tiistai 4. elokuuta 2015

Sarah Waters: Parempaa väkeäSarah Waters: Parempaa väkeä
Suomentanut: Helene Bütsow
Sivut: 597, Tammi 2015
Kannet:Tuija Kuusela
Alkuteos: The Paying Guests 2014

Äh minkä pettymyksen Waters tarjoilikaan! 

Reilu kolme vuotta sitten ihastuin suuresti Sarah Watersin teokseen Vieras kartanossa monen muun tavoin. Kirja voitto Blogistanian Globalia -palkinnonkin. Kirjan lukemisesta lähtien minun on pitänyt lukea lisää Watersia, mutta aikaiseksi sain vasta nyt uusimman suomennoksen ilmestyttyä. Lontoo 1920-luvulla ja piilossa pidettävä kahden naisen välinen rakkaussuhde tuntui kutkuttavalta ja kiinnostavalta, joten Parempaa väkeä pääsi luettavakseni heti kun sen sain. Tartuin kaksin käsin innokkaana karvaaseen pettymykseen.

Älkää ymmärtäkö väärin. Oikeasti kirjassa on paljon hyvää. 1920-luvun Lontooseen sijoittuva tarina on kiinnostava. Frances ja hänen äitinsä ovat kuuluneet yläluokkaan hienostoalueella, mutta sodan jälkeen mikään ei ole entisensä. He ovat menettäneet perheen miehet ja jäljelle on jäänyt vain kasa velkoja. Varat eivät tahdo riittää edes välttämättömyyksiin, joten pakon edessä he päätyvät ottamaan isoon taloonsa vuokralaisia. Talon yläkertaan muuttaa nuori pariskunta. Frances tutustuu pariskuntaan ja erityisesti nuoreen Lilianiin. Naisten välille syntyy nopeasti kiihkeä ja intohimoinen suhde, joka on tietenkin pidettävä salassa. Naisten välinen jännite tuntuu kuitenkin leviävän hitaasti koko taloon ja lähipiiriin. Ja harva jännite säilyy purkautumatta - tavalla tai toisella.

1920-luvun kuvaus on eläväistä ja menneen ajan Lontooseen on helppo pujahtaa. Sodan jättämät jäljet näkyvät, kuten myös murros ja arkinen elämä, josta on pakko pitää kiinni. Waters vie lukijan taitavasti historiaan, niin taitavasti, ettei sitä edes ajattele lukiessaan. 

Pidin kirjan tunnelmasta ja hienovaraisuudesta. Tarina rakentuu pitkälti jännitteiden, tunnelman ja pienten yksityiskohtien varaan. Katse siellä, vilkaisu toisaalla ja kosketus aivan muualla. Kaikki rakentuu pienistä, hienoisista palasista kerrallaan.

Kirjan alku olikin lupaava. Pidin ajankuvauksesta, pidättyneisyydestä, vaivihkaisuudesta ja salailusta, jota kahden naisen välinen suhde vaati. Kirjan keskikohta kuitenkin tuntui jumahtavan paikalleen, jopa niin pahoin, että ehdin lukea tylsyyksissäni välissä toisen kirjan (mikä on harvinaista minulle). Kun pääsin hitaan keskikohdan yli, alkoivat uudet käänteet vaikuttaa lupaavilta. Mietin jo, että onpa kirja nero. Vaan loppu lähestyi, tarina lässähti ja pettymys oli valmis nieltäväksi.

Pääasiassa kirja pitää otteessan ja tarina on tosissaan kiinnostava (joskin keskikohdasta olisi voinut saksia sata sivua menemään), mutta miksi lopussa ei voitu antaa sitä, minkä suhteen vihjailtiin? Totta, että se olisi saattanut olla hieman ennalta-arvattavaa, mutta mielestäni huomattavasti tyydyttävämpi ratkaisu kuin nykyinen. Ärsyttävää!

Parempaa väkeä jätti toivomisen varaa, mutta siitä huolimatta Waters on hyvä kirjailija. Hän osaa rakentaa tarinan ja tunnelman, sekä yllättää lukijansa. Vieras kartanossa oli minulle lähes täydellinen kirja ja olen varma, että löydän kirjailijalta vielä toisenkin omaan makuuni tätä paremmin uppoavan teoksen. 


 
Toisaalla: Kirjamuistikirja, Kirjojen keskellä, Leena Lumi, Lukuisa, Lumiomena, Rakkaudesta kirjoihin, Reader, why did you marry him?, Sinisen linnan kirjasto, Ullan luetut kirjat

17 kommenttia:

 1. Harmi, että tämä tuotti pettymyksen! Tunnistan tosin hyvin tuon junnaavan keskikohdan ja kirjan loppu on sellainen, että siitä joko tykkää tai sitten ei. Minunkaan Waters-suosikkejani tämä ei ole.

  Kokeile seuraavaksi Silmänkääntäjää, joka voisi vetää paremmin. Siinäkin muistaakseni on sellainen keskikohdan suvantovaihe, mutta kokonaisuudessaan kirja on paljon yllätyksellisempi ja jännittävämpi kuin tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieras kartanossa antoi odottaa parempaa, siksi ehkä eniten petyin. Toki junnailu ja ns. väärä loppu ärsyttivät! :D

   Silmänkääntäjä onkin lukulistallani, joten se voisi olla seuraava. Jotain yllätyksellisempää jäin kaipaamaan.

   Poista
 2. Olin tästä lukiessani osin aika innostunut ja vielä bloggausvaiheessakin, mutta vain siinä mielessä, että luin tätä ko. ajankohdan kirjallisuuden pastissina. Nyt kun lukemisesta on jo kulunut aikaa, huomaan, että tämä teos vei mielenkiintoni lukea Watersia. Affinity olisi vielä lukenut, mutta kahden sivun jälkeen tulin siihen tulokseen, että siirrän sen lukemisen hamaan tulevaisuuteen. Kyllä minustakin silti Waters on hyvä kirjailija, mutta ei nyt tällä hetkellä vaan oikein kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun bloggauksesi kirjasta olikin hyvä ja ymmärrän sen näkökulman. Minustakin kirjassa on paljon kiinnostavaa. Mutta kiinnostava ei pelkästään riitä tekemään hyvää kirjaa tai lukukokemusta. Junnailu jäi ärsyttämään.

   Itse pidin kovasti Vieras kartanossa, joten aion kyllä varmasti lukea lisää!

   Poista
 3. Minullekin tämä oli pettymys! Heikoin Waters tähän mennessä (minulle). Olen lukenut kaikki suomennetut. Minusta Parempaa väkeä on suorastaan ärsyttävän ennalta arvattava, enkä minä piitannut henkilöistä pätkääkään. Toki kirjassa on hyvääkin, mutta ei ollut nyt minun kirjani. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja ei tosiaan päässyt yllättämään, vaikka jossain vaiheessa se vihjaili, että niin voisi käydä. Vaan ei. Minulle kirja jäi sellaiseksi keskiverroksi. Luin sen kaikesta huolimatta ihan mielelläni, mutta se olisi voinut olla paljon parempi.

   Poista
 4. Minä pidin tästäkin, mutta en niin paljon kuin suosikistani Yövartiosta. Vieras kartanossa taas on aika erilainen, mutta ehkä pidin siitäkin piirun verran enemmän.

  Loistava, taitava kirjailija Waters joka tapauksessa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut vasta Vieras kartanossa ja tämän, mutta uskon, että minäkin tykkään enemmän muista. Waters on hyvä, mutta tämä kirja ei vain kolahtanut.

   Poista
 5. En ole itse vielä lukenut tätä Watersin kirjaa, vaikka se hyllyssä odottaakin. Melkein pelottaa aloittaa uusi kirja tältä kirjailijalta, sillä pidin niin hurjasti kahdesta jo lukemastani (Tipping the Velvet & Fingersmith), eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun kuulen jonkun pettyneen tähän nimenomaiseen Watersin teokseen. Jännittävää (ja vähän hermostuttavaakin) käydä selvittämään, petynkö itsekin vai en.

  Watersin ensimmäiset kirjat sen sijaan olivat minusta oikein mainioita. Suosittelen, jos et ole vielä lukenut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion ehdottomasti lukea Watersia lisää. Tämä vain tuotti pettymyksen. Mutta toisaalta, jos ei odota paljon, voi tästä ehkä jopa yllättyä positiivisesti. Kirjassa on oikeasti paljon hyvää!

   Poista
 6. Vieras kartanossa oli minullekin hieno lukukokemus silloin joskus ja olin ajatellut valita seuraavaksi Watersiksi juuri tämän, mutta taidankin muuttaa mieltäni arviosi luettuani. Ehkä Yövartio on sittenkin parempi vaihtoehto. Mulla käy todella herkästi niin, että yksi kunnon pettymys riittää siihen, että en enää palaa takaisin saman kirjailijan teosten pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa tapauksessa kannattaa ehkä kokeilla jotain muuta. Ainakin minä jäin tästä kaipaamaan juuri sitä yllätyksellisyyttä ja jännitystä, jota Vieras kartanossa sisälsi. Tässäkin on oma jännite, mutta ei samalla tavalla.

   Poista
 7. Kuulostaa niiiiin tutulta :/ Periaatteessa vetävä tarina, mutta liian monta blääh-juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä oli hyvän kirjan ainekset ja Waters osaa kertoa. Jotenkin vaan kokonaisuus ei ole niin vetävä, kuin se voisi olla.

   Poista
 8. Sait minulta kesäisen haasteen:
  http://kannestakanteen.blogspot.fi/2015/08/kesahaaste.html :-)

  VastaaPoista
 9. Olen lukenut Watersilta vain Yövartion - siitä pidin paljon! Vieras kartanossa odottaa pokkarina hyllyssä tullakseen luetuksi joskus. Ehkäpä tämä Parempaa väkeä saa jäädä väliin.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.