lauantai 23. elokuuta 2014

Bernard Beckett: Genesis

Bernard Beckett: Genesis
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Sivut: 164, Tammi 2009
Kannen kuva: W. H. Chong
Kansisuunnittelu: Eveliina Rusanen
Alkuteos: Genesis 2009

Tässä on kuulkaas sellainen kirja, joka kannattaa muitta mutkitta nakata lukulistalle! Niin minäkin tein kun Anna minun lukea enemmän -blogin Annami kirjaa kovasti suositteli. Sattuipa vielä niin sopivasti, että löysin kirjan kirjaston poistohyllystä vähän Annamin vinkin jälkeen. Tai saattoihan se olla ollut siellä jo sitä ennenkin, mutta vasta tuon suosituksen jälkeen osasin kiinnittää kirjaan huomioni ja napata sen mukaani. Ja kyllä kannatti! Kirja oli todella hyvä ja olen iloinen, että nyt se löytyy omastakin hyllystäni, josta sen voin napata luettavakseni vielä uudelleenkin (ja lainata kavereille, joiden uskon tästä pitävän).

Genesis on kirja, josta ei oikeastaan voi kertoa kovinkaan paljon, ettei vahingossakaan pilaa kirjaa muilta. Parasta on kun tarttuu kirjaan tietämättä siitä juuri mitään. Sen verran uskallan kertoa, että kirjan tarina sijoittuu tulevaisuuteen, jonnekin 2000-luvun loppuun. Kirjan keskiössä on Akatemiaan pyrkivä Anax, jonka pitää viiden tunnin aikana vakuuttaa tutkintolautakunta siitä, että hän on sopiva jäsen tuohon yhteiskunnan ylimpään elimeen. Hänen tutkielmansa käsittelee Adam Fordea, jolla on ollut hyvin merkittävä vaikutus historian kulkuun. Kirja on ohut, siinä on vain 164 sivua ja kirja kuvaa näitä viittä Anaxin kuulusteluun kuluvaa tuntia. Anaxin tutkielman kautta päästään sukeltamaan myös aiempiin tapahtumiin ja kirjan varsinaiseen ytimeen, joka saattaa yllättää lukijansa.

Kirjan tarina on itsessään jo kutkuttava, mutta varsinainen anti on kirjan pohdinnat ja lukijassa heränneet ajatukset ihmisyydestä, sielusta ja tietoisuudesta sekä tekoälystä. Pieneen kirjaan mahtuu yllättävän paljon. Hyvä tarina, paljon pohdiskelun aiheita sekä yllätyksiä. Kuitenkin kirja on todella nopea ja helppo lukea. Se ei missään vaiheessa taita liian filosofiseksi (vaikka filosofisten pohdiskelujen ystävänä en tätäkään pistäisi pahakseni) tai vaikeaksi, vaan päinvastoin. Oli todella mukavaa lukea jotain näin helppotajuista kuitenkin näinkin syvällisestä aiheesta. Itse vähän kohottelin kulmiani takakannessa mainitulle tekoälylle, koska pelkkä ajatuskin tekoälyn pohdiskelusta tahtoo saada aivoni runttuun, mutta voin taata, että kirjaan voi huoletta tarttua, vaikka olisi samanlainen runttuaivo kuin minä. 

Genesis oli monella tapaa todella virkistävä lukukokemus. Vaikka kirja on dystopiaa, niin se poikkeaa täydellisesti tällä hetkellä trendissä olevista trilogioista, joiden keskiössä tuntuu aina enemmän olevan rakkaustarinat kuin se varsinainen tulevaisuuden yhteiskunta. Kirjassa ei juurikaan rakkaustarinoita nähdä ja tarinaa ei ole jaettu moneksi osaksi, vaan tämän voi lukea vaikka yhdellä istumalla. Kirja tuntuu myös yllättävän aidolta. Kun on lukenut kaiken maailman tulevaisuuden yhteiskunnissa, joissa on ihmisiltä poistettu milloin kyky rakastaa ja milloin jaoteltu ominaisuuksien mukaan, niin tämä kirja on sellainen, johon voisi jopa melkein uskoa. Se tekee lukukokemuksesta vaikuttavan, joskin hippasen pelottavan.

Kirjan kerronta on suoraviivaista ja helppolukuista. Minusta kirjan rakenne on kivan erilainen ja poikkeaa perinteistä tuomalla oman lisänsä teokseen. Kerronta on yksinkertaista, mutta ei huonoa, vaan minusta kirjaan sopivaa. Kirjan tarina on etusijalla, eikä kerronnan kanssa turhaan kikkailla. Minusta kirjailija onnistuu hienosti loihtimaan pienessä sivumäärässä suuren maailman, tarinan ja ajatukset. Ja kirja pysyy täydellisesti kasassa ilman, että se hutiloisi tai jättäisi liiaksi mitään pois. Minusta kirjassa on aika lailla kaikki kohdillaan.

Hehkutteluni jälkeen täytynee vielä se todeta, että vaikka vierastaisi dystopiaa tai filosofiaa, niin sen takia tätä kirjaa ei kannata jättää lukematta. Ja vaikka kirja lasketaankin nuortenkirjaksi, niin uskallan väittää, että kirja uppoaa kyllä vanhempaankin lukijaan.  Olenkin iloinen, että kirjaa on viime aikoina jonkin verran luettu kirjabloggareidenkin keskuudessa, sillä kirja tosiaan ansaitsee tulla luetuksi. Täytyy toivoa, että nyt vain niin nuoret kuin vähän vanhemmatkin lukijat uskaltavat tämän sieltä kirjaston hyllystä (josta se toivon mukaan löytyy vielä, eikä vain poistokärrystä) poimia ja lukea.

No, joko nakkasit lukulistalle vai joko jopa luit? Ajatuksia kirjasta olisi mukava vaihtaa muidenkin kirjan lukeneiden kesken!

 ♥♥


16 kommenttia:

 1. Minullekin on jäänyt tämä mieleen Annamin suosittelemana ja nyt tekstisi myötä on ihan pakko lukea tämä mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, olisi kyllä hauska kuulla mielipiteesi tästä. Ja uskallan väittää, että ainakaan ilman mielipidettä et jää ;)

   Poista
 2. Minulle jäi Genesiksestä päälimmäisenä mieleen se, kuinka kirja yllätti joka vaiheessa. Aina kun kuvittelin päässeeni idean jäljille, minulta vedettiin matto jalkojen alta, lopusta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, juuri tuollainen fiilis kirjalta kyllä jää, sillä yllätyksiä riittää. Mainio teos, josta saisi varmaan vielä enemmän irti kun lukisi toisenkin kerran.

   Poista
 3. Tulin lainanneeksi tämän muutama päivä sitten! Yritän olla lukematta tästä kirjoitettuja arvioita kovin tarkkaan, että voin lukea avoimin mielin.
  Olen muutenkin bongaillut tosi kiinnostavia löytöjä nuorten puolelta. En tiedä missä vaiheessa päätin olevani liian vanha nuorten kirjoille (tai sitten olin vain lukenut oman pikkukirjastoni kaikki nuorten kirjat), mutta tänä päivänä nuorten osasto tuntuu olevan kokonainen aarreaitta! Jossain vaiheessa tapahtunut selkeä laadun kohentuminen nuorisopuolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jihuu, en malta odottaa, että luet tämän ja bloggaat ;) Ja tämä on kyllä parhaimmillaan, kun ei tiedä liikaa etukäteen.

   Minustakin tuntuu, että nuortenkirjoissa on tapahtunut huimaa parannusta. Tuntuu, että niihin suhtaudutaankin vakavammin ja panostetaan laatuun. Ja nykyään kyllä löytää yllättävän helposti nuortenkin puolelta luettavaa itselleenkin, vaikka ei enää ihan nuori olekaan. Mikä on hassua, koska minullakin on ollut pitkään fiilis, että olen liian vanha nuortenkirjoille. (Mutten koskaan Potterille!) Toisaalta samaan aikaan kyllä julkaistaan sellaistakin kuraa, että oksat pois. Mutta niinhän se on muunkin kirjallisuuden suhteen sama.

   Poista
 4. Kiitos innostuksesta, Katri! Muistan tämän Annamin suosituksena, mutta olin jo unohtanut... Kerrassaan kiehtovan kuuloinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti luet tämän. Kiehtova kirja onkin :)

   Poista
 5. Kiitos kun muistutit! Luin muistaakseni Suketuksen tekstin viimeksi ja siitä innostuin, mutta kirja oli päässyt unohtamaan. Kuulostaa aivan huikealta ja kiinnostavalta kirjalta. Ja sopivan lyhyeltä, painin tällä hetkellä paksukaisten keskellä ja mietin mitä ehtisin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain, toivottavasti tulet tarttuneeksi kirjaan, sillä huikea se on. Ja tämän tosiaan lukee vaikka yhdellä istumalla :)

   Poista
 6. On ollut lukulistallani jo pitkään, mutta aina unohdan tämän, joten kiitos muistutuksesta! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ole hyvä vain. Mukavaa, että muutkin innostuvat tästä :)

   Poista
 7. Tämä on kyllä mainio kirja, ja kuten sanoit, tarinan kuvaamaan tulevaisuuteen voi (valitettavasti) jopa uskoa... Tässä on käytetty hienosti eri aikatasoja ja hämmennetään lukijaa ihan loppuun asti. Mukavasti aivoja kutkutteleva paketti totisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio on ja mukavasti jaksetaan hämmentää loppuun asti lukijaa. Tykkäsin!

   Poista
 8. ♥ Tulen tänne vähän myöhässä hihkumaan, miten ihanaa, että pidit! Olen todella iloinen jokaisesta lukijasta, joka löytää tämän kirjan pariin, sillä minusta tämä on aivan liian vähän Suomessa huomiota saanut helmi, vaikka kirja ylittää minusta helposti Divergentit ja muut todella suositut nuorten kirjat.

  Toivottavasti tätä todellakin löytyy vielä kirjastoista. Suomenkielinen painos on ainakin lopussa, ja vähän pelkään, ettei uutta painosta olla ottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta blogissa on mahtavaa se, että harva teksti vanhenee samoin kuin muissa medioissa ja vanhojakin tekstejä voi kommentoida!

   Tämä on kyllä todella vähälle huomiolle jäänyt ja se on sääli! Toivon mukaan kirjaa rohjetaan pitää kirjastoissa esillä, eikä vain poistohyllyissä. Tai muuten täytyy käydä kahmimassa näitä lisää poistohyllystä, ja jakaa kavereille.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.