torstai 9. lokakuuta 2014

J.K. Rowling: Harry potter ja puoliverinen prinssi

puoliverinen prinssi pienikirjasto

J.K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Suomentanut: Jaana Kapari
Sivut: 698, Tammi 2006
Kannet: Mika Launis
Alkuteos: Harry Potter and the Half-Blood Prince 2005

(Huom! Tekstini käsittelee Harry Potter -kirjasarjan kuudetta osaa, joten oletan aiempien osien olevan lukijalle tuttuja. En tee juonipaljastuksia viidennestä tai sitä seuraavista osista, mutta yleisellä tasolla pohdin koko kirjasarjaa. Jos et ole lukenut kirjasarjaa, mutta haluat lukea sen tietämättä kirjoista etukäteen mitään, älä lue tätä postausta.)

Alkuvuodesta lähtien olen lukenut Harry Potter -kirjasarjaa jälleen kerran uudelleen läpi. Vuosi lähenee loppuaan ja sama kohtalo on kirjasarjalla. Nyt kuudeskin kirja on luettu ja vain päätösosa on jäljellä. Harry Potter ja puoliverinen prinssi tuli luettua ensimmäisten kunnon syksypäivien iskiessä päälle, kiireen ja stressin keskellä - ja juuri siinä hetkessä Potter tarjosi kaiken mitä kaipasin. Lämmin teekuppi käsissäni vaeltelin Tylypahkassa ja pakenin omaa koulustressiä taikamaailmaan. Mielelläni olisin sinne jäänyt, jatkanut sarjan lukemista suoraan viimeiseen osaan, mutta hetkeksi täytyy irrottautua, tehdä omat koulujutut (sillä valitettavasti taidan olla oman elämäni Hermione) ja säästellä viimeistä kirjaa vielä pimeämpiin, kylmempiin ja väsyneempiin iltoihin.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi on aina ollut yksi suosikkini kirjasarjasta. Kuudennessa päästään asian ytimeen, valaistaan nykyisyyttä historialla ja edetään tarinassa harppauksin. Kirja avaa taikamaailmaa vielä enemmän ja vielä syvemmin. Hahmot ovat kasvaneet ja hioutuneet, ensimmäisten kirjojen lapset ovat jo nuoria. Hahmojen luonteet ja ominaispiirteet ovat selvempiä, terävämpiä ja paikkansa löytäneitä. Enää ei tapailla kuka on kukakin, nyt jo tiedetään. Ja samaan aikaan hahmot ovat saaneet lisää väriä, ovat enemmän itsejään kuin aiemmin. Pidän siitä miten näissä viimeisissä kirjoissa taikamaailma tuntuu niin valmiilta, sinne voi vain sukeltaa ja kaikki on kuten pitääkin. 

Kuudennessa osassa tapahtuu paljon kaikkea. Koulu painaa Harryn, Ronin ja Hermionen päälle raskaammin kuin koskaan, sillä viimeisimmät ja tärkeimmät kouluvuodet ovat käsillä. Eivätkä oppitunnit ole entisellään opettajien keskuudessa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Oppituntien lisäksi Dumbledore alkaa pitää Harrylle yksityistunteja ja antaa hänelle niihin liittyen vaikean, lähes mahdottomalta tuntuvan, mutta tuiki tärkeän tehtävän. Harryn pitäisi kaiken keskellä pitää huispausjoukkueen kapteenina joukkue kasassa ja pelikuntoisena. Lisäksi nuorten päähenkilöidemme elämässä alkaa pilkahdella romansseja, jotka sekoittavat pakkaa entisestään. Eikä Harry voi antaa periksi, ennen kuin ottaa selvää, mitä ihmettä Malfoy puuhaa. 

Yksi syy miksi kirjasta pidän niin paljon on juurikin kirjan uudet sävyt. Kirja on jo huomattavasti vakavampi kuin aiempansa, se hehkuu odotettua romantiikkaa, mutta ei liikaa ja päästää huumorin valloilleen. Kirja on todella sykähdyttävä. Vähän kuin se, jota on koko sarjan odottanut. Siitäkin huolimatta, että kirjan lopun tapahtumat ovat kaikkea muuta kuin odotettuja. Kirja on kokonaisuutena toimiva, koukuttava ja viihdyttävä. Kuitenkaan en osaa laskea kirjaa viihdekirjaksi, sillä kirjassa käsitellään niin painavia teemoja. Jälleen kerran kirja on sekoitus iloista linnunlaulua ja loputonta pimeyttä.

Kuudes osa päättyy taitekohtaan, jonka jälkeen mikään ei ole entisensä. Kaikki muuttuu, eikä voi kuin kauhun sekaisin tuntein odottaa jatkoa tarinalle. (Ellei sitä jo tapaani tiedä, jolloin sitä suorastaan janoaa.)

2 kommenttia:

  1. Minä olen myöhemmillä lukukerroilla pitänyt Dumbledoren yksityistunteja hiukan puisevina. Ei ole enää sitä uuden informaation janoa ja nautin enemmän Tylypahkan arjesta, huispauksesta ja vitseistä. Puoliverinen prinssi on kuitenkin aina ollut minusta romanssipuoleltaan ihana, sillä Harry ja Ginny ovat aika unelmapari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että kun jo tietää kaikki ne Dumbledoren kertomat asiat, ne ovat vähän puisevia! Minulla oli kuitenkin edellisestä lukukerrasta sen verran aikaa, etten enää muistanut ihan kaikkea! :)

      Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.