tiistai 2. syyskuuta 2014

Vieraskynä: Ruth Ozeki, A Tale for the Time BeingHei! Syyskuu alkaakin blogissani ihan uudella jutulla, sillä nyt on vuorossa blogihistoriani ensimmäinen Vieraskynä -postaus. Minä olen odotellut tätä jo tovin sormet syyhyten, sillä pikkusiskoni lupautui jo jokin aika sitten kirjoittelemaan blogiini yhdestä lukemastaan todella hyvästä kirjasta, mutta viimein teksti on täällä! Tällä kertaa siis mielipiteitään kirjoittelee sisareni Kirsi, jonka käsialaa koko postaus aina kuvasta lähtien on. Minä en ole lukenut ko. kirjaa. Mahdollisiin tähän postauksiin tuleviin kommentteihin vastaamme molemmat sen perusteella, mitä kommentti koskee. T. Katri 


En muista koska olisin viimeksi kirjoittanut mitään asiatekstintyylistä kirjoihin (tai yhtään mihinkään) liittyen ja vaikka koin sen pienen hetkellisen ilon tunteen, kun Katri pyysi minua kirjoittamaan arvostelun blogiinsa, pian sen tilalle tuli pakokauhun omainen huuto:  ’ethän sä osaa kirjoittaa, ja mitä muka sit kirjoitat, mistä tää kirja ees kerto?’.

Tässä kuitenkin pieni sepustus, olkaa hyvä.

Tartuin Ruth Ozekin romaaniin A Tale For The Time Being heti kun pääsin kotiin kirjakaupasta ja olisinkin voinut lukea romaanin yhdeltä istumalta, jos sellainen asia kuin arki olisi väistynyt lukemisen tieltä.  Kirja on hyvin helppolukuinen ja syövereihinsä imaiseva.

Amerikassa kasvanut japanilaistyttö Nao palaa perheensä kanssa takaisin Japaniin asumaan, kun Naon isä joutuu rahallisiin vaikeuksiin.  Japani onkin kuitenkin kaikkea muuta kuin suuri seikkailu tai uusi alku eikä Nao tiedä kuin yhden tavan päästä eroon amerikkalaisuuden aiheuttamasta koulukiusaamisesta uudessa koulussa sekä perheen sisäisistä ongelmista. Elämän päättäminen tuntuu parhaalta ratkaisulta kaikkiin näihin ongelmiin, mutta ennen sitä Nao haluaa kuitenkin kirjoittaa yli satavuotiaasta isoisoäidistääne elämäntarinaa, joka elää buddhisti nunnana luostarissa. Näin syntyy Naon päiväkirja.

Kirjan toinen päähenkilöistä on kirjailija Ruth, joka asuu Valtameren toisella puolella pienellä saarella yhdessä miehensä kanssa. Hän löytää Naon pitämän päiväkirjan, joka on ajelehtinut lounaslaatikossa heidän rantaansa Tsunamin aikaansaannosta. Ruth ottaa päiväkirjan sekä Naon todellisuuden todistamisen sydämenasiakseen. Näin yhdistetään kaksi naista, kaksi tarinaa, luoden yksi yhtäläinen.  

Buddhalaisuus, 9/11 ja tsunami Japanissa 2011 ovat suuria keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat tarinan kulkuun.

Nuoren tytön ahdinko ja aikuisen naisen suuri välittäminen tekivät minuun suuren vaikutuksen. Kirja voi joiltain osilta olla melko naiivi ja saakin välillä melko hölmöjä käännekohtia. Kirjaa on kovin vaikea laskea kädestä hetkeksikään, sen vaihdellessa kertojaa sekä tarinaa kappaleittain.  Tämä kerrontatyyli varmisti oman kiinnostuksen, halusin aina tietää mitä Nao oli kirjoittanut ja kuinka se vaikutti päiväkirjan lukijaan ja niin edelleen. 

Kirja imaisee lukijansa nopeasti mukaansa herättäen toiveita siitä että Nao olisi ”oikea tyttö”. Kirja on hyvin realistinen sekä samaistuttava, kuitenkin saaden paikoitellen selkeästi epäluonnollisuuteen viittaavia piirteitä.  

Kirja sopii minusta sekä nuorille että aikuisille, koska siinä käsitellään tämän hetken yhteiskunnallisia ongelmia sekä nuoren että aikuisen ihmisen näkökulmasta. Puhutaan niin ekologisuudesta kuin yhteiskunnan luomista sosiaalisista paineista. Nähdään kuinka Amerikkalaisessa melko avoimessa ympäristössä kasvanut sosiaalinen nuori ei ehkä sovikaan Japanin paljon tiukempaan sosiaalinormiin ja kuinka helposti ennen ystäviä ympärilleen kerännyt nuori onkin kaikkien silmätikkuna.

Elin itse kirjan mukana hyvin voimakkaasti ja osittain tuntui jopa hyvin pahalta lukea niin julmasta koulukiusaamisesta mitä kirjassa kuvaillaan. Kaikki vain rohkeasti kokeilemaan, jos Ruth Ozekista tulisi teille yhtä tärkeä kirjailija kuin minulle heti kättelyssä kävi. Itselläni on aikomus lukea myös muita hänen teoksiaan! 

Ruth Ozeki: A Tale for the Time Being
Sivut: 422, Canongate Books Ltd 2013

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa itseasiassa aika mielenkiintoiselta kirjalta, nyt kun koulukiusaaminenkin on taas pinnalla. Omaan fiilikseen rankat kirjat eivät kyllä sovi tällä hetkellä, mutta pitää pitää kirjan nimi mielessä :) Luulen että voisin ehkä pitää tästä.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että joku muukin on lukenut tämän. Se hetki, kun kirjoitin googleen Jiko Yasutani ja hänen twitter-tilinsä pomppasi ruudulleni. Vieläkin tunnen sen innostuksen ja epäuskon sekaisen ihastuksen.

  Kun vuoden lopussa teen listaa parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista tämä kilvoittelee kärkisijoista. Ozeki sai minut kiinnostumaan myös kvanttimekaniikasta ja kirjaan sisältyneet liitteet sai aikaan monta hykerryttävää värinää aivosoluissa. Mahtava teos kerrassaan. Unohtumaton.

  VastaaPoista
 3. Hmm. kuulostaa kyllä mahdollisesti kiinnostavalta (ja Booker-shortlist on aina hyvä juttu). Laitan mieleen jos tulee vastaan.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.