sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Joel Haahtela: Katoamispiste


Joel Haahtela: Katoamispiste, Otava 2010
Sivut: 160
Kannet: Päivi Puustinen

Tähtikirkas, lumivalkea oli ensimmäinen Haahtelani. Tuo kolmen euron löytö ruokakaupan poistokirjojen joukosta muodostui minulle vähän elämää suuremmaksi. Rakastuin kirjan tarinaan, sen yhtymäkohtiin, taidokkaaseen tekstiin ja toteutukseen. Jos olisin kirja, saattaisin olla tuo kirja. Kirjasta tuli yksi sielukirjani, ja Joel Haahtelasta myyttinen hahmo. Tiesin, että mitä ikinä kirjailijalta seuraavaksi lukisinkaan, se olisi pettymys. Niinpä valitsin seuraavaksi esikoisen ajatellen, ettei se mitenkään voisi olla yhtä hyvä kuin aiemmin lukemani. Se olkoon siis pettymykseni kohde! Ja se oli. Kirja puhdisti pöydän ja Haahtelasta tuli Jumalan sijaan hieman inhimillisempi.

Olen kerännyt Haahtelan teoksia omaan hyllyyni odotellen sitä oikeaa hetkeää tarttua niihin. Nyt kun aika tuntui sopivalta, valitsin luettavakseni Katoamispisteen. En uskaltanut odottaa mitään ja ehkä siksikin henkeni tahtoi vähän salpautua kirjaa lukiessani. Samalla inhimillisyys ropisi äänekkäästi Haahtelan yltä. Voi miten hyvää tekstiä, voi miten hyvää kirjallisuutta!

Katoamispisteen päähenkilö törmää kadulla naiseen, joka etsii kadonnutta miestään. Kadonneelta mieheltä on jäänyt jälkeensä muutama tavara kuin vihjeinä. Päähenkilö jää kiinni tapaukseen ja alkaa etsiä miestä naisen kanssa. Sitten nainen katoaa. Pian päähenkilö huomaa kulkevansa edesmenneen kirjailijan Raija Siekkisen jäljillä. Mitä päähenkilö etsii? Kadonnutta miestä, naista vai sittenkin Raija Siekkistä? Etsiikö hän merkitystä tai totuutta? Vai onko hän vain kuvittelemassa vieraiden ihmisten tarinoita?

Katoamispiste hämmentää, kutkuttaa, ilahduttaa ja oudoksuttaa. Kirja tuntuu sanovan paljon, pursuavan rivien väleistä ja jättävän silti paljon kysymyksiä ilmaan. Mutta hyvällä tavalla. Haahtelaa kuvaa jotain sellaista, josta tunnistin itseni. Ehkä se on se etsiminen. Loputon merkityksien, tarinoiden ja ihmisten etsiminen. Samaan aikaan tarina ottaa etäisyyttä ja on hieno, viileä ja tavoittamaton. Se ei kerro uteliaalle kaikkea. Huh, miten hyvä! Tahtoisin sanoa, että täydellinen kirja. 

Tavallaan kirja onkin täydellinen, ainakin minun makuuni. Jos jotain jäin miettimään, se oli päähenkilön menneisyyden ruotiminen. Pohdin, että se oli tarpeetonta, sillä kaikista kiinnostavinta oli se mitä tapahtui juuri sillä hetkellä. Sekä faktan ja fiktion suloinen sekamelska. Kiinnostuinkin Raija Siekkisen tuotannosta ja muutenkin kirjailijan elämästä. Mikä on totta ja mikä vain kuvitelmaa?

Tahtoisin myös sanoa, että Haahtela on lempikirjailijani. En kuitenkaan uskalla, joten sanon, että tätä vauhtia hänestä on tulossa yksi lempikirjailijani, yksi niistä kirjallisuuden Jumalista, joista silloin tällöin puhun.


Muissa blogeissa: Ajatuksia kirjamaasta, Kirjainten virrassa, Lukutoukan kulttuuriblogi, P.S. Rajastan kirjoja, Pihin naisen elämää, Rakkaus on koira helvetistä, Sinisen linnan kirjasto, Tarinoiden taikaa, Ullan luetut kirjat

8 kommenttia:

 1. Katoamispiste on ehkä Haahtelan paras kirja. Niin luulen, eikä se tarkoita sitä että kirja olisi suosikki-Haahtelani. Mutta kokonaisuutena huikea, taidokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä todella taidokas ja hyvä. Vähän jännittää, että miten muiden teosten kanssa käy, jos olen nyt lukenut jo kaksi parhaimmasta päästä olevaa... no se jää nähtäväksi!

   Poista
 2. Katoamispiste saattaa olla lempikirjani Haahtelan tuotannossa. En ole häneltä kaikkea lukenut, joten en uskalla varmaksi väittää. Tässä kirjassa kuitenkin viehättää myös se, että tässä on "mukana" Raija Siekkinen, joka on mulle tosi suuri. Löysin Katoamispisteen omaksi Hullareilta hintaan 3,90. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä tosi hyvä! Ajan kanssa ja lisää Haahtelaa lukenaana saa nähdä, mikä on oma lempparini. Nyt Tähtikirkas, lumivalkea on ehkä vielä se ihan oma lemppari <3

   Minäkin löysin tämän kirpparilta parilla eurolla. Haluaisin kaikki Haahtelani kovakantisina, joten niitä joutuu vähän metsästämään.

   Poista
 3. Minulla on mennyt hieman Haahtelan teokset jotenkin ohi, nimi on tuttu, mutten ole tainnut koskaan hänen kirjoja edes käsissäni pyöritellä. Menee nyt kuitenkin ehdottomasti luettavien listalle tämä ja tuo Tähtikirkas, lumivalkea, sen verran houkuttelevasti niistä taas kirjoitit! :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haahtela tuntuu olevan aika suosittu kirjabloggareiden keskuudessa. Ja kiva, jos sinäkin innostuit! Toivottavasti ei vain hehkutukseni jälkeen tule pettymys :D Mutta se täytyy sanoa, että ei Haahtela kaikkiin uppoa, mutta minuun kyllä!

   Poista
 4. Katoamispiste on hieno. Haahtela on suosikkini. Olen etsinyt Siekkisen kirjoja, mutta ne eivät vain liiku. Haluaisin omaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Hieno kirja ja Haahtelasta tulossa ehdoton lempparini. Siekkisen kirjoja en ole itse aiemmin tajunnut edes etsiä, mutta nyt otan työn alle minäkin. Harmi vain, jos ei millään löydä.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.