perjantai 25. maaliskuuta 2016

Katja Kokko: Aidosti kaunisKatja Kokko: Aidosti kaunis
Cozy Publishing 2015.

288 s. 
Kirjan kuvat: Kaapo Kamu


Tässäpä kirja kaikille ihonhoidosta ja/tai luonnonkosmetiikasta kiinnostuneille! Katja Kokon teos Aidosti kaunis on täynnä tietoa, tarinoita ja ennen kaikkea inspiraatiota. Kirja sukeltaa syvälle aiheeseensa selittäen perusteellisesti sekä perustellen väitteet hyvin. Kokon tietämys sekä innostus aiheesta välittyy kirjan jokaiselta sivulta ja tarttuu lukijaan. Jos on yhtä herkästi innostuva kuin minä, niin saattaa löytää itsensä kirjan ääreltä jopa keskellä yötä tutkimassa kaapista löytyvän kasvoöljyn INCI-listaa.

Mielestäni kirja sopii sekä vähän vähemmän ihonhoidosta ja kosmetiikasta tietävälle tai välittävälle että aiheeseen perehtyneelle. Kirja on helppolukuinen ja kevyt sysäys kohti parempaa ihonhoitoa, mutta samaan aikaan kirja tarjoaa syvällistä tietoa esimerkiksi ihon kerroksista ja aineiden imeytyvyydestä ja INCI-listojen mysteerisistä ainesosista. Hurjan kiinnostava tietopaketti! Tärkeän tiedon lisäksi kirjasta löytyy parin eri ihon tarinaa, reseptejä itsetehtävään kosmetiikkaan sekä roppakaupalla sitä inspiraatiota!

Kokon kirjassa oli jonkin verran itselleni tuttua asiaa, sillä olenhan vannonut luonnonkosmetiikan nimiin jo muutaman vuoden. Luonnonkosmetiikka on ollut ainoa oikea esimerkiksi atoopiselle iholleni, joka ei ole sietänyt apteekin pesuaineita tai voiteita oikeastaan lainkaan. Silti kirja antoi minulle vastauksen moneen kysymykseen ja ratkoi pulmia, joiden kanssa olen pähkäillyt pitkään. Uskallankin väittää, että kirja saattaa mullistaa jonkun muunkin ihonhoidon kuin vain omani!

Olen ollut aina sitä tyyppiä, jolle ihonhoidon pitää olla helppoa. En jaksa piitata ulkonäöstäni ihan hirveästi enkä todellakaan jaksa herätä aamulla aikaisin ihonhoidon tai meikkaamisen vuoksi. Mielestäni kauneinta on oma iho ja paras meikki ihon hyvässä kunnossa pitäminen. Vaan entäs kun se iho on kaikkea muuta kuin kaunis tai hyvässä kunnossa

Olen ongelmoinut lapsesta asti kuivan ihoni kanssa. Teini-iässä ihoni voi harvinaisen hyvin, mutta nyt aikuisiällä koko jutu on taas kosahtanut käsiin. Olen ollut oikeilla jäljillä ja tiennyt, että ihonhoito on kokonaisvaltaista. Juon vettä kuin sieni, syön sinkkiä, luotan luonnonkosmetiikkaan, tiedän, että iho vaatii kosteutusta enkä rasita ihoa meikillä kuin harvoin. Vaan laiskanpulskeana en ole jaksanut vaivautua hoitamaan myös ihoa kokonaisvaltaisesti.

Nimittäin jos iho on kuiva, eikä kallis ihovoide ole kuin hetken helpotus, niin jotain puuttuu. Se jotain saattaa olla toimiva tuotteiden kombo. Kuivaan ihoon ei välttämättä uppoa mikään voide, mutta jos alla on kasvovesi, saattaa lopputulos olla ihan eri. Niin kasvovesi, jonka olen aina mieltänyt lähinnä turhaksi kaapin täytteeksi. Kokon kirjassa parasta onkin se, että kirjassa kerrotaan mihin ja miksi eri tuotteita käytetään ja miten eri kombot toimivat. Pelkkä kasvovesi ei riitä, mutta ei riitä pelkkä voidekaan. Iho vaatii enemmän. Iho vaatii tuotteita, jotka tukevat toisiaan.

Pari kuukautta ennen kirjan lukemista aloin käyttää monen vuoden tauon jälkee kasvovettä. Kun iho voi todella huonosti, alkaa ne "turhemmatkin" tuotteet kiinnostaa. En huomannut eroa heti, mutta jo ennen Kokon kirjan lukemista tajusin, ettei kasvovesi taida olla ihan niin turha kuin olen ajatellut. Kokon kirjan luettuani kasvovesi on noussut luottotuotteekseni. Samalla olen remontoinut kosmetiikkavarastoni ja ihonhoitoni. Alle viikossa kasvojeni ihon kunto on kohentunut. Pintakuiva, kiristävä ja punoittava iho on rauhoittunut silmissä. Iho tuntuu silkkiseltä, mikä ei tosiaan ole itsestäänselvyys atoopisen ihon kanssa.

Vaikka ihonhoitoni on muuttunut nopeasti aika radikaalisti, kosmetiikkavarastoni on kasvanut ja ihonhoito vaatii nyt useamman askeleen, en silti koe sitä vaativaksi tai aikaavieväksi. Kun iho voi näin hyvin ja tuotteet toimivat, on ihonhoito oikeasti aika kivaa. Itseasiassa juuri eilen kun tulin saunasta, eikä kasvojeni iho vetäytynyt saman tien kuivaan kurttuun, tajusin, että ihoni kunto on oikeasti parantunut huimasti.

Koko rupeama ja tällaiset muutokset tosin vaativat, että tunnistaa oman ihotyyppinsä, ihon tarpeensa sekä löytää oikeat tuotteet. Luonnonkosmetiikassa kun pätee samat säännöt kuin muussakin kosmetiikassa: kaikki ei sovi kaikille. Mutta kun oikeat tuotteet löytyy, on ihonhoito vaivatonta, miellyttävää ja loppujen lopuksi yksinkertaista. 

Aamuisin menee vain hetki kun kasvot on pyyhitty misellivedellä, kasvovedellä ja päälle levitetty kevyt voide (joskus meikkaan, useimmiten en). Iltaisin käytän puhdistusmaitoa tai misellivettä, kasvovettä ja öljyä (tarpeen mukaan kasvovoide öljyn päälle). Näiden lisäksi olen käyttänyt muutaman kerran kuukaudessa hedelmähappokuorintaa kasvoille, puhdistavaa mutanaamiota ja nyt ketjuun on liittynyt kosteuttava naamio, jonka nimeen uskallan vannoa jo yhden kokeilun jälkeen. Näiden lisäksi listalta pitäisi Kokon mukaan löytyä vielä ainakin silmänympärysvoide ja seerumi, mutta niihin täytyy vielä paneutua, jotta osaan sijoittaa oikeisiin tuotteisiin. 

Huh, tulipas tästä melkoinen hehkutus ja avautumispostaus, mutta olen ollut kirjasta sen verran innostunut, että antaapa sen näkyä täälläkin. Lainasin kirjan kirjastosta, mutta tarkoitus on tilata kirja omaksenikin, sillä tämän pariin haluan palata. Ainoa miinus kirjalle tulee sen suuresta fyysisestä koosta. Kirja on melkoinen möhkäle, ja vaikka erikoinen väljä taitto on kaunista, hauskaa ja kiinnostavaa, niin itse liputan kuitenkin helpommin käsiteltävän ja kevyemmän kirjan puolesta. Lukiessani en halua tehdä käsitreeniä tai rusentua kirjan alle, haha.

Muutama kirjan tärppi:

1. Kasvovesi
Jos kasvovesi ei ole jo ykköstuotteesi, hilaa se ykköseksi heti! Valitse ihotyypillesi sopiva kasvovesi ja käytä sitä runsaasti aamuin illoin.

2. Älä käytä liian voimakkaita puhdistusaineita
Olipa ihotyyppisi mikä vain, suosi helliä puhdistusaineita. Vaikka näppyinen iho tekisi mieli puunata mahdollisimman tehokkailla tököteillä, saattaa se olla pahinta mitä voi tehdä. Esimerkiksi mustapäitä vastaan kannattaa taistella hyvän öljyn, ei liian tehokkaan putsarin kanssa.

3. Juo vettä (ja syö sinkkiä!)
Ihonhoito on kokonaisvaltaista ja sillä todellakin on merkitystä, mitä suuhusi pistät. Huolehdi etenkin runsaasta veden juonnista. Kokko kehottaa erityisesti aknesta kärsiviä syömään sinkkiä, mutta minä olen huomannut sen tuovan helpotusta myös kuivalle näppyläiselle iholleni. Kannattaa kokeilla!

4. Luota luonnonkosmetiikkaan
Kokko ei ole tässä asiassa kovin jyrkkä, mutta ei myöskään anna hyvää syytä synteettisten tuotteiden käytölle. Luonnonkosmetiikka sopii useimmille ja sen luonnolliset ainesosat oikeasti hoitavat ihoa.

  

Muissa blogeissa:  Oi mutsi mutsi, Yellow Mood

4 kommenttia:

 1. Tämä olikin informatiivinen postaus. Miehen elämä on varsin helppoa, kun ei tarvitse hoitaa kasvoja (valistuneet ja fiksut varmasti hoitavat)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olen itseasiassa joskus ajatellut, miten epäreilua on, kun miesten ei tarvitse hoitaa ihoaan ja naisten tarvitsee. Vaan kyllähän jokainen voi hoitaa tai olla hoitamatta ihoaan. Jos oma ihoni olisi yhtä hyvässä kunnossa kuin teininä, en näkisi tällaista "vaivaa". Mutta kun iho on niin kuiva, että se on kipeä ja näyttää omaan silmään huonolta, niin olen iloinen, että näin vähällä hoidolla olen saanut siitä terveemmän ja nätimmän. Oma olo on paljon itsevarmempi, kun iho näyttää niin sanotusti normaalilta :D

   Meikkaamiinen onkin sitten jo ihan toinen juttu. Meikki on ihan kiva lisä silloin tällöin, mutta minusta meikittömyys on usein kauniimpaa. ;)

   Poista
 2. Kuulostaapa hyvältä! Mullakin on atooppinen iho, tällä hetkellä se vaivaa onneksi vain kämmenselissä, mutta olisi varmasti hyötyä tämän kirjan lukemisesta minullekin! Tosi kiva yksityiskohta, että nostit tärppejä tästä kirjasta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on vinkkejä eri ihotyyppien hoitoon, joten tästä varmasti löytyy hyviä ideoita, vaikka ihotyyppi olisi mikä. Mutta kannattaa vilkaista, jos kiinnostaa! Minulla onneksi on atoopinen iho ollut tosi ok sen jälkeen kun lopetin maidon käytön, mutta toki pahoja kausia on aina välillä, erityisesti talvisin... Hee, kiva, että tykkäät! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.