perjantai 17. heinäkuuta 2015

Tiitu Takalo: Jää ja Kehä


Viime viikolla hakiessani varausta kirjastosta, piipahdin samalla sarjakuvahyllylle, jottei hyvä aikomukseni lukea enemmän sarjakuvia jäisi aina vain aikomukseksi. Siinä missä romaaneja lainaan enää harvoin summamutikassa sen mukaan mitä hyllystä löytyy, niin sarjakuvien kohdalla nautin juuri tuosta sattumanvaraisuudesta ja suunnittelemattomuudesta.

Tiitu Takalon sarjakuvien kohdalla tosin ei voi puhua puhtaasta sattumanvaraisuudesta, sillä hänen sarjakuviaan olen jo pitkään halunnut lukea ja siitä syystä nyt nappasinkin niitä lainapinooni. Sarjakuvia lainatessani minulle tuli tunne, että olisin lukenut Kehän aiemminkin. Kun luin sarjakuvaa, tarina tuntui niin tutulta, että olin jo melko varma aiemmasta lukukerrasta. Epäilyni vahvistuivat todeksi, kun poikaystävä näki lainapinoni ja totesi meidän molempien lukeneen sarjakuvan joskus vuosia sitten. No, nyt on luettu toistamiseen.

Kehä
Sivut 60
Suuri Kurpitsa 2007

Kehä kertoo 16-vuotiaasta Juliasta, joka harrastaa nyrkkeilyä, seurustelee Eetun kanssa ja pitää äitiään nolona. Moni asia kuitenkin muuttuu, kun Julia tutustuu harrastuksensa kautta Alexandraan, jonka kanssa orastava ystävyyssuhde alkaa muuttua sävyiltään romanttiseksi. 
 
Kehä on tarinaltaan ihastuttava ja koskettava. Sarjakuva tuntui aidolta ja teinit uskottavilta. Toisten tunteita ei aina osattu ajatella, välillä oltiin ärsyttäviä, mutta silti teinien tapaan herkkiä. Pidin siitä, että päähenkilöt olivat ihan tavallisia nuoria, vaan eivät tavanomaisia. Heissä oli särmää ja vahvuutta. 
 
Takalo tuntuu ottavan sarjakuvallaan kantaa useampaan asiaan. Siihen millaisia tytöt ovat ja saavatkin olla, millaista on rakkaus ja miten määritellään väkivalta. Sarjakuvaa voi tarkastella monelta kantilta, mutta silti se on helppo ja nopea lukea.
 
Kuvitus on hyvää. Mustavalkoiset ruudut ovat yksinkertaisia, mutta eläväisiä, ilmeikkäitä ja puhuttelevia. Kuvitus on hyvää silläkin tavalla, että lukiessa unohtaa lukevansa. Tarinaan uppoutuu. Kuitenkin parhaimmillaan sarjakuva voi toimia vertaistukena nuorelle, avata silmiä ja voimaannuttaa. Suosittelen etenkin nuoremmille lukijoille, mutta kaikille muillekin!

 

Jää
Sivut 61
Suuri Kurpitsa 2008


Jää on sarjakuva-albumi, joka sisältää kolmetoista lyhyehköä tarinaa. Tarinat ovat kiinnostavia ja koskettavia. Ensimmäinen sarjakuva kuvaa isän ja tyttären välistä vaikeaa suhdetta. Muissa sarjakuvissa aiheita ovat muun muassa erilaisuus parisuhteissa, naisten asema ja tasa-arvo, synkkyyden karkoittaminen ja kohtaamiset kaduilla. 

Pidin kokoelman jokaisesta sarjakuvasta. Pidin myös siitä, miten sarjakuvien kuvitus vaihtelee. Omaksi lempparikseni nousi sarjakuva Ei tarvitse sietää, jossa pohditaan naisten asemaa ja tasa-arvoa. Jokaisen pitäisi lukea vähintään se.

Jään sarjakuvissa on painavaa sanottavaa, ja samaan aikaan ne ovat aika herttaisia - hyvällä tavalla. Aitoa elämää voimakkaalla näkemyksellä. Sarjakuvien elämänmakuisuus ja feministisyys piristivät läpi kokoelman. Ihana!

Tiitu Takalo nousi näillä kevyesti lempparikseni. Itseasiassa kun yritin kirjoittaa sarjakuvista ensimmäisen kerran, katkesi homma tyystin kun eksyin Tiitun lokiin, johon jäin jumiin juttuja lueskelemaan. Huippu! Suosittelen sitä sarjakuvien lisäksi. 

Nyt syyhyttäisi kovasti hakea lisää Takalon sarjakuvia kirjastolta! Varmasti pian haenkin.
 
 

4 kommenttia:

 1. Minulla onkin Takalon Minä, Mikko ja Annikki ollut jo pitkään lainassa kirjastosta, ja varmaan ihan lähipäivinä aion siihen tarttua. Jos se nappaa niin varmasti luen nämäkin myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla lukulistallani on nyt tuo Minä, Mikko ja Annikki. Tänään kirjastosta löytyi Tyhmä tyttö sekä Tuuli ja myrsky, jotka aion lukea seuraavaksi! :)

   Poista
 2. Tiitu Takalo on hieno sarjakuvantekijä, hän kuuluu ehdottomasti suosikkeihini. Pidän hänen tyylistään paljon.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.