perjantai 1. huhtikuuta 2016

Maaliskuun kirjat & teatteri

 
Maaliskuussa vietin päiviä koululla aamusta iltaan, olin mukana järjestämässä kolmea tapahtumaa kirjastoon ja kävin töissä siinä sivussa. Kärsin flunssasta tietenkin kuukauden kiireisimmän viikon ehtimättä levätä. Maaliskuussa sijoitin vähäisiä pennejäni uuteen sänkyyn, Tuutikki-mukiin, hierojalla käymiseen ja silmälaseihin. Juhlin pikkusiskoni syntymäpäiviä ja söin aivan liian usein noutoruokaa. Ihmettelin missä kevätväsymykseni viipyy ja seuraavalla viikolla nukuin kahdesti kolmen tunnin päiväunet - kevätzombi on täällä jälleen. Pääsiäisen vietin maalla kahdestaan isäni kanssa tehden en-mitään. Se oli autuutta. Maaliskuussa kävin kerran teatterissa ja inspiroiduin useammasta kirjasta. Vaikka maaliskuussa sorruin stressiin, epätoivoon ja tuhisemiseen useammin kuin kenellekään on terveellistä, niin silti fiilikset jäivät plussan puolelle. Kiireinen, mutta hyvä kuukausi takana!

Siinä missä helmikuussa en tahtonut ehtiä lukea, otin sen kaiken takaisin maaliskuussa. Aikaa ei paljon ylimääräiseen ollut, mutta aina kun sitä oli, minä luin. Pääsiäisenä jouduin hädän keskelle, kun otin maalle mukaan vain neljä kirjaa ja luin ne jo ennen sunnuntaita. Olisipa ollut edes jokin laite, jolla lukea e-kirjoja, vaan ei. Kärvistelin television edessä haaveillen kirjahyllyistä ja kirjapinoista.
 
Maaliskuussa luin 10 romaania ja yhden sarjakuvan. Kuukauden teemana oli Islanti, johon ihastuin ikihyviksi Satu Rämön kirjan myötä. Sen jälkeen ahmin kolme islantilaisen Arnaldur Indriðasonin dekkaria - vaikka normaalisti en dekkareihin välitä koskea - ja yhden Islantiin sijoittuvan kirjan. Lisäksi ihastuin lasten kirjasarjaan ja innostuin Katja Kokon kirjasta. Unohtamatta Tommi Kinnusen Lopottia, joka oli mielestäni esikoista parempi.

Maaliskuun kirjat

Tommi Kinnunen: Lopotti
Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina: Elämää hurmaavien harhojen maassa
♥ Arnaldur Indriðason: Räme
Arnaldur Indriðason: Haudanhiljaista
Katja Kokko: Aidosti kaunis
Arnaldur Indriðason: Ääni kuin enkelin
Timo Parvela & Bjørn Sortland: Kepler 62 - Kirja yksi: Kutsu
Anna-Kaari Hakkarainen: Purkaus (arvio tulossa)
Takashi Hiraide: Kissavieras (arvio tulossa)
Bjørn Sortland & Timo Parvela: Kepler 62 - Kirja kaksi: Lähtölaskenta
Yann & Edith: Basil ja Victoria (arvio tulossa)

Sivuja yhteensä: 2 519

Kirjastosta lainattuja: 10
Omasta hyllystä: 1

Ostettujen kirjojen määrä: 0 

Kuukauden parasta on mahdotonta valita, sillä luin niin monta eri tavalla hyvää kirjaa. Rämön kirja inspiroi ja ajoi minut Islanti-huumaan, joka ei ota laantuakseen. Siksi se voisi olla kuukauden merkittävin kirja. Toisaalta Katja Kokon Aidosti kaunis innosti ja inspiroi yhtä lailla, ja sai minut raivaamaan kosmetiikkavarastoni sekä päivittämään ihonhoitoni - voisin suositella kirjaa heti vaikka ja kenelle! Siinä rinnalla ihastuin Kepler62 -kirjasarjaan niin kovasti, että tekisi mieli sanoa se. Sitten on tietenkin Tommi Kinnunen, jonka Lopotti oli pakahduttavan hyvä.
 
Ja vaikka täyden pisteiden kirjoiksi eivät Arnaldurin dekkarit, Kissavieras tai Purkaus nousseet, luin nekin enemmän kuin mielelläni. Huonoa kirjaa ei kuukauteen mahtunut!

Kuukauden pettymys sen sijaan oli hännän huipuksi jäävä sarjakuva Basil ja Victoria, josta en tahtonut pitää ja joka jätti jälkeensä jotenkin likaisen ja epämiellyttävän olon. Hyh. Mutta tästä lisää arviossa, jahka ehdin rästipostaukset kirjoitella!

Kuukauden kulttuurimenot tahtoivat kiireiden vuoksi jäädä, mutta onneksi olin jo helmikuussa varannut liput teatteriin, joten mentävä oli. Kävimme katsomassa Turun ylioppilasteatterin esittämän Hellyys, joka pohjautui Jonas Gardellin käsikirjoittamaan näytelmään. Näytelmä kertoi Rasmuksen ja Benjaminin tarinan, joka oli itselleni jo tuttu Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain kärsin -trilogiasta. Pidin esityksestä paljon. Yksinkertaisissa lavasteissa heräsi henkiin tunteikas ja aidon tuntuinen esitys, jonka jälkeen olo oli tyhjä. Benjaminin ja Rasmuksen rakkaustarina on yksi koskettavimpia, jonka tiedän ja edelleen tarina jaksoi koskettaa. En ihmettele, että näytökset olivat loppuunvarattu! Enää tätä ei valitettavasti ohjelmistossa ole. Lue myös Turun sanomien arvostelu.

Huhtikuussa arki jatkanee samaa rataa, mutta huhtikuussa lähipäiviä koulussa on vähemmän, joten teen varmaan töitä enemmän kotoa käsin ja ehkä nautin muutamasta vapaapäivästäkin. Kirjojen saralla Islanti tuntuu pitävän pintansa, sillä tällä hetkellä on islantilaisen kirjailijan teos kesken ja kummasti yöpöydälle oli ilmestynyt taas yksi Arnaldurin dekkarikin. Toisaalta mieleni tekee lukea myös jotain ihan muuta, uutta ja raikasta. Katsotaan mitä se voisi olla! Kulttuuririentoja ei kalenterissa vielä ole, mutta tarkoitus olisi käydä Wäinö Aaltosen museossa katsomassa Saara Ekströmin näyttely sekä elokuvissa katsomassa yksi elokuva, joka on juuri poistumassa ohjelmistosta. Toivottavasti ehdin!

Millainen maaliskuu teillä oli? Ja millaisia suunnitelmia on uudelle kuukaudelle?

8 kommenttia:

 1. Hauska maaliskuun teema! Kiva lukea jatkossakin, mitä Islannista oikein löytyy :)

  Minun maaliskuuni oli kirjojen osalta oikein mainio, luin monta oikein hyvää, kuten Fablesia, Ferranten My Brilliant Friendin ja Wyldin Kaikki laulavat linnut. Toivottavasti huhtikuussakin olisi yhtä monta hyvää kirjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikkakin hyvin vahingossa iskenyt teema. Mutta tällainen teemalukeminen ilman suunnittelua kyllä toimii. :)

   Oooo en malta odottaa tuota Ferrantea! Sitä on nyt niin hehkutettu. Minä toivon ehtiväni lukea huhtikuussakin vähän enemmän :)

   Poista
 2. Olet hieman tartuttanut Islanti-huumaa tännekin, tuo Islantilainen voittaa aina pitäisi ainakin ehdottomasti lukea! On aina jotenkin ihanaa hurahtaa johonkin tiettyyn teemaan ja ahmia siitä kaikki kerralla! Minulla se alkuvuonna taisi olla tuo kotimainen kirjallisuus, mutta nyt maaliskuussa sain sentään enemmistön käännöskirjallisuutta luettavaksi, tasaantunut siis jo hieman olo. Mutta se on jotenkin ihanan avartavaa kun saa aivan uuden genren/maailman, joihin uppoutua useamminkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee ja joo, ehdottomasti kannattaa. Inspiroiva ja informatiivinen kirja.

   Ja joo, varsinkin tällainen spontaani teemalukeminen on hauskaa. Se innostus! Ja jotenkin on kiva lukea tietyllä teemalla, kun saa sellaisen kokonaiskuvan tietystä aiheesta ainakin jollain tasolla. Ainakin oma kuvani Islannista on syventynyt jo kuukauden aikana hurjasti. Minun pitäisi ehkä lukea vähän enemmän taas kotimaista ;)

   Poista
 3. Islanti! <3 Laitoin Goodreadsissa muistiin samoja Islanti -kirjoja kuin sinäkin, kolahti meinaan sen verran kovaa ;)

  Kauhea tilanne muuten tuo että lukeminen loppuu kesken, voimme varmasti jokainen kirjaihminen tähän samaistua :D

  Hyvää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voi Islanti! <3 Ja ihanaa, toivottavasti sinäkin löydät hyviä helmiä Islannista lisää. Vinkkaa sitten, jos tulee sellaista, mitä minä en ehkä ole vielä lukenut! :D

   Ja joo, ihan kamalaa, kun tajuaa, että aloittaa viimeisen kirjan ja loma ei ole edes lopuillaan. Hätäisesti katsoin kyllä ruokakaupan pokkarihyllyn läpi, mutta joko olin lukenut ne tai sitten ne olivat niin ei-kiinnostavia, etten viitsinyt ostaa. :D

   Kiitos samoin!

   Poista
 4. Maaliskuu oli koulun puolesta ehkä turhan passiivinen ja silti vaativa, lukemisen puolesta taas hyvä. Vapaapäiviä minäkin kaipaisin, toivottavasti ehdit pitämään niitä :) Tässä kuussa ajattelin lukea ensimmäistä kertaa elämässäni Virginia Woolfia ja teoksen Room Of One's Own, joka on Feminist Orchestra -lukupiirin huhtikuun kirja :) Ja vuosipäiväkin tulee poikaystävän kanssa, joten kivoja juttuja tiedossa. Mukavaa huhtikuuta sinulle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virginia Woolfia minunkin pitäisi lukea! Omastakin hyllystä löytyisi, kun vain saisi aikaiseksi.

   Toivottavasti sinäkin saat nauttia vapaista ja kivasta huhtikuusta! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi!

Kommenttisi tulee näkyviin heti hyväksymisen jälkeen. Kommentien hyväksyntä on käytössä roskapostin estämiseksi. Pyrin vastaamaan kommentteihin mahdollisimman nopeasti.