maanantai 7. heinäkuuta 2014

Cecilia Samartin: Kaunis sydän


Cecilia Samartin: Kaunis sydän
Suomentanut: Tiina Sjelvgren
Sivut: 364, Bazar 2013
Alkuteos: Vigil 2009

Joskus on päiviä - tai kesäöitä -, jolloin kaipaa seurakseen kesäyön lämpöön sopivaa kevyttä, romanttista ja viihdyttävää kirjaa. Kirjaa, jonka äärellä voi ikään kuin palata teinivuosien kesäöihin, jolloin luettiin pinokaupalla äidin vanhoja vintiltä löytyneitä harlekiineja. Minä tartuin yhtenä tuollaisena yönä Cecilia Samartinin kirjaan Kaunis sydän toivoen parasta. Olen nimittäin lukenut kirjailijalta aiemmin kolme teosta, joista yksi oli loistava, toinen keskinkertainen ja kolmas surkea. Jännityksellä sain odottaa, miten rivi jatkuisi. No, yksi yö ja ehkä muutama tirautettu kyynel. Kirja oli vähän keskinkertaista parempi. Sain sitä mitä halusin ja mitä kirja takakannessaan lupaa, viihteellistä romantiikkaa.

El Salvadorista pienenä tyttönä pakenamaan joutunut Ana on kokenut sodan ja menetyksen. Lohdun ja turvan hän on saanut hiljaisesta ja rauhallisesta luostarielämästä. Mutta jäädäkseen luostariin, on Anan ensin lähdettävä. Hän päätyy kalifornialaiskotiin lastenhoitajaksi, ja pian hänen elämänsä ei ole enää entisensä. Hän on kohdannut perheen, josta palaaminen luostariin ei olekaan enää itsestäänselvyys. Se on menneisyys. Nykyisyydessä Ana istuu kuolemaa tekevän vierellä, hoitaa ja huolehtii. Kuolinvuoteen vierellä hän muistelee mennyttä, sitä kuinka on päätynyt siihen. Rakkaansa kuolinvuoteen ääreen.

Kaunis sydän on kuin muutaman asteen parempaa kioskikirjallisuutta. Se sisältää tarinan, jonka moni on varmasti jossain muodossa jo kuullut. Mutta tarina siitä huolimatta hyvä, koskettava ja mikä tärkeintä - koukuttava. Kirja on tarpeeksi ennalta-arvattava, jotta lukija ei joudu pettymään, mutta sisältää silti elementtejä, joita ei välttämättä olisi odottanut. Kirja on kirjoitettu ja suomennettu hyvin. Tarina kulkee hyvin ja kirjan lukeekin nopeasti, vaikka yhdessä yössä.

Kirjassa on kliseitä, ja vähän turhan kiltti ja alistuva päähenkilö sekä tuttuakin tutumpia juonikuvioita. Itse en moisiin takertunut, sillä mitään muuta en kirjalta oikein odottanutkaan. Oikeassa mielentilassa tarina on ihan kaunis ja herkkä. Kirjasta jää hyvä mieli. Mutta toisenlaisessa mielentilassa kirja olisi ollut varmasti pettymys. 

Jos kaipaat jotain todella kevyttä, helppoa ja romanttista luettavaa, etkä piittaa kliseistä tai hieman naurettavaan taittavista juonikuvioista, niin lue tämä. Se voi olla oikein ihanaa luettavaa kuumaan kesäyöhön. Mutta muussa tapauksessa suosittelen etsimään ihan muuta luettavaa.
 

6 kommenttia:

 1. Apua, kirjoittaako Cecilia Samartin viihteellistä romantiikkaa?! =D Vai onko tämä poikkeus... Olin ainakin joskus varovaisen kiinnostunut tästä naisesta, mutta tuo viihteellinen romantiikka ajaa kyllä minut kauaksi, hus hus. =D Minä en muuten ole koskaan lukenut harlekiinia, ainakaan romanttista sellaista, vaikka sellaisia on pyörinyt nurkissa (äiti ja isosisko niitä ainakin joskus muinoin lueskeli). Joskus olen huvikseni selaillut, ihan vain tarkistaakseni, että joskohan harlekiinikirjallisuus onkin elämäni rakkaus... Juu, ei ole. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä melko vahvasti viihteellistä romantiikkaa ovat. Toiset enemmän, toiset vähemmän, mutta kyllä sitä kaikista tuntuu löytyvän. Toki muitakin elementtejä on.

   Haha. Minä kyllä nuorena (13-16 vuotiaana ehkä?) luin harlekiineja suurella intohimolla, mutta kun tuossa muutama vuosi sitten yritin niin... ei, nauratti niin hitosti, ettei lukemisesta tullut mitään. Mutta kyllä joskus silti tällainen "parempi harlekiini" maittaa ;)

   Poista
 2. Minulla odottaa tuo keskinkertainen omassa hyllyssä lukemistaan. Luulen, että nappaan sen joku kesäilta nenän eteen. Tämäkin kuulostaa ihanalta täydelliseltä kesäkirjalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepeäksi kesäkirjaksi se sopii varmasti mainiosti. :)

   Poista
 3. Löysin tuon eilen kirpparilta. Hmm en ajatellut ihan romantiikkaa. Auts. Hyvä asennoitua toisin kuin odotin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Romantiikkaa tämä on kyllä hyvin puhtaaltaan, kannattaa jättää sellaiseen hetkeen, kun uppoaa kevyt romantiikka :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.