maanantai 7. maaliskuuta 2016

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina - Elämää hurmaavien harhojen maassa


Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina - Elämää hurmaavien harhojen maassa, Wsoy 2015
Sivut: 281
Kannen suunnittelu: Satu Kontinen
Kannen kuvat: Guðný Hilmarsdóttir

En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut Islannista. Tai siis, en sen kiinnostuneempi kuin mistään muustakaan itselleni vieraasta maasta. Olen tiennyt Islannista lähinnä seuraavat asiat: kuumat lähteet, Björk, pankkikriisi sekä sen faktan, että Islannin pääkirjastossa on vain pari tietokonetta, sillä kaikilla islantilaisilla on tietokone ja internetyhteys (Kirjastolehti 5/2014). Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, kiinnostuin Satu Rämön kirjasta kun se julkaistiin ja sai osakseen paljon kehuja. Islanti ei varsinaisesti houkutellut, vaan uteliaisuuteni kohdistui enemmänkin suomalaisen maahanmuuttajan elämään Islannissa. Vaan väliäkö sen. Nyt kirja on luettu.

Ja nyt olen todellakin kiinnostunut Islannista.

Tiedättekö ne tilanteet, kun joku oikein hehkuttaa jotain, ja itse ei saa siitä yhtään kiinni. Ei ihan ymmärrä toisen intoa, vaan hymähtelee ja nyökyttelee, kun muutakaan ei osaa. Islanti on ajanut minut useamman kerran tällaiseen tilanteeseen. Toiset ovat intoilleet, haaveilleet matkasta ja minä olen vieressä hymissyt ja mutissut jotain kuumista lähteistä pääsemättä juttuun sisään. Mutta nyt olen syvällä - ja tiukasti kiinni - tässä kuplassa.

Voi hitsi, mikäköhän olisi kivuttomin tapa muuttaa tuonne ihanien hurmaavien harhojen ja aivan liian kalliiden vuokra-asuntojen maahan? Tihkusade, ikuinen marraskuu ja tulivuoret, joita ei estä mikään purkautumasta - olisinpa jo matkalla! 

Rämö kuvaa teoksessaan Islantia hauskasti idyllisenä satumaana, jossa maailman ensimmäinen naispresidentti avaa oven vieraalleen t-paidassa ja jossa moni asia on maailman paras ja jossa ei voi, no,  kuin voittaa. Rämö tekee samalla selväksi, ettei asia ehkä kuitenkaan ihan niin ole. Islannissa harjoitettu politiikka sekä pankkikriisi jakavat varmasti mielipiteitä. Sen lisäksi kun työpaikan saannissa vaakakupissa painavat suhteet enemmän kuin asiantuntijuus, ollaan kaukana ajatuksesta, että jokaisella on mahdollisuus koulutuksen myötä. Loputon säätäminen, spontaanius ja suunnittelemattomuus ei välttämättä sekään sovi ainakaan jämptin ja sääntöjä noudattavan suomalaisen pirtaan. Enkä tiedä miten vaatimaton ja nöyrä pärjää seurassa, jossa muut ovat vähintään maailman parhaita. Olisikohan se liikaa vai kivaa vaihtelua? Hmm.

Rämön kirja oli kiinnostava sekä inspiroiva! Vaikka kaunokirjallisuus on minulle se, jota ilman ei voi elää, niin kyllä joskus on kaikista inspiroivinta lukea kirja jonkun ihka oikeasta elämästä. Lisäksi maahanmuuttajien tarinat kiinnostavat minua aina. Pidin siitä miten Rämö kertoo Islannista monesta eri näkökulmasta. Uskomuksista ja taruista, historiasta sekä nykypäivästä, luonnosta, ihmisistä, asenteesta ja pankkikriiseistä kaunistelematta, mutta kuitenkin lämmöllä ja huumorilla. Lisäksi kerronnassa tasapainottelevat fiksusti tietoiskut Islannista sekä Rämön omat kokemukset.

Islanti on maa, joka varmasti onnistuu sekä ihastuttamaan että vähän vihastuttamaankin. Riippuu asiasta ja ihmisestä, väittäisin. Minun sieluni on kuitenkin myyty ja rinnastan Islannin lähinnä Muumilaaksoon. Kuinkas muutenkaan. Viimeksi eilen kysyin kanssaeläjältä, että joko muutetaan Islantiin. Vastaus ei ollut tyylipuhdas ei, joten ehkäpä keskustelemme asiasta toistekin. Ehkä.

Sitä odotellessa olisi kiva kuulla, jos jollain on hyviä kirjavinkkejä Islantiin liittyen. Muitakin kuin matkaoppaita!

     

Muissa blogeissa: Hemulin kirjahylly, Kasoittain kirjoja, Kirjakaapin kummitus, Les! Lue!, Lukuneuvoja, Satun luetut, Villasukka kirjahyllyssä

15 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Laitan muistiin :)

  Islantilaista tai Islantiin sijoittuvaa kirjallisuutta, niin kaunoa kuin tietoa, on tullut luettua hävettävän vähän. Hannah Kentin tositarinaan pohjautuva Burial Rites sijoittuu historialliseen Islantiin ja on yksiä suosikkikirjojani, ja Anna-Kaari Hakkaraisen Purkaus on ihanan kuulas kertomus islantilaisella saarella asuvan kolmikon elämästä. Muita ei tule edes mieleen enkä muista sitäkään, olenko koskaan edes lukenut nimenomaan islantilaisen kirjailijan kirjoittamaa kirjaa.

  Jäänpä seuraamaan tätä, josko saisin minäkin hyviä Islannista kertovia kirjavinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Uskoisin, että voisit pitää tästä :)

   Purkaus tuli minullekin ekana mieleen kun mietin Islantiin sijoittuvia kirjoja. Sitä en ole lukenut, joten se pitää ainakin lukea. Kentin kirja kuulostaa vieraalta, pitänee katsoa kirjastosta. Ja hitsit, minäkään en muista, olenko lukenut yhtäkään Islantilaisen kirjailijan kirjoittamaa. En varmaan?

   Poista
 2. Rämö onnistui tällä kirjalla totisesti herättämään mielenkiintoni Islantia kohtaan! Kerrassaan mainio teos.

  VastaaPoista
 3. Luin tämän viime vuonna ja kyllä iski matkakuume! Ystäväni kävi Islannissa viime elokuussa ja nyt on suunnitelma että lähdemme sinne heinäkuussa viikoksi, kun sattuu kesälomat samaan aikaan. Tämä sekä Matti Rämön Polkupyörällä Islannissa on ne kirjat, joista etsin kiinnostavia kohteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk eikä miten ihanaa! Toivottavasti pääsette matkaan. Itsekin toivon, että jonain päivänä olisi mahdollisuus lähteä :) Ja ehkäpä onkin!

   Pitää laittaa tuo Polkupyörällä Islannissa muistiin, sillä se voisi kiinnostaa minuakin!

   Poista
 4. Oih, kirjoin tän muistiin - kiitos vinkistä! Vaikuttaa suositulta kirjalta, sillä näytti olevan Suomalaisen nettisivuilla ja Adlibriksessä loppu. Tämän nimittäin voisin ihan ostaa itselleni, koska olen suunnitellut kesälle Islannin reissua. Se on ollut pitkään haaveenani, vaikka Islannin epävakainen sää ei ehkä kuitenkaan saisi minua, vilukissaa, muuttamaan sinne. :-D Vertauksesi Muumilaaksoon kuulosta äärimmäisen houkuttelevalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin tämä on kirjastostakin lainassa ollut! Paljon luettu, enkä lainkaan ihmettele :)

   Ja apua, olet jo toinen joka puhuu kesäisestä Islannin reissusta! Pitääköhän itsekin varata oikeasti se matka... ehkä!

   Minäkin olen kylmästä kärsivää sorttia, mutta harvemmin täällä Suomessakaan lämpötilat kovin korkeita on :D

   Poista
  2. Joo, totta! Haha. :-D

   Ei muuta kuin mietintämyssyyn Islannin reissu. ;-)

   Poista
 5. Mä myös niin tykkäsin tästä. Jos ei nyt ihan heti tule reissattua Islantiin, niin ainakin kirjan myötä pääsee mielenkiintoiselle matkalle.

  VastaaPoista
 6. Hih, Islanti = Muumilaakso <3
  Minuakin alkoi kiinnostaa tämä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en voi kuin suositella kirjaa! Olisikin hauska kuulla, mitä mieltä muut ovat tästä Muumilaaksoon vertaamisesta ;)

   Poista
 7. On aina yhtä hämmästyttävää, kuinka joihinkin asioihin törmää vähän vahingossa. Löysin nimittäin joku aika sitten Sadun blogin ja mietin että tässäpä hyvää seurattavaa, kirja korvan taakse, ja täältä sinun blogistasi siihen kirjaan sitten törmään :) Näen asian niin että tämä todella nyt lentää lukulistalle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukulistalle tai ehkäpä jo luettavaksi? Kuulostaa nimittäin siltä, että tätä kirjaa et voi sivuuttaa ;)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.