perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kate Morton: Hylätty puutarha


 photo hylaumltty puutarha pienikirjasto.jpg

Kate Morton: Hylätty puutarha
Suomentanut: Hilkka Pekkanen
Sivut: 669, Bazar 2014

Alkuteos: The Forgotten Garden 2008
Kannen kuva: Getty Images

Olin kuullut Kate Mortonin Hylätystä puutarhasta useampia sen verran nihkeitä mielipiteitä, että epäröin pitkään tarttua kirjaan. Esikoinen Paluu Rivertoniin oli täydellinen lukuromaani, ja moni joka oli minun tavoin pitänyt tuosta esikoisesta, kertoi pettyneensä tämän äärellä. Esikoinen kuitenkin kummitteli sen verran vahvana jossain takaraivossa, että kun Hylätty puutarha tupsahti käteeni kirjastossa kuin vahingossa, en voinut vastustaa kiusausta vaan lainasin kirjan. Houkuttelihan kirjan lumoava kansikin jo lukemaan.

Hylätty puutarha oli mukava ja nopea lukea, sopi kevyeksi ahmittavaksi näihin sateisiin kesäpäiviin ja öihin.  Kirja oli koukuttava ja vei mukanaan. Sivut kääntyivät kuin itsestään. Yhtäkkiä vain huomasi lukeneensa yli sata sivua ja yö myöhälläkin oli pakko lukea vielä muutama sivu, vaikka edes silmät eivät enää tahtoneet pysyä auki. Halusin selvittää kirjan arvoituksen ja tietää, osuiko arvaukseni oikeaan. (Ja osuihan se! Vain osittain tosin, mutta enemmän olin innoissani siitä, että kirja pääsi viime metreillä yllättämään.)

Hylätty puutarha on eräänlainen sukukertomus, joka polveilee useamman ajanjakson ja laskujeni mukaan kuuden sukupolven yli. Nell saa aikuisuudensa kynnyksellä kuulla, etteivät hänen vanhempansa ole hänen biologiset vanhemmat. Hän on hylätty löytölapsi. Saapunut ilmeisesti yksin laivalla Australiaan 4-vuotiaana, ja kun kukaan ei ole etsinyt häntä, ovat hänen kasvattivanhempansa ottaneet hänet huostaansa, kasvattaneet ja rakastaneet. Mutta ketkä olivat Nellin oikeat vanhemmat ja miksi he hylkäsivät hänet? Missä ovat Nellin juuret? Siitä alkaa kirjan arvoitus, jota Nell yrittää kuumeisesti ratkoa ja lopulta Cassandra, Nellin lapsenlapsi. 

Arvoitus kuljettaa Nellin ja myöhemmin Cassandran Englantiin, ja johdattaa aina 1900-luvun alun Lontooseen, ja sieltä hienon kartanon ja suvun maille. Englanti tihkuu sumua, jännitystä ja salaisuuksia. Nell ja Cassandra kokoavat tarinaa kasaan pala palalta.

Vaikka pidin tästä mysteerisestä tarinasta ja sen lukemisesta, niin kirjassa on yksi suuri heikkous. Se sisältää liian paljon. Kirja on runsas sirpalemaisella tavalla, eikä päänupissa tahtonut pysyä kaikki hahmot, tapahtumat ja tapahtumapaikat, vaikka kaikki tuntuivatkin toinen toistaan kiinnostavimmilta. Kirjassa on monta tarinaa, monta kiinnostavaa ja elävää tarinaa, mutta ne kärsivät ollessaan samassa sumpussa. Kokonaisuus jäi sekavaksi. Tässä olisikin ainesta - etenkin henkilöhahmoja - useampaan romaaniin.

Mortonilla on kuitenkin sellainen taito, että vaikka kirja ei täysin vakuuttanut, kirjaan ihastui silti kuin huomaamattaan. Se on niin tunnelmallinen. Jo ensimmäisten satojen sivujen jälkeen kerroin ystävälleni miten olen ihastunut Nellin taloon ja haluaisin itsekin asua siellä. Morton osaa luoda elävän ja vangitsevan miljöön kirjoihinsa. Hän rakentaa henkilöhahmoistaan samastuttavan inhimillisiä, herttaisia ja rakastettavia. Paitsi niistä, joita kuuluukin inhota. Morton kertoo tarinaa, johon haluaa upota.

Kirjassa on liikaa kaikkea, eikä se siksi yllä Paluu Rivertoniin tasolle. Ymmärrän, miksi niin moni on kirjaan pettynyt. Hylätty puutarha ei olekaan täydellinen lukuromaani, mutta mielestäni kuitenkin hyvä sellainen. Kun kaipaa jotain kevyttä ja nopeasti luettavaa, josta kuitenkin riittää edes pariksi laiskaksi kesäpäiväksi seuraa, niin Hylätty puutarha ei ole hullumpi vaihtoehto.

Kirja ei ole täydellinen, mutta ei jokaisen kirjan tarvitsekaan olla. Pidin kirjasta sen verran, että Mortonin kolmas suomennettu Kaukaiset hetket pomppasi lukulistalleni saman tien. 


♥½

12 kommenttia:

 1. Kuuntelin tämän alkuviikosta, ihana kesäkirja. Minusta kirja ei ollut liian sirpalemainen, pysyin hyvin mukana, vaikka kuljettiin monella aikatasolla. Koska yleensä kuuntelen kirjan, on monitasoisuuden seuraaminen joskus todella vaikeaa. Kyllä nytkin piti joskus tarkistaa, ollaanko Nellin vai Casandran kertomuksessa. Onnistuin jopa pitämään ihmiset erillään toisistaan, joskus sekoitan ulkomaalaiset nimet toisiinsa. (Kuuntelen nyt heti perään P.D. Jamesin Syystanssiaisia, joissa henkilöillä on samoja nimiä, kuin Hylätyssä Puutarhassa, välillä unohdan jo vaihtaneeni kirjaa.)
  Ei tämä ihan Paluu Rivertonin tasolle yllä, mutta en kadu lukemista :) Mysteerin selvittely oli mielenkiintoista ja kirjaa ei tahtonut malttaa laskea käsistään. Kuuntelin muutamana yönä ihan liian myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on hyvä kesäkirja, sopi tähän hetkeen ja fiilikseen. Ja luin mielelläni ja nyt odotan vain saavani käsiini uusimman Mortonin! Morton nimittäin osaa koukuttaa...

   Minulla meni muutama sivuhahmo sekaisin, mikä ei ehkä ollut kovin vakavaa, mutta harmitti. Ja alkuun meni ihan päähenkilötkin vähän ristiin ja sitten unohdin jo jonkun nimen... Onneksi pääasiassa pysyi kärryillä, mutta ihan pienellä karsimisella kirja olisi varmaan ollut jo tosi lähellä esikoista.

   Poista
 2. Jep, tässä on tosi monta tarinaa ja juoni on aika ennalta-arvattava. Tässä Morton kuitenkin mun mielestä onnistuu edes hetkittäin johtamaan harhaan, toisin kuin Rivertonissa tai Kaukaisissa hetkissä. Tuo uusin olikin mulle pettymys, koska siinäkin arvasin liian hyvin liian aikaisin ja henkilöitä, joiden kaikkien tarinat Morton katsoi aiheellisiksi kertoa, oli aivan liikaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morton taitaa olla ihastunut ideaan, että samassa kirjassa on mahdollisimman monta hahmoa. Eihän se, jos se pysyy kasassa, mutta tässäkin oli niin paljon hahmoja, että niistä olisi saanut jo toisen, varmasti yhtä koukuttavan kirjan aikaiseksi...

   En muista enää kuinka ennalta-arvatta Paluu Rivertoniin oli, muistaakseni jotain siitä arvasi ja jokin silti yllätti. Vähän kuten tässäkin. Mutta minusta tässä annettiin jo aikaisessa vaiheessa sellaisia vihjeitä, että osan lopusta arvasi ja osa vaan ei sitten yllättänyt yhtään. Onneksi kuitenkin oli myös odottamattomia käänteitä ;)

   Minä haluan kyllä lukea uusimmankin suomennetun. Saas nähdä kuinka sen kanssa käy!

   Poista
 3. Minä pidin tästä paljon! Kirja oli ensi kosketukseni Mortoniin, joka kyllä kiinnostaa nyt paljon. Paluu Rivertoniin pitäisi lukea, sitä on niin moni kehunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pidit tästä, niin lue ehdottomasti Paluu Rivertoniin! Ja haluan kyllä kuulla, mitä siitä pidit, jos sen luet :)

   Poista
 4. Katri, täysin samaa mieltä kaikesta tässä! Rivertonin taika ei sammu koskaan ja olenkin miettinyt, että onkohan Mortonia itseään yhtään harmittanut kun heti kirjoitti 'kultainen tarinan'. Se jokin vain Mortonissa on, että häntä haluaa lukea lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ehkä juuri Rivertonin ansiosta kirjailijaan haluaa palata uudelleen ja uudelleen. Ihan hyvä veto sinänsä ;)

   Poista
 5. Minustakin tässä oli ehkä hitusen liikaa tavaraa yhdeksi kirjaksi, mutta yleisesti ottaen nautin kirjasta todella paljon. Kaikki aikahypyt oli sijoitettu sen verran fiksusti, että pysyin koko ajan mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, loppujen lopuksi lukukokemus oli ihan hyvä. Kirja sinänsä olisi vain voinut olla parempi, jos siinä ei olisi ollut samaan aikaan yhtä monta kiinnostavaa tarinaa. Nyt mikään ei oikein saanut kunnolla oikeutta itselleen! Kasassa kirja kyllä pysyi :)

   Poista
 6. Luin tämän juuri ja tykkäsin paljon. Minusta kirjassa ei ollut mitään liikaa. Mutta minä olenkin moniulotteisten, suurien tarinoiden ystävä. Vaikka Rivertonistakin tykkäsin, niin Hylätty Puutarha meni kyllä heittämälle edelle ja Morton-suosikiksi. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hauskaa, miten Mortonin kirjat jakavat lukijansa! Toiset tykkäävät toisesta ja toiset toisesta, tai siis, onhan Mortonilta jo kolmaskin suomennettu! :)

   Minusta tässä oli hetkensä, jotkut jutut ylsivät helposti yli Rivertonin, mutta Riverton on Riverton. Se osui ja upposi aikoinaan täydellisesti :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.