torstai 6. marraskuuta 2014

Alice Munro: Hyvä naisen rakkaus

alice munro 2 pienikirjasto

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus
Suomentanut: Kristiina Rikman
Sivut: 386, Tammi
Kannen suunnittelu: Markko Taina
Kannen kuva: Datacraft Co Ltd / Getty Images
Alkuteos: The Love of a Good Woman 1998

Jaksaako kukaan enää lukea näitä ylistyslaulujani Alice Munrosta? Toivottavasti, sillä tällä hetkellä ei tunnu loppua näkyvän tälle intohimoisen pakkomielteiselle rakkaussuhteelle. Ei edes kunnon karikoita. Hyvän naisen rakkaus on neljäs Munrolta lukemani teos ja jo ensimmäisten sivujen jälkeen tuntui jälleen siltä, kuin olisi palannut omaan rakkaaseen ja turvalliseen syliin keinumaan. Sama tunne jatkui koko teoksen ajan, ja siinä tunteessa oli hyvä olla. Luin kirjaa hiljalleen silloin tällöin, sillä yritän kovasti säästellä Munron teoksia. Olen nyt puolen vuoden aikana lukenut jo neljä ja jos sama tahti jatkuu, loppuu pian luettava kesken. Mutta sitä päivää en halua ajatella.

Hyvän naisen rakkaus on kahdeksan novellin kokoelma. Novellit ovat keskenään hyvin erilaisia, joskin niistä on havaittavissa samoja aiheita kuten perhe, parisuhteet, hairahdukset, lapset ja näiden äidit. On nuori aviovaimo, jota piinaa naapurin vanhempi rouva. On isä, joka pitää vastaanottoa naisille, jotka parahtelevat kilvan toimenpidehuoneessa. On auto veden alla ja sen sisällä miehen ruumis. On vauva, joka ei halua äitinsä syliin. On kuolemaa, sairauksia ja aviorikoksia. Ja salaisuuksia yhdellä jos toisellakin.

Munro maalailee tuttuun omaan tapaansa tavallaan arkisia novelleja tavallisista ihmisistä, mutta kuitenkin novellit ovat kaikkea muuta kuin tavallisia. Ne tuntuvat ylittävän kaikki rajat ja silti sopivan uomiinsa loistavasti. Novellit ovat kuin maailman tavallisimpia epätavallisia hetkiä elämässä. Ne  ovat hengästyttävän upeita, kipeän nerokkaita ja värikkäitä sävyiltään.

Munron novelleissa kaikki palaset ovat kohdallaan. Kiinnostavat tarinat ja kerronta, joka on niin taidokasta, ettei sitä tahdo huomata. Olen varmaan ennenkin sanonut, että kun Munroa lukee, tietää ja tuntee lukevansa jotain mielettömän hyvää. Sellaisia teoksia, joiden takia ylipäänsä lukee. Ja silti ei tunne osaavansa pukea sanoiksi sitä, mikä niistä tekee niin oivallisia. Munron tavassa kertoa on yksinkertaisesti nerokkuutta, jolla hän osaa poimia juuri ne oikeat hetket ja yksityiskohdat novelleihinsa, jotta ne tuntuvat olevansa kuin kokonaisia maailmoja. Hänessä yhdistyy mielikuvitus ja kertomisen taito - tai taika.

Hyvän naisen rakkaus ei kuitenkaan ole paras lukemani Munro, kun kirjoja keskenään vertailen. Teksen loppupäässä on pari novellia, jotka eivät täysin osuneet ja uponneet. Niistä tuntui puuttuvan se jokin. Ne eivät todellakaan olleet huonoja, saati edes keskinkertaisia, mutta jäin silti odottamaan enemmän. Omalla "Mikä on parhain Munro?" -listallani tämä teos ei siis yltänyt ylimmälle sijalle. Tuntuu myöskin väärydeltä antaa tälle "vain" neljä sydäntä, sillä verrattuna moniin muihin teoksiin, se olisi aivan liian vähän. Mutta vertaillessani Munroja keskenään, on ratkaisuni tämä.

Jos ette vielä ole tutustuneet Munroon, niin tehkää se nyt. Välillenne ei välttämättä synny palavaa rakkaussuhdetta, mutta yrittää kannattaa aina. Minulle Munron teokset ovat onnea ja rakkautta kansien välissä. Ja Munro itse - palavaa rakkaussuhdetta ja kirjallista jumaluutta.10 kommenttia:

 1. Yksi parhaimpia Munron kirjoja, ehdottomasti.

  Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan hyvä tämä on, joskaan ei omalla listallani onnistunut ihan nousemaan parhaimmaksi.

   :)

   Poista
 2. Tämä on huippu, omia ykkössuosikkejani Karkulaisen ohella. Ja minua nimenomaan tämän viimeinen novelli puhutteli suuresti. Munrossa parasta onkin se, että jokainen lukija kokee hänen tekstinsä luultavasti eri tavoin.

  Ensi keväänä tulee Tammelta uusi Munro-suomennos vanhemmasta tuotannosta. Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munron novelleissa on sen verran vaihtuvuutta, että osa tarinoista tosiaan tulee lähemmäs ja osa ei. Ja lukijastahan se on kiinni, mikä sitten itseään puhuttelee. Kuitenkin jokaisesta novellista olen Munrolta tykännyt ja kaikki ovat olleet mielestäni tasalaatuisia, mutta juuri pari viimeistä novellia eivät sitten tulleet niin lähelle kuin muut.

   Jep, kevään suomennosta odottelen kovasti! Täytynee laittaa hiluja säästöön, jotta saa sen sitten ostettua :)

   Poista
 3. Voi että, nää sun postaukset saa kyllä minutkin haluamaan lukemaan enemmän Munroa pian! Vaikuttaa niin hyvältä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no on varmaan turha sanoa, että suosittelen ;)

   Poista
 4. Tajusin juuri miten hieno nimi tällä on..! Hyvän naisen rakkaus, jotenkin ihan mieletön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tällä on hyvä ja houkutteleva nimi. Muutenkin Munron kirjojen nimet ovat mielestäni hyvin onnistuneita :)

   Poista
 5. Hei mä en ole vielä lukenut Munroa! Mistäköhän aloittaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat lempparini ovat toistaiseksi olleet Liian paljon onnea ja Viha, ystävyys, rakkaus - luulisi niillä lähtevän hyvin käyntiin. Kerjäläistyttö jäi vähän heikommaksi, että siitä en alottaisi. Tämä Hyvän naisen rakkaus on huippu, mutta mielestäni vähän erilaisempi kuin Liian paljon onnea tai V, Y, R.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.