tiistai 29. joulukuuta 2015

E. Lockhart: We Were Liars


E. Lockhart: We Were Liars
Sivut: 227, Hot Key Books 2014

We Were Liars valikoitui yhdeksi joululomakirjakseni ihan sillä perusteella, että se sattui juuri ennen joulua löytymään kirjaston palautuskärrystä. Vihdoinkin, sillä olen jo jonkun aikaa yrittänyt saada kirjan käsiini luettuani siitä muutaman kehuvan blogiarvion. Kiinnostuin kirjasta, sillä sen loppuratkaisun sanottiin muuttavan koko tarinan luonteen ja useampi kirjan lukenut kertoikin yllättyneensä. Minäkin halusin kokea kirjan - etenkin sen "a satisfying but shocking twist ending." (Breia Brissey, Entertainment Weekly). 

We Were Liars kertoo vauraasta Sinclairin perheestä, joka viettää joka kesän yhdessä yksityisellä saarellaan. Perheen pää, isä ja isosisä, Harris Sinclair on rakennuttanut saarelle omat kesäkodit jokaiselle kolmelle tyttärelleen ja heidän perheilleen. Vauras, rikas ja menestyvä perhe, jolla on rahaa, taloja ja kauniita lapsia.

Lapsia kuten Cadence, Johnny ja Mirren. Serkukset, jotka yhdessä ystävänsä Gatin kanssa viettävät myös kesät saarella. Heitä on neljä ja kesäisin he ovat erottamattomat. Ainakin siihen asti kunnes he ovat 15 vuotiaita ja tapahtuu tragedia, joka muuttaa kaiken.

Tragedia, jonka myötä synkät ja likaiset salaisuudet valuvat kirjan sivuilla. Riidat sisarusten kesken, mielistely perinnön toivossa ja alkoholiongelmat. Siistit julkisivut, jotka peittävät sisällä vellovat ja oksettavat ongelmat. Ongelmat, joista nuoret saavat siivunsa.

Kirjan miljöö ja kiehtova tarina kiinnostivat, mutta eniten minua veti puoleensa luvattu yllättävä loppuratkaisu. Harmikseni, kun osasin tuota loppua odottaa, luin kirjan vihjeitä niin tarkasti, että jo ennen puoliväliä arvasin osan siitä mitä tuleman piti. Se hieman söi kirjan vetoa, mutta onneksi luin kirjan loppuun, sillä kyllä - loppu yllätti minut.

Loppu yllätti kahdellakin tavalla. Ensinnäkin - en olisi arvannut ikinä kaikkea. Arvasin osan, mutta vain sen pienen osan, jonka äärelle lukijaa oikeastaan johdateltiinkin. Lisäksi kirjan viimeiset lauseet jäivät pyörimään mieleen ja antoivat vihjeitä paljon enemmästä, kuin mitä äkkiseltään ajattelisi. "Which are lies? Which is truth? You decide".

Pidin kirjasta paljon. Se oli kutkuttavalla tavalla synkkä ja mystinen, mutta kuitenkin viihdyttävä ja helppolukuinen kuten nuortenkirjan kuuluukin olla. Loppuratkaisu palkitsi, vaikka kirja tekikin mieli jättää kesken, kun oli omasta mielestään keksinyt koko loppuratkaisun ja ärsyyntyi kirjan liian ilmiselviin vihjeisiin. Mutta eipäs se ollutkaan niin selvää. Voi miten paljon haluaisin puida kirjaa, mutta jätän sen sikseen, etten pilaa kirjaa keneltäkään. 

Suosittelen kirjaa ravistelevia loppuratkaisuja kaipaaville, auki jääviä kysymyksiä kaihtamattomille ja viihdyttävää joskin synkkää tragediaa etsiville. Kirja sopii nuorelle ja vähän vanhemmallekin lukijalle. Lukupiiriin tämä olisi loistava.

Niin - ja lukekaa kirja loppuun. 

♥½5 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä kirjalta kyllä! En ole kuullut tästä oikeastana mitään muuta kuin kehuja. Sitten kun vielä saisi mahdutettua tämän johonkin väliin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti suosittelen lukemaan, jos vain aikaa on! Tämä oli kyllä todella nopealukuinen ja jos osaa englantia vähänkin paremmin kuin minä, niin tämän lukee varmasti vielä nopeammin :)

   Poista
 2. Parasta tässä oli juuri se shokeeraava loppu, muuten olenkin jo unohtanut kirjasta melko paljon. Mutta hyvä nuortenkirja, ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu on paras ja pieni miinus onkin se, että tarina tuntuu jossain kohtaa hieman nuupahtavan ennen loppua. Mutta ehdottomasti hyvä. Ja minusta miljöö - tuo yksityinen hulppea saari - jaksoi kiehtoa. Kuten saaret aina!

   Poista
 3. Mahtavaa, että luit tämän! Pidin kovasti, vaikka nuorten kirja onkin kyseessä. Kirjaa oli helppo lukea englanninkielestä huolimatta. Ja se loppu... ai että! Niin se luulin minäkin että arvaan miten kaikki päättyy, mutta silti homma keikahti päälaelleen.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.