maanantai 29. syyskuuta 2014

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

haruki.murakami.pienikirjasto

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet
Suomentanut: Raisa Porrasmaa
Sivut: 330, Tammi 2014
Päällys: Jussi Kaakinen
Alkuteos: Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi 2013

Haruki Murakamin uutuusteos Värittömän miehen vaellusvuodet tuntuu olleen monelle melkoinen pettymys. Ei ole tämä uusin teos tainnut yltää täyttämään odotuksia, jotka Kafka rannalla ja 1Q84 ovat jättäneet jälkeensä. Enkä lainkaan ihmettele, sillä Värittömän miehen vaellusvuodet on jotain aivan muuta. Kirja on hyvin erilaista Murakamia, paljon realistisempaa ja jopa tavanomaisempaa. Mutta minä pidin kirjasta ja vieläpä aika paljon. Ehkä yksi syy on muiden melko murskaavat mielipiteet, joiden jälkeen en odottanut kirjalta oikeastaan mitään, enkä päässyt pettymään vaan ilahduin positiivisesti. Kirjahan on hyvä!

Värittömän miehen vaellusvuodet on kuvaus Tazaki Tsukurun elämästä ja etenkin yhdestä isommasta käännekohdasta. Tazaki Tsukuru on lukioaikoinaan kuulunut tiiviiseen viiden hengen kaveriryhmään, jossa jokainen on tärkeä ja korvaamaton. He pitävät yhteyttä ja näkevät vielä silloinkin, kun Tsukuru on jo muuttanut toisaalle opiskelemaan. Kunnes kaveriryhmä yhtäkkiä hylkää Tsukurun. Varoittamatta ja mitään selittämättä kaveriporukan neljä muuta jäsentä katkaisevat kaikki yhteydet häneen. Tsukuru ei hämmennykseltään kykene kysymään miksi. Hänen elämänsä muuttuu täysin, eikä hän osaa tai voi tehdä asialle mitään. Hän vain jatkaa elämäänsä, kunnes tulee hetki, jolloin ei voi jatkaa eteenpäin katsomatta ensin taakseen. Hänen täytyy selvittää menneensä.

Kuten jo kirjan nimi viittaa, voi kirjan tarinaa ajatella eräänlaisena vaelluksena ihmisen elämässä sekä ajassa. Kuinka välillä tarvitsee katsoa taaksepäin voidakseen kulkea eteenpäin. Kuinka asiat katoavat tai ovat katoamatta ajan virtaan. Vaikka kyllä kirjassa ihan konkreettisesti vaellellaankin. Kirjaa voi yksinkertaisimmillaan pitää kehitysromaanina, ja Murakamille ehkä epätyypillisesti hyvinkin realistisena sellaisena. Kirjassa on Murakamille tuttua unenomaisuutta, mutta enemmän tämä taittaa realismiin kuin surrealismiin. Kirjaa lukiessa tulee jopa olo, kuin kirjailija itse yrittäisi hakea ja tarjota lukijalleen järkevää selitystä oudompien tapahtumien taustalla. Mutta täytyy huomioida, että kun mainitaan Murakami ja realismi samassa lauseessa, niin se lähinnä tarkoittaa sitä, ettei kirjassa välttämättä sada kaloja taivaalta tai ole kissojen kanssa keskustelevia ihmisiä. Omanlaistaan outoutta ja maagisuutta löytyy, mutta harvinaisen vähän.

Värittömän miehen vaellusvuodet on yhden miehen tarina, ja minusta hyvä sellainen. Kirjaa ei edes kannata yrittää verrata esimerkiksi Kafka rannalla -teokseen, sillä kirja painii aivan eri sarjassa, mutta pärjää omassa sarjassaan hyvin. Ainakin minua kirjan tarina veti puoleensa ja halusin tosissani tietää taustat kaikkien tapahtumien takana. Hieman avoimeksi jäävä loppu harmitti, koska olisin mielelläni lukenut vielä lisää. Pidin kirjan rakenteesta, vaikkei siinä kirjallisessa mielessä ollutkaan mitään uutta. Murakami tuntui hienosti sekoittaneen keskenään jotain perinteikästä ja omaa ainutlaatuisuuttaan. Hyvä suomennos täytyy mainita erikseen, sillä tämä on ensimmäinen Murakamilta suoraan japanista suomeksi käänetty teos ja suomennos toimii hyvin.

Kirjaa on kovasti markkinoitu (ainakin Suomessa) sillä, että Murakami johdattelee lukijansa Suomeen. Ja toden totta kirjan päähenkilö pakkaa laukkunsa ja matkustaa Helsinkiin ja Hämeenlinnaan. Suomi oli minusta mielenkiintoinen lisä kirjassa - joskin huomasin lukevani juuri Suomen tapahtumista aivan eri kriteerein kuin muuta kirjaa - , mutta ei minusta se, miksi kirja kannattaa lukea. Kirja on tarinaltaan mielenkiintoinen, melankolinen, mutta kuitenkin toiveikas. Murakami kirjoittaa omalla tavallaan, kauniisti ja hämmentävästi. Siinä syitä, miksi kirja kannattaa lukea.


8 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä - laillasi varmasti enemmän kuin moni muu. Jotenkin realistisemman ja vähäeleisemmän Murakamin lukeminen tuntuu raikkaalta 1Q84:n massiivisuuden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole lukenut 1Q84 vielä, mutta Kafka rannalla teoksen jälkeenkin tämä tuntui mukavan erilaiselta ja hyvällä tavalla. Tuli tosiaan vähän mieleen Norwegian Wood, mutta minusta tämä on parempi, aikuismaisempi. Pidin myös siitä, että kirja oli niin helposti lähestyttävä, joten ehkä tällä Murakami poimii itselleen muutaman uuden lukijan :)

   Poista
 2. En tiedä lähtikö äskeinen kommenttini sinulle keskeneräisenä vai katosiko se kokonaan. Mutta kuitenkin tämä pitäisi ehdottomasti minunkin lukea! Ja Kafka rannalla, Norwegian wood jajajajaja.... :D Mutta joka tapauksessa juuri tämä uusin tuntuu täydelliseltä syksyyn. Sain eilen mukavia uutisia oman kukkaron kannalta ja kävinkin tänään kirjakaupassa katselemassa jos sijoittaisi johonkin kirjaan... ;) Ehkä se voisi olla tämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut tullut muuta kommenttia kuin tämä, eli jonnekin netin syövereihin taisi kadota.

   Itseasiassa tämä on kyllä oikein hyvä syksykirja, hieman melankolinen ja arkinen, mutta kuitenkin taianomainen. Minusta tämä on sijoittamisen arvoinen ja ainakin itse voisin hyvin kuvitella lukevani tämän uudelleenkin :) Mutta liikaa kirjalta ei kannata odottaa, ettei joudu pettymään.

   Ja voi vitsit kun olisi itselläkin varaa käydä vähän kirjakaupoissa, mutta ei. Onneksi tein tänään hyvän ja edullisen löydön kirpparilta, se lohduttaa :)

   Poista
 3. Kyllä kai tämä on nyt kirjastosta varattava. Katjan postauksen luettuani aloin jo lämmetä, nyt vielä enemmän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä on kyllä ehdottomasti lukemisen arvoinen. Ainakin itseäni kirjan lähtöasetelma kutkutti ja pidän muutenkin tällaisista kehitysromaaneista. Varaa ihmeessä, voihan kirjan aina palauttaa, jos ei tykkääkään :)

   Poista
 4. Katri, minä en ole ikinä herännyt lukemaan yhtäkään Murakamia, mutta luin Katjan jutun tästä ja se jokin siinä sai minut tilaamaan kirjan, En lukenut sinulta kuin alun, koska oma arvio tulossa sitten joskus, mutta ehkä juuri tämä erilaisuus onkin nyt minua varten;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami ei varmasti ole kaikkien kirjailija, mutta tämä on varmasti ainakin helpommin lähestyttävä. Hauska kuulla, mitä pidät sitten kun ehdit lukea ja kirjoitella :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.