sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Turun kirjamessuilla perjantaina 3.10.

kirjamessut9.pienikirjasto

Hälinäiset ja pään pyörälle pistävät Turun kirjamessut tuli taas nähtyä ja koettua.

Suuntasin messuille perjantaina heti kymmeneltä koulujuttujen merkeissä. Varttin yli kymmenestä yhteen asti istuin tulevaisuusteemaisessa seminaarissa, jossa kuuntelin ensin Sirkka Heinosen esitelmän otsikolla "Miten maailma ja media muuttuvat - menemmekö kohti digitaalista merkitysyhteiskuntaa?" ja sen jälkeen vielä Turkulaisen päätoimittajan Janne Kaijärven puheenvuoron "Milloin viimeinen painettu sanomalehti ilmestyy Suomessa?". Seminaari oli yllättävän mielenkiintoinen ja olisi jatkunut pidempäänkin, mutta luvassa oli niin paljon kaikkea muutakin, että hipsimme luokkakaverini kanssa paikalta pois Kaijärven esityksen jälkeen.

Toisin kuin yleensä, en tällä kertaa käyttänyt koko messupäivää päättömään harhailuun ja kirjalöytöjen tekemiseen, vaan pyrin keskittymään enemmän esiintyjiin. Kirjoitin kerrankin jo kotona etukäteen ylös kiinnostavimmat, jottei tarvinnut käyttää siihen aikaa itse messuilla.

kirjamessut3.pienikirjasto

Ensimmäisenä menimme kuuntelemaan Kuisti -lavalle keskustelua eläinten hyvinvoinnista. Keskustelemassa olivat Elina Lappalainen (Syötäväksi kasvatetut, Atena 2012) Eveliina Lundqvist (Salainen päiväkirja eläintiloilta, Into 2014) sekä eläinasiavaltuutettu Sari Salminen. Heitä haastatteli Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara. Keskustelu oli kiinnostavaa, ja itseäni kiinnosti etenkin Lappalaisen ja Lundqvistin kokemukset ja mielipiteet. Tilaisuus huipentui kun Jenni Haukiolle myönnettiin Pro Animalia -palkinto hänen eläinten hyvinvoinnista kirjoittamiensa, rohkeiden ja kantaa ottavien tekstien vuoksi.

kirjamessut4.pienikirjasto

Haukio piti tilaisuuden lopuksi puheen, jossa hän otti kantaa eläinten kohteluun. Puhe päätti tilaisuuden hienosti.

kirjamessut6.pienikirjasto

Eniten odottamani esiintyjä oli Tuula Karjalainen, joka kertoi haastattelussa kirjoittamastaan kirjasta Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta, Tammi 2013. Karjalainen kertoi haasteista ja tuntemuksista, joita oli kirjaa kirjoittaessaan kokenut sekä tietenkin Tove Janssonista. Karjalainen mainitsi muun muassa miten vaikeaa oli kirjoittaa Janssonista, koska tällä oli niin monta uraa ja ne kulkivat päällekkäin. Hänellä oli valtavasti materiaalia, josta lähteä kirjaa työstämään. Tove Janssonista on julkaistu aiemminkin elämänkertoja, minkä haastattelija toi esille, mutta Karjalaisen mielestä Janssonista voisi julkaista uuden elämänkerran vaikka viiden vuoden välein, sillä aina tuntuu löytyvän jokin uusi näkökulma. Tuula Karjalainen oli järjestämässä Ateneumissa Tove Jansson 100 -juhlavuoden näyttelyn aiemmin tänä vuonna. Karjalaista haastatteli Katariina Heilala.

kirjamessut7.pienikirjasto

kirjamessut8.pienikirjasto

Heti Tuula Karjalaisen haastattelun jälkeen samalla lavalla jatkui Muumi-kirjojen kuvat ja kieli -keskustelu, jossa Karjalainen oli mukana Sirke Happosen (Muumiopas, SKS 2012), kuvittajien Riina Kaarlan, Sami Kaarlan ja Päivi Areniuksen kanssa. Keskustelu keskittyi lähinnä uusien muumiteosten kuvittamiseen, jonka haasteista ja iloista kuvittajat Arenius sekä Kaarlat kertoivat. Keskustelijat pohtivat miten Jansson mahtaisi suhtautua työnsä jatkajiin ja mitä kuvittajat itse haluaisivat Janssonille sanoa tai häneltä kysyä, jos voisivat. Keskustelu kiinnosti, sillä olen itse skeptinen uusia Muumi-kirjoja kohtaan. Näkemykseni ei varsinaisesti muuttunut, mutta kun Karjalainen kertoi miten Jansson oli eläessään kommentoinut Japanissa tehtyjä Muumianimaatioita, niin ymmärsin, ettei Jansson itse välttämättä olisi yhtä pahoillaan uusista muumikirjoista kuin mitä hänen faninsa tuntuvat olevan. Mutta sitähän ei voi kukaan tietää. Haastattelijana keskustelussa oli edelleen Katariina Heilala.

kirjamessut1.pienikirjasto

Esiintyjien lisäksi täytyi tietenkin käyttää tovi myös kirjatarjousten ja kirjojen metsästykseen. Muutamia hyviä tarjouksia oli, mutten kuitenkaan ostanut mitään. Sen sijaan kävimme kauhistelemassa käytettyjen kirjojen hintoja. Esimerkiksi yllä olevan kuvan kirjojen hinnat olivat 35-50 euron välillä. Ei ihan ollut varaa sijoittaa moisiin.

En ole koskaan ollut innokas messuilla kävijä, sillä mielestäni messuilla on ihan liikaa kaikkea. Jossain välissä väsähtää meteliin, ihmistungokseen sekä siihen, että nähtävää olisi niin hirveästi. Tällä kertaa kokemus jäi kuitenkin positiivisen puolelle, ja suurin syy taisi olla etukäteen tehty aikataulu, jota seuratessa päivä ei tuntunut niin kaoottiselta kuin yleensä. Siitäkin huolimatta, etten jaksanut ihan loppuun asti aikatauluani seurata, vaan nälän ja väsymyksen ajamina lähdin kotiin jo ennen viittä. Mukavaa kuitenkin oli, kiitos hyvän seuran ja esiintyjien. Oli kiva myös törmäillä pariin kirjabloggaajatuttuun yllättäen - toivottavasti törmäillään jatkossakin.

Ensi viikolla onkin sitten ihan toisenlaiset kirjahulinat tulossa, mutta siitä lisää myöhemmin.

12 kommenttia:

 1. Viime vuonna messuilin joka päivä, mutta nyt kävin messuilla vain tänään. Vaikka tänään oli luultavasti hiljaisempaa kuin eilen, silti väentungos kävi välillä hieman ahdistavaksi. Pääasiassa kuitenkin tykkäsin, ja kyllä kirjamessuista on varmaankin tullut jokavuotinen traditio. Näitä messuraportteja on kiva lukea niiltäkin päiviltä, jolloin en itse ollut menossa mukana. Hieman jäi harmittamaan, etten joihinkin perjantain ja lauantain ohjelmiin voinut osallistua, mutta toisaalta messuista jäi varmaan jäljelle parempi olo, kun en edes yrittänyt käydä paikan päällä joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen käynyt messuilla melkein joka vuosi, mutta vielä koskaan en ole jaksanut useampana päivänä mennä. Jo yksi päivä tuntuu imevän mehut aikas hyvin.

   Messuilla on se ikävä puoli, että AINA jää jotain näkemättä tai kuulematta tai kokematta. Harmi kun kaikkialla ei voi olla samaan aikaan. Ja toisaalta ei jaksakaan. Parempi ehkä viihtyä yksi päivä kuin olla puolipakolla kolme päivää :)

   Poista
 2. Minusta kirjojen hinnat ovat korkeat. Yleensä odotan seuraavan vuoden puolelle ja ostan sitten. Ainoat tänä vuonna ostamani kalliit kirjat olivat Neljäntienristeys ja pari Muumikirjaa, jotka maksoivat kumpikin yli 20 euroa. Lainaan kirjastosta. Pokkareita ostan aika paljon.
  Kuuntelin tänään messuilla Tervoa, Haapasaloa ja Kyröä. Hyvät messut. Ostin yhden tämän vuoden kirjan, jonka hinta oli alennettu ja sitten yhden pokkarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne ovat, ellei satu hyvä tarjous kohdalle. Minä ostan harvoin ns. kalliita kirjoja, mutta aleista kyllä paljon. Kirjasto on korvaamaton tässäkin ;)

   Messut olivat kivat, ensi vuonna sitten taas :)

   Poista
 3. Hieno raportti Katri! Olisin itsekin kovasti halunnut olla perjantaina kuuntelemassa Tuula Karjalaista ja muitakin kiinnostavia esiintyjiä, mutta kouluesteiden vuoksi en päässyt..

  Silmäilin itsekin tänään juuri tuota samaista divaripöytää ja vähän houkutteli Kerstin Ekmanin Huijareiden paraati. Mutta koska kirja maksoi 18 euroa, vaadin ehdottomasti priimakuntoa jollei kyseessä ole joku tosi harvinaisuus. Joten siksi kirja jäi sinne parempiin suihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! Perjantaina oli hyviä esiintyjiä, mutta niin olisi ollut muinakin päivinä. Jos ei olisi ollut niin paljon menoja, olisin voinut yrittää tulla toisenakin päivänä, mutta no, ensi vuonna sitten taas.

   Minä katselin tuosta noita Munroja, jotka olivat tosiaan siinä 35-50 euron hujakoilla. En kyllä katsonut, että olisivatko olleet ensimmäisiä painoksia tms. mutta eivät ne silti olisi valitettavasti kukkarolleni sopineet :D

   Poista
 4. Antikvariaattipuolella tosiaan oli aika kalliita kirjoja. Mulla jo 5e alkaa olla kipuraja, mutta ostin silti yhden kirjan kuudella eurolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on kyllä usein hinnat korkeat. Kun kiertelee antikvariaatteja muuten tai kirppareita, niin löytää kirjoja paljon halvemmalla. Toki joistain ensimmäisistä painoksista tai harvinaisista kirjoista voikin pyytää paljon, sitä en kiellä :)

   Poista
 5. Oli kiva nähdä sattumalta ja pikaisesti. :) Mukavat messut teillä Turussa! Olin nyt työn puolesta kolmatta kertaa ja jotenkin vuosi vuodelta viihdyn paremmin. Niin paljon kaikkea: kirjapuolella juoksin kokouksesta toiseen ja ehdin seurata lavaohjelmia vain pikaisesti, ja olihan siellä ruuhkaakin. Silti hienoa, miten niin moni tulee paikalle kirjojen vuoksi. <3 Ruokapuolella ihastuin speltti-karhunlaukkakekseihin, niin herkullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, olisi mukava joskus nähdä ihan ajan kanssa :)
   Minäkin pidän Turun kirjamessuista, vaikka välillä se tungos ja hälinä alkaakin väsyttää, sillä juuri se on ihanaa, että moni saapuu paikalle kirjojen perässä. Ja onhan se ihanaa törmäillä siellä kirjailijoihin, joita muuten tuskin tulisi missään nähneeksi :)

   Poista
 6. Katri, oi, Turku on syntymäkaupunkini ja alankin nyt miettiä, että pitisikö ensi vuonna jättää Hesan messut väliin ja tulla Turkuun. Kaksien kirjamessujen läheisyys ja molemmissa viikonlopun yli, on vähän liikaa.

  Tässä jutussa kolhti ehdottomasti eniten Jenni Haukion saama huomionosoitus, jonka hän on ansainnut. Hänen äänensä ja mielipiteensä kuuluu ja se saa valon näkymään myös meidän, tavallisten eläinsuojeluihmistenelämässä: On jotain toivoa!

  Hirmu kalliita nuo kirjat! Itse etsin kirjamessuilta yleensä vanhoja kirjoja, sillä olen aidosti bibilioffiili, joka hyvin vanhaan kirjahyllyynsä kerää kirjoja, joiden iän pitää olla yli 50 vuotta ja mieluusti enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Turun kirjamessut kokemisen arvoiset ovat, joten tule ihmeessä. Jenni Haukioonkin törmää lähes varmasti. Mutta sen tiedän, että kahdet messut peräkkäin voivat olla liikaa. Minulle jo yksi kokonainen viikonloppu tuntuu mahdottomalta, joten olen tyytynyt usein messuilemaan vain yhtenä päivänä.

   Haukion näkyvyys eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa, on vain positiivista. Hänellä varmasti riittää enemmän yleisöä ja kuulijoita, kuin tavallisemmalla tallaajalla. Joskin toivon, että meilläkin jokin vaikutus on, ainakin omalla toiminnallamme :)

   Kyllä tuolta käytettyjä kirjojakin kohtuuhinnalla sai, mutta minä päätin ikuistaa juuri ne kirjat, joiden hinnat saivat kulmakarvani kohoilemaan. Tykkään nimittäin itsekin ostaa vanhempia kirjoja (esim. Tove Janssonin tuotantoa), mutta noita ei olisi kyllä mitenkään voinut...

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.