sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Marraskuun kirjat ja lukuhaasteen sujuminen

marraskuu.pienikirjasto

Eilen aurinko pilkahteli saaristossa ja minä seisoin laivan kannella sitä ihailemassa - hytisten. Aurinko huijasi hetkeksi uskomaan, ettei kylmää merituulta olisi. Kyllä se oli, pisti tukan sekaisin ja luut kalisemaan. Ihanaa oli silti viettää eilinen päivä vapaaehtoistyön merkeissä laivalla, kehittämässä toimintaa sekä virkistäytymässä. Hieno lopetus marraskuulle, joka on ollut muuten melko raskas kuukausi täällä. Tänään olenkin lähinnä levännyt (ja vähän tehnyt koulujuttuja).

Koulu ja koulutyöt ovat syöneet lukuaikaa ja energiaa tehokkaasti. Kuukauden kirjasaldo jäi laihan puoleiseksi, eikä marraskuun lukuhaastekaan edennyt ihan niin hienosti, kuin olin ajatellut. Mutta jos asiaa ajattelee positiivisemmin, niin ehdin kuitenkin lukea edes jotain kaiken hässäkän keskellä!

Marraskuun luetut

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus
Kirsti Kekki: Menestystarina nimeltä kirjasto (koulukirja, ei arviota)
Vicki Myron & Bret Witten: Kirjastokissa
J. K. Rowling: Harry Potter ja kuoleman varjelukset (luettu aiemminkin) (arvio tulossa)

Sivuja yhteensä: 1756

Sivumäärä on hieman huijaava, sillä minä lasken kirjan sivumäärän kokonaisuudessaan sille kuukaudelle, jolloin kirjan lopetan. Näin ollen Munron kirjan sivumäärä tuli tälle kuukaudelle, vaikka siitä suurimman osan luin jo lokakuun puolella. Ilman Munroakin kuukauden sivumäärä yltäisi kuitenkin yli tuhanteen, kiitos järkälemäisen ja ihanan Potterin.

Kuukauden paras kirja olikin vanha tuttu Harry Potter ja kuoleman varjelukset, joka suuresta sivumäärästään huolimatta tuli tahkottua nopeasti. Potterilla avasin myös lukujumini ja jatkoin hetkeksi katkennutta lukuhaastetta. Potter pelastaa - niin velhomaailman kuin jästinkin kiireiden keskeltä. 

Marraskuun lukuhaastesta

Lähdin mukaan Karo Hämäläisen kehittämään lukuhaasteeseen, jonka ideana oli lukea jokaisena marraskuun päivänä 30 sivua. Kuun lopussa sivumäärän pitäisi siis olla vähintään 900 sivua. Minulla tuli kuukauden sivumäärä täyteen ja meni reippaasti ylikin, mutta ihan päivittäin en kuitenkaan ehtinyt lukea 30 sivua romaania.

Laskin, että ehdin lukea 30 sivua romaania 17 päivänä kuukaudessa, sen lisäksi luin muutamana päivänä alle 30 sivua, joten niitä ei voi laskea haasteen kannalta onnistuneiksi. Parina päivänä en ehtinyt lukea kuin tenttikirjaa ja muutamana päivänä en ehtinyt lukea lainkaan. 

Lukuhaasteesta jäi kuitenkin hyvä mieli ja hyvä ajatus kytemään. Nimittäin joskus huomaan pörrääväni kotona tekemättä mitään muiden tekemisten välillä. Tuollaisena hetkenä saatan pohtia, että mitä tekisin seuraavaksi vai jaksanko tehdä mitään. Sen sijaan, että kulutan puolituntia pähkäillen mitä tekisin saamatta kuitenkaan mitään aikaan, voi hyvin ottaa kirjan käteen ja lukea, kunnes jostain tulee se oivallus, että mitä tehdään vai tehdäänkö mitään. Marraskuussa palautin myös mieleeni, miten ihana tapa lukeminen on pysähtyä kiireen keskellä. Koulun jälkeen oli mahtavaa keittää kuppi teetä ja istua se 30 minuuttia teen ja (hyvän) kirjan äärellä ennen kuin aloitti koulutöiden tekemisen kotona. No, ihan joka päivä en sitä tehnyt, enkä tule tekemään, mutta ehkä taas toistaiseksi vähän useammin.

Huomasin myös sen, että suurin syyni lukemattomuuteen ei oikeastaan ollut kiire (vaikka sillä hyvin iso osa olikin) vaan huono kirja. Nimittäin yöpöydälläni on liian pitkään maannut kaksi kirjaa kesken ja yritinkin lukea ne tämän haasteen aikana. Ei onnistunut. Kun tartuin kirjoihin puoliväkisin, saatoin lukea niitä 10 sivua ja sitten luovuttaa. Ei maittanut eikä kirjoihin tehnyt mieli tarttua oikeastaan lainkaan. Sen sijaan Potteria saatoin lukea jopa kiireisenä päivänä reilusti yli 30 sivua ongelmitta. Aikaa siis löytyy, kunhan tekeminen on tarpeeksi mielekästä.

Sellainen marraskuu täällä takana! Nyt jännityksellä kohti joulukuuta ja kahta viimeistä tenttiä ennen lomaa. Alkukuu saattaa olla siis blogissani hiljainen, mutta yritän korjata asian kunhan loma starttailee kuun puolessa välissä.

Mukavaa marraskuun viimeistä päivää ja ihanaa huomenna alkavaa joulukuuta kaikille!

4 kommenttia:

 1. Jos kirja ei täysillä iske ja on väsynyt, niin lukeminen tosiaan on yleensä aika tuskaista. (Tästä on liikaakin kokemusta...) Onneksi on Potterit, niitä lukee kyllä uskomattoman nopeasti, huomasin sen itsekin marraskuussa Feeniksin killan kanssa. Sitä istahti hetkeksi alas ja saattoi lukaista sata sivua... Voi kun kaikki lukeminen olisi noin helppoa!

  Ihanaa joulukuuta sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ja Potterit ovat ihmeellisiä kirjoja! Niitä lukee aina vaikka millaista tahtia. Olisihan se aika mainiota, että kirja kuin kirja uppoaisi samalla tavalla. Mutta ehkä joskus on hyvä lukea myös vähän haastavampia kirjoja :)

   Kiitos samoin!

   Poista
 2. Itse otin haasteen ihan samalla tavalla: tietyn saavutettavan sivumäärän sijaan halusin raivata (usein muka) kiireisistä päivistä aikaa rauhoittumiselle ja lukemiselle. Vaikka joka päivä en välttämättä lukenutkaan tasan 30 sivua, niin kuukaudessa oli ainoastaan yksi päivä, jona en lukenut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on oiva tapa rauhoittua ja juuri kiireen keskellä se usein unohtuu. Sinulla sujui kuukausi hyvin, jos vain yhtenä päivänä et lukenut lainkaan! Vau!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.