keskiviikko 28. tammikuuta 2015

10 oman hyllyn himotuinta

blogiin pienikirjasto
Kirjat olivat hetken evakossa remontin vuoksi.

Viime vuoden alussa listasin 10 eniten odottamaani teosta oman hyllyn lukemattomista ja vuoden lopussa paljastin kuinka monta niistä tuli lopulta luettua. Päätin olla tekemättä lukusuunnitelmia tai kirjalistoja vuodelle 2015, mutta nyt kun useampi kirjabloggaaja on vuorostaan innostunut listamaan omien hyllyjensä odotetuimpia, olen niitä lukiessa salaa itsekin alkanut ajattelemaan, että jos nyt kuitenkin.

Kyseessähän ei ole lukusuunnitelma, vaan tarkoituksena on listata ne oman hyllyn kirjat, jotka tällä hetkellä tuntuvat kaikista houkuttelevimmilta. Aionkin noudattaa viime vuonna toimivaksi todettua kaavaani, eli listaan kirjat, sitten onnellisesti unohdan moista koskaan tehneeni ja hyvällä tuurilla muistan vuoden lopussa tarkastaa tilanteen. Eikö kuulostakin hyvältä idealta? Jep, niin minustakin.

10 oman hyllyn himotuinta

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
Adichie on ilahduttanut minua jo kolmen kirjan verran, mutta etenkin viimeksi lukemani Purppuranpunainen hibiskus teki vaikutuksen. En tahdo malttaa odottaa, että pääsen tähän viimeiseen vielä lukematta olevaan teokseen käsiksi. Muutama on maininnut tämän Adichien parhaaksi, joten odotukset ovat aika korkeat.

♥ Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
Pidin todella paljon kirjailijan teoksesta Ole luonani aina, joten haluan lukea tämänkin. Odotan kirjan olevan hitaan tunnelmallinen, ja ehkä juuri siksi en ole vielä löytänyt sitä oikeaa hetkeä kirjalle. Mutta nyt on tullut kutina, että se hetki voisi olla pian käsillä. Kirja on noussut kiinnostaviempien kirjojen kärkeen.
 
♥ Karl Ove Knausgård: Taisteluni 2
Pidin ensimmäisestä osasta niin paljon, että aloitin lähes heti sen jälkeen lukemaan tätä jatko-osaa. Hetki ei kuitenkaan ollut kirjalle oikea - vaikka kirja tuntui tosi hyvältä - joten jätin kirjan odottamaan parempaa hetkeä. Nyt haluaisin kovasti tarttua tähän!
 
Antti Hyry: Uuni 
Kohuttu, kehuttu, vihattu... Kirja, jonka olen pitkään halunnut lukea, mutta jonka hitautta vähän pelkään. Kirja on kuitenkin alkanut viime aikoina kutkuttaa yhä enemmän ja jos ei muuten, niin vähintään itsensä haastamista ajatellen.

Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
En ole lukenut Morrisonilta vielä mitään, mutta tarkoitukseni on ollut jo pitkään tutustua kirjailijaan. Nyt viime aikoina minua on yhä enemmän alkanut suorastaan ärsyttää oma tietämättömyyteni kirjailijan kohdalla, joten olisi jo korkea aika ottaa hänestä selvää!

Joyce Carol Oates: Blondi
Huvittaa ja hävettää laittaa listalle kirja, joka oli viime vuonnakin samalla listalla ja jäi silti lukematta. Kirja kuitenkin houkuttelee kovasti ja ainoa syy miksi se on vielä lukematta, on kirjan paksuus. Siihen on ollut vaikea tarttua, vaikka uskon kirjasta pitäväni.


Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä  
Tämäkin oli viime vuonna tällä samalla listalla. Olen itseasiassa lukenut kirjasta ensimmäiset sivut, ja alku vaikutti hyvältä, mutta jätin kirjan kuitenkin odottamaan parempaa hetkeä. Kirjoja, joista on näin korkeat odotukset, ei halua lukea väärällä hetkellä väärässä mielentilassa.   

John Irving: Oman elämänsä sankari
Kyllä, lukematta edelleen. Minulla on ollut pitkään vahva tunne, että tästä saattaa tulla jopa yksi lempikirjoistani. No, on sanomattakin selvää, että näin korkeat odotukset eivät tee kuin hallaa, joten olen yrittänyt suhtautua kirjaan maltillisemmin ennen kuin tartun siihen. Mutta haluan kyllä jo ihan hurjan paljon lukea tämän!

Alice Munro: Julkisia salaisuuksia, Kallis elämä & Karkulainen
Täytyykö tätä edes selittää? Hyllyni lukemattomat Munrot. Haluaisin tarttua näihin kaikkiin heti, nyt ja välittömästi, mutta yritän säästellä. Viime vuonna kun tahkosin niin monta!
 
Alan Hollinghurst: Vieraan lapsi
Paljon huomiota kirjablogeissa saanut teos, jonka lukemista olen pantannut pitkään ja johon vähän pelkään tarttua, mutta jota en malttaisi enää kauaa vain katsella. Odotan tällekin sitä oikeaa hetkeä tarttua. Ehkä se on pian.
 

Miten on, löytyykö samoja himotuksen kohteita? Tai onko joukossa omia suosikkeja tai erityisiä inhokkeja?

Itse huomaan nyt listaa katsoessani, että joukossa on monta, joiden kohdalla odotukset ovat sen verran korkeat, että tunnun jäävän aina vain odottamaan sitä oikeaa hetkeä kirjalle. Tiedän, että useamman kirjan kohdalla se on hyvä - esimerkiksi Knausgårdia en halua lukea kiireessä! - mutta onko se jokaisen kirjan kohdalla oikeasti tarpeen? Ehkä pitää ottaa selvää, ja tarttua johonkin näistä vaikka hetki ei olisikaan se odottamani, ihanteellisin ja juuri oikealla tavalla sävyttynyt ja latautunut. Katsotaan, josko näistä tulisi edes jokunen tämän vuoden aikana luettua.


20 kommenttia:

 1. Listat on kivoja! Vaikkei niitä välttämättä tulisikaan noudatettua. Sattuipa muuten, että tein itse juuri tänään samanlaisen listauksen omaan blogiini, tosin itse karsin kirjat viiteen. Ja löytyypä sieltä vielä yksi sama kirjakin, nimittäin Oman elämänsä sankari :) Uskon yhtä lailla että siitä voisi tulla yksi lemppareista, kunhan vain lukisi sen joskus.. Muuten en ole listaltasi lukenut kuin yhden kirjan, Pitkän päivän illan, josta tykkäsin kyllä kovasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listat ovat tosiaan kivoja! Usein paljon kivempia tehdä, kuin noudattaa. Täytyykin käydä kurkkaamassa sinun listasi ja peukut pystyyn, että Oman elämänsä sankari lunastaa odotukset ;)

   Poista
 2. Jopa mä olen lukenut Blondin, niin kyllä säkin siihen pystyt ihan kevyesti. ;) Vaikka se on melkoista nippelitiedon ilotulitusta ja henkilöiden vilinää, on se silti tosi mielenkiintoinen ja valottaa asioita ihan uudella tavalla.
  Vieraan lapsi on myös mun listallani. Sillä ikuisuuslistalla, jolle joutuvat eivät enää koskaan palaa. Nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Blondi vaikuttaa tosi hyvältä ja kirjailijan Sisareni, rakkaani -teos oli ihan huippu. Mutta toi koko on se, minkä takia ei meinaa koskaan uskaltaa aloittaa... Sen verran kauan olen sitä kuitenkin pantannut, että pian sen luen.

   Hei, mehän voidaan lukea Vieraan lapsi kimppalukuna! Ja ei, en tarkota, että sä luet yhden luvun ja mä toisen, vaan että ihan koko kirjat, mutta samoihin aikoihin. Ellet halua hyvästellä sitä ja jättää sinne ikuisuuslistalle, joka taitaa olla yhtä surullinen paikka kuin minun loputon to-read-lista...

   Poista
 3. Heiiii kiva postaus!! Listat on parhaita, vaikkei ne aivan aina toteutuisikaan.... :)

  Kaikki muut paitsi Hyry ja Knausgård on muuten minunkin tbr-listallani :) ( Tai Knausgårdkin on, mutta ensimmäinen osa ensin.) Erityisesti odotan Oatesin Blondin lukemista, mutta ensin kyllä päihitän tällä hetkellä kesken olevan tiiliskiven.

  Niin ja suloinen kuva! Kissa löytänyt itselleen pienen tilan kirjojen vierestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva jos tykkäät! Minusta tällaisia listoja on kiva tehdä ja lukea, ja joo, tätä listaa ei tosiaankaan ole tarkoitus noudattaa mitenkään erityisesti, mutta jos nyt ehtisin lukea kaiken mitä haluan samassa hetkessä, lukisin varmasti nämä.

   Blondi on minullakin kuumotellut pitkään jo listoilla, joten pakko pian lukea. Tai ehkä minäkin luen ensin sen tiiliskiven, jota kehuit ;) Ja Knausgård kannattaa lukea, vaikka se voikin herättää aika ristiriitaisia tunteita.

   Ja juu, rempan keskellä ei voinut kuin ihmetellä, millaisiin ihmellisiin rakoihin nuo katit päätyivät nököttämään :D Aina sinne tietenkin, missä yritettiin jotain häärätä.

   Poista
 4. Puolikas keltaista aurinkoa on todella hyvä! Olen myös yksi heistä, joiden mielestä se on Adichielta tähän asti paras. Blondi, Vieraan lapsi ja Minun kansani, minun rakkaani odottelevat myös minun lukulistallani. Taisteluni 2 ei kohdallani oikein napannut. On kyllä ihan mielenkiintoinen kirja mutta makuuni hän on pikkuisen liian kroonistunut valittaja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, odotukseni ovat kyllä ihan katossa tuon Puolikas keltaista aurinkoa kohdalla. Mutta onneksi Adichien tyyli on tuttu, joten tuskin ihan liikoja odotan ;) Ja Knausgård on kyllä vähän jännä kirjailija. Minähän siis vihasin kirjailijaa ensimmäisen osan puoliväliin asti suunnilleen :D Sitten vähän lämpesin. Katsotaan millaisia fiiliksiä toinen osa herättelee.

   Ehkäpä luetaan samoja kirjoja (tältä listalta) tänä vuonna ;)

   Poista
 5. Melkein kaikki ovat omassakin hyllyssäni odottamassa vuoroaan. :D Adichielta vaan lukematta ovat ne kaikki muut, ja Munrolta on eri kirja (Viha, ystävyys, rakkaus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mikä sattuma! Ja Adichielta kannattaa ehdottomasti lukea loputkin, mutta Purppuranpunainen hibiskus on ainakin todella nopealukuinen. Ja Viha, ystävyys, rakkaus on huippu! <3

   Poista
 6. Herkullinen kirjaksa ja ihana kirjakissa! Silmääni osui heti Westön Missä kuljimme kerran. Minulla on tuo samainen kirja, mutta en ole vielä lukenut. Kauhea himo ja pakkomielle oli se lukea, mutta kun vihdoin onnistuin kirjan hankkimaan, niin se unehtuikin hyllyyn. Taitaa kuulostaa tutulta? :D

  Sinun listasi on siinä mielessä tuttu, että kaikista noista kirjoista olen kuullut, mutta vain yhden lukenut (Puolikas keltaista aurinkoa) ja yhden (Pitkän päivän ilta) katsonut elokuvana. Kuulun Pihin kanssa siihen joukkoon, jonka mielestä Puolikas keltaista on Adichien toistaiseksi paras romsku.

  Listaltasi löytyy yksi kauhistus, jota en tosin ole lukenut. Nimittäin John Irving :D Olen lukenut muutaman hänen kirjansa (en tuota listallasi olevaa) ja totesin, ettei ole mun juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olin melkein salaa iloinen kun remontin ajaksi jouduin siirtämään kirjat tuollaiseen kasaan. Näytti jotenkin niin kivalta! Ja kuulostaa tutulta! Tuo Westö on ollut hyllyssäni varmasti lähemmäs kaksi vuotta. Leijat Helsingin yllä vain pitäisi lukea ennen tuota!

   Voi apua, odotan kyllä NIIN paljon tuolta Adichielta. Varsinkin kun olen pitänyt hänen muistakin kirjoistaan. Pitkän päivän illan minäkin olen nähnyt elokuvana aiemmin, mutta onnekseni unohtanut! Eli nyt voisikin olla aika kirjalle. (Unohdin muuten listaa tehdessä ihan mainita, että elokuva tosiaan on jo tuttu... hmm harvaltva mikä harvalatva.)

   Irving on oma lempparikirjailijani, ja toistaiseksi olen pitänyt kaikista hänen kirjoistaa, jotka olen lukenut _kokonaan_. Paria itse aloitin, mutta jätin kesken, kun ei tuntunut siinä hetkessä hyvältä. Aion kyllä nekin vielä lukea. Irving on ilmeisesti aika mielipiteitä jakava kirjailija, ja ymmärrän kyllä miksi!

   Poista
 7. Minä täällä peukutan Adichien puolesta! Se on niin hyvä.

  Omalla kohdallani haaste lähti ihan hyvin käyntiin, tilanne on nyt 3 ½ kirjaa :D Yksi jäi väkisinkin kesken, kun en kertakaikkiaan lämmennyt. Jännä nähdä miten paljon noista kymmenestä tuleekaan luettua, olen jo tyytyväinen jos edes puolet!

  Tuo Blondi on lukulistalla minullakin mutta taidan sanoa jo nyt tässä vaiheessa että ei ainakaan tänä vuonna tule riittämään aika sen lukemiseen :) Mutta kovasti se kiinnostaa! Ihana kuva muuten, kirjakasat ovat aina kivoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tiedän, että pidät Adichiesta! Niin kyllä minäkin ja siksi odotan tuota viimeistä lukematonta paljon.

   Huh, sinä olet ehtinyt lukea paljon! Minä en ota tätä haasteena, kuten en viime vuonnakaan ja ainakin viime vuonna oli tullut puolet vähän kuin vahingossa luettua. Katsotaan kuinka tänä vuonna käy. Tosin olen oman hyllyn kirjoja muuten lukenut jo tänäkin vuonna :)

   Minä ajattelin kokeilla Blondia muiden kirjojen ohella. Ja joo, kirjakasat ovat kyllä kivoja. Oli hauskaa kun sellainen löytyi hetken kotoakin ja sai rauhassa kuvailla. Vaikka kyllä ne kirjat silti edelleen saavat hyllyissä majailla :D

   Poista
 8. Minun täytyisi kokeilla Ishiguroa, Ole luonani aina olisi omassa hyllyssä ja vuosia sitten nähty leffakaan ei enää kummittele pahasti mielessäni, joten pian voisi olla aika.

  Odotan kovasti, mitä mieltä olet Oman elämänsä sankarista (itse en ihan syttynyt, vaikka hyvä olikin), Vieraan lapsesta (tästä mielipiteesi kiinnostaa erityisen paljon, kun kirja on tuntunut vähän jakavan fiiliksiä) ja tietysti Blondista. Luin Blondia noin kuukauden verran, joten aikansa se voi ottaa, mutta minusta se oli kaiken sen arvoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole luonani aina oli kyllä kirjana mainio. En tiedä miten se toimii jos tietää jo juonen, itsehän en tiennyt mitään ennen kirjan lukua, joten se yllätti. Minä olen nähnyt tuon Pitkän päivän illan elokuvana, mutta onnellisena unohtanut sen suurimmaksi osaksi, joten nyt voisi olla aika tutustua kirjaankin.

   Saa nähdä mitä minä noista pidän. Irving on yleensä iskenyt tosi hyvin, joten luulisin pitäväni. Vieraan lapsi jännittää varsinkin sinun arviosi jälkeen ja voi Blondi, sitä kyllä odotan paljon. Ajattelin aloitella sitä muiden kirjojen ohella, niin ei haittaa, vaikka se sitten etenisikin hitaammin. Joskus kun ottaa päähän lukea vain viikosta toiseen yhtä ja samaa kirjaa. (Tosin joskus tuollaisia jättiläisiä tulee luettua hetkessä, jos ne vetävät ja on aikaa!)

   Poista
 9. Onpas ihana kuva, kirjakasta on niin kauniita! Muutama vuosi sitten vanhempani ostivat pari uutta kirjahyllyä ja järjestin heidän kirjansa hyllyihin aakkosjärjestykseen. Paras vaihe oli se, kun oli saanut kasattua kaikki kirjat lattialle (A:lla alkavat kirjalijat yhteen kasaan jne.) ja sitten katseli sitä kirjakasojen valtamerta siinä jalkojensa juuressa :)

  Mä olen aika ylpeä miten olen tänä vuonna lukenut jo useamman, kauan odotetun oman hyllyn kirjan! Silti vähän houkuttelisi tehdä tällainen lista, listat kun ovat niin kivoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja niin ovat. Olin ihan fiiliksissä, kun sain hyvällä syyllä kerätä osan kirjoistani tällaiseksi kasaksi. Joten ymmärrän hyvin sinunkin fiilistelyäsi :D

   Joo, se on kyllä kiva, kun saa oikeasti niitä itselleen hankkimia kirjojaan myös luettua. Jotenkin niitä aina tuntuu lykkäävän eteenpäin siksi, että ne ovat jo omia, joten ne voi lukea koska vain... Ja tee ihmeessä! Minusta näitä listoja on kiva pohtia ja tehdä, sekä lukea muiden listoja. Ihan huvikseni minäkin tämän tein, enkä aio sen enempää tätä noudatella :)

   Poista
 10. Oih, söpösti keikkuu kisu kirjojen äärellä <3 Minulta puuttuu kirjahylly vielä (tai edelleen), joten kirjani ovat aina tuollaisissa pinoissa lipastojen päällä :-D En ole vielä viitsinyt hankkia hyllyä, koska asun töiden takia eri kaupungissa kuin toinen puoliskoni, jonka luona majailee suurin osa kirjoistani. Otin tänne muuttaessani mukaan vain muutaman, mutta kas kummasti pino on kasvanut kirppiskäyntien ja Helsingin Kirjamessujen jälkeen... :-D

  Tuttu tunne tuon suhteen, että hehkutukset asettavat korkeat odotukset kirjalla ja sitten sen jättää odottelemaan oikeaa hetkeä. Minulla sellainen kirja on tällä hetkellä Kultarinta, johon alun perin ajattelin tarttuvani jo syystalvella, sitten jouluna ja sitten tammikuussa.. Vielä ei kuitenkaan ole se täydellinen hetki. Ehkä kesälomalla? :-D

  Listallasi on vaikka mitä hyviä. Westöä, Ishiguroa, Adichieta, oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hän on vallan söpö ja yleensä hyppää jokaiseen kirjakuvaan mukaan. Joskus on todella vaikea saada kuvaa kirjoista ilman kissa... Kirjapinot ovat ihania! Joskus haaveilen, että olisi kasoittain kirjoja pitkin asuntoa. Harmi, ettei se ole kovin käytännöllistä, etenkään jos haluaa lukea juuri sen pinon alimman kirjan.

   Korkeat odotukset voivat pilata hyvänkin kirjan, joten hyvä antaa pölyn laskeutua. Mutta joskus se on vähän hölmön oloista. Kultarintaa on kyllä kehuttu tosi paljon, joten ei ihme, jos siitäkin odotukset katossa. Tosin itseäni ei hirveästi luontokuvaukset kiinnosta, niin ei ole oikein mitään odotuksia eikä ainakaan vielä ajatusta lukea sitä.

   Juu monta hyvää löytyy, kun löytyisi vielä aikaa lukea ;)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.