sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Tiitu Takalo: Josefiina leipoo, Ottopoikia ja työläistyttöjä, Tuuli ja myrsky, Tyhmä tyttö


Tiitu Takalosta on tullut lyhyen ajan sisällä yksi suosikkini sarjakuvien tekijöiden joukossa. Hänen taidokkaasti tehdyt sarjakuvansa sekä niiden feministinen kiinnostava ote uppoavat - voi kyllä kiitos, tätä lisää! En ole toviin ollut yhtä innoissani sarjakuvista kuin mitä nyt Takalon myötä. Ensin luin Jään ja Kehän, joista molemmista pidin kovasti ja nyt olen lukenut Takalolta neljä muuta teosta pitkin syksyä. Kaikista neljästä on ajatuksiani tässä samassa postauksessa.

Neljästä lukemastani lemppareikseni nousi Tuuli ja myrsky (2009, Suuri Kurpitsa) sekä Ottopoikia ja työläistyttöjä (2011, Museokeskus vapriikki), jonka on käsikirjoittanut Pauli Kallio ja kuvittanut Tiitu Takalo. 

Tuuli ja myrsky ihastutti kuvituksellaan sekä voimakkaalla ja voimaannuttavalla tarinallaan. Tarinassa käsitellään epätasa-arvoa, sukupuolisuutta sekä raiskausta. Perinteisille tavoille käsitellä raiskausta voi sanoa hyvästit, kun sarjakuvan naishahmot ottavat asian hoitaakseen. Huh, miten hienoa! Eräs tuttavani luki sarjakuvan myös ja piti sarjakuvan loppua lapsellisena, mutta minusta se toimi tässä ja oli onnistunut. Sarjakuvassa on tärkeä sanoma ja hyvää energiaa.

Ottopoikia ja työläistyttöjä sen sijaan on kiinnostava katsaus Tampereen historiaan 1100-luvulta 2000-luvulle. Albumissa on useampi sarjakuva, jotka sijoittuvat aina uuteen aikakauteen. Ennen sarjakuvia kerrotaan lyhyesti ajalle tyypillisistä piirteistä ja pohjustetaan sarjakuvaa. Sarjakuvien kautta päästään vielä kuvien ja tarinoiden kautta kurkkamaan eri aikakausiin. Sarjakuvissa kerrotaan jokaiselta aikakaudelta yhden perheen tarinan. Ensimmäisessä sarjakuvassa metsästetään ja viimeisessä käsitellään uusioperheitä. Mielenkiintoinen tapaus - jopa näin turkulaiselle.


Tyhmä tyttö (2008, Suuri Kurpitsa) ja Josefiina leipoo (2006, Suuri Kurpitsa) eivät tehneet aivan yhtä suurta vaikutusta kuin kaksi aiempaa. Tyhmä tyttö on kokolema Takalon sarjakuvia vuosilta 1999-2004. Sarjakuvien aiheet ja tyylit vaihtelevat. On kiinnostava nähdä miten erilaista jälkeä sama sarjakuvaitaiteilija voi saada aikaan, mutta toisaalta se myös tarkoittaa, että sarjakuvien laatu vaihtelee. Osa sarjakuvista on tosi hyviä, kun taas osa jättää toivomisen varaa. Kaltaiselleni fanille kokoelma kelpasi hyvin, mutta en suosittelisi tätä ainakaan ensimmäiseksi Takaloksi. Parempaakin löytyy.

Josefiina leipoo oli meidän taloudessamme varsinainen pettymys.  Ensin poikaystäväni luki tämän ohuen strippikokoelman, eikä pitänyt. Sitten minä luin ja hämmennyin. Kuvitus on simppeliä ja strippeihin sopivaa. Mutta mitä ihmettä näillä stripeillä halutaan sanoa? Vaikka strippien joukossa oli muutama ihan hauska, niin kokonaisuus jätti hämmentyneen ja toisaalta vähän tylsän mielen. Vaikka Pauli Kallion käsikirjoitus toimi hyvin Ottopoikia ja työläistyttöjä -teoksen kohdalla, näissä stripeissä se ei toiminut omalla (tai poikaystäväni) kohdallani. Jokin jäi uupumaan. Ehkä se puuttuva osa oli Takalolle tyypillinen erilaisuus, raikkaus ja räjähtävä feminismi, josta pidän.

Huh ja huh. Asian vierestä mennään nyt, mutta en ole kovin hyvä kirjoittamaan sarjakuvista blogiin ja näköjään homma ei lainkaan helpotu, jos sarjakuvien lukemisesta on reilu kuukausi ja sarjakuvat ovat jo jopa palautettu kirjastoon. Älkää antako sen kuitenkaan häiritä, vaan tutustukaa ihmeessä Takaloon jos yhtään kotimainen ja hyvä sarjakuva kiinnostaa. Itse en malta odottaa, että saisin käsiini Minä, Mikko ja Annikki -albumin!

Josefiina leipoo:
Ottopoikia ja työläistyttöjä:

Tuuli ja myrsky:
Tyhmä tyttö:


Takalon sarjakuvista kirjoittanut myös muun muassa Kirsi.

6 kommenttia:

 1. Meillä on kotona juuri tämä Josefiina leipoo, mutta en yhtään muista mitä siitä tykkäsin. Muistaakseni mies hankki sen juuri Kallion käsikirjoituksen vuoksi. Takalon tyylistä kyllä tykkäsin, pitää laittaa silmät auki näiden muiden varalta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Josefiina leipoo ei välttämättä ole kovin mieleenpainuva ylipäänsä. Mutta jos Takalon tyylistä pidit, niin kokeile ihmeessä lisää! Tosin Takalon tyyli vaihtelee sarjakuvittain, mutta hyvää jälki on kuitenkin :)

   Poista
 2. Kiva että Tuuli ja myrsky iski :) Varmaan tulen lukemaan nämä muutkin joskus vielä, ainakin tuo Tyhmä tyttö ja Ottopoikia ja työläistyttöjä kiinnostaa. Ja miksei Josefiina leipookin, erilaisuutensa vuoksi. On se Tiitu Takalo vaan hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja lue ihmeessä. Ottopoikia ja työläistyttöjä oli tosi kiinnostava. Jos luet Josefiina leipoo, niin haluan kyllä kuulla mielipiteesi!

   Poista
 3. Jes, Tiitu on huippu! Olen pitkäaikainen fani.

  Toivottavasti saat M, M & A:n luettavaksi pian. Sekin on hehkutuksensa ansainnut: kulttuuriteko ja hieno lukuelämys samassa paketissa. Sen jälkeen oletkin sitten kai jo lukenut kaiken paitsi Nurin-albumin, joka on Tyhmän tytön tyylinen kokoelma.

  Niin ja jos saat jostain käsiisi Irtoparta-lehtiä, kannattaa tietysti lukea niitäkin. Vaikka Tiitun Irtoparta-jutut on julkaistu myöhemmin noissa kokoelmissa, lehdissä on paljon muutakin mielenkiintoista samanhenkisiltä tekijöiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on huippu!

   Minä, Mikko ja Annikkia on kyllä sen verran kehuttu, etten yhtänä epäile, etteikö se olisi hyvä. Ja ihan kauhistuttaa, että olen kohta lukenut kaikki Takalot! Voisiko niitä pliis tulla lisää ja pian?

   Ja kiitos lukuvinkeistä. Täytyykin pitää silmät auki noiden varalta :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.