perjantai 1. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 kirjat


On tullut aika kootaa viime vuoden luetut kirjat yhteen. Tällä kertaa päätin jättää pidemmät jaarittelut sikseen ja luottaa numeroihin. Alle olenkin koonnut jonkinlaisia tilastoja, nostanut muutamia tekemiäni huomioita esiin ja lopusta löytyy tietenkin listana viime vuoden kymmenen parasta ja pari pettymystäkin.

Luettujen kirjojen lisäksi merkittäviä juttuja viime vuodelta ovat myös:

Vuonna 2015 luin 

yhteensä 69 teosta eli 18 086 sivua

45 romaania
17 sarjakuvaa
3 omaelämäkerrallista teosta
1 lasten romaanin
1 runoteoksen
1 pamfletin
1 muun teoksen

32 kotimaista ja 37 ulkomaalaista teosta

3 teosta luin englanniksi
31 oli alunperin suomenkielistä
35 oli suomeksi käännettyä

uusia, vanhoja, tuttuja ja tuntemattomia


Luin 18 uutuutta eli vuonna 2015 Suomessa/suomeksi julkaistua teosta ja 2 teosta, jotka on julkaistu ensimmäisen kerran 1800-luvulla.

8 teosta oli kokonaan tai osittain Tiitu Takalon tekemiä
4 teosta oli kokonaan tai osittain Reetta Niemensivun tekemiä
4 teosta oli Haruki Murakamin
3 teosta oli J.K. Rowlingin
2 teosta oli Sir Arthur Conan Doylen
2 teosta oli Alice Munron

♥  luetuista kirjoista oli


45 kirjastosta lainattua
21 oman hyllyn kirjaa
2 arvostelukappaletta 
1 ystävältä lainattu

2 jo aiemmin luettua

Vuoden aikana ostin ja sain lahjaksi yhteensä 37 kirjaa.

Koko vuoden kirjalista löytyy täältä.Vuoden kymmenen parasta

Listan neljä ensimmäistä teosta ovat ainoat, joille olen antanut täydet viisi pistettä. Muuten listan kirjat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä.

John Williams: Stoner
Ali Smith: Oli kerran kello nolla
Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki
Anne Swärd: Viimeiseen hengenvetoon
Alice Munro: Kallis elämä
Joel Haahtela: Tähtikirkas, lumivalkea
Rowell Rainbow: Eleanor & Park
Adichie Chimamanda Ngozi: Purppuranpunainen hibiskus

Yates Richard: Revolutionary Road (arvio tulossa)
 
Vuoden pettymykset

Odotin enemmän kirjan kiinnostavalta aiheelta sekä aiemmin lukemani Itkoset huomioiden.

Aki Ollikainen: Musta satu
Nälkävuoden jälkeen odotukset olivat korkealla, eivätkä tällä kirjalla täyttyneet.

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka
Ensimmäisen osan jälkeen en odottanut paljon ja silti petyin. 

Näiden lisäksi muutama muu kirja on saanut vuoden aikana huonot pisteet, mutta nämä ovat sellaisia, joilta odotin hieman enemmän. Esimerkiksi lukupiiriin lukemani Sophie Kinsellan teos oli huono, mutta en siltä mitään muuta odottanutkaan.

Muita mieleen jääneitä

J.K. Rowling: Paikka vapaana
Tykkäsin tästä enemmän kuin mitä odotin.

Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
Kerronnallaan lumonnut. Voisi olla kymmenen parhaan joukossa yhtä lailla.

Kate Morton: Hylätty puutarha
En rakastunut kirjaan, mutta jälkikäteen olen muistellut tätä paljon. Tilasinpa tämä mielessäni myös kirjailijalta viimeksi suomennetun teoksen omakseni!

E. Lockhart: We Were Liars

Poikkeuksellinen kirjavuoteni yllättäjä ja ilostuttaja. Lukekaa!

Lopuksi

Kirjavuottani on leimannut hyvät, mutta hieman keskinkertaiseksi jäävät kirjat. Oli vaikea koota kymmenen parhaan lista eikä pettymyksetkään olleet niin selkeitä. Molemmilla listoilla voisi olla näiden lisäksi tai tilalla myös muutama muu teos.

Lisäksi kirjastosta lainattujen kirjojen määrä on selkeästi suurempi kuin oman hyllyn kirjojen. Syy on yksinkertainen - kun on kirjastossa töissä, kirjojen lainaaminen on harvinaisen vaivatonta ja helppoa.

Yllätyin itse miten paljon uutuuksia olen lukenut. Arvelin nimittäin lukeneeni maksimissaan 5-7 uutuutta, mutta olinkin reilut 10 kirjaa väärässä arviossani. Hassua!

Luitteko te paljon uutuuksia ja oliko parhaiden tai pettymysten joukossa samoja kuin minulla?

22 kommenttia:

 1. Yleensä luen vain vähän uutuuksia mutta kyllä niitä jokunen on taas kertynyt... Omat tilastot viime vuodelta odottavat vielä tekemistään. Kaikki mainitsemasi kirjat ovat mulla vielä lukematta, mutta hyllyssä on jotain jokaiselta listaltasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tai oli ajatus, että luen vähän uutuuksia, mutta näköjään olin väärässä. Tosin olen ihan tyytyväinen, että luen sekä uusia että vanhempia kirjoja :)

   Minä jään odottelemaan tilastojasi ja hei, lue ainakin Stoner, jos se on vielä lukematta.

   Poista
 2. Mainitsemistasi pettymyskirjoista en ole lukenut yhtäkään, tosin Musta satu tulee varmaan jossain vaiheessa lukuun. Stonerista minäkin pidin kovasti ja Ali Smith on luku sinänsä, vaikka tätä kyseistä lukemaasi en olekaan lukenut. Minulla pajatson räjäytti Patti Smith.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset ovat tykästyneet Mustaan satuun, mutta minuun ei osunut. Tosin vaikka Nälkävuosi oli hieno, ei sekään ollut minulle niin huikea, kuin monelle muulle.

   Patti Smithiä minunkin on pitänyt lukea!

   Poista
 3. Hieno postaus. Stoner on minullakin kirjavuoden ykkönen ainakin käännöskirjoissa. Itärannan romaanin kauneus lumosi ja olen tietenkin iloinen, että pidit Haahtelan ja Ishiguron romaaneista paljon. <3

  En muuten ollenkaan ihmettele, että Galbraithin ;) kirja oli sinulle pettymys. Aloittelin hänen ensimmäistä dekkariaan, joka jäi minulla kesken.

  Mutta pettymyksiä tarvitaan, jotta hyvät kirjat tuntuvat entistäkin paremmilta.

  Onnellista alkanutta vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner taitaa olla monella kirjavuoden parhaimpia, enkä yhtään ihmettele. Siinä on sellaista hienoutta, jota on vaikea pukea sanoiksi. Ja voi Haahtela ja Ishiguro, kunpa ehtisi pian lukea lisää.

   Minusta se ensimmäinen dekkari oli vielä ihan kohtalainen - vaikka juu, ei tosiaan mitään parhaimmistoa - mutta tuo toinen oli sitäkin kökömpi. Ihan ärsytti, kun kuitenkin tietää, että kirjailija on aikas hyvä...

   Ja tottahan se! Pettymyksillekin on paikkansa.

   Kiitos samoin Katja ihana! <3

   Poista
 4. Mukava kooste :) Järjestämäsi kirjabloggaajien kirjastotempaus oli tosiaan tärkeä, kiitos siitä! Myös lempikirja-sarjaasi on ollut hauska seurata vuoden mitaan :) Toivottavasti juttusarja jatkuu!

  Minäkin meinasin listata tuon Itkosen vuoden pettymyksiin, kun näin sen luetuissa, mutta löytyipä kuitenkin paljon huonompiakin kirjoja listaltani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kiva tempaus, etenkin, koska niin moni osallistui. Huh ja vau. voi lämmöllä muistella. Ja juttusarja jatkuu, jahka saan jo seuraavat lempikirjojensa paljastelijat linjoille ;)

   Minunkin luettujen joukosta olisi löytynyt huonompiakin kuin Itkonen, mutta tuolta odotin sen verran enemmän, että se pääsi nyt listalle. Pari tosi huonoa teosta ei ollut pettymys, koska en niiltä mitään odottanutkaan...

   Poista
 5. Hieno määrä luettuja kirjoja!

  Stoner, itsestäänselvästi, oli minunkin vuoden 2015 suosikkejani. Suosikeistasi olen lukenut lisäksi vain Oli kerran kello nollan, josta ei viime vuonna tullut minun lemppareitani, lähinnä käännöksen takia, ja Revolutionary Roadin, jonka luin joskus nelisen vuotta sitten, ja siitä tiedätkin mielipiteeni :)

  Luin myös aika paljon uutuuksia, mutta vanhemmat, silti 2000-luvulla julkaistut kirjat olivat enemmistössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin miten suuri tuo luettujen määrä on vaikka tuntuu, että mihinkään ei ollut aikaa! (Lupaan, että ensi vuonna märisen vähän vähemmän kiireistäni haha.)

   Stoner on ollut monen lemppari, ja no, enpä ihmettele. Huikea teos! Oli kerran kello nolla toimi omalla kohdallani, mutta muistinkin, ettei se ollut oma suosikkisi. Millainenkohan se olisi alkukielellä? Minulla ei varmaan kielitaito riittäisi läheskään... ja hitsit muuten Revolutionary Road on mieletön, vaikka luin sitä monta kuukautta, se ei kärsinyt siitä yhtään. Mutta tästä lisää kunhan saan arvion ulos.

   Poista
 6. Luen jonkin verran uutuuksia, mutta bloggaan niistä harvemmin, muutamasta vuodessa. Mukavia koosteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö sinä bloggaakaan kaikista lukemistasi? Hmm, minulla on selkeästi väärä muistikuva. Kiitos!

   Poista
  2. Kyllä näin oli pääsääntöisesti, mutta uutuuskirjoja en halua ruotia. Olen lukenut noin tusinan 2015 kirjoja ja blogannut noin puolesta, mutta piilottanut ne kirjailijan vanhaan postaukseen ....

   Poista
 7. Kivat tilastot sinullakin!
  Mainitsemistasi kirjoista olen lukenut vain Pitkän päivän illan ja Purppuranpunaisen hibiskuksen, ja nehän ovat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ja niin ovat. Eivät nyt kirjavuoteni parhaimmat - koska Stoner, ja Itäranta ja Takalo ja Smith - mutta ehdottomasti parhaiden joukossa <3

   Poista
 8. Sama vuoden paras eli Stoner. Mutta kymppilistallani olisi voinut olla myös Revolutionary Road, jota rakastan.

  Suurin pettymykseni oli Kate Mortonin Kaukaiset hetket, siis odotetuista. Suosituksista pettymys oli yksi espanjalainen, jonka nimeäkään en enää muista.

  Luin tosi paljon uutuuksia kuten yleenäskin, vaikka kaipaan lukea vanhempia. Nyt joulun aikaan luen muita kuin uutuksia, sama suvella.

  Hyvää ja elämyksellistä vuotta 2016 sinulle Katri!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner on ollut monella paras ja no enpä tuota ihmettele. Se on huippu. Revolutionary Road on älyttömän hyvä. Pitäisi vielä katsoa se elokuvaversio.

   Voi ei.. olen kuullut, ettei Kaukaiset hetket olisi niin hyvä, mutta kaikkia uhmaten tilasin sen juuri itselleni. No katsotaan, onhan sitä kirjamakuja monia ja tällä hetkellä en paljon siltä odota ;)

   Sinä kyllä luet paljon uutuuksia. Minä haluaisin ehtiä lukea enemmän oman hyllyn kirjoja, mutta katsotaan.

   Kiitos samoin sinulle Leena! <3

   Poista
 9. Samoja löytyy listalta: Stoner (voi ihanuus <3) ja Itäranta (jonka sijoitusta mietin sitten parin viikon päästä tarkemmin). Aiemmin olen lukenut Hibiskuksen (kaikki muutkin Adichiet ovat huippuja), Haahtelan (joskin minulle kys. teos ei ollut mieluinen mutta mahtavaa, että sinä pidit :)) sekä Yatesin ja Ishiguron upeat teokset. Minullekaan Musta satu ei ollut vuoden kohokohtia, jäi laimeaksi. Tuon Swärdin teoksen aion lukea tänä vuonna, sillä ainakin Kesällä kerran oli mainioa lukukokemus.

  Itse luin huimasti etenkin kotimaisia uutuuksia - ja kotimaisen kirjallisuuden vuosi olikin huiman hieno. Tänä vuonna katse on suunnattu etenkin oman hyllyn lukemattomiin ja aion lukea kevään uutuuksista vain muutaman heti-nyt-mulle-kirjan. Esimerkiksi Kinnusen uusinta odotan kovasti.

  Mahtavaa uutta vuotta, Katri! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner on <3 Toivottavasti pidät Swärdin kirjasta, minusta se oli jopa parempi kuin Kesällä kerran. Vaikka ei sekään helpolla lukijaansa päästä.

   Minäkin aion lukea tänä vuonna oman hyllyn kirjoja mutta aikamoisia uutuuksia tulossa, joten saas nähdä. Kinnusen kirja kiinnostaa minuakin.

   Kiitos samoin! <3

   Poista
 10. Olipa kivan selkeään muotoon saatu koonti, itse lähdin juurikin jaarittelulinjalle, mutta tätä sun oli tosi kiva lukea!:)

  Itärannan uusin pitää ehdottomasti lukea. Ja Pitkän päivän ilta on yksi koko elämäni kirjat top-10 -listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minusta on kiva lukea niitä "jaarittelujakin", mutta kun itse jaarittelen niin paljon, niin joskus hyvä ihan vaan nojata numeroihin.

   Itäranta kannattaa lukea <3 Ja Pitkän päivän ilta on ihana.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.