keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Petter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus, Tove Janssonin elämä kuvina

muumimaailma ja todellisuus pienikirjasto

Petter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus, Tove Janssonin elämä kuvina
Kuvatoimitus Bengt Wanselius

Suomentanut Sari Kumpulainen
Esipuhe Sophia Jansson
Sivut 246, Wsoy 2014

Muumimaailma ja todellisuus, Tove Janssonin elämä kuvina oli yksi joululahjatoiveistani ja toiveeni toteuduttua sainkin viettää jouluni mitä hienoimman kirjan parissa. Kirja on elämäkerta, mutta tekstiä kirjassa on suhteellisen vähän ja kirjan anti onkin suuret ja kauniit kuvat Tove Janssonista ja hänen elämästään. Itsekin toivoin kirjaa nimenomaan kuvien vuoksi, etenkin kun takakannessa lupaillaan useiden kuvien olevan ennen näkemättömiä.

Kuvien ystävälle kirja onkin riemuisa, sillä useat kirjan upeista kuvista ovat joko sivun tai jopa aukeaman kokoisia. Lisäksi kuvatekstien ansiosta ei tarvitse jäädä pelkästään kuvien varaan arvailemaan mitä kuvissa tapahtuu tai ketä niissä on. Vaikka toisaalta, kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Isojen kuvien seassa on pienempiä kuvia, mutta ne tahtoivat jäädä isompien kuvien varjoon. Kuvaähkyä vältelläkseen kirja kannattaakin selailla joko osissa tai selata läpi useamman kerran, koska loppua kohden tulee väkisinkin sokeaksi - ja väsähtää -, jos edes yrittää käydä koko kirjan yhdellä kerralla läpi.

muumimaailma ja todellisuus 2 pienikirjasto 

Tekstiä kirjassa on tosiaan vähän ja tekstissä käsitellään lähinnä Janssonin elämän pääpiirteet. Luettuani aiemmin Boel Westinin teoksen Tove Jansson: Sanat, kuvat, elämä sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta, en odottanut kirjalta kuvien lisäksi juuri muuta. Kirjan teksti oli kyllä ihan joutuisaa ja mukavaa lukea, ja saattoi sieltä pari uutta asiaa esiin nousta. Kirja on kuitenkin saanut moitetta siitä, että se sisältäisi virheitä. En osaa asiaa kommentoida sen enempää, sillä en osannut lukea kirjaa sillä silmällä saati niin syvällisesti, että teksti olisi eritysein virheelliseltä vaikuttanut. Tosin samassa täytyy todeta, että yhden selkeän virheen kuitenkin pongasin eräästä kuvatekstistä.

Tove Janssonin fanina riemuitsen näistä uusista julkaisuista Tove Janssoniin liittyen, mutta toki väkisinkin pohtii, että kuinka paljon nämä alkavat olla pelkkää rahastusta ja mitä tällaiset elämäkerrat voivat enää toinen toisensa jälkeen tarjota? Erilaiset elämäkerrat tarkastelevat toki asioita eri näkökulmista ja ovat näin perusteltuja tiettyyn pisteeseen asti. Tällekin kirjalle on oma paikkansa kuvarunsautensa ansiosta, mutta on silti ikävää, jos kirja on tyrkätty markkinoille mielessä lähinnä esimerkiksi Tove Jansson juhlavuosi tai joulu. Etenkin jos kirja on tehty kiireessä ja näin sisältää virheitä. Mutta nämä ovat vain yleisiä ajatuksiani ja niistä huolimatta pidin kirjasta kovasti. Se iski tähän sydämeen ja varmasti palaan vielä kuvien pariin useampaan otteeseen, ovat ne sen verran upeita ja kauniita. 

Suosittelen kirjaa Tove Janssonin faneille ja valokuvista nauttiville.

 

2 kommenttia:

  1. Totta kyllä, tästä voi tulla kuvaähky, mutta kuten kirjoitat, tätä voi ja on ihana lukea osissa, katsella ja fiilistelläkin. <3

    VastaaPoista
  2. Joo, ei tätä ihan kerralla kannatta edes yrittää ahmaista. Vaikka mieli tekisinkin! Kirjaan tulee varmasti palattua useasti. Ihanaa nyt, kun se on vielä omana.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.