torstai 13. elokuuta 2015

Terveisiä ja kirjastoja Tukholmasta!


Terveisiä Tukholmasta!

Blogini on saanut nauttia hiljaiselosta sillä aikaa, kun minä olen tallaillut pitkin aurinkoisen Tukholman katuja. Kävin Tukholmassa ensimmäisen kerran viime kesänä, joten tämän kesän reissulla luvassa olikin sekä tuttuja kulmia että ihan uusia paikkoja. Uusia paikkoja olivat muun muassa kolme kirjastoa, joissa vierailimme ja joista halusin vinkata täälläkin. Ja kyllä harmitti heti ensimmäisessä kirjastossa mukamas fiksu ideani jättää painava kamera kotiin. Näiden takia sitä olisi ehkä jaksanutkin kantaa mukana... Nyt kuvista saa kiittää jo hieman vanhuuden oireista kärsivän älypuhelimen kameraa.

Ensimmäinen kirjastokohteemme oli Tukholman kaupunginkirjasto (Stockholms stadsbiblioteket), joka sijaitsee Norrmalmilla osoitteessa Sveavägen 73. Koulukaverini vinkkasi käymään kirjastossa ja näkemisen arvoinen paikka olikin. Yksi kirjaston saleista oli korkea, pyöreä tila, jossa seiniä pitkin meni kolmessa kerroksessa kirjahyllyt. Tila oli upea ja tunnelmallinen. Kiertelimme ympäri salia kirjahyllyjä tutkien. Suomenkielisiä teoksiakin löytyi kattavan oloinen kokoelma. Kiertelimme tietenkin kirjaston muillakin osastoilla. Kirjasto oli iso, kiinnostava ja viihtyisän oloinen. Vaikka pyöreä sali olikin selkeästi kirjaston juttu, kannattaa kirjasto kiertää läpi muutenkin. Kirjaston kuva on ylin vasemmalta.

Toinen vierailukohteemme oli Ruotsin kuninkaallinen kirjasto (Kungliga biblioteket) eli Ruotsin kansalliskirjasto , joka sijaitsee Humlegårdenissa. Itseasiassa kirjasto ei ollut täysin uusi kohde, sillä piipahdimme kirjaston kahvilassa ja vessoissa jo viime reissulla, mutta tällä kertaa uskaltauduimme pidemmälle. Kirjasto koostuu vanhasta rakennuksesta sekä uudesta, modernimmasta osasta, jotka pelaavat hyvin yhteen. Molemmat osat olivat kiinnostavia, vaikka vanha lukusalonki taisi kuitenkin kiinnostaa eniten. Kirjasto oli hieman sokkeloinen, aution oloinen ja ihmettelyä herättävä, sillä "missä kaikki kirjat ovat?". Kirjastosta löytyy noin 4 miljoonaa kirjaa (sekä paljon muuta), vanha ja arvokas kokoelma, josta ei kuitenkaan ole kuin osa vapaasti tutkittavissa (tai näin ymmärsin). Kirjasto oli ehdottomasti vierailun arvoinen ja ihan harmitti, että oltiin jätetty kirjaston osuus viime reissulla välistä. Kannattaa huomioida, että kirjastoon saa viedä vain rajoitetusti tavaraa mukanaan läpinäkyvissä pusseisa. Kirjastosta löytyy kuitenkin lukolliset kaapit, joita mekin hyödynsimme. Kirjaston kuva on alin vasemmalla.

Kolmas kirjastokohteemme oli Medborgarhusets biblioteket (Tranströmerbiblioteket), joka sijaitsee Söderlmalmin Medborgarplatsenilla. Kirjasto on Tukholman toisiksi suurin kaupunginkirjasto. Kirjaston isossa salissa, joka oli heti sisään tullessa, oli kirjahyllyt kolmessa tasossa näyttävästi. Pidin tasoerojen hyödyntämisestä, mutta en hoksannut lainkaan kiinnittää huomiota esteettömyyteen. Kirjasto vaikutti viihtyisältä ja kirjastosta löytyi ainakin lapsille ja nuorille oma osasto. Pikaisen visiitin vuoksi emme valitettavasti ehtineet koluta koko kirjastoa läpi, mutta mikäli tykkää kierrellä kirjastoja, kannattaa täälläkin piipahtaa!

Kirjastovierailut olivat äärettömän kiinnostavia, etenkin kun pääsi vierailemaan näin hienoihin paikkoihin. Vaikka matkakumppanini totesikin, ehkä hitusen puolueellisesti, pitävänsä Turun pääkirjastosta näitä enemmän. No mutta, sehän vain osoittaa, että kirjastoissa kannattaa vierailla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Täytyykin tehdä lista kirjastoista, joissa ainakin haluan täällä Suomessa käydä!

Missä kirjastoissa te olette vierailleet ulkomailla tai kotimaassa? Ja missä kannattaisi ehdottomasti käydä?

11 kommenttia:

 1. Amsterdamissa ollessani kävin kaupungin pääkirjastossa ja jäin kirjaston portaille odottelemaan muita reilaajia. Siinä sitten puhelimme portailla ja yllättäen edessä istuvamme käänsi päätään ja kysyi, että puhummeko me suomea. Näin tapasimme Suomea pakoon lähteneen näyttelijän, joka esitteli meille Amsterdamia. Kirjastot voivat siis tuoda jopa yllättävääkin tietoa saataville. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on ja kirjastot yhdistävät ihmisiä! :)

   Poista
 2. Kauniita kirjastoja! Vanhat rakennukset miellyttävät kovasti silmääni ja mikä parasta, jos sellaisessa sijaitsee vielä kirjasto.

  Minä olen vieraillut hyvin harvoin asuinpaikkakuntieni ulkopuolisissa kirjastoissa, joten puolueellisesti totean, että Oulun kaupunginkirjasto on siitä erikoinen nähtävyys, että se "kelluu" yhdessä ydinvoimalaksikin haukutun kaupunginteatterin kanssa veden päällä torin edustalla. Äkkiseltään kirjasto voi näyttää rumalta betonilaatikolta, mutta sisällä betonin, vaalean puun ja yhden kokonaisen seinän peittävien ikkunoiden yhdistelmä toimii kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastot olivat kauniita. Harmittaa niin vietävästi, ettei ollut kameraa mukana, eikä puhelimen kameralla saanut kuvia, joita kannattaisi tämän enempää näyttää. Ensi kerralla sitten!

   En ole koskaan Oulun kirjastossa käynyt (kuten en Oulussakaan), mutta kirjasto on tuttu, sillä olemme koulussa katsoneet joko kuvia tai videon kirjastosta. Muistan juuri sen, että kirjasto sijaitsi veden päällä, mikä oli jotenkin tosi hauskaa. Ja betonin, puun ja lasin yhdistelmä on mieleeni. Ääk, pitää varmaan tulla oikeasti Ouluun joskus!

   Poista
 3. Oi oi, en olekaan koskaan tajunnut käydä ulkomailla kirjastossa. En tajua miksi! Tämä muutos pitää korjata heti seuraavalla reissulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Kirjastot ovat lisäksi oivia paikkoja pitää lepotauko, jos sattuu tekemään yhtä pitkiä kävelymatkoja kuin me reissullamme :D

   Poista
 4. Ihailin näitä kuvia jo Instagrammissa, niin upeita! Kallion kirjasto on mun mielestä tosi kiva, siinä on vanhan ajan tuntua ja tunnelmallisuutta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kallion kirjastossa on pitänyt käydä jo pitkään, mutta en ole mukamas vielä ehtinyt. Ehkä seuraavan kerran, kun olen Helsingissä.

   Poista
 5. Miten upeita kirjastoja! :-) Noista vain Kuninkaalinen kirjasto on tuttu, tosin sisäpuolelta en sitä ole nähnyt (olisikohan ollut kiinni siellä käydessäni). Täytyy ehdottomasti käydä tutustumassa ainakin kaupunginkirjastoon, kun joskus taas tulee käytyä Tukholmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene ihmeessä, jos vain pääset. Ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia :)

   Poista
 6. Uijui mikä lukutoukan taivas!
  - oikein monessa kerroksessa kirjoja! ♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.