sunnuntai 3. elokuuta 2014

Joyce Carol Oates: Putous


Joyce Carol Oates: Putous
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Sivut: 567, Otava 2013
Kannen kuva: David High
Alkuteos: The Falls 2004
Ilmestynyt ensimmäisen kerran suomennettuna 2006.

Joyce Carol Oates on viisas ja tarkkanäköinen nainen, joka osaa pukea maailmaa ja ajatuksiaan sanoiksi vahvasti ja terävän viiltävästi. Vaikutun aikoinaan jo suuuresti Kosto: rakkaustarinasta, mutta todellinen isku oli Sisareni, rakkaani, jonka jälkeen olin suorastaan hengästynyt. Tasaiseen tahtiin olen naisen suomennettuja teoksia omakseni haalinut ja nyt tauon jälkeen päätin jälleen hänen pariinsa palata. Putous oli tuttua Oatesia, vaikka ei ihan niin vahva kuin odotin. 

Ariah ei ole ehtinyt olla vuorokauttakaan naimisissa, kun hänen tuore aviomiehensä heittäytyy Niagaran putouksiin. Vasta alkaneen avioliiton nopea ja traaginen loppu tarkoittaa kuitenkin jonkin uuden alkua, kun Dirk Burnaby kohtaa juuri leskeksi jääneen Ariahin. Siitä alkaa tarina eräistä ihmisistä ja eräästä kaupungista. Miten sekaisin kaikki voikaan olla?

Putous on taidokas ja tarkka kertomus ihmissuhteista, perhe-elämästä ja äitiydestä. Se on kertomus erilaisista ihmisistä ja siitä kuinka tietyn ajan puitteet ja ajatukset voivat vaikuttaa monen ihmisen elämään dramaattisin seurauksin. Samaan aikaan teos kaivelee erään kaupungin likaisia salaisuuksia julki. Mutta niin kotona kuin muuallakin voidaan törky peittää kulissein - ja kapuloita rattaisiin heittävä pyyhkiä pois maailmankartalta.

Pidän siitä, miten Oates ei sano kaikkea suoraan, vaan hienovaraisesti vihjaa ja jättää paljon lukijan vastuulle siitä, mitä hän rivien välistä löytää. Oates tuntuu luottavan lukijan olevan tarpeeksi fiksu ymmärtääkseen ja kirjaa lukiessa olikin suuri nautinto kun sai itse päätellä, eikä kaikkea tarjottu valmiina. Oatesin kirjan tunnelma on vahva ja vaikuttava alusta loppuun - siitäkin huolimatta, että itse tarina tuntui välillä jumahtavan.

Nimittäin vaikka kirjasta pidin, niin pidin siitä vähemmän kuin olisin uskonutkaan. Kirja tuntui välillä turhan sekavalta enkä ole aivan varma, mitä kaikella tarinan viivyttelyllä haettiin. Kirja taittoi muutaman kerran tylsän puolelle ja jäin odottamaan kirjalta jotain enemmän. Siitä tuntui puuttuvan se parhain terä. Kirja oli alusta loppuun kylläkin vahva, mutta samaan aikaan valitettavan laimea ja laiha. Ei parasta Oatesia.

Oates on kuitenkin Oates, ja vaikka kirja ei noussut suosikikseni, on se silti hyvä. Omaan lukukokemukseeni vaikutti aika paljon levoton lukuhetki, sillä olisin kaivannut jotain menevämpää. Hidas ja hienovarainen ei aivan sopinut mielentilaani. Suosittelenkin tätä kirjaa sellaiseen hetkeen, kun haluaa lukea jotain älykästä verkkaasti nautiskellen. Luvassa vaikeita ihmisiä ja vaikeampi ihmissuhteita lähihistorian puitteissa.

♥½

11 kommenttia:

 1. Kirjasta mitään en tiedä, mutta oli pakko tulla katsomaan, kun niin hieno kuva :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no kiitos! Oatesia kannattaa lukea, jos ei vielä ole lukenut :)

   Poista
 2. Putous on ehdottomasti lukulistallani. Vaikkei kirja ollut ihan niin vahva kuin odotit, odotan itse kirjalta paljon.

  Oma Oates-suosikkini toistaiseksi on Haudankaivajan tytär. Toisaalta se oli ensimmäinen lukemani Oates ja ehkä siksikin niin tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putous ei ole huono kirja ja saattaahan olla, että pidät tästä minua enemmän. Minulla on Haudankaivajan tytär vielä lukematta, mutta löytyy omasta hyllystä. Itselleni toistaiseksi Sisareni, rakkaani on ollut se parhain.

   Poista
 3. Hieno kuva!

  Luin Putouksen tänä keväänä, ja pidän tästäkin Oatesista, vaikka yhä pidän Haudankaivajan tytärtä parhaimpana. No, en minä ole muita vielä lukenutkaan Oatesilta, on kyllä aikeissa lukea pian lisää. =D Hyvin samalla tavalla koin kirjan kuin sinäkin, kävin kurkkaamassa omat "tähteni", ja muistelinkin, että annoin kolme ja puoli aivan kuten sinä. Putouksen jälkimaku on yllättävä; näin useamman kuukauden jälkeen pidän sitä jopa hivenen parempana kuin juuri luettuani, sen pitää hiukan näemmä jäähdytellä, on yhä nimittäin vahvasti mielessä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Minulle kävi niin, että luin Putouksen reilut kaksi viikkoa sitten loppuun, ja nyt kun tekstiä naputtelin, niin en tahtonut enää oikein muistaa mitään kirjasta. Minulla siis on aika vielä laimistanut lukukokemusta, siitäkin huolimatta, ettei kirja tosiaan huono ollut.

   Minulla on Haudankaivajan tytär lukematta, mutta omasta hyllystä löytyy, joten enköhän sen pian nappaa luettavakseni.

   Poista
 4. Voi, minun piti lukea Putous on viime suvena, mutta en saanut toimeksi ja nyt tämäkin suvi on melkein kuitattu. Olen muuten huomannut, että Putous selvästi jakaa mielipiteitå.Siinä missä niin monet ovat ylistäneet Kosto: Rakkaustarinaa ja Haudankaivajan tytärtä, Putous ja Sisareni, rakkaani ovat saanet vaihtelevaa suositota. Minusta Sisareni, rakkaani oli täydellisen nero kirja, mutta tätä et usko: Ahdistuin tarinasta niin, että lahjoitin kirjan pois. Siltikin vaikka kerään Oatesin kirjoja....Tässä sitä miettii, että Oates on niin nerokas, että tällainen paatunut lukijakin alkoi voida huonosti. Silti en kiellä sen kirjan nerokkuutta.

  Taidan nyt taas jättää Putouksen väliin ja yrittää lukea vaikka erään Shriverin tai Woolfin, jotka ovat jo kauan odottaneet vuoroaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että saattaisit pitää Putouksesta enemmän kuin minä. Haluan kyllä kuulla mielipiteesi, jos kirjan luet. Sisareni, rakkaani on nykyään yksi aarteistani. Todellakin kuvottava kirja, mutta todella hyvä.

   Shriveriä ja Woolfia pitäisi itsekin lukea.

   Poista
 5. Olen kanssasi niin samaa mieltä. Putous oli jopa tylsä, ei parasta Oatesia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kolme kirjaa Oatesilta lukeneena sanoisin tämän olleen toistaiseksi heikoin, vaikka ei toki tämäkään huono kirja ollut. Blondilta odotan paljon!

   Poista
 6. Tämä pitäisi lukea! Olen lukenut Oatesilta vain Haudankaivajan tyttären, mutta pidin siitä valtavasti, hän on taitava!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.