kirjoja on enemmänkin. Ainakin se 1001 kirjaa jotka täytyy lukea ennen kuolemaa jne.

   Joo, Odysseus seuraavaksi kimppalukukirjaksi. Voisi riittää ihan useammaksi kuukaud... vuodeksi luettavaa ;)

   Poista
 4. Itse olen lukenut listalta vain 7 kirjaa, 1 on kesken (TSH), 9 on lukulistallani, joistakin kirjoista en ole koskaan kuullutkaan, ja joitakin en luultavasti tule koskaan lukemaankaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 7 on paljon tällaisesta listasta. Vaikka kyllä maailmassa luettavaa riittää näiden kirjabloggareiden 50 suosikin ulkopuoleltakin - onneksi.

   Joukossa on minullakin kirjoja, joita en ole lukenut enkä tule lukemaan sekä kirjoja, jotka olen lukenut, mutta en kyllä suosittele muille :D

   Poista
 5. Minä olen lukenut noista 14, ja kyllähän noista lopuista suurin osa keikkuu minunkin tbr-listallani :D Lukemistani suosittelun arvoisia ovat ainakin Tuhat loistavaa aurinkoa, Tuntematon sotilas ja Hobitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aika must-read tavaraahan näistä useimmat ovat. Tuhat loistavaa aurinkoa on hyvä! Hobittin olen ehkä lukenut (siis joskus 14 vuotiaana) ja Tuntematon pitäisi varmaan lukea ihan vaan koska onnistuin sen aina lukiossa välttämään :D

   Poista
 6. Olen yllättynyt Rikoksen ja rangaistuksen korkeasta sijoituksesta, sillä mielestäni se oli yksi epämiellyttävimmistä kirjoista, joita olen pitkään aikaan koettanut lukea ja se jäikin kesken. Silti monet muut tuntuvat pitävän siitä todella paljon. Tulee jotenkin ulkopuolinen olo, kun niin moni rakastaa jotain, mitä ei itse vaan ymmärtänyt. Tiedostan kyllä kirjan merkityksen, mutta ei ollut minun juttuni.

  Sen sijaan Sinuhe Egyptiläisestä tykkäsin tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä lukenut Rikosta ja rangaistusta, mutta todella erilaisia mielipiteitä kyllä kuullut. Toiset tuntuvat inhoavan ja toiset rakastavan. Ilmeisen moni bloggari kuitenkin rakastaa, kun listalle asti yltänyt. Minä aion lukea kirjan, jahka saan sellaisen klassikkovireen...

   Sinuhe pitäisi ehdottomasti lukea!

   Poista
 7. Todella monta omaa suosikkia kuten Missä kuljimme kerran, Kurjat, Annan nuoruusvuodet, Tuhat loistavaa aurinkoa ja Sinuhe, egyptiläinen löytyy listalta. Niitä itselle ei niin mieluisia kirjoja ovat listalta puolestaan Jumalat juhlivat öisin ja Kaikki mitä rakastin. Vuosisadan rakkaustarina, Tunnit ja Poikani Kevin eivät myöskään aivan täysi napanneet aikoinaan. 19 listalta luettuna, luettavaa siis riittää mukavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettavaa riittää tosiaan, ihan näiden 50 kirjan lisäksikin ;)

   Minulla on moni sinun suosikkisi vielä lukematta kuten esimerkiksi Kurjat, Missä kuljimme kerran... Tuhat loistavaa aurinkoa oli kyllä minustakin hyvä. Minusta Tunnit, Jumalat juhlivat öisin ja Poikani Kevin ovat hyviä, mutta varmasti sellaisia, jotka jakavat mielipiteitä.

   Poista
 8. Olen lukenut listan kirjoista 33, esimerkiksi kaikki kirjat väliltä 1-12. Äänestin aikanaan vain kolmea kirjaa ja niistä yksi on listalla (Rikos ja rangaistus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohho, sinullapas hyvä lukema kertynyt ;) Rikos ja rangaistus on minulla lukematta, mutta odottelee kyllä jo omassa hyllyssä lukijaansa!

   Poista
 9. En voi uskoa, ettet ole lukenut Ronja Ryövärintytärtä!! Se on kaikkien aikojen lempikirjani! Nyt Katri lupaat lukea sen!

  Oma saldo oli vaatimattomat 10, taitaa omalta kohdaltakin olla aika monta helmeä korkkaamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole (muistaakseni) Ronjaa lukenut, sillä minulla ei ole siitä mitään muistikuvia. Jonkun elokuvan (?) olen ehkä siitä nähnyt... Mutta luen kyllä :D Pitäähän sitä nyt sinun lempikirjasi tuntea ;)

   10 on aika paljon tällaiselta listalta. Itseasiassa on yllättävää (ja samaan aikaan ei ole, kun kuitenkin kirjabloggareiden äänestys), että niin moni on lukenut useamman teoksen tältä listalta. Mutta listalla on kyllä paljon hyviä kirjoja, että siitä vaan lukemaan ;)

   Poista
 10. Minä olen lukenut tältä listalta kahdeksan ja puoli kirjaa. Puoli siksi että Mielensäpahoittaja jäi arjen ruuhkassa joskus kesken vaikka kaiken järjen mukaan hyvin nopealukuinen kirja onkin ;) Ehdoton suosikkini on Täällä Pohjantähden alla. Tartuin trilogiaan aikoinaan, koska piti opintoihin lukea kolme romaania niin ajattelin että käytän tilaisuuden nyt tämän klassikon kahlaamiseen, ja vain koska koin sen jotenkin velvollisuudekseni. MUTTA yllätyin toden teolla, että nautin sarjasta, aivan rakastuin siihen. Vaikka Katri olet lukenut paljon tältä listalta, TPA näyttää lihavoimattomalta, joten sitä suosittelen kyllä. Tarina tietysti saattaa olla elokuvien kautta tuttu. Se sopinee syksyyn tai loppuvuoteen hyvin ;) Itselläni muistaakseni ajoittui itsenäisyyspäivän tienoolle, niin kyllähän se mukavasti juhlisti tilannetta! Ja kuten muillakin, aikomuksia on lukea tältäkin listalta löytyviä jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh minä taisin ahmaista Mielensäpahoittajan kerralla! Ja tykkäsin kyllä, vaikka normaalisti sen tapaiset kirjat eivät minua miellytä.

   TPA on tosiaan lukematta. Pitänyt on kyllä ja monesti, mutta sen järkälemäinen koko on aina siirtänyt ajatusta tuonnemmaksi... ehdotin sitä meidän kimppalukuporukalle, mutta eivät ainakaan vielä innostuneet. Ehkä sitten syksyn tullen...

   Poista
 11. Joo, Mielensäpahoittaja on kyllä oma ilmiönsä! Olen itsekin palaillut siihen töissä, kun olen etsinyt hyviä katkelmia käsiteltäväksi, ja teini.ikäisethän nyt tuntuvat kovasti pitävän hokemista, jotka toistuvat, kuten "kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin" :) Erityisesti Tupakka-niminen katkelma kiinnostaa heitä jo aiheensa vuoksi ;)

  Eihän sitä tiedä, miten syksy etenee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mielenkiintoinen ilmiö. Mutta ihan hyvä kirja.

   Ei tiedä ei. Katsotaan syksyllä sitten, nyt vielä tovi eletään kesää!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.