sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

 

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena
Sivut: 95, Suuri Kurpitsa 2013

Vuonna 1928, juhannuspäivänä, salama iski Parkanon kirkkoon tuhoisin seurauksin. Neljä kuoli ja useita loukkaantui. Parkanon kirkon tapaus on yksi pahimpia salaman aiheuttamia onnettomuuksia Suomen historiassa. Tämän kaiken opin lukemalla Reetta Niemensivun sarjakuvan Saniainen kukkii juhannuksena, joka on kertomus tästä ukkosen muovaamasta juhannuksesta. Kaikki ei todellakaan mennyt kuten alkujaan piti.

Poikien oli tarkoitus mennä katselemaan tyttöjä tyttöjen rippikirkoon. Josko mukaan olisi lähtenyt vieläpä miellyttävä seuralainen juhannusyöksi. Uusi, nuori pappismies puhkui virkaintoisena ja oli valmis pitämään ensimmäisen saarnansa kylän väelle. Sellaista ei olisi tässä paikassa ennen kuultu. Nuori konstaapeli taas odotti kihlattunsa kanssa kuulevansa kuulutukset. He menisivät naimisiin. Juhannustaiat odottivat toteutumistaan. Vaan sitten tuli ukkonen ja salama.

Olen lukenut Niemensivulta aiemmin Aavepianisti ja muita kertomuksia, josta pidin ja viimeksi lukemani Noin seitsemän taidetta sisälsi Niemensivun sarjakuvan, joka oli myös hyvä.  Hieman jäin Aavepianistin kohdalla harmittelemaan sarjakuvien lyhyyttä ja tarinoiden ohueksi jäämistä sekä arkailin hienon, mutta itselleni vieraan maalauksellisuuden kanssa.

Nyt ei ollut näistä huolta. Saniainen kukkii juhannuksena on yksi pitkä ja yhtenäinen tarina, johon saa rauhassa upota. Jo edellisessä sarjakuvassa ihastuttanut maalauksellisuus ei enää tuntunut vieraalta, vaan tutulta ja nautinnolliselta. Siis hitsi, mitkä värit tässä sarjakuvassa on. Katsokaa vaikka itse!

 

Mainitsin jo edellisessä postauksessa eläväni jonkin sortin sarjakuvabuumin aikaa. Tällä hetkellä kotimaiset, etenkin naisten tekemät sarjakuvat kiinnostavat. En edes ole mitenkään tarkoituksella valinnut luettavakseni sarjakuvia, joiden kyljessä komeilee naisen nimi, vaan sattuman kautta olen huomannut lukeneeni jo useamman sellaisen. Onneksi, sillä sen verran isoja helmiä tullut vastaan. Ja jälleen kerran hauska huomata, että sarjakuvan aihe on kaivettu Suomen historiasta. Vaikka omat juureni eivät Parkanossa sijaitsekaan, niin se on silti minulle kiertoteiden kautta tuttu paikka. Kiinnostavaa siis!

Reetta Niemensivun kaunis sarjakuva on mukavaa luettavaa vaikka kesällä tai muulloin kesän kaipuussa. Sopii kauniista kuvituksesta pitäville, sekä heille, jotka haluavat lukea tosipohjaisia, hauskoja mutta koskettavia tarinoita. Sellaisen Saniainen kukkii juhannuksena tarjoaa.


8 kommenttia:

 1. Sinähän olet nyt sarjakuvaputkessa! Oletko lukenut sarjakuvamaisen Mereneito tavaratelineellä? Tekijänä Ulrika Ylioja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen juu! En ole lukenut mainitsemaasi, mutta laitan nimen ylös ja katson miltä se vaikuttaa. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Onpa kaunis kuvitus ja todellakin ihanat värit! Laitan tämän korvan taakse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ihan yksi kauneimpia lukemiani sarjakuvia. :)

   Poista
 3. Jees, Niemensivu on kyllä hyvä (kuten myös aiemmin lukemasi Takalo).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Täytyy toivoa molemmille pitkää ja tuotteliasta jatkoa sarjakuvantekijöinä ;)

   Poista
 4. Onpa tosiaan nätin näköistä! Täytyypä laittaa muistiin :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.