keskiviikko 28. lokakuuta 2015

James Bowen: Bobin maailma


James Bowen: Bobin maailma
Suomentanut: Kimmo Paukku
Sivut: 263, Wsoy 2015
Alkuteos: The World According To Bob 2013

Jos syksyn tai talven lohtukirja on vielä hakusessa, niin tässä vinkki; kokeile lohturomaanin sijaan lohtuelämäkertaa! Etenkin jos elämäkerran kannessa komeilee kissa ja vielä suuremmalla syyllä, jos kissa on Lontoon kaduilta tuttu Bob. Tässä osoitteessa Bob on saanut jo ainakin kolmesti toimia arjen piristäjänä ja Bobin nimi mainitaankin nykyään useissa keskusteluissa. Taitaakin olla taloutemme kolmanneksi puhutuin kissa - heti omiemme jälkeen puhutuin. Päheä julkkiskissa siis.

Tutustuin Bobin ja Jamesin tarinaan tämän vuoden elokuussa kun luin Katukatti Bobin. Kun kuulin tarinalle löytyvän jatkoa, ei tarvinnut kahdesti miettiä luenko vai enkö. Tietenkin luen! Katukatti Bob oli niin viihdyttävä, lämmittävä ja lohduttava kirja, että Bobin maailma sai todellakin tulla suloistuttamaan kiireisiä syyspäiviäni. Kovin monelle asialle minulla ei ole ollut aikaa, mutta Bobille kyllä.  
 
James on entinen, toipuva heroiiniaddikti. Bob on hänen kissansa. Heidän tiensä ovat kohdannet sattumalta, tai ehkä kohtalon johdatuksena, niin tai näin, nykyään he ovat erottamattomat. Jamesin elämä on muuttunut Bobin myötä vain myönteiseen suuntaan. Ei pelkästään siksi, että heistä on tullut sekä Lontoossa että muualla maailmassa tunnettuja. Vaan siksi, että jouduttuaan huolehtimaan itsensä lisäksi Bobista, on James saanut elämäänsä uutta suuntaa. Hän ei voi olla enää itsekäs addikti, hänen on oltava jotain muuta.
 
Kuulostaako lässytykseltä? Ehkä, mutta sitä kirja ei ole. Kirja on ehdottomasti hyvänmielen kirja, suloinen ja ihastuttava, mutta myös rankka. James kertoo menneisyydestään huumeaddiktina ja nykyisyydestään toipuvana addiktina melko siloittelemattomasti. Kuva, jonka kirja välittää Jamesin elämästä sekä elämästä Lontoon kaduilla, on melko raadollinen. James on saanut kokea useita takaiskuja, eivätkä kaikki hänen toimintatapansa ole aina olleet erityisen ihailtavia. Hän myöntää sen itse.
 
Siinä missä ensimmäisessä kirjassa on itse Bob päätähtenä, nousee toisessa osassa Jamesin tarina entistä enemmän esiin. Bob on mukana kuvioissa tietenkin, mutta alkuhuuman jälkeen edessä on muutakin kuin kissanpäiviä. Nyt luvassa on evättyjä toimilupia, sairaaloita, poliiseja...
 
Katukatti Bobista kirjoittaessani totesin kirjan kielen olevan yksinkertaista ja ehkä jopa kömpelöä. Sillä ei kuitenkaan mielestäni ole suurta väliä tällaisen tarinan äärellä, kun ei olla tekemässä suurta kirjallisuutta, vaan kertomassa asioita oikeasta elämästä. Nyt toisen kirjan kohdalla kieli ei vaivannut minua ollenkaan. Lisäksi kirjassa kerrotaan kirjan syntyprosessista, joka valottaa kirjan taustoja ja yksinkertaisen kielen syytä.
 
Katukatti Bob ja Bobin maailma ovat ihania lohtukirjoja, etenkin kissaihmisille, mutta myös tarinoita elämästä, josta pitäisi puhua enemmän. Toivottavasti Bob ja James ovat tarinoillaan saaneet ihmisten silmiä auki. Nämä tarinat sietävät tulla tunnetuiksi.
 
Jamesista ja Bobista on kirjoitettu jo useampi teos, niin aikuisille kuin lapsillekin suunnattuja. Kaikkia ei ole ainakaan vielä suomennettu. Omaan hyllyyni pääsi hetki sitten asustamaan eräs uusi kirja Bobista, ja siitä varmasti kuulettekin vielä...


2 kommenttia:

  1. Sattuipas - minä luen juuri sitä ensimmäistä, englanniksi. Kieli tuntuu ihan luontevalta, mutta kerrot, että sen yksinkertaisuudelle löytyy jatkoteoksesta selitys. Tämä houkuttelee lukemaan kakkoskirjan. Samoin se, että saa tietää niistä rankemmista puolista Jamesin elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh hauska sattuma. Jos tykkäät ensimmäisestä osasta, niin kannattaa ihan ehdottomasti lukea tämäkin. Minusta tuntuu, että englanniksi kieli on hieman sujuvampaa, suomeksi se yksinkertaisuus ehkä tökkii enemmän. Tiedä häntä. Seuraavaksi aion lukea englanniksi, niin saa nähdä!

      Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.