maanantai 27. heinäkuuta 2015

(Liian) halpoja kirjalöytöjä


Kyllä vaan kirjarotan kinttuihin vipinää saadaan, kun korviin kantautuu vinkki Akateemisen kirjakaupan -80 % alennuksista. Kärppänä ollaan oltu jo aiemmissakin aleissa, mutta tänään saattoi tapahtua jonkin sortin ennätys siinä, kuinka nopeasti uninen ihminen ponkaisee sängystä ylös, kiskoo vaatteet päälle ja huomaa pian kiiruhtavansa tukka solmussa kohti kirjakauppaa. Kiitos älypuhelimen (jota satuin aamulla vilkaisemaan) ja kiitos lähellä keskustaa asumisen (kirjakauppaan lyhyt matka), aamuinen singahdukseni oli mahdollinen. 

Aiemmin olin aleista ostanut hurjaan yhden euron hintaan Chad Harbachin Pelin henki (myyjä totesi tuolloin, ettei meinaa kehdata sanoa kirjan hintaa ääneen, ja minua nolotti maksaa euron ostos kortilla), ja nyt alennuksista lähti mukaan kolme kirjaa, joita olin jo aiemmin käsissäni pyöritellyt. Alennuspöytiin jäi vielä monta herkkua, mutta koska lomailevan opiskelijan kirjabudjetti on harvinaisen laiha, niin nyt täytyi laskea tarkkaan markkoja ja ostaa vain kiinnostavimmat. 

Eeva-Kaarina Aronen: Edda (2014), 2 euroa
Juha Itkonen: Ajo (2014), 1 euro
Per Petterson: En suostu (2014), 6 euroa
Chad Harbach: Pelin henki (2013), 1 euro

Koko pino maksoi yhteensä 10 euroa.

Kirjojen hinnat olivat - kuten nyt jokainen huomata voi - naurettavan alhaisia. Euron ja kahden euron kirjan ovat halvempia kuin vaikka karkkipatukat. Tuollaiseen hintaan ei edes kirpaise, vaikka kirja olisikin pettymys. Siitä huolimatta valikoin kirjoja tarkkaan blogikehujen (tässä kohtaa aina huomaa, miten suuri merkitys kirjablogeilla on), tuttujen kirjailijoiden (Itkonen!) ja takakansien perusteella. Hyvältä vaikuttaa saaliini, vaikka kirjailijoiden puolesta kirjojen hinnat kauhistuttavat.

Kirjojen hintoihin ottamatta sen enempää kantaa (olen tehnyt niin jo esimerkiksi tässä postauksessa), niin huomasin itse tulevani hintasokeaksi. Kun pöytä pullistelee kirjoja yhden tai kahden euron hintaan, niin yhtäkkiä kaikki sitä kalliimmat tuntuu lähinnä sijoituskohteilta. Per Pettersonin 6 euron kirjaa puntaroin kahdesti, ennen kuin raaskin ostaa. Kuusi euroa kirjasta ei ole mitään, paitsi kun ajattelee, että samalla hinnalla voisi saada myös kuusi kirjaa. Tuntuu hassulta.

Vaikka näin halvalla kirjojen ostaminen tuntuu jo melkein pahalta, niin toivon halpojen hintojen kuljettavan kirjat lukijoiden käsiin sen sijaan, että ne hävitettäisiin. Kirjakaupat itse pohtikoot omaa hintapolitiikkaansa sitten enemmän. Vai mitä?

Millaisia kirjalöytöjä te olette tehneet? Liian halpoja?

28 kommenttia:

 1. Minäkin kävin Akateemisen aleissa kahdesti ja ostin kuusi kirjaa. Mitähän nuo olisi yhteensä kustantaneet... Reilu 30 euroa? Silläkin saa vain yhden kovakantisen normaalihintaisen kirjan. Yksi ostoksistani oli tosin normaalihintainen pehmeäkantinen. Toisen reissun neljä ostostani maksoivat vain 19 euroa ja täytyy myös sanoa, että teki mieli ostaa enemmänkin kun niin edullisesti sai, mutta joku roti sentään. Kirjojenostovimmoissani yritän ajatella järkevästi, että saan nämä samat kirjastostakin, kaikkea ei tarvitse omistaa. Ehkä tuo ajattelu sitten toimii, kun harvemmin annan (eikä myöskään lompakkoni anna) periksi ihan kaameille hamstraamisille :D

  Pitääpä tehdä kesän lopuksi koonti omista kirjaostoksistani. Toivon kuitenkin, etten enää elokuun aikana ostaisi mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halpaa on kuin saippua, tai ehkä jopa halvempaa... 30 euroa kuudesta kirjasta ei ole mitään, 5 euroa per kirja. Ja nuo euron ja kahden hinnat alkavat olla alhaisempia kuin kirpparikirjojen. Huh!

   Minunkin pinoni olisi helposti kasvanut tuosta, mutta olen opetellut olemaan maltillinen alekirjojenkin äärellä. Vaikka kirjojen ostaminen on mukavaa ja tasaiseen tahtiin kirjoja ostelen, ja vaikka tuohon hintaan olisi hyvin voinut ostaa vaikka toisellakin kympillä, niin jo ihan tilan takia pakko olla harkitseva. Ja kaikkea ei ole tosiaan pakko omistaa. Itse jätän omaan hyllyyn yleensä lempparit, arvokkaimmat tai muuten kiinnostavimmat tapaukset. Vaikka ei minua harmita ostaa kirjaa ja laittaa sitä kiertoonkaan, ainakin tiedän, että se saa useamman lukijan ja ehkä päätyy jonkun kotihyllyyn aarteena. Mutta joo, onneksi on kirjastot.

   Tee ihmeessä joku ostopostaus! Minua ainakin kiinnostaa millaisia kirjoja kukakin ostaa :D

   Poista
 2. Oh, mitä löytöjä! Tuolla hinnalla olisin minäkin ostanut. Harmi, että eksyn Akateemiseen niin harvoin nykyään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kannattaa kyllä käydä piipahtamassa, jos vain mahdollista. Näiden lisäksi siellä oli vielä vaikka mitä :)

   Poista
 3. Minä ostan yleensä kirjastojen poistolaareista kirjoja, muutenkin olen kirjaston suurkuluttaja. Varaan vuodessa yli sata kirjaa ja jokaisesta menee se euro, joten sitäkin kautta kannatan kirjastoja, toinenhan on verojen maksaminen.
  Minä lahjoitan kirjoja aika paljon ja silloin annan yleensä uusia kirjoja. Itselle olen ostanut muutaman uuden kirjan tänä vuonna ja ostan ainakin Sofi Oksasen uusimman. Pokkarit ovat yleensä normaalihintaisia ja tykkään lukea niitä matkoilla, kun ne eivät paina niin paljon matkatavaroissa. Niitä tulee ostettua, mutta yleensä jätän pokkarit seuraaville.
  Kirjahyllyt vetävät puoleensa joka kaupassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastojen poistohyllyistä tekee kyllä joskus tosi hyviä löytöjä. Mutta aika vähän niistä ostelen, joskus tosi hyvän löydän sattuessa vain. Muuten suosin kirjojen lainaamista, kirppareita ja alennusmyyntejä. Sekä toki osan kirjoista ostan uutena (vaikka aika harvoin ja näin opiskelijana sitäkin harvemmin!).

   Pokkarit ovat matkakirjoina hyviä. Silti tuntuu, että juuri matkalle onnistun aina valitsemaan sen paksuimman järkäleen :D

   Poista
 4. Oijoi, suorastaan syntyisen halpaa. Olisin kaiketi pökrännyt tuossa alessa. :P Itse päädyin sattumalta viime kesänä Akateemisen Aleen ja oli jalat lähteä alta. Silloin ostin mm. Sofi Oksasen Kyyhkyset parilla eurolla (enkä ole muuten vieläkään saanut aikaiseksi lukea sitä, heh).

  Olen raportoinut tänä vuonna kunkin kuukauden kirjaostot blogiini. Tulos on hieman järkyttävä, sillä melko paljon tulee ostettua kirjoja vaikka seulani on melko tiukka eli en mitä tahansa ostele. Kirjoja ostan uutena ja käytettynä. Täällä eivät tosin kirjojen normaalihinnat päätä huimaa niin kuin Suomessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syntisen halpaa kuvaa loistavasti kirjojen hintoja sekä sitä fiilistä, joka näitä ostaessa ja näitä hehkuttaessa tuli. Akateemisessa on aika ajoin ollut näitä aleja, joissa kirjojen hinnat pistävät herkästi pään pyörälle. Vaivoin sain itseni ulos kaupasta...

   Minäkin olen nyt pari vuotta kirjannut ylös kirjaostoni. Välillä kyllä määrät järkyttävät, mutta esimerkiksi tämän vuoden aikana olen pysynyt aika hyvin kohtuudessa. Lisäksi kun lukee paljon, niin lukemattomien määrä omassa hyllyssä ei räjähdä ihan käsiin.

   Ja juu, täällä on niin älyttömän kalliit uutuudet. Vitsit kun asuisikin jossain, missä voisi vähän useammin ostaa itselleen uuden kirjan...

   Poista
 5. Tämä tuntuu pahalta, loukkaavalta. Ei saisi myydä noin halvalla. Siis kauppa tekee väärin, et sinä, joka ostat, muutoin ne tuhottaisiin - ilmeisesti.

  Jos kirjailijalle ilmoitettaisiin, että nytpä aletaan sinun kirjojasi myydä eurolla tai 30 sentillä, kuten Akateeminen myi joskus talvella vuoden vanhoja, mm. Tervon kirjaa, niin luulen, että kirjailija voisi ostaa koko kasan itselleen ja käyttää käyntikorttina, jaella mainosmielessä valitsemilleen tahoille jne. Minusta Akateeminen voisi toimia näin, koska tuollainen halpiskauppa tuntuu niin alentavalta.

  Tekeekö mikään muu kirjakauppa tällaista?

  Minun kirjanhankintani on samantyyppistä kuin Mailla. Haen euron varausmaksulla koko ajan kirjoja kirjastosta. Joulun aikaan ostan lahjakirjoja Adlibriksestä ja tavallisista kirjakaupoista. Joskus olen ostanut lahjakaappiini kirjoja varastoon, mutta ne "vanhenevat" ja jäävät sinne kaappiin. Englanninkielisiä taskukirjoja tulee myös tilatuksi itselle nettikirjakaupoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta tuntuu. Joskus tunsi huonoa omatuntoa, kun ostin näin halvalla. Mutta kukapa ei ostaisi? Tyhmähän sitä on, jos ei alennuksia hyödynnä. Kun kuitenkin ostan normaalihintaisinakin.

   Mutta ylipäänsä kirja-alan pitäisi herätä asian suhteen. On naurettavaa myydä uutuksia 30-40 eurolla ja sitten vuoden päästä samaa tavaraa eurolla. Ei mitään järkeä! 15-20 eurolla kirjan ostaa vielä aika herkästi, mutta 30 euroa alkaa kivuta aika pahasti kipurajan yli.

   Kirjojen lahjoittaminen voisi olla hyvä idea. En yhtään tiedä harjoittaako joku kauppa tällaista. Enkä ole aivan varma, mitä myymättömille kirjoille tehdään, mutta koska kirjakauppojen varastot ovat rajalliset, niin kaikkia ei ainakaan voida säilöä... roskiin niitä tajutakseni jonkin verran menee?

   Mutta kestävä ratkaisu ei lahjoittaminenkaan ole. Hintojen romahtamiseen vaaditaan paljon isompia muutoksia. Sellaisia, että sen kirjan voi hakea jo normaalihintaisena tai vaikka pienestä alesta, mutta ettei hinnan tarvitse tipahtaa olemattomaksi.

   Joku joskus sanoi minulle, että ei "meidän" tarvitse tuntea huonoa omatuntoa. Ostamme ja luemme paljon kirjoja ja tuemme monin tavoin kirja-alaa. Kyllä kirja-alan täytyy itse suosta itsensä nostaa.   Poista
  2. Siis mitä, kirjoja EUROLLA? Ihan samaa ihmettelen kuin mitä sinäkin: aivan naurettavaa, että uutuuksien hinnat ovat aina kolmessakympissä tai ylikin, mutta vuoden kuluttua saman kirjan saa muutamalla eurolla,. Joku kohtuus molempiin hintoihin!

   Me itse asiassa ollaan viime viikolla tehty tilaa hyllyyn, kun vietiin antikvariaattiin kaksi kassillista kirjoja, jotka olivat jääneet kokonaan lukematta tai joita ei varmasti oltaisi enää ikinä luettu. Mutta sitten piipahdin Sokoksella ja siellähän oli taas kasa näitä viiden euron kirjoja...

   Poista
  3. JEP. Minusta nämä ääripäät eivät toimi ja ihan oikeasti, jos uutuutta ei ole pakko saada heti omaksi, niin odottaminen todellakin kannattaa, koska jo vuodessa kirjan hinta saattaa olla lähellä nollaa. Opiskelijana ja pienituloisena tietenkin hyödynnän sen, vaikka muutamat tietyt haluankin heti. Esimerkiksi ostin Alice Munron Nuoruudenystävän heti kun sen vain sai.

   Minäkin raivasin kirjahyllyjäni ja kirjojen karsinta on käynnissä edelleen, mutta koska pistän suuren osan kirjoista kiertämään jo heti luettuani (elleivät ne siis ole niin hyviä, että haluan jättää ne hyllyyni), niin nyt valkkailen hyllyyn jätetyistä sellaisia kirjoja, jotka olivat hyviä, mutta joita tuskin enää luen tai en näe välttämättömänä säilyttää, niin tahti on hidas :D Lukemattomat ehkä pitäisi käydä läpi ja katsoa, onko joukossa sellaisia, jotka eivät enää kiinnosta.

   Ja juu, petollisia nuo alekirjat ovat! ;)

   Poista
 6. Kiitos blogikirjoituksesi, kävin Akateemisessa ja kolme kirjaa lähti matkaan, yhteishintaan 4 euroa. Jotenkin nolotti maksaa niin vähän.
  Yleensä ostan kirjoja aleista (joskaan ei ihan näin suurinumeroisista aleista), kirpputoreilta ja kirjastojen poistettujen hyllystä. Kirjojen hinnat ovat hyvin ongelmallinen juttu. 30 euron uutuuksia ei todellakaan tee mieli ostaa, sillä kirjan arvo romahtaa heti, kun se on lyöty kassaan, ja kieltämättä pienituloisena ei niitä noin vain ostettaisikaan. Samalla on surullista, miten pelkästään kirjoja kirjoittamalla Suomessakin elää vain muutama hassu, kaikkein myydyimmät kirjailijat, Remes ja muutama muu. Kirjat kuitenkin tarjoavat niin paljon iloa meidän lukijoiden elämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että sinäkin löysit jotain! Ja juu, ymmärrän, koska itseäni hävetti se euron ostoskin jo...

   Minä ostan paljon aleista ja kirppareilta kirjoja ihan taloudellisista syistä. Lisäksi kirppareilta löytää kirjoja, joita ei välttämättä enää kirjakaupoista saa. 30 euroa uudesta kirjasta on liikaa, ellei sitten satu olemaan todella hyvät tulot, mutta euro kirjasta on pelkkä vitsi. En ymmärrä, miksei ääripäiden sijaan saada kestävämpää ratkaisua. Itse ainakin maksaisin mielelläni kirjoista vähän enemmän, jos se olisi siedettävä summa ja tietäisi, ettei kirjan hinta heti romahda.

   Poista
 7. Voi hyvänen aika mitä hintoja! Minäkin olisin Elegian tavoin varmaan pökrännyt, ja minut olisi vallannut joku vimma haalia kaikki kirjat kotiin. Joo, kyllä tuntuisi minustakin vähän pahalta maksaa noin vähän noin uusista (!) ja laadukkaista kirjoista, mutta ei kai sitä voi lisää rahaakaan myyjälle tyrkyttää :D Hyviä löytöjä olet tehnyt, Eddan olen lukenut (oli hyvä!) ja muut kiinnostavat kovasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No järjettömältä tuntuukin se, että nämä ovat näin uusia! Ja kyllä vaikea oli olla tekemättä sen suurempia heräteostoksia. Sillä euron kirjoja olisi riittänyt vielä...

   Hyvältä nämä kaikki vaikuttavat. Edda kiinnostaa kovasti juuri blogikehujen vuoksi!

   Poista
 8. Olen jo tehnyt muutamia löytöjä Akateemisesta kun oli 40 %:n ja 60 %:n ale. Pitäisiköhän vielä yksi "pyhiinvaellusmatka" sinne tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien löytöjeni perusteella suosittelen :)

   Poista
  2. Meille muutti tämänpäiväisen Aka-käynnin jälkeen 8 uutta asukkia. Tiedän ketä syytän: )

   Poista
 9. Todella hyviä ja halpoja (!) löytöjä olet tehnyt! Petterson <3 Henkäilin jo eilen noita hintoja (euro..!), mutta pitihän se itsekin sitten kurkata Oulun Akateemisen aletarjonta tänään, kun kävin ostamassa juhliin kortteja. Käteen jäi lopulta vain Philipsin keltainen pokkari Kiuru ja termiitti, kun sen kerran parilla eurolla sai. Muuten ei ollut sellaista pakko-saada-kirjaa, ja aiemmista aleissa katsomani Jalosen Hiiriä ja ihmisiä oli mennyt jo aiemmin loppuun. Tosin olin jo sen kirjastosta lainannut, joten mitäpä suotta sitten ostamaan -kaikkea kun tosiaan ei tarvitse hankkia itselle. :-) Vaikka pakko myöntää, että joskus ostohuuma meinaa kyllä salakavalasti tarttua -itselleni niin käy joskus kirppareilla, joista saatan huokean hinnan houkuttelemana ostaa jonkun kirjan, jonka tiedän lukevani mutta mahdollisesti laittavani sitten eteenpäin kirjaston vaihtohyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olen itsekin iloinen löydöistäni ja sormet suorastaan syyhyävät päästä lukemaan näitä! Tartuinkin jo yhteen oman hyllyn kirjaan tänään, mutta ei sentäs vielä ollut mikään näistä. Mutta ehkä jo seuraavaksi...

   Ei aleistakaan kannata ostaa vain siksi, että halvalla saa. Tai kirppareilta. Itse olen opetellut aika jyrkäksi ja välillä poikaystäväni kohottelee kulmiaan, kun puntaroin pitkään alekirjojen ja kirpparikirjojen äärellä. Mutta paras ostaa harkiten. Pari sellaista kirjaa olen ostanut, että pistin ne lopulta lukemattomana eteenpäin. Onneksi sellaiseen ei tunnu enää olevan tarvetta. VAIKKA saatan joskus ostaa kirjan, jonka haluan ehdottomasti lukea ja silti tiedän laittavani eteenpäin. En pitäisi sitä rikoksena ;)

   Poista
 10. Vantaan (Jumbon) Akateemisessa ei ollut noita kirjoja vaikka nuuskin pinot, höh! Eddan olisin halunnut ostaa. Pelin henki odottelee hyllyssä lukuvuoroaan.
  Uskomatonta, mutta en ole ostanut vielä ainuttakaan kirjaa alesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Vaikka ilmeisesti tarjonta vaihteleekin kaupoittain, mikä nyt on aika ymmärrettävää. Tuskin noita alekirjoja aleja varten tilaillaan...

   Mutta aikas hyvä! Minä olen ostanut nyt muutaman. Ääk!

   Poista
 11. Olen missannut tällaisen kirja-alen! Tunnen epäonnistuneeni ihmisenä. Onneksi kirppikset ovat olleet suopeita minulle viime aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Saattahan se ale edelleen olla voimassa?

   Ja kirpparilöydöt ovat parhaita! Itsekin olen pari kirjaa ostanut kirpparilta kesän aikana :)

   Poista
 12. Oho, siellähän on alet entistäkin hurjemmat! Pitäisiköhän munkin käydä huomenna vielä äkkiä kurkkaamassa..

  Ehkä vähän pelottavaa jopa, että viime syksynä ilmestyneen kirjan voi nyt hankkia itselleen eurolla. En tiedä mitä ajatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Vaikka eipä tuo ole mikään salaisuus ollut, että kirjojen hinnat voivat romahtaa alle vuodessa... jos malttaa hetken odottaa, uutuus on usein vuoden päästä alekorissa.

   Itse piipahdin eilen Helsingin Akateemisessa, jossa samat alet. En löytänyt enää onneksi mitään, mutta pikkusiskolle löytyi englanninkielisten seasta parikin :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.