lauantai 30. tammikuuta 2016

Herbjørg Wassmo: Lasi maitoa, kiitosHerbjørg Wassmo: Lasi maitoa, kiitos, Otava 2008
Suomentanut: Katriina Huttunen
Kannen kuva: Aino Kannisto
Alkuteos: Et glass melk takk 2006

Tammikuun lukupiirikirjanamme oli norjalaisen Herbjørg Wassmon Lasi maitoa, kiitos, joka on ollut pitkään lukulistallani ja sattui sopivasti vielä löytymään lukemattomana omasta hyllystäni.

Ennen kirjan lukemista olin kuullut muilta, ja aiheen perusteella osannut arvatakin, että kirja on rankka. Ja se on. Kirja on todella karu ja raju kuvaus nuoresta liettualaistytöstä Dortesta, joka tulee huijatuksi mukaan seksibisnekseen. Sisintä riipiviltä yksityiskohdilta ei kirjassa vältytä, vaan kirja tarjoilee Dorten tarinan kaikessa karmeudessaan. Dorten ja niin monen muun nuoren tytön. Vaikka kirja on fiktiivinen, se on silti pala todellisuutta.

Kirja käy läpi rankkoja, mutta tärkeitä aiheita, kuten miten seksityöläiseksi saattaa päätyä ja miten siitä ei pääse irti. Miten nuoren ja naiivin tytön maailmankuva alkaa rakentua näiden kokemusten varaan. Kirja ulottaa aiheensa aina Tukholman syndroomaan asti ja pistää lukijan pohtimaan moneltakin kantilta miksi.

Seksin, naiseuden ja uskonnon yhdistäminen kirjassa oli toimivaa, kiinnostavaa ja kriittistä. Jäin pohtimaan etenkin sitä, miten uskonto alleviivaa neitsyyttä ja miten seksibisneksessä neitsyydestä ollaan valmiita maksamaan suuria summia. Vaan onhan se muutenkin vinoutunut näkemys, että naisen on hyvä olla kokematon, mutta miehen on suorastaan noloa myöntää olevansa kokematon. Ja ehkä juuri tällaiset vinoumat ovat osaksi syy siihen, miksi nuoria naisia joutuu edelleen jatkuvasti ihmiskaupan uhreiksi. 

Kirja tuo lukijalle tärkeän ja ravistelevan aiheen, mutta petyin hieman kirjan tapaan käsitellä aihetta. Paljon turvattiin shokeeraavaan väkivaltaan, jolla kirja tuntuikin ratsastavan. Jäin kaipaamaan vahvempaa kannanottoa sekä selkeämpiä pointteja. Lukijan tulkinnoille on hyvä jättää tilaa, mutta nyt tuntui että jälkeen jäi vain hämmentynyt olo, pointtien kalastelu väkisin ja väkivallan maku.

Tärkeä kirja, joka herättää ajatuksia, mutta en tiedä kenelle tätä suosittelisin? En ainakaan herkimmille lukijoille, sillä kirja on vastenmielisen raaka.


Muissa blogeissa: Kirjoihin kadonnut, Kirjasähkökäyrä, Leena Lumi, Matkalla Mikä-Mikä-Maahan

1 kommentti:

  1. Tämä kirja on ollut vuosia hyllyssäni, mutta en ole lukenut. Nyt selvisi aihepiiri, joten voisin lukeakin. Aion muutenkin siivota hyllyjäni eli turhaa pois.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.