sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tammikuu naisten ja Finlandia-palkittujen parissaKä-sit-tä-mä-tön-tä miten nopeasti tammikuu on sujahtanut ohitse. Hyvä kun on ehtinyt edes tajuta, että vuosi on vaihtunut, kun täällä täytyy taas kääntää kalenterista uusi sivu ja hyvästellä vuoden ensimmäinen kuukausi. Vaan onpas ollut jälleen kuukausi!

Tammikuuni alkoi pienellä lomalla, joka tosin meni hieman mönkään, sillä kun viimein oli aikaa miettiä viime syksyn mylleryksiä, olinkin ihan ylikierroksilla ja kärsn pitkään unettomuudesta. Huh, vaan onnekseni tuo vaiva hieman helpotti kun palasin arkeen opiskelujen ja töiden merkeissä. Kuivilla ei vielä olla, mutta nukuttuja tunteja on alkanut jälleen kertyä öihin.


Viime syksy oli äärimmäisen rankka ja ajattelin, että jos kevät jatkuu samaa tahtia, niin en enää jaksa. Niinpä tammikuu on saanut olla sekä saman vanhan jatkumo että uuden alku. En enää suostu kuukauteen, jossa ei ole yhtään vapaapäivää. Lisäksi olen joka illalle pyhittänyt itselleni vapaata. Kahdeksan jälkeen en opiskele vaikka olisi kuinka kiire ja stressi, sillä ilman lepoa ei pärjää. Olen pitänyt päätöksestäni kiinni ja vain parina päivänä olen tehnyt töitä vielä myöhäsellä kahdeksan jälkeenkin, mutta vain koska on ollut hyvä inspiraatio päällä. Tammikuussa ehdin sairastellakin useamman päivän, mutta sekin lepo taisi tulla vain tarpeeseen.

Tammikuussa olen vähentänyt vähäisen tv-sarjojen katselemisen vieläkin vähäisemmäksi ja priorisoinut lukemisen vapaa-aikani ykköseksi. Ja kuten olen sanonut, tämä vuosi saa olla hyvien ja tärkeiden kirjojen vuosi. Kuukaudessa olenkin ehtinyt lukea omalla mittapuullani yllättävän paljon ja yllättävän hyviä kirjoja. Olen myöskin ehtinyt blogata kaikista luetuista, mikä viime syksyyn verrattuna on jo pienoinen ihme.

Tammikuun luetut

♥ Laura Lindstedt: Oneiron, 439 s. Teos 2015.
♥ Leena Krohn: Erehdys, 154 s. Teos 2015.
♥ Alice Munro: Julkisia salaisuuksia, 327 s. Tammi 2013. (1994)
♥ Herbjørg Wassmo: Lasi maitoa, kiitos, 397 s. Otava 2008. (2006)
♥ Ulla-Lena Lundberg: Jää, 365 s. Teos & Schildts & Söderströms 2012.
♥ Kate Morton: Kaukaiset hetket, 727 s. Bazar 2015. (2010)
♥ Sadie Jones: Kotiinpaluu, 355 s. Otava 2016. (2008)


Sivuja yhteensä:  2 764
Kirjastosta lainattuja: 3
Omasta hyllystä: 4

Ostettujen kirjojen määrä: 0

Huomionarvoista: Luin tammikuussa suunnittelematta vain naisten kirjoittamia kirjoja. Joukossa on kaksi Finlandia-palkittua teosta sekä kolme Finlandian voittanutta kirjailijaa. Hurjaa! En ole koskaan erityisemmin pyrkinyt lukemaan Finlandia-voittajia, mutta tammikuun otannalla uskallan väittää, että saattaisi kannattaa, sillä sen verran hyviä teoksia olivat.

Kuukauden heikoin: Kuukauden kirjasaldossa ilahduttaa eniten se, ettei joukossa ole yhtään varsinaista hutia. Vain Lasi maitoa, kiitos jätti selkeästi toivomisen varaa. 

Kuukauden paras: Tämä on helppo. Se on Oneiron. Huh ja vau ja vou! Mikä mieletön teos. Ei ole syyttä kahminut mainetta, kunniaa ja palkintoja! Erityismaininnan ansaitsee myös Sadie Jonesin viimeksi suomennettu Kotiinpaluu, joka veti maton jalkojen alta ja löi ilmat pihalle.


Ostetut kirjat: Tarkoitukseni on vähentää kirjojen ostamista ja määrän sijaan panostaa laatuun. Tammikuussa en ostanutkaan yhtään kirjaa alennusmyynneistä huolimatta. Joulukuun puolella ostin muutaman, mutta ne ovat viime vuoden ostoja ne.

Opiskeluihin luettuja: Lisäksi olen lukenut tuhottoman määrän (noin 700 sivua, jäljellä on vielä 300 sivua) tenttiä varten. Olen kuitenkin päättänyt, etten tuo koulukirjoja lainkaan blogiin, en edes listaa niitä, ellei tule jokin erityinen syy.

Nyt haluan tenttiin lukemistani kirjoista mainita Lauri Järvilehdon Hauskan oppimisen vallankumous (2014), jota suosittelen erityisesti opettajille, kasvattajille, huoltajille ja muille oppimisesta kiinnostuneille. Herättelevä teos!

Tällä hetkellä luen: Tällä hetkellä minun pitäisi lukea intensiivisesti tenttiin. Sen lisäksi vapaa-ajan lukemistossa on juuri nyt Toni Morrisonin Luoja lasta auttakoon, josta olen alun perusteella pitänyt ja sen jälkeen tulossa lukuun Kate Atkinsonin Hävityksen jumala, jonka varauksen nappasin eilen kirjastosta mukaani. Jännityksellä odotan!

Muuta: Lukemisen lisäksi vietimme tammikuussa poikaystäväni kanssa 9. vuosipäiväämme ja kävimme syömässä, sekä täysin spontaanisti elokuvissa katsomassa Joyn. Luulin elokuvan olevan komedia, joten hätkähdin elokuvan raadollisuutta. Elokuva oli kuitenkin ihan katsottava. Käydään nykyään äärimmäisen harvoin elokuvissa, joten spontaani elokuvailta oli todella mukava. 

Elokuvailta sai minut pohtimaan, että tänä vuonna voisin yrittää käydä vähintään kerran kuukaudessa kodin ulkopuolella nauttimassa kulttuurista. On se sitten elokuva, taidenäyttely tai jotain ihan muuta. Ja minulla onkin ensi kuulle jo yksi aika siisti juttu mielessä! Katsotaan miten tämä luonnistuu, mutta lupaan kertoa ensi kuun kuukausikoosteessa lisää. 

Millainen oli teidän vuoden ensimmäinen kuukausi?

22 kommenttia:

 1. Minäkin taisin lukea tammikuussa pelkkiä naiskirjailijoita. En oikeastaan ikinä ajattele kirjailijan sukupuolta lukemisia valitessani, mutta onhan tämä silti vähän hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä - en tietoisesti kiinnitä huomiota kirjailijan sukupuoleen kirjoja valitessa. Enkä edes erityisemmin pidä kirjaa, että miten paljon miesten tai naisten kirjoittamia kirjoja luen. Vaan nyt ei voinut olla huomaamatta, sen verran yksipuoliselta näyttää :D

   Poista
 2. Hieno naisten kuukausi! Jää pitäisi lukea, samoin lisää Krohnia.

  Minäkin näemmä ehdin lukea tässä kuussa jopa seitsemän kirjaa kaikesta graduahdistuksesta huolimatta. Tai ehkä juuri sen takia :D No, pari kirjaa aloitin jo joulukuussa, mutta siltikin seitsemän loppuun asti luettua kirjaa, joista osa oli vieläpä aika paksuja, kuukaudessa on minulle aika paljon. Joko lukuvauhtini on nopetunut tai sitten olen vain raivannut enemmän aikaa kirjoille kuin lojunut tietokoneella tai jotain muuta yhtä kehittävää.

  Odotan innolla, mitä tulet tykkäämään Hävityksen jumalasta! Minä nautin siitä, laadukasta ja koskettavaa kerrontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli! Jää oli oikein hyvä, joten lue ihmeessä. Minäkin aion jatkaa vielä Krohnin parissa, sillä Erehdys oli ensimmäinen, jonka häneltä luin.

   Ja kyllähän sitä koulun ja kaiken muun vastapainoksi tarvitsee jotain - on se sitten lukeminen tai mikä kenellekin. Ehkä siis ihan hyvä, että ehtii lukea, kertonee jotain siitä, että on ollut myös vapaa-aikaa.

   Jännitän itse, miten tuohon Hävityksen jumalaan osaan suhtautua kun Elämä elämältä ei ollut ihan napakymppi, mutta katsotaan. Ja ääk, en tiedä uskallanko lukea jo arviosi... ehkä. :D

   Poista
 3. Uu, Kate Atkinsonia! Minullekin tuli juuri viesti, että tuo kirja on saapunut haettavaksi. Aion hakea sen maanantaina, mutta sitä ennen pitää lukea Sofi Oksasen Norma, sillä se on ollut varauksessa kesästä asti ja vihdoin noin viikko sitten sain sen käsiini. :D Olisi sääli, etten lopulta ehtisi lukea sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, katsotaan miten Atkinson nappaa! Odotan hyvää, mutta vähän varoen, kun Elämä elämältä ei tosiaan ollut itselleni ihan napakymppi. Tämä uutuus kuitenkin kiinnostaa jo lähtökohtaisesti enemmän :)

   Minulla oli Norma jokerina lainassa pari viikkoa, mutten tosiaan ehtinyt sitä lukea kuin muutaman sivun ja silmäilyn verran. Vähän harmitti, vaikken Oksasen suurin fani olekaan. Mutta jään odottelemaan mielipidettäsi kirjasta, joten lue ihmeessä se ensin ;)

   Poista
 4. Vaikuttaapa hyvältä lukukuukaudelta! Ja jaksan kyllä hämmästellä, kuinka samanlainen kirjamaku meillä onkaan, Mortonistakin tykätään molemmat, vaikka se voisi hyvinkin olla joku vedenjakaja. ;)

  Tammikuu meni todella nopeasti, en huomannutkaan... Viikot sujahtavat vauhdilla, ja tuntuu että paljon jää aina viikon aikana tekemättä etenkin töissä. Pakko se varmaan on vain hyväksyä vajavaisuutensa. Lukemaan ehdin kuitenkin mukavasti, onneksi. Kirjat auttavat moneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ollut ja totta! Meillä kyllä tuntuu olevan hyvin samankaltainen kirjamaku, siksi yritänkin aina poimia sinulta kaikki kirjavinkit haha :D Morton on muuten jännä, nyt kun mainitsit, että se tuntuu miellyttävän monia sellaisia, jotka eivät välttämättä ihan puhtaasta viihteestä kuitenkaan välitä.

   Aika tuntuu rientävän tällä hetkellä. Se on kyllä aika kauheaa, kun tajuaa, ettei vain ehdi. Ettei oikeasti ehdi, vaikka kuinka olisi ja tekisi. Tai ainakaan ei jaksa. Ja niinhän nuo auttavat <3

   Poista
 5. Todella upea kuukausi ollut sinullakin, tammikuu oli minullekin todella onnistunut. Oneiron päräytti kirjallisen vuoteni käyntiin sellaisella rytinällä että! Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä mieltä olet Morrisonista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuu on uusi hyvien kirjojen kuukausi ;)
   Oneiron niiiiiin huikea ja Morrison vaikuttaa hyvältä!

   Poista
 6. Aika huikea lista sulla tammikuulta, äkkiseltäänkin katsoen hyviä kirjoja. Itse innostuin Helmetin-lukuhaasteesta ja olenkin päässyt lukemaan hieman vanhempaa kirjallisuutta. Pari uutuuttakin tältä vuodelta pääsi mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikea on ja hyvä! Selkeästikin kannattaa ottaa luettavakseen ne tärkeät kirjat, kun lopputulos on näin tasokas.

   Helmetin lukuhaaste vaikutti kiinnostavalta, mutta itse edelleen välttelen niitä. Ehkä sitten kun koulu ei paina päälle, niin tuntuu mielekkäämältä nekin :)

   Poista
 7. Hieno lukukuukausi takana. <3 En ihmettele, että Oneiron on sinunkin suosikkejasi, hieno, hieno romaani. Samoin Sadie Jonesin uutuus teki vaikutuksen.

  Onnittelut yhdeksästä yhteisestä vuodesta. Tekin olette alkaneet olla yhdessä nuorina. Minä oli 18, kun aloin seurustella mieheni kanssa. Aika kuluu kyllä nopsaan, huh!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuu on ollut kirjojen osalta huikea ja voi Oneiron, tulee varmasti olemaan yksi tämän vuoden parhaita! Kuten myös Jonesin kirja. Kahmin kaikki hyvät jo nyt ;)

   Kiitos! Nuorina tapasimme - olin 17 silloin ! -ja siitä asti olemme olleet yhdessä. Hurjalta tuntuu näin jälkikäteen ajatellenkin. Ja niin kuluu, apua!

   Poista
 8. Vau, hieno kuukausi takana! Oneironia odotan kovasti, ja myös Krohn kiinnostaa. Tällä hetkellä lukemani Munro ei ole vielä harmikseni oikein sykäyttänyt, mutta en aio luovuttaa vielä senkään suhteen. Ja onneksi olkoon myös yhdeksästä vuodesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Toivottavasti tykkäät Oneironista, minusta se on huikea ja Krohn on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

   Minä olen niin kova Munro-fani, että neuvoni ovat sen mukaiset, mutta anna Munrolle aikaa ja hetki. Vaikka itse voisin varmaan lukea Munroa vaikka päälläni seisten nykyään, niin se vaatii oikean mielentilan. Se kun ei ole mitään juonellista tykitystä...

   Ja kiitos!

   Poista
 9. Minäkin ajattelin vähentää kirjaostoja, mutta sorruin Suomalaisen aleen. Oli niin hullun halpoja kirjoja (kovakantisia, noin 4 euroa kappale), että oli pakko ottaa muutama omaan hyllyyn. :) Mutta ne olikin hyviä... hope so. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Kävin itse kiertelemässä aleja, mutta pysyin kovana. Saas nähdä vaan, kauan tätä kestää :D

   Poista
 10. Minulla on mennyt tammikuu lähinnä dekkareita lukiessa. Tosin nyt minullakin on kesken uusi Toni Morrison (vaikuttaa tosi hyvältä!), ja seuraavaksi vuoroaan odottelee Oneiron. Ei lainkaan huonosti ole tämä kirjavuosi alkanut!

  Tammikuu meni kyllä hujauksessa. Lisääntyvä valo lisää hurjasti energiaa, ja odotan kovasti jo kevättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morrison on hyvä ja oo Oneiron, se on niin huippu. Toivottavasti tykkäät!

   Tammikuu meni niin, ettei huomata ehtinyt. Minulla on vähän taipumusta kevätväsymykseen, mutta katsotaan kuinka tänä vuonna käy.

   Poista
 11. Mä tykkäsin Joysta hulluna, juuri osittain sen raadollisuuden vuoksi. Tietty myös Jennifer Lawrencen hieno näyttelijäntyö vakuutti. Onneksi valoakin pilkahti. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin elokuva oli ihan hyvä, mutta kun odotin meneväni katsomaan komediaa (en tiedä miksi, ehkä trailerin perusteella?), niin siksi en osannut ihan alkuun suhtautua. Mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.