torstai 15. lokakuuta 2015

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki


Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Sivut: 334, Teos 2015
Kannet: Jussi Kaakinen


Huh huh, siis huh huh.

Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja on yksi parhaimpia lukemiani kotimaisia teoksia. Luin sen aikanaan vaatimattomasti kolme kertaa, ja ennustan sille ainakin vielä kolmea uutta lukukertaa. Esikoisen jälkeen olen odottanut innolla ja kauhulla Itärannalta uutta tekstiä. Tiedättehän sen vanhan virren; kun on lukenut yhden todella päräyttävän kirjan kirjailijalta, niin odotukset ovat katossa seuraavan kirjan kohdalla ja kyllähän sen tietää kuinka siinä käy.

Vaan ei käynyt tällä kertaa. Emmi Itärannalta hetki sitten julkaistu toinen romaani Kudottujen kujien kaupunki on mielettömän hyvä. Erilainen kuin esikoinen, mutta yhtä hieno ja kaunis. Ei tarvinnut pettyä, sillä Itärannan tarina kiinnostaa ja kerrontakin on pettämättömän huikeaa. Kirjailija ei tipahda kelkasta toisen kirjan myötä, vaan jatkaa hyvin alkaneella kirjailijan polullaan. 

Kudottujen kujien kaupunki (jota muuten kutsun toistuvasti Kadotettujen kujien kaupungiksi) on tarina, joka sijoittuu tulvaiselle saarelle, jossa unet ovat kiellettyjä. Tarina alkaa hetkestä kun saaren rannalta löytyy vahingoittunut, puhekykynsä menettänyt nuori nainen. Löytäjien joukossa on Eliana, kutoja, joka asuu Seittien Talossa. Vahingoittunut nainen viedään Seittien Taloon. Kukaan ei tiedä naisesta mitään eikä hän itse pysty kertomaan. Vihjeenä on vain tatuointi naisen kädessä. Tatuointi, joka kietoo hänet ja Elianan saman mysteerin äärelle.

Naisen arvoitusta ratkoessa Eliana ajautuu kohtaamaan myös saaren historian ja hyvin kätketyt salaisuudet. Unien näkeminen saarella on kielletty ja Unnennäkijät ovat sairaita, jotka kuuluvat Tahrattujen taloon. Mutta taustalla häilyy muutakin. Onko unien näkeminen oikeasti niin vakavaa ja tarttuvaa? Onko se koko totuus? Miksi?

Kudottujen kuvien kaupunki on mystinen, tarunhohtoinen ja arvoituksellinen tarina, jossa kohoilevat salaisuudet, seikkailu ja rakkaus. Tarina on, nimensä mukaisesti, kuin kudottu verkko, josta näytetään vain pala kerrallaan ja kokonaisuuden hahmottaa vasta viimeisen palan nähtyään, kun katsoo verkkoa vähän kauempaa.

On saari ja tulvat, luonnonmullistukset ja niiden seuraukset. On kielletyt unet ja totuus niiden taustalla. On vallanpitäjät ja pelokkaat alamaiset, joissa kytee kapina. On herkkiä ihmissuhteita ja luottamuspula, sillä kuka tahansa saattaa olla ilmiantaja. On kaunis tarina ja taustalla kannanotto tai useampi. 

Kudottujen kujien kaupunkia on vaikea selittää, sillä se pitää lukea. Ehkä jopa kahdesti. Teemestarin kirjan tavoin tämäkin taittaa scifiksi, mutta uppoaa kyllä hyvin jopa kaltaiselleni vähän scifiä kainostelevalle lukijalle. Kirjan maailmaan on helppo upota. Kieli on kaunista ja koukuttavaa, mutta ei liian kiemuraista. Inhoan turhaa kielellä konstailua, mutta Itäranta käyttää kieltä taidokkaasti. Kerronta on rauhallista ja selkeää.

Saatan olla vähän kyltymätön mitä Itärannan teoksiin tulee, mutta hieman pidempi tämä olisi saanut olla. Kirjan maailma ja tarina ovat sen verran kutkuttavia, että olisi ollut mukava saada enemmän pohjustusta ja toisaalta tarinasta olisi riittänyt vaikka trilogiaksi. Vaikka onhan tämä tiivis ja toimiva tarina reilussa 300 sivussa kuitenkin raikas ratkaisu aikana, jolloin kaikki tahtoo venyä trilogiaksi. Kirja loppui silti täysin yllättäen. Viimeisen sivun jälkeen käänsi sivua ja koin järkytyksen, kun jäljellä oli enää tyhjät sivut. Eiiiiii.

Suosittelen Itärannan teoksiin tutustumista. Vaikka scifi tai mikään scifiksi taittava ei kiinnostaisi, niin siitä huolimatta. Mielestäni kirjast sopivat myös nuoremmille lukijoille. Miksei vaikka kouluun äidinkielen tunneille?

Nyt lopetan hehkutuksen ja sanon vain, että: olen totaalisen myyty enkä malta odottaa Itärannan seuraavaa teosta!


Toisaalla: Lumiomena, Tuijata

20 kommenttia:

 1. Kuulostaa siltä, että tämä pitää kyllä lukea. :-> Minusta hienointa Teemestarin kirjassa oli tunnelma, joka jäi leijailemaan vielä kirjan lukemisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pidit Teemestarin kirjasta, niin ihan ehdottomasti kannattaa tämäkin lukea! Minusta näissä on hyvin samankaltaiset tunnelmat, vaikka tämä on ehkä hieman toiveikkaampi kuin Teemestarin kirja.

   Poista
 2. Minulle kävi Teemestarin kirjassa samoin, sillä ihastuin ikihyväksi. Äänestin sen jopa vuoden parhaimmaksi kirjaksi ilmestymisvuonna. Sekin oli mielestäni liian lyhyt. Uutta kirjaa odotan ja uskon, että minulle käy kuten sinulle ja haluaisin kirjan jatkuvan ja jatkuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemestarin kirja on ihana. Ja tosiaan, vähän liian lyhyt, mutta siinä se ei tuntunut samoin kuin tässä. Nyt jäi ihan tosissaan kaipaamaan vähän enemmän pohjustusta ja syvemmälle menemistä. Hauska kuulla, mitä pidät tästä kun ehdit lukea!

   Poista
 3. Minä en oikein innostunut Teemestarin kirjasta. Kirjan henkilöhahmot tuntuivat minusta epämiellyttäviltä, kieli oli välillä turhan koukeroista runsaine vertauskuvineen ja tarina ylipäätään oli jotenkin liian raskas marraskuussa luettavaksi. Kudottujen kujien kaupunki vaikuttaa mielenkiintoisemmalta, joten ehkä kokeilen sitä joskus. Mutten vahingossakaan marraskuussa, vaikkei tämä tunnukaan ehkä niin synkältä kuin esikoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin, etten ihastunut siihen kuten moni muu. Teemestarin kirja on aika synkkä ja on tässäkin oma synkkyytensä, mutta minusta tämä on toiveikkaampi ja valoisampi kuitenkin. En ainakaan itse kokenut tätä mitenkään masentavana. Kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa.

   Poista
 4. Oi, tämä oli mahtava! Ihastutti melkein yhtä paljon kuin Teemestarin kirja, mutta ei ihan. En kylläkään antaisi tälle yhtään vähempää kuin viisi tähteä, sillä on tämä niin täydellinen teos. Ihana Emmi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta molemmat kirjat ovat loistavia, mutta ehkä Teemestarin kirja oli hippasen enemmän omani myös. Toisaalta enpä tiedä miksei tämäkin olisi. Tarina oli valloittava ja uskon, että tulen lukemaan tämän toistekin.

   Poista
 5. Hmm, jännää! Vai scifiä! Jännää! (Kirja lukujonossani...)

  VastaaPoista
 6. Apua, en uskalla vielä lukea tekstiäsi, kun oma vielä odottelee (hitsi, kun on juuri kaksi kirjaa kesken! Äkkiä ne alta pois, että pääsee Itärannan uusimman pariin. ;-)) Pidin Teemestarin kirjasta paljon, ja olen sitä suositellut myös ysiluokkalaisille ja muistan erään antaneenkin teokselle positiivista palautetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, nyt äkkiä kaikki muu pois alta ja tämän kimppuun.
   Minusta Itärannan kirjoissa on teemoja, jotka sopisivat nuoremmillekin lukijoille. Tietenkin lukijasta kiinni, miten paljon saa irti lukemastaan tai onko liian haastava :)

   Poista
 7. Ihastuin teemestarin kirjaan. Odotan, että pääsen lukemaan tämän uuden.

  VastaaPoista
 8. Heti kun muistin, että tämä kirja on ilmestynyt, laitoin sen kirjastossa varaukseen. Toivottavasti saan sen haltuuni pian. Mukavaa lukea siitä arvio, joka vähän vahvistaa odotuksiani siitä, että kyseessä on hyvä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, uskon, että tykästyt tähän, sillä tämä varmaan vastaa aika hyvin kirjamakuasi :)

   Poista
 9. Kovat on odotukset tämän teoksen suhteen samasta syystä kuin sinullakin. Teemestarin kirja oli tavattoman lumoava ja kauniisti kirjoitettu ja nostaa riman korkealle. Parin blogiarvion perusteella, sinun mukaanlukien, olen kuitenkin luottavaisin mielin odottamassa kirjaa kirjastosta. On ilo kuulla, että teos täyttää odotukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät tästä! Minusta Itäranta ei kompuroi tämän kohdalla yhtään, mikä on aika paljon sanottu, kun esikoinen oli niin huippu.

   Poista
 10. Tämä on kyllä hieno romaani! Kaunis, melankolinen, maailmaltaan omanlaisensa - alati kiehtova.

  <3

  VastaaPoista
 11. Pidin Teemestarin kirjasta todella paljon. Luin tämän uuden viikonloppuna ja vaikutuin tästätkin. Vuoden parhaimpia kotimaisia. En silti osaisi rankata toista tai toista paremmaksi. Tarvitsen aikaa ja etäisyyttä.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.