maanantai 21. syyskuuta 2015

"Hei, mikä on sun lempikirjasi?" - osa 2.Mikko, 24 v, kirjabloggaajan serkku

1. Mikä on lempikirjasi ja miksi?

Fjodor Mihailovitš Dostojevski: Idiootti, 1868

Olen tässä parin vuoden aikana tutustunut venäläisiin klassikoihin ja olen vielä ensihuumassa heidän kanssaan, vaikka aatelisten etuoikeutettuun maailmaan aina välillä ärsyyntyy. Näistä vanhoista sedistä minua on eniten ihastuttanut Fjodor Mihailovitš Dostojevski. Valitsin hänen kirjoistaan Idiootin, vaikka olisin saattanut yhtä hyvin valita Rikoksen ja Rangaistuksen tai Karamazovin veljekset.

Dostojevskin henkilöhahmot puhuttavat minua, erityisesti heidän levoton sisäinen maailmansa, joka saa heidät muun muassa kävelemään pitkin poikin kaupunkeja. Samaistun siihen, koska se on osa minun kokemusmaailmaani, as simple as that. Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikov on mahdollisesti Dostojevskin henkilöhahmoista moniulotteisin, ruhtinas Myškin eli Idiootti taas ehdottomasti mukavin.

Idiootissa tarkastellaan miten hyvä ihminen selviytyy teennäisten ja haavoittuneiden ihmisten maailmassa. Millaisia mahdollisuuksia hyvän tekemisiin ja muiden ihmisten auttamiseen oikeastaan on? Tämä puhuttelee itseäni ja uskoisin, että tästä tematiikasta kiinnostuneet voivat löytää jotain itselleen tästä kirjasta. Muillekin tätä toki suosittelen, sillä kirja on eksistentiaalinen lähes kokonaisvaltaisesti. Ja parhaimmillaan kaunis ja surullinen.

Lisäksi nauroin ääneen kirjaa lukiessani, mitä en ihan kaikkien kirjojen kohdalla tee.

2. Onko sinulla muita suosikkikirjailijoita tai kirjoja?

Dostojevskin ohella voisin mainita William S. Burroughsin ja Kurt Vonneguttin lempikirjailijoinani. He ovat minun sukulaissielujani. Tolkienin Taru sormusten herrasta taas on yksi lapsuuteni kirjoista, joka on inspiroinut minua kirjoittamaan ja jonka olen lukenut useammin kuin yhdenkään muun teoksen ehkä Hobittia lukuunottamatta. Lisäksi äärimmäisen ahdistava ja juuri siksi niin tärkeä Delphine de Vigan Yötä ei voi vastustaa on osa minua.

3. Kuinka monta kirjaa luet vuodessa?

Varmaankin yli kymmenen. Opiskeluiden vuoksi kaunokirjallisuus jää aina välillä vähemmälle, mutta tieto- ja tiedekirjallisuutta tulee luettua sitten senkin edestä.

4. Mitä luet tällä hetkellä?

Vladimir Nabakovin Lolitaa. Venäläinen linja jatkuu.


"Hei, mikä on sun lempikirjasi?" -juttusarjassa pääsevät ääneen kirjabloggaajan ystävät, tuttavat ja muut piinatut kaduntallaajat, jotka kertovat omista lempikirjoistaan ja lukutottumuksistaan. 

Lue myös: "Hei, mikä on sun lempikirjasi?" - osa 1.

12 kommenttia:

 1. Tämä juttusarja on hauska idea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun pidät! Minusta tätä on ollut kiva tehdäkin ja jatkoa tosiaan seuraa ;)

   Poista
  2. Komppaan Katriinaa! Näitä postauksia on kiva lukea nimenomaan siksi, että ääneen pääsee vaihteeksi muut kuin kirjallisuuden harrastajat ja suurkuluttajat; itsellekin on kiva löytää ihan uusia lukuvinkkejä ja uusia näkökulmia :)!

   Poista
  3. Ja juuri siksi itsekin tästä pidän ja tätä tykkään tehdä.

   Mutta ihanaa, että tykkäätte!

   Poista
 2. Voi, mikä hieno idea! Uusia raikkaita mielipiteitä tänne blogimaailmaan, ja sinä pääset Katri vaihtamaan välillä bloggarista toimittajaksi.

  Ja Mikko hei, sinulla on tosi hyviä mielikirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Minustakin on hauska kuulla niitä ihmisiä, jotka lukevat vähän vähemmän kuin vaikka kirjabloggarit, mutta lukevat kuitenkin. Hyviä juttuja vielä tulossa ;)

   Poista
 3. Mahtava postaussarja Katri! Normaaleja kirjapostauksia on aina tietty kiva lukea, mutta nämä erityisesti piristävät päivää ja tuovat bloggaamiseen uutta ulottuvuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tykkäät! Näitä on ollut tosi hauska tehdä ja minustakin näissä on jotain kivaa uutta peruspostausten seassa :)

   Poista
 4. Tosi kiva idea! Venäläisistä klassikoista pidän itsekin. :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.