torstai 28. tammikuuta 2016

Kate Morton: Kaukaiset hetketKate Morton: Kaukaiset hetket, Bazar 2015
Suomentanut: Natasha Vilokkinen
Alkuteos: The Distant Hours 2010

Kate Mortonin järeähkö yli 700 sivuinen Kaukaiset hetket oli makuuni lähes täydellinen lukuromaani. Olin ajatellut lukevani tätä lopputammikuun, mutta kirja hupeni neljässä päivässä ja viimeiset sata sivua luin yöunien kustannuksella kun en malttanut lopettaa. Kirjan kansien sulkemisen jälkeen teki mieleni hihkaista ääneen - voi Morton!

Kirja on tarina tarinoista ja niiden ympäriltä. On kirjoja, kirjailijoita, kustantajia, kirjakauppoja ja tarinat niiden takana. On Blythen mysteeriset sisarukset ja Milderhurstin linna, joka on menneinä vuosina ollut kukoistava, mutta Edien aikana jo rapistunut. On salaisuuksia ja synkkää kartanotunnelmaa. On menneisyyden ja nykyisyyden yhteen kiertäminen ja lukijan taidokas harhaanjohtaminen. Ja samaan aikaan hieman itsestäänselvät ja silti niin tyydyttvät ratkaisut. Ah!

Edien äiti saa viisikymmentä vuotta kadoksissa olleen kirjeen ja järkyttyy. Se herättää Edien: mitä on tapahtunut äidin menneisyydessä, mikä saa äidin pois tolaltaan? Äidin menneisyys johdattaa Edien Milderhurstin linnaan ja erään oman lempikirjansa taustoja selvittämään. Samalla Edie sukeltaa tarinoiden verkostoon, jossa totuus selviää vasta viimeisellä sivulla.

Kaukaiset hetket on runsas monessa ajassa kulkeva tarina useine henkilöhahmoineen. Minä pidin niistä kaikista - niin hetkistä kuin hahmoistakin. Vaikka itselleni tyypillisesti nautinkin eniten menneiden vuosien kuvaamisesta, Blythen sisaruksista ja hitaasti aukeavista salaisuuksista. Muutaman kerran pohdin, että olisiko nykyisyyden ja Edien voinut jättää jopa pois. Tulin tulokseen, että ei. Oikeastaan se oli hyvä vastapaino kaikelle. Menneisyys on tarina, kullattuja muistoja ja hetkiä. Se on selitys nykyisyydelle. Ja sen vastapainoksi on hyvä olla hän, joka vielä rakentaa omaa tarinaansa, joka ei vielä ole ajan muovaama. 

Kirja tuli minulle kaikin puolin oikeaan aikaan. Kaipasin jotain kevyttä ilman höttöä. Kaipasin tarinaa, joka vie mukanaan. Halusin runsautta ja sydäntä koskettavia hetkiä, mutta kuitenkin kepeää ja hauskaa tarinaa. Sen sain.

Olen lukenut kirjasta vähemmän ihastuneita arvioita, joiden valossa en odottanut paljon. Kun en odottanut paljon, sain paljon. Mutta en ihmettele, etteivät kaikki ole ihastuneen kirjaan ikihyviksi. Tämä ei ole kaiken kestävää ja huippua kirjallisuutta, jossa ei olisi lainkaan virheitä tai kömmähdyksiä. Päinvastoin. Mutta oikealla hetkellä ja mielellä kirja voi olla täydellinen. Silloin kun voi ummistaa vähän silmiään, kohauttaa olkiaan pienille heikkouksille ja ottaa vastaan tarinan imuineen juuri sellaisenaan. Sellaisena hetkenä kirja voi olla täydellinen.

Minusta Mortonin kirjat ovat ylipäänsä juuri sellaisia. Ne ovat parhaimmillaan juuri oikealla hetkellä. Paluu Rivertoniin on edelleen yksi parhaimpia lukemiani lukuromaaneja, eikä Kaukaiset hetket jää juurikaan sen varjoon. Vaikka Hylätty puutarha ei noussut lempparikseni, olen monesti ajatuksissani palannut kirjaan ja muistan elävästi osan kirjan tapahtumista. Tekisi mieli hankkia sekin omakseni.

Lue tämä, jos kaipaat runsasta ja kevyttä lukuromaania. 


Muissa blogeissa: Kirjakaapin avain, Kirjojen keskellä, Leena Lumi, Lillin kirjataivas, Lukutoukan kulttuuriblogi, Lumiomena, Sinisen linnan kirjasto, Sonjan lukuhetket, Ullan Luetut kirjat

8 kommenttia:

 1. Oi tämä kuulostaa kyllä aika ihanalle, ja hyvin samantapaiselle kuin Paluu Rivertoniin jonka juuri sain tuossa luettua. Varmasti tulen tämänkin joskus lukemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on samaa kuin Paluu Rivertoniin -kirjassa, mutta kuitenkin kyseessä on kaksi hyvin erilaista teosta. Mutta jos tykkäsit Paluu Rivertonista, niin kokeile ihmeessä tätä joskus :)

   Poista
 2. Hei pakko kysyä, että mitä tuo lukuromaani tarkoittaa? Ja haastoin sinut viiden kirjan haasteeseen blogissani, jos kiinnostusta riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuromaanille on varmaan yhtä monta määritelmää kuin määrittelijääkin ;)

   Minä miellän sen teokseksi, joka menee lähelle viihdettä ja on tarinoissaan, ratkaisuissaan ja teemoissaan aika turvallinen ja toistuva. Eli kun tartun lukuromaaniin, tiedän mitä tuleman pitää. Kuitenkaan kyseessä ei ole viihdekirja, mutta samaan tapaan mukanaan vievä teos, joka kuitenkin on kielellisesti tasokas ja ei tarinaltaan aivan yhtä itsestään selvä.

   Tosin monen teoksen kohdalla on vaikea vetää raja, että onko kirja lukuromaani vai ei ja moni teos jakaakin mielipiteet. Jotkut eivät käytä lainkaan sanaa lukuromaani. Mutta minulle juuri Mortonin teokset ovat puhtaasti lukuromaaneja - tasokkaita, mutta kuitenkin kepeitä, elokuvamaisia ja juoneltaan hieman toisiaan toistavia, mutta ei samaan tapaan kuin vaikkapa jotkut perinteiset rakkausromaanit.

   Ja kiitos haasteesta! Olen tainnut tuon joskus facebookissa tehdä, mutta voisihan sen blogiinkin tuoda. :)

   Poista
 3. Minulle tämä on selkeä pettymys verrattuna aiemmin lukemiini Mortonin kirjoihin, mutta sen verran se silti viihdytti että uskallan odottaa taas uutta Morton-suomennosta (muistaakseni ensi syksynä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä miksi tämä voi olla pettymys, etenkin jos piti molemmista aiemmista teoksista. Minulle Hylätty puutarha oli pikkasen plääh, joten siihen verrattuna pidin tästä enemmän. Tosin luulen, että toisessa hetkessä Hylätty puutarhakin olisi ollut parempi ;)

   Ja jee, onpa kiva, että Mortonia suomennetaan! Minusta hän on ainakin kolmen kirjan perusteella on takuuhyvä kun haluaa kevyempää lukea :)

   Poista
 4. Minulla on tämä kirja arvostelukappaleena. Vähän jopa nolottaa, etten ole vielä lukenut sitä. Oli suunnitteilla lukea joululomalla, mutta etenenin jo aloittamassani kirjassa niin hitaasti, etten sitten ehtinyt, ja joululoman jälkeen on pitänyt lukea mm. lukupiirikirjoja ja joitain kirjaston lainoja, joilla on vähän kiire. Kohta luen tämän. Mukava kuulla, että kirja osui nappiin. Itsekin toivon sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä on loppujen lopuksi aika nopea lukea, vaikka sivuja riittää. Jään odottelemaan mielipidettäsi :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.