maanantai 15. syyskuuta 2014

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, osa 3. Kuolema

jonasgardell.pienikirjasto2

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, osa 3. Kuolema
Suomentanut: Otto Lappalainen
Sivut: 304, Johnny Kniga 2014
Alkuteos: Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden, 2013

Jonas Gardellin trilogia Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin kertoo siitä, mitä oikeasti tapahtui 80-luvulla Ruotsissa, Tukholmassa. Kun nuorten miesten keskuudessa alkoi levitä outo, monioireinen, tappava tauti. Hiv. Aids. Homorutto. Tauti, joka ei pyydellyt lupaa. Se iski, kidutti ja kuihdutti kunnes tappoi. Nuoria miehiä kuoli kuin liukuhihnalla, sillä lääkkeitä tai parannuskeinoa ei ollut. Sairaus leimasi homot, sai koko kansakunnan vainoamaan ja eristämään heidät. Homorutto, oikea kohtalo homoille, sairaudella homot saisivat maksaa omat syntinsä. Jonas Gardell kertoo noista synkistä, mustista ja kivuliaista kuoleman vuosista. Vuosista, jolloin hän eli ja jolloin hänen ystävänsä elivät. Elivät, nauttivat, rakastuivat  - ja sairastuivat ja kuolivat pois. Vain muutama jäi jäljelle. Gardell on yksi heistä.

Kuolema on trilogian viimeinen osa. Vääjäämätön kohtalo, kaiken loppu on käsillä. Alkuajan rakastumiset, tutustumiset ja riehakkaat joulut ovat takanapäin. Sairaus on runnellut ja osunut jo lähes jokaiseen. Toisilla se vaanii veressä vielä hiljaisena, toiset se on jo vienyt mennessään. Kolmannessa kirjassa jäljelle jäänet ystävykset kiertävät toistensa hautajaisissa, parhaiden ystäviensä, rakkaidensa hautajaisissa. Hiv-positiivisina he kantavat toistensa, tautiin jo kuolleiden arkkuja, odottaen omaa vuoroaan. Sillä oma vuoro tulee, sitä ei voi välttää. Nuorimmat, kauneimmat, elinvoimaisimmat ja rakastetuimmakin menehtyvät. Kuolema korjaa tehokkaasti ja varmasti.

Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin on samaan aikaan tärkeä ja ravisteleva tositarina, hauska ja sydäntä riistävän surullinen kertomus ystävyksistä, sekä kohtalokas rakkaustarina. Minuun teki vaikutuksen, miten aidosti Gardell on osannut tuoda kaikki tapahtumat ja henkilöt lukijalle. Kuinka osa kirjan pojista on vielä niin nuoria, vielä niin hukassa itsensä kanssa, vain rakkautta janoten ja kuinka he kuolevat ennen kuin ehtivät edes kunnolla aikuisen miehen ikään. Gardell ei kaunistele, vaan kertoo suoraan erilaisista ihmisistä ja siitä, millaista nuorten vainottujen miesten oli tuolloin elää. Miten pelottavaa ja vaikeaa. Klara Norralla seistiin ja toivottiin, että joku ajaisi ohi ja vinkkaisi kyytiin. Tai hakeuduttiin yleisiin saunoihin, jos sieltä löytyisi joku. Omasta itsestään ei saanut huudella, seuraa oli vaikea hakea julkisesti, sillä vaihtoehdot olivat vähissä. 

Sairaus iski salaa, eikä siltä osattu suojautua. Kukaan ei aluksi edes tiennyt miten sairaus leviää tai miksi. Mitkä ovat ensimmäiset oireet. Ja kun se tiedettiin, oli sairaus jo iskenyt niin moneen. Tai kyti pinnan alla. Lääkkeet ja parannuskeinot löytyivät niin myöhään, monen kannalta liian myöhään. Kirjassa tuskaista onkin lukea siitä, miten pojat saavat tartuntoja siitä mitään tietämättä. Miten se voi olla oireeton ja liian myöhään tajuaa kantavansa tautia, tartuttaneensa jo monta. Tartuttaneensa oman kumppanin, sen kenen kanssa koko elämä piti jakaa. Mutta paljon ei ole jaettavana päiviä ennen kuolemaa.

Olen pitänyt alusta asti trilogiasta paljon. Jo siksi, että tässä on tarina, jonka olemassaolo on tärkeää. Mutta myös siksi, että se tarina on niin syvän surullinen ja vaikuttava. Jostain syystä huomaan kuitenkin vaikuttuneeni eniten juuri tästä viimeisestä. Se tuntui tiivistävän ja kutovan kaikki langat yhteen. Kokonaisuus toimi, ja vaikka suru on kirjassa koko ajan läsnä, niin kirjasta jäi surun lisäksi myös toiveikas olo. Kirja on kaunis ja kunniaa tekevä päätös tälle trilogialle. Täyttä rakkautta.

Katsoin  kirjasarjan pohjalta tehdyn minisarjan, joka teki myös todella suuren vaikutuksen ja herätti upeasti kirjan tarinan henkiin. En ole aikoihin katsonut mitään yhtä hyvää. Näyttelijävalinnat, miljöö, musiikki - kaikki toimi. Sarja ja kirjat myös pelaavat hyvin yhteen, ja mielestäni sarjan voi hyvin katsoa ennen kirjojen lukemista, lukemisen jälkeen tai vaikka siinä rinnalla.

Suosittelenkin kaikella lämmöllä sekä kirjasarjaa että tv-sarjaa (jonka voi ainakin vielä muutaman päivän ajan katsoa yle areenasta) kaikille. Tässä on tositarina, joka jokaisen pitäisi kuulla ja nähdä. Ja voi Benjamin ja Rasmus... kyyneleiltä ei voi välttyä. 

" -- hänen poistuttuaan ei ole enää meitä, kuten aiemmin on ollut, vaan hän on ainoastaan Benjamin, ja hän on yksin, eikä hän ole enää kukaan eikä hänellä ole ketään.
    Ei ketään jota raskastaa, ei ketään jota puolustaa, ei ketään jota suorella, hänellä ei ole enää velvollisuuksia, ei vastuuta, hän on täysin vapaa.
    Eikä hän halua sitä, ei hän halua olla vapaa."

♥♥

Bloggaukseni trilogian kahdesta aiemmasta osasta:

Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, osa 1. Rakkaus

4 kommenttia:

 1. Jonas Gardellin trilogia menee minullakin ehdottomasti top 10:een, jos rankataan parhaita lukemiani kirjoja noin niin kuin ikinä. Viime viikolla katsoin myös Areenalta tuon minisarjan, josta etenkin viimeinen osa meni enemmän ihon alle kuin mikään muu pitkiin aikoihin. Juuri tällaisia kirjojen pitääkin olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä yltää kyllä tosi korkealle lempikirjojen joukossa. Tässä yhdistyy niin moni asia tavalla, joka tekee siitä niin ison jutun. Toivottavasti mahdollisimman moni löytäisi tämän luettavakseen!

   Ja minisarja oli kyllä enemmän kuin hyvä. Siitä jäi todella vahva jälki ja haluan ehdottomasti katsoa sen toistamiseenkin (tai vaikka kymmenesti).

   Poista
 2. Tämä trilogia pitää joskus lukea, ehdottomasti. Sitten kun on aikaa keskittyä. Nyt en halua, tämä vaatii varmasti enemmän.

  Haastan sinut limerikkirunoilemaan! http://suketus.blogspot.fi/2014/09/l-niinkuin-limerikki-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitää, tämä kyllä pitää lukea. Uskon, että pitäisit. Kirjat ovat helppolukuisia sinänsä - itse hotkaisin tämän viimeisen ihan uskomatonta vauhtia - mutta tunteita nämä riepottelevat.

   Kiitos haasteesta. Runoilen tuota pikaa!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.