keskiviikko 20. elokuuta 2014

Haruki Murakami: Kafka rannalla


Haruki Murakami: Kafka rannalla
Suomentanut: Juhani Lindholm
Sivut: 639, Tammi 2011
Päällys: Kazuko Otsuka
Suomennos tehty englanninkielisestä käännöksestä
Kafka on the Shore 2005.
Alkuteos: Umibe no Kafuka 2002


Enpä ole aikoihin lukenut mitään yhtä vinksahtaneen ihanaa kuin Kafka rannalla! Kirjan lukemisesta on jo muutama päivä, mutta vieläkin leijailen hurmioituneena kirjan tunnelmissa ja huomaan palaavani ajatuksissani tähän kummallisen kutkuttavaan tarinaan. Vaikka Murakami ei onnistunut täysin vakuuttamaan minua aiemmin kun luin Sputnik -rakastettuni ja Norwegian Woodin, niin Kafka rannalla kyllä teki sen tarjoilemalla melkoisen lukukokemuksen. Kirja oli nimittäin aivan mielettömän taitavan hienostuneen sekopäistä. Kirja makuuni.

Kafka rannalla on tarina 15-vuotiaana kotoaan karkaavasta pojasta Kafkasta, joka päätyy sattumalta tai vähemmän sattumalta erääseen kirjastoon, josta muodostuu hänelle turvasatama monessakin mielessä. Kafka pakenee isäänsä, ja toivoo törmäävänsä hänet jo kauan sitten hylänneeseen äitiinsä tai siskoonsa. No, johonkin hän matkallaan törmää. Samalla se on tarina vanhemmasta Nakatasta, joka ei osaa lukea saati kirjoittaa koettuaan lapsena jotain todella selittämätöntä, mutta kissojen kanssa hän kyllä osaa puhua. Molempien tarinat kulkevat vuorotellen eteenpäin ja molemmat kohtaavat omien taipaleidensa aikana kaikenlaista kummaa. Muun muassa taivaalta satavat kalat.

Kafka rannalla sisältää mielestäni - nyt kolmen kirjan pohjalta syntyneeseen vankkaan tietämykseeni nojaten - paljon Murakamille tyypillisiä piirteitä. Kirjassa on erilaisia ja normista poikkevia seksuaalisuuden ilmentymiä, kuolemaa, outoja rakkaustarinoita sekä ystävyyssuhteita. Samalla se on Murakamille tyypillisesti sekoitus realismia ja surrealismia, jotain todella arkipäiväistä ja samaan aikaan jotain todella yliampuvaa.

Mutta kirja ei kuitenkaan ole yliampuva. On mieletöntä, miten Murakamin tyyli ja suoraviivainen kerronta tekevät sen, että vaikka mies kuljettaa lukijaansa kalasateessa, rajan siellä ja tuolla puolen, keskelle kissojen kanssa käytyjen keskustelujen ja ties minkä henkilöolentojen, niin kaikki tuntuu silti kuuluvan kirjaan ja olevan enemmän kuin uskottavaa. Inahdan nimittäin helposti, jos joku yrittää rakentaa fantasiamaailmaa, mutta ei tee sitä uskottavasti. Murakamille ei voi kuin nostaa hattua, sillä vaikka kirja tuo eteen mitä kummallisempia hetkiä, niin sitä vain lukee täysin tyytyväisenä nyökytellen. Kaikki kuuluu tähän tarinaan.

Kirja jättää jälkeensä mukavan hämmentyneen olon ja muutamia kysymyksiä, joihin ei kuitenkaan oikeastaan edes halua vastausta. Kirjassa tapahtuu kummia, ja se on ihan okei. Osasta tuntuu löytävän yhteyksiä toisaalle ja syvällisempiäkin tarkoituksia, osan ottaa vastaan ihan vaan sellaisenaan. Kirjasta ei mielestäni puutu mitään eikä ole mitään liikaakaan. Oli mukava huomata, ettei kirjailija todellakaan ole sortunut kaikista helpoimpiin vaihtoehtoihin tai ratkaisuihin missään vaiheessa ja siitä huolimatta kirja on helppo ja mukava lukea. Kirja vääntelee aivoja ihan vaan hyvässä mielessä.

Suosittelen, jos haluaa lukea jotain ihanan vinksahtaneen sekopäistä. Tosin, jos kaipaat tapahtumille aina jonkin järjellisen ja perusteellisen selvityksen, niin hiusten repimistä saattaa olla tiedossa. Mutta kannattaa kirja siitä huolimatta lukea!

 ♥♥


18 kommenttia:

 1. Onpas kivaa, että tykkäsit tästä! :) Itsellä vielä edessä, mutta olen niin ihastunut Murakamin kertojantaitoihin, että luulen tämän olevan oikea kirja myös minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa lukea jotain näin hienoa. Ja jos muutenkin pidät Murakamista, niin en usko, että tämä ainakaan pettymystä aiheuttaa :)

   Poista
 2. Kafka rannalla oli minun ensikosketukseni Murakamiin, ja olen monesti ajatellut, että kirjaan pitäisi tarttua vielä uudelleen, lukuelämys oli niin hämmentävän hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, sinä olet alottanut sitten hyvällä kirjalla! Ja eiköhän tämä toisenkin lukukerran kestäisi, tai vaikka useamman.

   Poista
 3. Kafka rannalla on kyllä mahtava, minun toinen suosikkini Murakameista. Ykköseksi menee kuitenkin huikea 1Q84, jota suosittelenkin sinulle lämpimästi. Aika järkälemäistä luettavaa toki, onhan siinä kolme osaa, mutta jos tykkäsit tästä, tykkäät tuostakin eepoksesta aivan varmasti. <3 Vinksahtanut Murakami <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava oli kirja ja en malta odottaa, että ehdin kaikkien satojen muiden kirjojen seasta lukea tuon 1Q84:n. Murakami on kyllä hyvällä tavalla vähän vinksahtanut kaveri ja hyvä niin.

   Poista
 4. Olet kirjoituksessasi mielestäni tavoittanut jotain hyvin olennaista Murakamin tyylistä. Juuri tuo, että outoja asioita ja juttuja tapahtuu, mutta se on hänen kuvaamanaan ihan normaalia. En nyt osaa tuota paremminkaan ilmaista. Tämä Kafka rannalla on hieno, mutta minulle huipuin Murakami on ollut The Wind-Up Bird Chronicle.

  PS. Luin juuri Murakamin uusimman ja olen bloggaamassa siitä parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakamia on vaikea kuvailla, mutta kiva kuulla, jos mielestäsi olen ainakin jossain mielessä onnistunut. Minulle tämä on toistaiseksi paras Murakami, mutta katsotaan kuinka käy, kun jatkan miehen teosten parissa.

   Tulen lukemaan bloggauksesi!

   Poista
 5. Tuo "ihanan vinksahtaneen sekopäistä" kuulostaa kuin minulle tehdyltä :) Vielä en ole Murakamiin tutustunut yhtä novellia enempää (Granta 2:ssa), mutta aikomus olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, lue ihmeessä! Jos tykkää vinksahtaneesta ja sekopäisestä, niin Murakami saattaa upota hyvinkin ;)

   Poista
 6. Oi, tää on niiiiiin mahtis! Hymyilytti jo pelkkä teoksen kannen näkeminen. Hienoa että pidit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava on. Ja ihanaa lukea jotain näin hyvää! :)

   Poista
 7. Niin outo, mutta ah niin hyvä. Ihanaa että Murakamilta julkaistaan kohta hänen uusin kirjansa! Yksi kirjasyksyni kohokohdista. Oletko jo lukenut IQ84 -järkäleen? Suosittelen, sivumäärästä huolimatta. Minulle ehdottomasti Murakamin parhain, olin totaalisen koukussa kahden kuun maailmaan... ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, outoa, mutta vaan hyvällä tavalla. Ja minäkin odottelen jo syksyn uutuutta! Sekä tuota 1Q84, jota en tosiaan ole lukenut vielä.

   Poista
 8. Olitpas sopivasti saanut tämän luettua! Minulla olisi nimittäin myös suunnitelmissa lukea tämä kohtapuoliin. En ihan seuraavaksi ajatellut mutta tämän vuoden puolella vielä kuitenkin! Kuulostaa ainakin hyvältä ja odottamisen arvoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin! Sitten vain lukemaan, ainakin minä voin täysin sydämin suositella.

   Poista
 9. Tämäkin on ollut jo tovin lukulistalla, sillä Murakami on noussut yhdeksi lempikirjailijakseni. Etenkin Suuri lammasseikkailu on loistava, ja jos tästä Kafkasta löytyy samanlaista sekopäisyyttä kuin siitä niin tulen kyllä pitämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että voisi tästä pitää. Minulla Suuri lammasseikkailu odottelee omassa hyllyssä lukemattomana vielä :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.