torstai 26. maaliskuuta 2015

Kirjaostoksia ja sananen kirjojen hinnoista

kirjaostoksia pienikirjasto

Päätin jo viime vuonna, että kun Alice Munrolta tulee uusi suomennos Nuoruudenystävä tämän vuoden maaliskuussa, ostan sen itselleni heti huolimatta pienestä opiskelijabudjetistani. Kirjan ilmestyttyä lähdinkin sitä kirjakauppoihin hipelöimään ja hankkimaan samalla kevyet hikikarpalot otsalle, kun hintalapussa luki kirjakaupasta riippuen jotain 32-36 euron väliltä. Vaikka kuinka teki mieli kirja ostaa samantien lähimmästä kirjakaupasta, niin ei pystynyt. Ei tuolla hinnalla.

Sen sijaan tilasin Munron uutuuden nettikirjakaupasta hieman alle 23 eurolla ja samaan tilaukseen sain perusteltua itselleni vielä Munron Sanansaattajan, koska olinhan juuri säästänyt noin 10 euroa ja lisäksi Sanansaattajan sai nettikirjakaupasta 17 eurolla, kun muissa kirjakaupoissa sen hinta vaihteli 26-35 euron välillä. Järkiostos, kuten voitte itsekin tästä päätellä.

Joel Haahtelan Tähtikirkas, lumivalkea sen sijaan oli puhdas 3 euron heräteostos ruokakaupassa, jossa piipahdin samalla kun hain postista yllämainitut Munrot sekä yhden poikaystäväni lahjakirjan.

Kirjaostoksia tehdessä tuli taas pohdittua kirjojen hintoja, ja vaikka aiheesta on paljon puhuttu, niin aina se vaan yhtä hullulta tuntuu. Uutuuskirja voi helposti maksaa 35 euroa ja enemmänkin, kun taas pari vuotta sitten julkaistun kirjan saa hyvällä tuurilla jo muutamalla eurolla. Voittaako tässä enää kukaan? Paitsi kuluttaja, joka ymmärtää lainata uutuudet ensin kirjastosta ja ostaa ne vasta pari vuotta niiden ilmestymisen jälkeen itselleen.

Itse mietin sitä, etten olisi voinut  mitenkään perustella 35 euron kirjan ostamista, mutta sen sijaan kaksi kirjaa napsahti ostoskoriin kivuttomasti 40 eurolla. Kun kirjan hinta pyörii 20 euron tienoilla, se ei ole täysin mahdoton edes pienituloiselle. Etenkään kun puhutaan kirjoista, jotka tietää ostavansa omaan hyllyyn joka tapauksessa. Olen tainnut täälläkin joskus pohtia, että kasvaisikohan kirjojen myynti, jos hinnat olisivat kohtuullisemmat? Itse saatan ostaa kirjan vähemmälläkin miettimisellä 20 eurolla, mutta en todellakaan yli 30 eurolla. Voisin kuvitella, etten ole ainoa näin ajatteleva ja toimiva.

Mutta tiedän, ettei juttu ole ihan näin suoraviivainen. Kirjan hinnat ovat korkeat, eikä niistä silti jää käteen oikein mitään kenellekään, koska niin moni tarvitsee niistä omansa irti. Ja onhan siinäkin näkökulma, että miksei kirjoista olla valmiita maksamaan enemmän? Miksi kirjan pitäisi olla edullinen? (Ehkä siksi, että sen kykenisi joku ostamaankin?)

Mutta tällaisia mietteitä täältä uusien, edullisten kirjojen ääreltä. 

Millaisia kirjaostoksia tai ajatuksia aiheesta teillä on käsillä juuri nyt?

Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa oli samasta aiheesta vähän aika sitten kiinnostavaa keskustelua.

41 kommenttia:

 1. Kati, olen niin monta kertaa kirjoittanut blogissani että puhunut asiasta kustantajille samaa ajatellen, mitä sinä ehdotat. Minusta kirjan lähtöhinta pitäisi olla alahaisempi, mutta se pitäisi pitää siinä ainakin yli vuoden. Mitä järkeä on siinä, että kirja maksaa 30-40 euroa ja sitten löytyy jo alle puolen vuoden alekorista erilaisilta kirjatoreilta vaikka matkalla Jyväskylästä Hesaan, viidellä eurolla. Kenen etu se voi olla: ei kenenkään. Jos hintapotiikkaan tekhtäsiin muutos siitä hyötyisvät sekä kustantajat, kirjailijat että lukijat. Kirjaa myytäsiin takuulla ennen joulua ja muita suuri merkkipäiviä paljon enemmän ellei se korkean hintansa takia joutuisi kilpailemaan jonkun muun tuotteen kanssa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, täysin samaa mieltä ollaan asiasta. Saa nähdä muuttuuko asia koskaan.

   Poista
 2. En minäkään raaski laittaa kirjaan yli kolmeakymmentä euroa. Siinä menisi koko viikon ruokabudjetti.

  Sen verran voi tässä lohduttautua, että kirjojen hintasirkus ei ole kuluttajan ratkaistavissa. Ihmisiä ei voi velvoittaa ostamaan kalliimmalla ja vähemmän pelkästä solidaarisuudesta kirja-alaa kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saa olla aika erikoinen kirja, että 30 eurolla raaskisi ostaa.

   Se on totta, ettei tämä ole kuluttajan käsissä. Itse ostan todella harvoin uutuuksia ja silloinkin ne ovat sitten ihan tosi lemppareita, kuten Munro, että ostaa, eikä lainaa kirjastosta. Kirja-alet kyllä käytän empimättä hyväkseni, mikäli jotain hyvää löytyy.

   Poista
 3. Mainiot ostokset! Yksi Munron kirja keikkui yhden muuttolaatikon päällimmäisenä ja mietin pitäisikö lukea se nyt... Ehkäpä pian :)

  Minäkin ostan valtaosan kirjoistani nettikirjakaupoista, sillä helposti säästää tosiaan kolmanneksen kirjan hinnasta.. Vaikka rakastankin pyöriä oikeassa kirjakaupassa ja hipelöidä kirjoja, niin 35-40 euroa romaanista on paljon. 30 euroa voi vielä mennä, jos taloudellinen tilanne on hyvä ja ostos on ns. takuuvarma.
  No jokatapauksessa nyt muuton alla täytyy jättää kirjaostokset ja muutkin tavarat kauppoihin, että mahdumme vielä uuteen kotiimme ;) Ja kieltämättä noita kirjoja sisältäviä muuttolaatikoita on aika saakelin monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan ihan innolla, että ehdin tuon Nuoruudenystävän kimppuun! Se on luvussa seuraavana. Ja ehdottomasti Munroa pitäisi lukea, aina!

   Minustakin on ihanaa käydä oikeissa kirjakaupoissa ja pyöritellä käsissä kirjoja, mutta harvoin kirjakaupasta täyteen hintaan raaskii mitään ostaa. Alennukset ovat asia erikseen. Minulla se kipuraja on aika lailla 30 euron pinnassa silloinkin kun taloudellinen tilanne on parempi. 30 voisin ostaa jotain tosi speciaalia - ja olen ostanutkin - mutta perusromaanista 30 euroa on paljon.

   Heh, minullakaan ei tällä hetkellä budjetti kovin paljon anna myöden, mutta palkasta on kiva ainakin yrittää joskus lohkaista johonkin kivaan jotain. Ja meillähän on uusi kirjahylly, paljon tilaa.... tosin sulla taitaa olla kyllä paljon enemmän kirjoja kuin minulla!

   Poista
 4. Ostan vähän kirjoja omaksi, koska tilaa ja rahaa on rajallisesti. Lisäksi haluan kannattaa lähikirjastoani, että se säilyy ja yleensä kirjastoa. Yli 30€ tuntuu isolta rahalta varsinkaan kun en yleensä lue mitään kahteen kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostan omakseni yleensä ne lempikirjat, jotka myös sitten luen usein monta kertaa. Alennuksista tai kirppareilta tarttuu mukaan joskus muutakin, mutta yleensä sellaista, mikä joka tapauksessa on lukulistallani. Kirjastosta minäkin suurimman osan lukemisistani kuitenkin lainaan, mutta haluan tietyt kirjat myös omaan "kotikirjastooni".

   Ja 30 euroa on paljon. Siihen hintaan olen tainnut ostaa yhden tai ehkä kaksi kirjaa elämässäni.

   Poista
 5. Täällä myös yksi, joka ei ikinä raaskisi ostaa kirjaa kolmellakympillä. Uutuudesta maksan kyllä vielä 20 euroa ja suosikkikirjailijan uutuudesta vielä muutaman euron siihen päällekin. Ja onhan se tosiaan aika käsittämätöntä, että saman kirjan voi muutaman kuukauden odottamisella ostaa sitten Kirjatorilta kympillä ja ensi jouluna vitosella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ja usealla se kipuraja tuntuukin menevän siinä 30 hujakoilla. 20 eurolla vielä raaskii, jos on uutuus ja joku oma suosikki. Mutta kyllä ne uutuudet muuten tulee kirjastosta haettua. Tai sitten sieltä alennusmyynneistä hetken kuluttua.

   Poista
 6. Tämä on tosiaan tiukka aihe. Olen itse päätynyt siihen ratkaisuun, että lempparit ostan uutena, muuten hyödynnän divareita ja alennusmyyntejä. Uutena ostamisen kipuraja on minulla 30 euroa, mutta sekään ei toteudu usein, sillä ihan koko ajan en voi olla kirjaostoksilla (vaikka haluaisinkin) – muuhunkin on jäätävä rahaa.

  Yksi uusi aspekti minulla ovat e-kirjat. Niissä olen vielä tiukempi hinnasta, 10 euroa on yläraja. Tosin sillä hinnalla voi hyvinkin saada varsin uusia teoksia, ei tosi ehkä ihan uusinta uutta.

  Halvimman hinnan perässä minäkin menen, ja vaikka kuinka haluaisin tukea kivijalkakauppoja, niin nettikauppojen kilpailukykyisemmät hinnat vetävät puoleensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostan todella harvoin edes lemppareita uutena, elleivät ne ole tosi isoja nimiä itselleni, kuten Munro tai Irving tai joku muu samaan kategoriaan tippuva. Ja omakin kipurajani menee siinä 30 pinnassa, tosin siis niin, että 30 eurolla harvoin kirjaa ostan. Tosin riippuu myös taloudellisesta tilanteesta. Näin opiskelijana ostan vielä vähemmän ja harvemmin kuin työssäkäyvänä ostin. Tosin, onneksi on kirjastot!

   E-kirjoja en ole itse koskaan ostanut, mutta siitä huolimatta voin sanoa, etten minäkään niistä olisi kovinkaan paljon valmis maksamaan. Kyllä kirjan täytyy olla fyysinen kappale, että siihen haluaa enemmän sijoittaa.

   Ja totta. Pienet kirjakaupat ovat ihania, mutta monesti nettikauppojen hinnat vievät voiton. Alennusmyynnit ovat asia erikseen.

   Poista
 7. Tuttuja ajatuksia. Olisi toki mukavaa ostaa kirjat fyysisistä kirjakaupoista ihan jo senkin takia, että kirjat saa heti käteen, mutta opiskelijana tai muuten pienituloisena se 30 euroa on jo elämiskustannuksista pois. Nettikirjakaupasta yhden tavallisen kirjakaupan kirjan hinnalla saa tosiaan melkein tai joskus jopa kaksi kirjaa, joten eipä ole vaikea arvata, mistä sitä kirjansa ostaa jos ostaa.

  Uraputkea odotellessa, sitten on toivon mukaan varaa kirjoihin (ellei ne elämisen kulut sitten kasva samassa suhteessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakauppoja minäkin haluaisin tukea, mutta esimerkiksi Munrojen kohdalla olisi ollut typerää maksaa kymmenen euroa enemmän vain siksi, että olisin saanut kirjan käteeni heti enkä parin päivän päästä. Ei todellakaan ole varaa moiseen! Harvoinpa on muutenkaan varaa näin kirjoja ostaa opiskelijana. Onneksi joskus.

   Työssäkäyvänä kirjoja on raaskinnut ehkä ostaa enemmän, mutta kyllä se 30 euroa yhdestä kirjasta silloinkin paljolta tuntuu. Ellei tietysti ala tienata ihan hurjan suuria summia ;)

   Poista
 8. Tämä on kyllä kinkkinen kysymys. Uskon kyllä, että jos kirjojen hintoja laskettaisiin ja tasotettaisiin, myynti kasvaisi. 30 euroa on paljon yhdestä kirjasta, etenkin kun nettikaupoista samalla rahalla saa helposti viisikin kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tämä ole helppo aihe. Varsinkin kun kuitenkin takaraivossa on se ajatus, että haluaisi ostaa kirjoja halvemmalla, mutta kuitenkin haluaisi kirjailijoiden saavan niistä isomman osan... HMM. Mutta toisaalta jos hinnat laskisivat, ja myynti kasvaisi, uskoisin sen olevan kirjalijoillekin kannattavampaa kuin se, että hetken kuluttua heidän kirjansa löytyvät alennuslaareista.

   Ja 30 euroa on paljon!

   Poista
 9. En muista olisinko koskaan ostanut yli 30 euron kirjaa. Pohdin muutenkin hyvin tarkkaan hennonko ostaa jotain kirjaa vai en; jos on ehdoton lemppari ja tiedän pitäväni kirjasta/ olen sen jo lukenut, saatan hennoa pulittaa hieman enemmän. Sen sijaan mitään "tuntemattomia" kirjoja en yleensä lähde juuri ostelemaan muuta kuin kirppareilta. Niistä kun ei tiedä jos ei vaikka kolahdakaan ja sitten harmittaa käytetty raha. Alennusmyynnit, kirpparit ja kirjasto on niitä paikkoja joista kirjojani yleisimmin hankin luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistelen ostaneeni varmasti yhden kirjan 30 eurolla ja ehkä toisenkin, mutta ne ovat olleet todella spessuja tapauksia. En näkisi kovin helposti itseäni maksamassa 30 euroa perusromaanista. 20 euroa jo menee, jos kukkaro sallii. Kirppareilta ja aleista minäkin kirjoja eniten ostan - usein kun jaksaa tovin odottaa, niin ne omat lempparitkin tippuu sinne alelaareihin. Ja kirjastosta tietenkin lainaan jatkuvasti kirjoja :)

   Poista
 10. Meillä on pieni kielialue ja pienet painokset, mikä nostaa kirjan hintaa. Minusta pitäisi julkaista enemmän pehmeäkantisena, jolloin hintaa voitaisiin hilata alemmas. Tilaan usein Adlibriksestä isoja pehmeäkantisia englanninkielisiä kirjoja, ei mitään pieniä taskukirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kielialue on yksi syy. Englanniksihan kirjoja saa huomattavasti halvemmalla. Isoja pehmeäkantisia kirjoja minullakin on muutamia ja ne voisivatkin olla hyvä vaihtoehto kovakantisille kirjoille, tosin pidän niistäkin, koska ne kestävät paremmin.

   Poista
 11. Samoja ajatuksia on minulla (suomalaisten) kirjojen hinnoista! Täytyy todellakinen olla erikoinen herkku, että maksaisin romaanista kolmekymppiä saati enemmän.

  Noora muuten sanoi tuossa yllä hyvin liittyen "syylistämiskulttuuriin", joka tässäkin aiheessa vallitsee: "Ihmisiä ei voi velvoittaa ostamaan kalliimmalla ja vähemmän pelkästä solidaarisuudesta kirja-alaa kohtaan."

  Olen samaa mieltä! Eivät kuluttajat ole mitään hyväntekeväisyyslaitoksia! Kirja-ala voi itse ratkoa ongelmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, suomalaiset kirjat ovat kovissa hinnoissa. Pikkusiskoni ostelee paljon kirjoja muualta englanniksi, koska niitä saa usein jo ihan uutena alle 20 euron...

   Noora puhuu asiaa. En minäkään näe tätä asiana, joka minun pitäisi ratkaista. Mutta toki kirjaharrastajana puhututtaa tämäkin, koska kuitenkin sinne omaan hyllyyn jotain haluaa omaksi. Ainakin ne lempparit.

   Poista
  2. Juu, puhuttaa minuakin tämä aihe ja hyvä onkin puhua. :) Toivoisin vain, että se "kirja-ala" itsekin ymmärtäisi, että kuluttaja ostaa mielellään sieltä, mistä saa halvemmalla. Itse ostan aika paljon kirjoja (myös uutena ja ostin myös asuessani vielä Suomessa), mutta inhoan syyllistämistä ja motkotusta ostopaikoista (täällä muuten valitellaan ihan samaa, kun ihmiset ostavat kirjansa Amazonista: minä vain harvoin, koska kaupastakin saa edukkaasti. Tilaan Amazonista vain, jos ei muualta löydy helposti). :D

   Poista
  3. Totta. Tai eiköhän "kirja-alakin" sen ymmärrä ja tiedä, mutta on silti jumahtanut vuoristorataan, jossa kirjojen hinnat hipoo ensin pilviä ja sitten romahtaa alas vauhdilla. Ehkä kukaan ei ole uskaltanut ottaa sitä rohkeaa ensimmäistä askelta tässä ja kokeilla jotain uutta? En tiedä. Toivottavasti jotain muutosta on tulossa.

   Tuota syyllistämistä pohdin, että onhan se vähän niin, että kirjaharrastajana tuntuu, että tarvitsisi koko ajan tukea kaikkia ja kaikkea. Kirjailijoita, kirjakauppoja, kirjastoja... jos kertoo ostavansa kirjoja, ei sovi unohtaa mainita kirjaston käyttöä ja jos puhuu kirjastosta, pitää kuitenkin muistaa, että ostaakin kirjoja ja äh. Eli sen kyllä tunnistan, mutta olen itse pyrkinyt pääsemään siitä eroon. Tiedän, että luen paljon, mikä tarkoittaa automaattisesti, että käytän kirjastoa paljon ja myös ostan kirjoja kohtuullisen paljon.

   Mutta tässä kohtaa en kirjojen hintoja ainakaan tarkoituksella pohtinut siitä näkökulmasta, että pitäisikö ostajan maksaa enemmän tai onko se ylipäänsä ostajasta kiinni, vaan miksi asia ylipäänsä on näin, että kirjojen hinnoissa ei ole mitään tolkkua.

   Poista
 12. Niin kauan kuin lukijoiden mielestä Ainoa Oikea Kirja on kovakantinen, mahdollisimman kaunis ja suureen ääneen markkinoitu, niin kauan hinnat pysyvät korkealla.

  Vaatikaa halvempaa kirjallisuutta! Vaatikaa pehmeäkantisia ja french flap -kirjoja. Ostakaa niitä ja heittäkää "kovakantinen on ainoa oikea kirja" ajattelu jontkaan. Se lienee ainoa keino saada kirjojen hintoja alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä nyt jo pehmeäkantisia ja esimerkiksi pokkariversio lähes jokaisesta kirjasta. Tosin pokkarina kirja julkaistaan yleensä vasta kovakantisen jälkeen.

   Itselläni ei ole mitään ongelmaa maksaa kovakantisesta sitä pariakymppiä, koska kovakantisen hyvä puoli on se, että se yleensä kestää useamman lukukerran paremmin kuin pokkari. Tästä syystä ne omat lempparit yleensä haluan kovakantisena omakseni. Mutta en ymmärrä miksi kovakantisenkaan tarvitsisi maksaa 30 euroa?

   Ja kuten täällä kommenteissa on väläytelty, niin eihän se ole lukijoiden/kuluttajien tehtävä ratkoa kirja-alan ongelmia.

   Poista
 13. Sivuhuomiona voisin lisätä keskusteluun, että maksoi kirja kaupassa yli 30 euroa tai 20 euroa, on hyvin todennäköistä että kirjailija saa siitä ihan yhtä pienen siivun. Tekijän palkkiot kun maksetaan yleensä tukkuhinnasta, ei ovh:sta. Eli kyllä ne on ne kaupat jotka isomman marginaalin tarvitsevat omia kasvavia kulujaan kattamaan. Se on viheliäinen oravanpyörä: kirjoja ostetaan vähemmän, joten ne kallistuvat, joten niitä ostetaan vielä vähemmän. Kiinteät kulut kaupoissa kasvavat, mutta ostajat karkaavat nettikauppoihin halvempien hintojen perässä. Kirjakauppoja arvostetaan, niiden atmosfääristä nautitaan, mutta sielä käydään vain hipelöimässä kirjoja ja sitten mennään kotiin ja tilataan kirjat halvemmalla nettikaupoista. Mikä avuksi? Kirjoille kiinteät, järkevät hinnat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavan totta tuo. Kirjailijan osuus on naurettavan pieni huolimatta kirjojen hinnoista. Jos vielä tietäisi, että kalliimmalla ostettaessa kirjailija saa suuremman osuuden, niin siinä olisi edes joku järki maksaa enemmän. Vaan ei.

   Kirjakaupoilla on kyllä tällä hetkellä kovat paikat. Mutta eipä ne pilvissä hipovat uutuuksien hinnat asiaa paremmaksi tee. Järkevä ostaja harvoin maksaa 10 euroa enemmän kirjasta vain koska kirjakaupassa on mukava käydä. Kyllä järki pistää tilaamaan netistä.

   Hintojen järkevöittäminen nyt olisi avainsana minusta.

   Poista
 14. Katri, tuo sinun ostoslogiikkasi oli hurmaavaa. Tiedän olevani pahis, mutta en juurikaan osta uutuuskirjoja kirjakaupasta juuri hinnan vuoksi. Viime vuonna taisin täysihintaisina ostaa vain Murakamin uusimman (en malttanut odottaa pokkariversiota) sekä Valtosen Finlandia-voittajan, joka olisi hyvin voinut jäädä ostamatta, koska makaa nyt hyllyssäni turhanpanttina. En tule lukemaan sitä toista kertaa.

  Suomenkielisiä kirjoja ostan melko lailla pelkästään, kun ovat alessa. Eng. ja ruotsinkielisiä pokkareita tilaan netistä. Suuri osa niistä on myös sellaisia, että niitä ei kirjakaupasta edes saa.

  Olen vihainen Akateemiselle, että he ovat pitkälti luopuneet uutuuspokkareista. Niiden sijalla on sellaiset isompikokoiset pokkarit (en tiedä niiden nimeä), jotka maksavat noin 20 euroa, kun tavallinen pokkari olisi hinnaltaan 10-13 euroa. En sitten osta, tilaan halvemmalla netistä. Häpeä Akateeminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, eikös vain! Tällä tavoin olen saanut perusteltuani itselleni monet kirjaostokset ;)

   Minäkin ostan äärimmäisen harvoin uutuuksia itselleni täysihintaisena tai ylipäänsä lainkaan. Jos ostan, niin sitten yleensä jonkun itselleni tärkeän kirjailijan teoksen kuten nyt. Muuten lainaan kirjastosta ja odottelen kun hinnat tippuvat, jos kirjan omakseni haluan. Aleista tulee osteltua joskus enemmänkin.

   Ja heh, en edes tiennyt, että olemassa on ollut jotain uutuuspokkareita :D Olen aina ajatellut, että pokkariversio tulee joskus jos on tullakseen, mutta ei ainakaan samaan aikaan kovakantisen kanssa.

   Mutta kyllä ne kirjat ostaa sieltä, mistä halvemmalla saa.

   Poista
  2. Ulkolaiset uutuuspokkarit vapautuvat ikävä kyllä Suomen myyntiin helposti yli puoli vuotta pokkarin alkuperäisjulkaisua myöhemmin. Kovakantisen ja pokkarin väliin kustantajat tarjoavat muihin maihin pehmeäkantista trade paper -versiota. Näillä lähtökohdilla kilpailuasetelma ja vertailu kotimaisten kirjakauppojen ja ulkomaisten nettikauppojen välillä on vähintään epäreilu.

   Poista
  3. Onhan se epäreilua, monestakin näkökulmasta. Mutta itse ymmärrän sen, että moni ostaa kirjansa sieltä mista halvemmalla saa. Varsinkin silloin kun erot ovat kymmenien eurojen luokkaa.

   Poista
 15. Romaanista en maksaisi 30 euroa, sen sijaan tieto- ja taidekirjoista voin maksaa enemmänkin, koska niihin tulee palattua myöhemmin, kaunokirjallisuuteen harvemmin. Ainoastaan ne harvat, rakkaat lemppariromaanit tullee luettua useampaan kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään 30 euroa romaanista maksaisi kovin helposti. Itse olen 30 eurolla ostanut joskus elämäkerran, mutta minusta se olikin jokaisen euronsa arvoinen.

   Poista
 16. Minua kuluttajana harmittaa erityisesti hintojen supernopea tippuminen, varsinkin jos on investoinut kalliiseen uutuuteen. Mikä kirja-alan mielestä motivoi kuluttajaa ostamaan uutuuden, jos muutaman kuukauden kuluttua saman saa pilkkahintaan? Nimim. 'Hyllyssä muutama täyteen hintaan ostettu, vielä lukematon kirja. Hinta nyt 2€'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepäs se! Varsinkin kun täällä Suomessa on niin hyvä kirjasto, josta kuitenkin voi lukea ne uutuudet ja ostaa sitten myöhemmin omaksi (jos vielä haluaa) halvemmalla.

   Tietenkin jos lukija ei millään malta odottaa, vaan haluaa kirjan lukea heti sen ilmestyttyä, niin sitten ainoa vaihtoehto saattaa olla se kallis kirja kirjakaupassa. Vaan kuinka paljon tällaisia tapauksia on? Itselleni keskimäärin 1-2 kirjaa vuodessa on sellaisia, joita en välttämättä jaksaisi odotella kirjastosta (mutta jos vaihtoehtona on maksaa 30 euroa, niin sitten maltan kyllä niidenkin kohdalla odotella).

   Poista
 17. Ostan tooodella harvoin 30 euron romaaneja, viimeisimmät ovat olleet Murakamin kirjoja koska haluan kirjat kovakantisina hyllyyni. Yleisesti ottaen ostan alesta kirjoja koska sitten niitä voi ostaa useamman... ;)

  Harmittaa että kirjat ovat niin kalliita, odotan mieluummin että hinta tippuu tai lainaan kirjastosta.E-kirjoistakaan en suostu maksamaan kymmentä euroa enempää.

  Hyvä postaus, selkeästi herättää ajatuksia monilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en muista, että olisin koskaan ostanut romaania 30 eurolla, mutta ainakin yhden elämäkerran muutama vuosi sitten. Minulla on ihan muutamat tietyt, jotka ostan uutuutena omakseni, koska en halua sitten jäädä harmittelemaan, jos niitä myöhemmin ei saakaan. Ja kalliit hinnat harmittavat, mutta sekin yhtä paljon, että kirjojen hinta romahtaa niin äkisti...

   Joo, tämä aihe tuntuu puhututtavan. Ja ehkä ihan hyvä niin!

   Poista
 18. Hyvä kirjoitus aiheesta, joka näin kirjakaupan myyjänä mietityttää joka päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tässä on aihe, jota varmaan tulee mietittyä paljon niin myyjän kuin asiakkaankin näkökulmasta. Ja hyvä niin!

   Poista
 19. Valitettavasti 30 euroa on minullekin yleensä se kipuraja, joka saa jättämään kirjan kauppaan. Tosin Stephen Kingin kirjojen kohdalla poikkeus vahvistaa säännön, olen maksanut parista Kingin kirjasta yli 30 euroa, vieläpä käytetystä kirjasta (Tammen kustantamaa kovakantista Kingin Musta torni -sarjaa). Ymmärrän kyllä, että kirjasta pitää jäädä siivu moneen suuntaan, mutta kaikkeen ei vain kykene ja lompakon sisältö asettaa rajansa. Silti sekin ihmetyttää kuinka nopeasti kirjan hinta laskee monesta kympistä muutamaan euroon, ei sekään tunnu oikealta. Missä olisi se kultainen keskitie?

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.